Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Askeläänieristys

Ylä-, ala- ja välipohjat

Kysytty: 3.6.2019 klo:22:13
Hei!

Keittiöremontissa vaihdamme keittiön parketin keraamiseen laattaan. Tekninen isännöitsija vaatii askeläänieristyksen ja työselosteen sen toteuttamisesta. Hänen vaatimus perustuu C1 Suomen rakentamismääräyskokoelman vaatimuksiin.

Kohde on 2003 rakennettu yksikerroksinen rivitalo (jossa aina kaksi asuntoa on osittain kulmista liittetty viereiseen kahden asunnon huoneistoon).

Keittiö rajoittuu idässä meidän omaan huoneesee ja tämä huone ulkoseinään. Pohjoisessa keittiö rajoittuu ulkoseinään. Lännessä (viereinen huoneisto) huone rajoittuu erilliseen WC-, kylpyhuone/saunaelementtiin, joka on tehdasrakenteinen ja kokonaisuutena tuotu/asennettu huoneistoon. Huoneiston pohjalaatta myös katkeaa tähän. Etelässä on meidän olohuone ja sen jälkeen ulkoseinä. Minun käsittääkseni askeläänet eivät edellä kuvatun mukaan voi mitenkään kulkeutua viereiseen huoneistoon. 

En myöskään löydä isännöitsijän lähettämästä kopiosta (C1 Suomen rakentamismääräyskokoelma) mitään vaatimusta tälläisesta. 

Soveltamiskohdassa mainitaan, että koskee uudisrakennusta. Suurin sallittu askeläänitaso on 53 dB. Aiheuttaako keraaminen laatta suuremman äänen ja koskeeko tämä kerrostaloa vai kaikkia yksitasoisia rakennuksia?

Terveisin

Jorma HietalaVirallinen vastaus
Askeläänieristys koskee lähinnä kerrostaloja ja kaksikerroksisia rivitaloja, joissa saattaa tuo 53 dB ylittyä ilman askeläänieristystä. Keraaminen laatta yksikerroksisessa talossa kuvailemillasi alueilla ja rajoilla ei aiheuta tuon 53 dB:n ylitystä. Yleensä puuparketti tai laminaattipinta aiheuttaa tuota häiritsevää kopinaa ja siksi askeläänieristys on vaadittu kerrostaloissa huolimatta siitä, onko talo uusi tai vanha.

Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Askeläänieristys":
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Alkuperäinen lautalattia kerrostaloasunnossa

Isännöitsijä vaatii, jos säilytän yksiöstä löytyneen alkuperäsen lautalattian, että annan hänelle askeläänieristyssuunnitelman. Onnistuuko se vielä kyseiseen lattiaan vai...

Vesikiertoinen lattialämmitys ja kylmä yläkerta

Kaksi kerroksisessa OK talossamme on vesikiertoinen lattialämmitys sekä ala- että yläkerrassa. Alakerrassa on betonilaatta ja sen päällä askeläänieriste+parketti sekä yhd...

ääniongelmia

miten voi jälkikäteen parantaa puisen omakotitalon äänieristystä? kohteessa on maanvarainen lattia ja puiset väliseinät suoraan betonilattian päällä (alla ei ole solumuov...

Uusi parketti

Asunnon lattioissa on nyt tällainen tilanne: Lautalattian päällä on joissainkohti tasoitetta, sitten jokin (askeläänieristys?) matto, jonka päällä on muovimatto, ja sit...