Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Betonilattian kohonneet reunat

Ylä-, ala- ja välipohjat

Kysytty: 6.2.2012 klo:13:49
Valettiin kolme kuukautta sitten vanhaan taloon 2/3 talon alakerrasta uudet betonilattiat.

Lattiavalun jälkeen olen nyt huomannut että lattian ulkoreunat ovat nousseet enimmillään jopa 8mm. Lattia valettiin marraskuun alussa jolloin heti seuraavana päivänä muovitin lattian. Muovit oli päällä reilut pari viikkoa jonka jälkeen lattia hiottiin betoniliimasta. Siitä vajaa pari viikkoa niin laitoin lattialämmityksen kevyesti päälle. Nyt kun eilen piti betonilattian päälle tehdä uusi väliseinä niin huomattiin että lattia ei ollut tasainen. Ja kun ruvettiin tekemään mittauksia laserilla niin huomattiin että ulkoreunat ovat kohonnet ja myös huoneiden väliin tehdyissä viilloissa on kohoumia. Mitään halkeamia ei ainakaan silmällä näe.

Laskeutuvatko reunat, ja jos niin milloin? Nythän on kuitenkin ollut lattialämmitys päällä jo noin pari kuukautta mikä nyt tulisi edesauttaa lattiavalun kuivumista.

Pitääkö nyt hioa lattian reunat tasaisiksi? Jossain olen kuullut että joku on hionut lattian tasaiseksi ja myöhemmin ovat lattialistat olleet irti lattiasta kun kohonneet reunat ovat laskeutuneet.

Pahiten tässä tapauksessa pelkään kylpyhuoneiden lattioiden puolesta jos ne elävät sen jälkeen kun on tehnyt vedeneristyksen, sekä sen eilen rakentaman väliseinän puolesta.

Lattian päällystäminen sekä kylpyhuoneiden vedeneristäminen eivät varmaankaan tule kyseeseen vielä pariin kuukauteen.

DirkD
Kysymyksiä: 14 kpl
Jäsenen   antama (5.2.2015 klo:19:41) kommentti

Lattiat kannattaa esim saneeraus kohteissa valaa wetonit 6000 lattiamassalla kuivuu 15h ja on sen jälkeen veden eristys valmis ymJäsenen   antama (15.12.2015 klo:14:14) kommentti

Ilmeisesti lattia on ns. kelluva betonilattia. Millaisen väliseinän teit? Onko seinässä huomoitu jollaín tavalla laatan liikkuminen eli kiinnititkö seinää mihinkään kiinteästi vai jätitkö jotain liikkumarakoja?


Virallinen vastaus
Reunojen nousu on melko yleinen varsinkin, jos betonilattian alla on muovikelmu. Reunat taittuvat ajan myötä hi...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Betonilattian kohonneet reunat":
Jäsenen antama (7.2.2012 klo:10:21) kommentti

Kyseessä ns. valokuva ilmiö.Laatan pinta kuivaa nopeammin kuin pohja. Yleensä vuositarkastuksen yhteydessä on voitu todeta,että laatan reunat ovat jo nurkissa osin laskeneet,koska ostajat reklamoivat,että jalkalistat nurkissa on ilmassa tai lattian ja listan välissä on rako siellä nurkassa. Arvaukseni tuohon palautumiseen on 1-2 vuotta. Erimieltäkin saa olla.

Jäsenen antama (7.2.2012 klo:16:53) kommentti

Lattian raudoitus on väärin eli virheellisesti tehty huitaisemalla eli heittämällä ohut verkotus ja laatta (liian) ohut (säästetty väärissä paikoissa). Se käpristyminen/käyristyminen ei palaudu kokonaan oikeastaan koskaan. Ja katsopa vain, niin nurkat ovat pahimmat.

Laiha lohtu: hyvin yleinen virhe sekä ammattilaisella anteeksi "ammattilaisella" että varsinkin amatöörillä.

Jäsenen antama (8.2.2012 klo:7:33) kommentti

No, se ei tuo raudoituskaan aina tuo pelastusta tuohon käpristymiseen.

Jäsenen antama (8.2.2012 klo:9:00) kommentti

Eipä tietenkään, mutta se auttaa siihen käpristymisen määrään. Tosiasia on myös, että mitä ohuempi (pihiys)laatta on, niin sitä varmemmin käpristymää tulee. Mitä enemmän käpristymää tulee, niin sitä suuremmaksi käpristymä jää.Valun jälkkihoito on myös avainasemassa.

Jäsenen antama (8.2.2012 klo:10:38) kommentti

Valun jälkihoito on tosiaan avainasemassa, ainut ongelma siinä on,että rakentajilla ei riitä hermot siihen.Johonkin kiire.

Jäsenen antama (8.2.2012 klo:12:59) kommentti

Tässäkin ketjussa useita viestejä joissa selvitetään syitä mikä tuon käpristymisen aiheuttaa. (puutteellinen jälkihoito, liina pihi raudoitus)Jotta tästäkin ketjusta olisi jollekin oikeasti hyötyä niin olisi parempi vähän avata noita väittämiä.Miten jälkihoito tulisi teidän mielestä hoitaa?

Muovit tietenkin päälle, mutta kuinka paljon olette laittaneet limiin vai jopa teipanneet saumat?

Miten laatan reunojen muovitus mitkä tuppaavat kuivamaan nopeiten?Kuinka paljon laittaisitte rautaa 70mm pintalaattaan? entä 100mm maanvaraiseen? Rengasterästystä reunoille vai ylimääräisiä piiskoja kulmista kohti keskustaa?Itse tein niin että raudoitin 100mm laatan 6-150 verkolla ja laitoin diagonaalipiiskat 10mm verkon päälle. Muovit laitoin heti ja teippasin saumat kun laatan päälla kesti kävellä ilman ettei tullut kengänjälkiä. Muovit pidin päällä 4vk. Vielä ei nurkissa ole havaittavaa käpristymää muodostunut.


Jäsenen antama (18.2.2012 klo:17:25) kommentti

Laatan käyristyminen / kutistuminen on betonin ominaisuus ei niinkään raudoituksen puute. Betonin vesisementtisuhde ja hienoaineksen pitoisuus määräävät betonin kutistuman ja sitä kautta myös käyristymäm. Jälkihoito takaa betonin lujuudenkehityksen ja voi auttaa ns pintahalkeiluun, mutta jälkihoito ei auta betonin kuivumiskutistumaan. Kuivumiskutistuma alkaa silloin kun betoni kuivuu. Yleensä betonilattiat ovat ohuita ja niihin on määrätty keskeinen terästys, eli laatan neutraaliakselilla. Ainut mikä kutistumaan voisi auttaa, on hyvin tiheä terästys (kanaverkkomainen), mutta sitä ei yleensä käytetä. Sitten tietysti kuitubetonit, mutta tärkein olisi kuitenkin oikeanlainen betoni.


Jäsenen antama (19.2.2012 klo:2:40) kommentti

Ns. pintalaatat (”kelluvat”) kaareutuvat sitä enemmän mitä ohuempia ja pitempiä sivumitat ovat. Käyristymä ei enää kuitenkaan kasva, vaikka laatan sivumitta kasvaakin tietyn ”rajan yli”. Kun laatan paksuus on noin 7 cm, niin raja on suunnilleen 6 metrissä, joten käyristymä ei enää siitä kasva, vaikkapa sivumitta kasvaisikin.Pintalaatat ovat yleensä paksuudeltaan noin 6-8 cm. Käyristyminen eli kaareutuminen aiheutuu juuri laatan epätasaisesta kuivumisesta. Ts. kosteusero laatan ala- ja yläpinnalla aiheuttaa sen käyristymisen, koska silloin syntyy kutistumaero. Kuivuminen on pyrittävä pitämään betonilaatassa mahdollisimman ”tasamääräisenä”.Käyristymää voidaan pienentää reuna-alueilla raudoituksen avulla, jolloin käyristymän estoraudoitus on asennettava lähelle laatan yläpintaa ts. epäkeskeisesti. Mitä ohuempi valu, niin sitä vähemmän on vaikutusta ”estoraudoituksella”, koska estoraudoituksen välimatka laatan keskipisteeseen on pieni. Onhan se tietenkin selvää jo maalaisjärjelläkin pähkäiltynä, että käytettäessä mahdollisimman vähän kutistuvaa betonia, niin silloin kutistumaero jää pieneksi ja siten myös käyristymä.Sitten yhteenvetona betonirautaa:

- laatta kuivatettava/kuivuttava symmetrisesti

- estoraudoitus, kuten muukin raudoitus keskivälin yläpuolelle

- mahdollisimman vähän kutistuva betoni

- ns. irroituskaista kannattaa poistaa varsinkin nurkka-alueilla

- nurkka-alueille kannattaa jättää noin kaksi (2) m2 muovia suojaksi pitemmäksi aikaa kuin muulla alueella (jälkihoito noin 4-5 vrk) (esim. kelluvan parketin tapauksessa pienoinen nurkkakosteus ei vaurioita parkettia, koska se kosteus tuulettuu pois jättämättä vaurioita)

- käyristyminen on voimakkaampaa talvella, koska ilma suhteellisesti kuivempaa.

- vesikiertoinen lattialämmitysputkisto sijoitetaan keskivälin alapuolelle ja sillä lämmittäminen noin 2-3 vk jälkeen pienentää käyristymistä, aloittaen varovaisesti nostaen käyttölämpötilaan pariksi viikoksi ennen pinnoitusta (kosteus tarkistettava ennen pinnoitusta)

- kuitubetoni pienentää käyristymistä jopa 30 % ”raudoitettuun” betoniin verrattuna

- raekoko max 16 mm ja se on parempi kuin esim. max 8 mm (jälkimmäisessä halkeilua enemmän)

- eristeen päälle valettu betoni edistää käyristymistä

- vältettävä "ohuita" laattoja

- ym. ym.


Jäsenen antama (19.2.2012 klo:7:56) kommentti

Eli lyhyesti....

Käyristyminen johtuu pääsääntöisesti betonin ominaisuuksista...

Jäsenen antama (19.2.2012 klo:11:38) kommentti

Suorastaan ällistyttävä havainto, joka on varmaankin sieltä pitkän kokemuksen ja havaintojen kautta tullutta tietoa. Minun käsitykseni on taas se, että Betonitoh...laatan käyristyminen on seurausta puun ominaisuuksista ja tarkennettuna nimen omaan seetripuun.Ja sitten vain lyhyesti... Niinhän on se pätemisen tarve - niin minullakin.

Jäsenen antama (19.2.2012 klo:14:30) kommentti

MONTA on taas vauhdissa...

Jäsenen antama (19.2.2012 klo:14:57) kommentti

"Eli lyhyesti....

Käyristyminen johtuu pääsääntöisesti betonin ominaisuuksista..."Pääsääntöisesti se johtuu sen betonin ominaisuuksien ymmärtämisen puutteesta, sekä toimista ennen, -ja jälkeen valun.


Jäsenen antama (19.2.2012 klo:17:28) kommentti

Niin, pitää tilata oikeanlaista betonia.

Jäsenen antama (20.2.2012 klo:0:22) kommentti

Viisastelua.

Jäsenen antama (20.2.2012 klo:6:24) kommentti

Niin näkyy olevan... Ilmankos ne lattiat käyristyy...

Jäsenen antama (20.2.2012 klo:9:21) kommentti

Näyttääpä tohtorilla anteeksi kamalasti "tohtorilla" taas tieto loppuvan heti alkuunsa, kuten niin Monta kertaa ennenkin, joten seuraavaksi otetaan käyttöön valvojen puoliviralliset oikeudet.

PS! Puolivirallinen on sitä, kun oma tieto loppuu, niin poistetaan toisen oikea tieto ja pannataan sanan vapaus, jotta oma väärä tieto jää voimaan.

Jäsenen antama (26.2.2012 klo:13:25) kommentti

Lisättäköön tuohon alkuperäiseen kysymykseen edellä olevien lisäksi miten (maanvaraisenkin) eristeen
päällä olevaa ohuen laatan käyristymistä reunoiltaan voidaan pienentää.
Teeseitse ja ja yleensäkin sitä ei voida aivan kokonaan vähällä toimenpiteellä välttää.

Oikealaatuisen betonin ja jälkihoidon ohella sitä voidaan
pienentää vain ja ainoastaan oikealla raudoituksella. Onko muita vaihtoehtoja?
On tietenkin: ei valeta ollenkaan sitä ohutta laattaa.

Korostaen raudoituksen paikkaa, niin se on oltava laatan keskiviivan yläpuolella vetoraudoituksena sekä myös kutistumisen että halkeilun pienentämiseksi. 

Normaali oikeaoppinen betoniraudoituskin lisää käyristymistä.

Siihen/niihin löytyy täysin rakennusfysikaaliset syyt.  


Jäsenen antama (26.2.2012 klo:22:07) kommentti

Näköjään täällä ei ole sananvapautta, kun valvoja poistaa oman kirjoituksensa ja vertauksena plagioimansa alkulähdetekstin, jota oli asiattomasti lainattu niin kuin teksti olisi kirjoittajan aitoa sellaista. Siis copy-paste menetelmällä pitkiä pätkiä.

Oman tekstinsähän saa poistaa, mutta toisen täysin säännöt täyttävän tekstinkin. Kyllä se on jo siis sanan vapautta loukkaava ja sääntöjen vastainen toiminta. Näistä kirjoituksistahan on pohja täysin pois. Se puolivirallinenko taas? Eikö kantti kestä totuutta?

Jäsenen antama (27.2.2012 klo:8:22) kommentti

Voi voi

Jäsenen antama (27.2.2012 klo:21:40) kommentti

Niinpä niin! Kyllä se on vähintään voivottamisen arvoinen, koska plagiaatin paljastaja halusi ilmeisesti osoittaa kuinka siinä plagioija oli hyvin tökerösti yrittänyt pimittää/häivyttää plagiointiaan. Hän (plagioija) ei ollut ilmeisesti ymmärtnyt betoni.com sivuston kirjoitusta ollenkaan, koska hän oli muutamalla omalla häivytys/harhautuslisäyksellä kääntänyt alkuperäistä tekstiä aivan täysin päälaelleen mm. siten, että lattiabetoni on sitä parempaa käyristymisen estoa, kun siinä on mahdollisimman vähän hienoainesta ts. sehän tarkoittaa sitä, että silloinhan se lattiabetoni on parasta kun se tehdään täysin pestystä sepelistä. Mm. tuon huomautuksen ko. kirjoittaja oli oikeastaan ainoana asiana kommentoinut jutussa.

Kyllä tuollaiset ovat vähintään "Voi voi"-arvoisia. Olen vähintään samaa mieltä.

PS! Kuinkahan kauan tämä saa olla näkyvillä puolivirallisesti.                       

Jäsenen   antama (25.9.2014 klo:12:55) kommentti

Lattia valaja neuvoi tällaisen yksinkertaisen ohjeen.Laatan nurkkiin sijoitetut kulmateräkset harjateräksestä estävät käyristymisen. Kokemuksella voin sanoa, että ei käyristy nurkat.
Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Laminaatin asennusvirhe

Eli rivitalon saneeraaja=myyjä on "unohtanut" (lue: vastasyntyneen insinöörin tietämättömyys/ylimielisyys) laitattaa betonin päälle tulevalle laminaatille askeläänieriste...

Maanvaraisen lattian korjaus

Vapaa-ajan asunnosamme, rakennettu 1984 ja lämmityksenä on suora sähkölämmitys, on pitkään ilmennyt, varsinkin matalapaineen aikana lie...

Laatoitus filmivanerille

Kyseessä on vuonna 2007 valmistunut asunto. Muuton jälkeen huomasimme, että Wc:n lattia on kalteva. Rakennusliike piikkasi betonilattian auki ja hioi sen tasaiseksi. Täss...

Kosteusmittaus

Ostimme rivitalo-osakkeen 4 v. sitten jolloin siihen tehtiin kosteusmittaus myyjän toimesta. Kohonneita kosteusarvoja oli suihkunurkkauksessa, saunassa sekä wc-pytyn ympä...

Entisen omistajan korvausvastuu?

Olemme aikeissa tehdä kylpyhuone remonttia ja mittautimme kosteudet ennen purkua. Mittaus tulos havaitsi viemärikaivon ympäriltä arvon 120(erittäin kostea).Raportin mukaa...

kylppäri ja sauna remontti

11-vuotta vanhassa kerrostalo asunnossa omistaja alkoi tehdä kylppäri remonttia. Remontin edetessä lattiakaivojen ympärillä oli kohonneet kosteusarvot. Kuka maksaa remont...

Rintamamiestalon lattian uusiminen

Ongelmana homeen haju lattia/seinärakenteista. Seinissä oli 50 mm mineraalivillaa jonka päällä höyrynsulkumuovi ja cyproc. Seinästä...

äänieristelevy

Työhuonneni kattoon on liimattu äänieristelevy. Kellertävää kuitumaista levyä valkoisella lasikuitupinnoitteella.Reunat on leikkauspinalla. Pitäisikö reunat sulkea maalil...

Sauna

Tuossa on kaksi peltistä höyrynsulkulaippaa, toinen tulee alaslaskettuun kattoon, johon tulee palovilla väliin, teipataan alumiiniteipillä hormiin ja...

Saunan ja kylpuhuoneen höyrysulku

1988 rakennetun talon sauna ja suihkutila remontin alla. Saunassa panelien alla tuuletusrako, folio, gyproc ja muovi. Suihkun puolella laatat, vesieriste, gyproc ja muovi...

Vanhan uima-altaan täyttö

Rakennus -80 luvulta.Allas hyödytön.Altaassa korotetut reunat.Ajatus leikata/piikata reunat altaan pohjalle.Koolaus,levytys,eristys.vesikiertoinen lattialämmitys ja beton...

Tapetin reunojen irvistys ?

Miten korjata kun paksun tapetin reunat paikka paikoin irvistää ?...

Salaojat kalliotontille

Asumme -78 kalliolle rakennetussa puutalossa. Naapurit ovat teetättäneet joitakin vuosi(kymmeniä?) sitten taloihinsa salaojat ja mekin rupesimme tutkimaan...

LASTULEVYSEINÄ

AION JÄTTÄÄ LASTULEVYN SAUMAT NÄKYVIIN.MITEN TAPETOIN ELI LEIKKAANKO AVORAON KOKOISEN SIIVUN TAPETTIA POIS VAI TEENKÖ VAAN VIILLON SAUMANKOHTAAN JA LIIMAAN REUNAT AVORAON...

Höyrynsulkumuovi betonilattiaan

Linoleumilaattojen asennusohjeessa todetaan, että betonilattian päälle tule ensin asentaa höyrysulkumuovi ja teipata saumat kunnolla. Vasta sen päälle saa asentaa sivusta...

Lämpimän varaston lattia

Hei,Tein talon yhteydessä olevasta lämpimästä varastohuoneesta soittotilan. Laitoin maalatun betonilattian päälle laminaatin ja laminaatille tarkoitetun alusmuovin. Talo...

kellarin lattian pinnoitus

millä pinnoitteella/maalilla voi kellarikerroksen betonilattian päällystää, että pysyy kuivana....

putkenjatkaminen

moi.miten voin jatkaa pelm putkea(kylmäkäyttövesi) joka jäi lyhyeksi eli liitos jää betonilattian sisään.?...

Mökkisaunan lattia

Mikä on paras pintamateriaali betonilattian päälle sauna/pesuhuone ,kun mökki on osan aikaa talvella kylmillään....

Autotallin ja kellarin välinen välipohja ja sen eristys

Kellarikerroksen yläpuolelle tulee 1. kerrokseen lämmin autotalli. Kantavana välipohjarakenteena on ontelolaatta, jonka päälle tulee vielä betonilattia. Sen pinnoitteena...

Vanhan käsittelemättömän betonisen saunanlattian pinnoitus

Suunnittelen vanhaan taloon rakennetun sisäsaunan käsittelemättömän betonilattian pinnoitusta. Saunaa on käytetty aiemmin vuosia, mutta nyt ei aktiivisesti enää pariin vu...

Betonilattian tasoitus

Pystyykö rosoisen maalatun betonilattian silottamaan lattia pikatasoitteella, vai pitääkö maali poistaa?...

gyprocseinän lattialista

Mikä autotalliin betonilattian ja cyproc seinän "lattialistaksi",seinä on tuplacyproc kun vaatimus EI30?...

Autotallin lattia

Voiko puolilämpimän autotallin betonilattian päällystää klinkkereillä?. Onko olemassa laattoja, jotka kestävät auton painon ja nastarenkaiden kulutusta?...

Primer

Jos uuden maanvaraisen betonilattian aikoo päällystää laminaatilla niin pitääkö lattia käsitellä primerillä, jos pitää niin kuinka kauan valun pitää antaa kuivua ennen pr...