Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

60-luvun talon alapohjan eristeet

Ylä-, ala- ja välipohjat

Kysytty: 1.10.2019 klo:12:25
Hei,olen remontoimassa vm. -64 rakennetussa talossa lattioita.

Vanhan lattian rakenne: laatta, piki, masuunikuona(kivihiilituhka?), kutteri,laudoitus 25x100mm,kovalevy, muovimatto/parketti.

1mh lattian avattuani eristeet näyttäisi olevan hyvässä kunnossa ja täysin kuivat, ei tummentumaa/hajuja. Haluan kuitenkin tarkistaa lattiat ja vaihtaa eristeet samalla. Minulle on ehdotettu, että rakenne kannattaa tehdä samankaltaiseksi kuin vanha, koska se on toiminut talossa vuosikymmeniä. Olen ajatellut seuraavaa: tarkistan pietyksen ja tarvittaessa korjaan, ekovillaa puhallettuna täyteen, ilmansulkupaperi, laudoitus 25x100mm, 12mm hunton silencio puukuitulevy, vinyylilankku. Lähinnä mietityttää tuo ekovilla, olisiko esim. Hunton puukuitueriste parempi tai kivivilla vai joku muu rakenne? Kannattaisiko ulkoseinän puoleisen seinän lastulevy (ulottuu pohjalaattaan asti) katkaista hieman ylempää? Tosin mitään kosteuden merkkejä ei ole siinäkään. 


Virallinen vastaus
Suosittelen rakenteen pitämistä ennallaan, koska se on toiminut hyv...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / 60-luvun talon alapohjan eristeet":
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (2.10.2019 klo:20:05) kommentti

60-luvun piki voi sisältää PAH-yhdisteitä.

Jäsenen antama (3.10.2019 klo:5:53) kommentti

Suosittelin vastauksessani rakenteen pitämistä ennallaan. Jos pikeä mennään poistamaan niin silloin  PAH - yhdisteitä voi vapautua. Siksi suositukseni. 

Jäsenen antama (5.10.2019 klo:23:20) kommentti

Esim. kreosiittia voi vielä haihtua sisäilmaan jos pikeä ei poisteta tai kapseloida.

Riittävän tiiviillä lattiarakenteella voi myös ehkäistä sisäilmaongelmaa.

Remonteissa yleensä nahkoittunut pinta rikkoutuu osittain ja haihtumista voi vielä tapahtua vanhastakin piestä, myös lämpötilan ja kosteuden muutokset vaikuttavat mahdolliseen haihtumiseen.

Voi siis haihtua vieläkin mutta ei välttämättä haihdu, on siis riski. Pikihän voi olla myös olla oikeaa pikeä, siis ei sisällä kivihiilitervaa.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa