Jäsenen Mestari antama (7.2.2012 klo:10:21) kommentti Kyseessä ns. valokuva ilmiö.Laatan pinta kuivaa nopeammin kuin pohja. Yleensä vuositarkastuksen yhteydessä on voitu todeta,että laatan reunat ovat jo nurkissa osin laskeneet,koska ostajat reklamoivat,että jalkalistat nurkissa on ilmassa tai lattian ja listan välissä on rako siellä nurkassa. Arvaukseni tuohon palautumiseen on 1-2 vuotta. Erimieltäkin saa olla.
Jäsenen Jv20531112 antama (7.2.2012 klo:16:53) kommentti Lattian raudoitus on väärin eli virheellisesti tehty huitaisemalla eli heittämällä ohut verkotus ja laatta (liian) ohut (säästetty väärissä paikoissa). Se käpristyminen/käyristyminen ei palaudu kokonaan oikeastaan koskaan. Ja katsopa vain, niin nurkat ovat pahimmat. Laiha lohtu: hyvin yleinen virhe sekä ammattilaisella anteeksi "ammattilaisella" että varsinkin amatöörillä.
Jäsenen Mestari antama (8.2.2012 klo:7:33) kommentti No, se ei tuo raudoituskaan aina tuo pelastusta tuohon käpristymiseen.
Jäsenen Jv20531112 antama (8.2.2012 klo:9:00) kommentti Eipä tietenkään, mutta se auttaa siihen käpristymisen määrään. Tosiasia on myös, että mitä ohuempi (pihiys)laatta on, niin sitä varmemmin käpristymää tulee. Mitä enemmän käpristymää tulee, niin sitä suuremmaksi käpristymä jää. Valun jälkkihoito on myös avainasemassa.
Jäsenen Mestari antama (8.2.2012 klo:10:38) kommentti Valun jälkihoito on tosiaan avainasemassa, ainut ongelma siinä on,että rakentajilla ei riitä hermot siihen.Johonkin kiire.
Jäsenen cryscythe antama (8.2.2012 klo:12:59) kommentti Tässäkin ketjussa useita viestejä joissa selvitetään syitä mikä tuon käpristymisen aiheuttaa. (puutteellinen jälkihoito, liina pihi raudoitus) Jotta tästäkin ketjusta olisi jollekin oikeasti hyötyä niin olisi parempi vähän avata noita väittämiä. Miten jälkihoito tulisi teidän mielestä hoitaa? Muovit tietenkin päälle, mutta kuinka paljon olette laittaneet limiin vai jopa teipanneet saumat? Miten laatan reunojen muovitus mitkä tuppaavat kuivamaan nopeiten? Kuinka paljon laittaisitte rautaa 70mm pintalaattaan? entä 100mm maanvaraiseen? Rengasterästystä reunoille vai ylimääräisiä piiskoja kulmista kohti keskustaa? Itse tein niin että raudoitin 100mm laatan 6-150 verkolla ja laitoin diagonaalipiiskat 10mm verkon päälle. Muovit laitoin heti ja teippasin saumat kun laatan päälla kesti kävellä ilman ettei tullut kengänjälkiä. Muovit pidin päällä 4vk. Vielä ei nurkissa ole havaittavaa käpristymää muodostunut.
Jäsenen Betonitohtori antama (18.2.2012 klo:17:25) kommentti Laatan käyristyminen / kutistuminen on betonin ominaisuus ei niinkään raudoituksen puute. Betonin vesisementtisuhde ja hienoaineksen pitoisuus määräävät betonin kutistuman ja sitä kautta myös käyristymäm. Jälkihoito takaa betonin lujuudenkehityksen ja voi auttaa ns pintahalkeiluun, mutta jälkihoito ei auta betonin kuivumiskutistumaan. Kuivumiskutistuma alkaa silloin kun betoni kuivuu. Yleensä betonilattiat ovat ohuita ja niihin on määrätty keskeinen terästys, eli laatan neutraaliakselilla. Ainut mikä kutistumaan voisi auttaa, on hyvin tiheä terästys (kanaverkkomainen), mutta sitä ei yleensä käytetä. Sitten tietysti kuitubetonit, mutta tärkein olisi kuitenkin oikeanlainen betoni.
Jäsenen JR454159223 antama (19.2.2012 klo:2:40) kommentti Ns. pintalaatat (”kelluvat”) kaareutuvat sitä enemmän mitä ohuempia ja pitempiä sivumitat ovat. Käyristymä ei enää kuitenkaan kasva, vaikka laatan sivumitta kasvaakin tietyn ”rajan yli”. Kun laatan paksuus on noin 7 cm, niin raja on suunnilleen 6 metrissä, joten käyristymä ei enää siitä kasva, vaikkapa sivumitta kasvaisikin. Pintalaatat ovat yleensä paksuudeltaan noin 6-8 cm. Käyristyminen eli kaareutuminen aiheutuu juuri laatan epätasaisesta kuivumisesta. Ts. kosteusero laatan ala- ja yläpinnalla aiheuttaa sen käyristymisen, koska silloin syntyy kutistumaero. Kuivuminen on pyrittävä pitämään betonilaatassa mahdollisimman ”tasamääräisenä”. Käyristymää voidaan pienentää reuna-alueilla raudoituksen avulla, jolloin käyristymän estoraudoitus on asennettava lähelle laatan yläpintaa ts. epäkeskeisesti. Mitä ohuempi valu, niin sitä vähemmän on vaikutusta ”estoraudoituksella”, koska estoraudoituksen välimatka laatan keskipisteeseen on pieni. Onhan se tietenkin selvää jo maalaisjärjelläkin pähkäiltynä, että käytettäessä mahdollisimman vähän kutistuvaa betonia, niin silloin kutistumaero jää pieneksi ja siten myös käyristymä. Sitten yhteenvetona betonirautaa: - laatta kuivatettava/kuivuttava symmetrisesti - estoraudoitus, kuten muukin raudoitus keskivälin yläpuolelle - mahdollisimman vähän kutistuva betoni - ns. irroituskaista kannattaa poistaa varsinkin nurkka-alueilla - nurkka-alueille kannattaa jättää noin kaksi (2) m2 muovia suojaksi pitemmäksi aikaa kuin muulla alueella (jälkihoito noin 4-5 vrk) (esim. kelluvan parketin tapauksessa pienoinen nurkkakosteus ei vaurioita parkettia, koska se kosteus tuulettuu pois jättämättä vaurioita) - käyristyminen on voimakkaampaa talvella, koska ilma suhteellisesti kuivempaa. - vesikiertoinen lattialämmitysputkisto sijoitetaan keskivälin alapuolelle ja sillä lämmittäminen noin 2-3 vk jälkeen pienentää käyristymistä, aloittaen varovaisesti nostaen käyttölämpötilaan pariksi viikoksi ennen pinnoitusta (kosteus tarkistettava ennen pinnoitusta) - kuitubetoni pienentää käyristymistä jopa 30 % ”raudoitettuun” betoniin verrattuna - raekoko max 16 mm ja se on parempi kuin esim. max 8 mm (jälkimmäisessä halkeilua enemmän) - eristeen päälle valettu betoni edistää käyristymistä - vältettävä "ohuita" laattoja - ym. ym.
Jäsenen Betonitohtori antama (19.2.2012 klo:7:56) kommentti Eli lyhyesti.... Käyristyminen johtuu pääsääntöisesti betonin ominaisuuksista...
Jäsenen Jv20531112 antama (19.2.2012 klo:11:38) kommentti Suorastaan ällistyttävä havainto, joka on varmaankin sieltä pitkän kokemuksen ja havaintojen kautta tullutta tietoa. Minun käsitykseni on taas se, että Betonitoh...laatan käyristyminen on seurausta puun ominaisuuksista ja tarkennettuna nimen omaan seetripuun. Ja sitten vain lyhyesti... Niinhän on se pätemisen tarve - niin minullakin.
Jäsenen Betonitohtori antama (19.2.2012 klo:14:30) kommentti MONTA on taas vauhdissa...
Jäsenen vaihtoehtoja antama (19.2.2012 klo:14:57) kommentti "Eli lyhyesti.... Käyristyminen johtuu pääsääntöisesti betonin ominaisuuksista..." Pääsääntöisesti se johtuu sen betonin ominaisuuksien ymmärtämisen puutteesta, sekä toimista ennen, -ja jälkeen valun.
Jäsenen Betonitohtori antama (19.2.2012 klo:17:28) kommentti Niin, pitää tilata oikeanlaista betonia.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (20.2.2012 klo:0:22) kommentti Viisastelua.
Jäsenen Betonitohtori antama (20.2.2012 klo:6:24) kommentti Niin näkyy olevan... Ilmankos ne lattiat käyristyy...
Jäsenen Jv20531112 antama (20.2.2012 klo:9:21) kommentti Näyttääpä tohtorilla anteeksi kamalasti "tohtorilla" taas tieto loppuvan heti alkuunsa, kuten niin Monta kertaa ennenkin, joten seuraavaksi otetaan käyttöön valvojen puoliviralliset oikeudet. PS! Puolivirallinen on sitä, kun oma tieto loppuu, niin poistetaan toisen oikea tieto ja pannataan sanan vapaus, jotta oma väärä tieto jää voimaan.
Jäsenen JR454159223 antama (26.2.2012 klo:13:25) kommentti Lisättäköön tuohon alkuperäiseen kysymykseen edellä olevien lisäksi miten (maanvaraisenkin) eristeen päällä olevaa ohuen laatan käyristymistä reunoiltaan voidaan pienentää. Teeseitse ja ja yleensäkin sitä ei voida aivan kokonaan vähällä toimenpiteellä välttää.
Oikealaatuisen betonin ja jälkihoidon ohella sitä voidaan pienentää vain ja ainoastaan oikealla raudoituksella. Onko muita vaihtoehtoja? On tietenkin: ei valeta ollenkaan sitä ohutta laattaa.
Korostaen raudoituksen paikkaa, niin se on oltava laatan keskiviivan yläpuolella vetoraudoituksena sekä myös kutistumisen että halkeilun pienentämiseksi.
Normaali oikeaoppinen betoniraudoituskin lisää käyristymistä.
Siihen/niihin löytyy täysin rakennusfysikaaliset syyt.
Jäsenen Jv20531112 antama (26.2.2012 klo:22:07) kommentti Näköjään täällä ei ole sananvapautta, kun valvoja poistaa oman kirjoituksensa ja vertauksena plagioimansa alkulähdetekstin, jota oli asiattomasti lainattu niin kuin teksti olisi kirjoittajan aitoa sellaista. Siis copy-paste menetelmällä pitkiä pätkiä. Oman tekstinsähän saa poistaa, mutta toisen täysin säännöt täyttävän tekstinkin. Kyllä se on jo siis sanan vapautta loukkaava ja sääntöjen vastainen toiminta. Näistä kirjoituksistahan on pohja täysin pois. Se puolivirallinenko taas? Eikö kantti kestä totuutta?
Jäsenen HTT antama (27.2.2012 klo:8:22) kommentti Voi voi
Jäsenen Jv20531112 antama (27.2.2012 klo:21:40) kommentti Niinpä niin! Kyllä se on vähintään voivottamisen arvoinen, koska plagiaatin paljastaja halusi ilmeisesti osoittaa kuinka siinä plagioija oli hyvin tökerösti yrittänyt pimittää/häivyttää plagiointiaan. Hän (plagioija) ei ollut ilmeisesti ymmärtnyt betoni.com sivuston kirjoitusta ollenkaan, koska hän oli muutamalla omalla häivytys/harhautuslisäyksellä kääntänyt alkuperäistä tekstiä aivan täysin päälaelleen mm. siten, että lattiabetoni on sitä parempaa käyristymisen estoa, kun siinä on mahdollisimman vähän hienoainesta ts. sehän tarkoittaa sitä, että silloinhan se lattiabetoni on parasta kun se tehdään täysin pestystä sepelistä. Mm. tuon huomautuksen ko. kirjoittaja oli oikeastaan ainoana asiana kommentoinut jutussa. Kyllä tuollaiset ovat vähintään "Voi voi"-arvoisia. Olen vähintään samaa mieltä. PS! Kuinkahan kauan tämä saa olla näkyvillä puolivirallisesti.
Jäsenen Vesa Luoma antama (25.9.2014 klo:12:55) kommentti Lattia valaja neuvoi tällaisen yksinkertaisen ohjeen.Laatan nurkkiin sijoitetut kulmateräkset harjateräksestä estävät käyristymisen. Kokemuksella voin sanoa, että ei käyristy nurkat.
Lisää kommentti*