Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Haisua rossilattiasta

Ylä-, ala- ja välipohjat

Kysytty: 13.12.2009 klo:18:02

Hei! Kyseessä -54 rakennettu rintsikka matalalla ryömintätilalla. Nokka on ruvennut aistimaan alakerrassa jonkinlaista hajua. Ei varsinaisesti haise homeelle vaan ennenmminkin ärsyttää hengitysteitä ja aivastuttaa. Sain siivottua ryömintätilan edellisen omistajan jättämistä sahanpuruista sekä muista rakennusjätteistä mitkä haisivat voimakkaasti homeelle ja ovat varmaan tuoneet käryä sisälle. Samalla mittasin alapohjan puurakenteita sekä tuulensuojalevyjä kosteusmittarilla (vuokraamon "piikkimittari") ja tulos keskimäärin 17%. Enimmillään parista kohtaa 20.8% Ovatko nuo normaaleja lukemia tähän vuodenaikaan eteläsuomessa, kun vettä on satanut mielettömästi? Osassa levyjä peittää valkoinen pilkutus mikä näyttää homeeltä. Rajoittuu kuitenkin niille alueille missä on lattialämmitys, viemäröinnit sekä vesiputket. Voiko johtua siitä, kun tuuletusluukut suljetaan talveksi niin lämpöisempiin paikkoihin tiivistyy enemmän kosteutta? Mittari näyttää samoja lukemia kuin ja mainitsin. Ja löytyisikö vielä ehdotusta kuinka toteuttaisin matalassa ryömintätilassa kapillaarikatkon kun näyttää parista kohtaa maa kostealta.

T: Stressaantunut perheenisä
Virallinen vastaus
Puun kosteutena 20 % on melko korkea. Se kertoo ryömintätilan huonosta tuuletuksesta. Tuuletusluukkuja ei saa sulkea talveksi. Nykyisellä lämmitystavalla ei ryömintätila lämpiä talvella, ja siksi kosteus on korkealla. Oheisen linkin kohdassa 3.2 Ryömintätilainen alapohja on määräykset ja ohjeet ryömintätilallisesta perustuksesta, miten se tuulettuu, ja miten maasta nouseva kosteus estetään. Tee parannukset ryömintätilaan, ja haistele uudelleen sisäilmaa. Uskoisin asian korjaantuvan.

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Haisua rossilattiasta":

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: