Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kellariin vettä

Vesikatto

Kysytty: 15.12.2008 klo:14:40

Ongelma on, että kellariin tulee vettä. Tuota on "korjattu" hiljattain siten, että vanhan lattian päälle on laitettu jotain bitumilevyä ja siihen päälle on valettu uusi lattia jotta kaadot ovat kaivoon päin. Tällöin sisään tuleva vesi poistuu suht' mukavasti kaivon kautta. Ongelma on, että tuo vesi tuntuu makaavaan nyt myös tuolla vanhan ja uuden valun välissä ja kosteus pukkaa nousemaan seiniä pitkin jota ei ole aiemmin tapahtunut... Kannattaisiko tuo uusi valu piikata joka tapauksessa pois vai kannattaisiko ensin yrittää korjata salaojitusta? Pihassa on pihakaivo noin 5 metrin päässä ja siellä on vettä kaksi kaivon rengasta vaille maan pinnasta eli veden pinta on ylempänä kuin kellarin lattia on. Talo on lievässä rinteessä ylempänä kuin ympärillä olevat pellot ja ympäröivistä ojista vesi laskee eteenpäin.


teta Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 6 kplVirallinen vastaus
Salaojat on saatava toimimaan ennen muuta korjausta. Salaojaksi vo...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesikatto / Kellariin vettä":
Jäsenen antama (15.12.2008 klo:23:38) kommentti

Eipä sillä ole merkitystä, vaikka olisi kolme putkea rinnakkain. Tärkeää on se, että putket ensinnäkin voivat vapaasti purkaa jonnekin ja toiseksi yhtä tärkeää on, että ne ovat riittävän syvään asennettu. Tuolla vastaajan ohjeella sinulla ei ole edellytyksiä arvioida, saatko kelvollisen, vai turhan suunnitelman.Tuo kuvaamasi "korjaus" on pahimman luokan itsepetosta tekijältään, jollei sitten ole ns. myyntikunnostus. Vettä ei kuulu poistaa sisältä, vaan sen pääsy sisään tulee estää. Silti mikään ei auta, ennen kuin toimiva purku on varmistettu. Ja jos tuo kuvaamasi kaivo on se purkupaikka, niin siitähän tulee aloittaa.Otahan nyt joku sellainen asiantuntija äkkiä paikalle, joka omistaa ulkojalkineet ja vaaituslaitteet, sekä osaa käyttää niitä. Näistä toimistosuunnittelijoista et saa kuin laskun perään, mutta toden toimivuudesta ei ole takeita. Jos rinnettä riittää alajuoksulle päin, niin toivon ja oletan, että ilman pumppausta pärjätään. Mutta tuollainen tulviva kaivo, oli se sitten "imeytyskaivo" tai muuten tukossa, on ensimmäiseksi korvattava jollain toimivalla ratkaisulla.

Jäsenen antama (16.12.2008 klo:7:46) kommentti

Tarkennan hieman; kaivo josta vesi pääsee kellarista pois on vain lattiakaivo ja sen kanssa ei ole ongelmia - vesi poistuu hyvin. Laitoin myös pihakaivoon pumpun joka pitää veden pinnan lattian alapuolella, mutta tuo nyt on tuollainen hätäratkaisu joka näyttäisi hieman rauhoittavan tilannetta.Pääasiallinen ongelma on kyllä varmasti vanhassa olemassa olevassa salaojituksessa joka lienee tukossa. Onko olemassa jotain pesusysteemiä jolla kannattaisi tuota salaojitusta yrittää avata vai pitääkö vain ottaa lusikka kauniiseen käteen ja ruveta kaivamaan?

Jäsenen antama (16.12.2008 klo:10:57) kommentti

Tämä ei kuulu otsikkoasiaan (huom! EI KUULU), mutta siitä huolimatta
panen sanoja "putkeen" huolestuneena tuosta ihmeellisestä
"perskärpäsestä" = tuo luurankoäänestäjä kaapissaan. Mikä ihme tauti ja
missä se piilee tuo änestämisesi ja pyrkimys sabotointiin. Oletko
siirtymässä nyt Peten persekärpäseksi, koska viimeaikoina olen ollut
havaisevinani, että olet hylännyt minut.Jos sinun tarvitsee yrittää sabotoida, niin siirry taas minun
kimppuuni sinne lähelle sitä, sillä ainakin minun kanttini kestää sen.
Uskon, että myös Peten kantti kestää tuollaisen paskiaisen roikkumisen
nuuskien sitä.Siis: armahda Pete ja siirry meikäläisen persauksille, mutta
tietenkin näkisin mieluimmin sinun jäävän täysaikaeläkkeelle tai sitten
ajan henkeen kuuluen pätkähommiin tai sitten peräti lomautetuksi tai viime kädessä työttömäsksi..PS! Peten vastaus on täyttä asiaa. Kun sanon näin niin ehkäpä sinun
on helpompi siirtyä taas päiväjärjestykseen eli vain minun perseen
taakse. Tuollaisilla persekärpäsillä ei ole omaa mielipidettä eikä
myöskään kykyä edes ajatella.


PSPS! Jos tämä teksti poistetaan palstoilta tavalla tai toisella, niin se taatusti ilmestyy takaisin ellei meikäläistä panna suoraan kortistoon. Sekin on mahdollista! Olkoon!


Jäsenen antama (16.12.2008 klo:20:40) kommentti

Onko se tilanne niin, että vaikka pidät pumpulla kaivon pintaa alhaalla, vettä tulee kellarin puolelle? Jos näin, niin silloin ei salaojissa ole toimintaa jäljellä. Jos nyt olet varmistanut, että salaojat tähän pihakaivoon laskevat. Mistään ei tule ilmi, minkä ikäisistä toteutuksista on kyse, mutta jos nurkissa ei ole kunnollisia tarkastuskaivoja, ei pesua kannata yrittää. Ja vaikka kaivot olisikin, ei se pesu muuta olosuhteita putken ympärillä.Mistään ei kuitenkaan ole mitään apua, jollei putkia saada tyhjiksi. Eli selvitä se purku (mihin, miten, millä korkeudella?) ja siltä pohjalta voidaan ruveta haarukoimaan. Itse suunnittelu edellyttää tiedot perustusten tyypistä ja syvyydesta sekä maaperän laadusta ja alapohjan alustäytöstä ynnä tuosta purkumahdollisuudesta ja sen korkeusasemasta.Tuossa on paljon asioita, joita ei välttämättä selviä piirustuksista, osa ei kenttämittauksinkaan. Silloin olisi onneksi, jos löydät asiaan muutenkin, kuin laskutusmielessä perehtyneen urakoitsijan, joka osaa myös suunnittelun. Kun lopulliset suunnitelmat joutuu tekemään työn edetessä ja rakenteiden salojen tullessa esiin. Ja nuo toimistosuunnittelijat eivät juuri suostu siinä vaiheessa, enää paikalle. Itsellä juuri lopuillaan vastaava tavallista rankempi työmaa, jossa purkulinjalle haettiin kenkälusikalla kallionkoloista sijaa, että saatiin kuivatussyvyys riittämään. Kummallista, kun 70-luvulle saakka tiedettiin, että salaojien kuuluu olla talon alapuolella, mutta sitten tieto hukkui...Mitenkään sen kummemmin saamaani kannustukseen kommentoimatta voin sanoa, ettei noiden miinusten määrästä näköjään liikoja kannata välittää. Paremminkin huvitti, kun aamupäivällä tilannetta vilkaisin;-) Voihan se olla joku pikkukenkäpiirtäjäkin, joka mielensä pahoitti?

Jäsenen antama (16.12.2008 klo:22:42) kommentti

Tarkoittaisikohan kysyjä tavallista kaivoa, josta otetaan käyttövettä eikä purkukaivoa? Salaojien purkukaivot olisivat sitten ties missä.

Jäsenen antama (16.12.2008 klo:23:06) kommentti

"Jos nyt olet varmistanut, että salaojat tähän pihakaivoon laskevat" , kuten totesin.Hyvä täsmennys japilta. Olettaisin ja toivoisin toisin, mutta hämmästyttävän vähillä tiedoilla väki usein kiinteistöjään asuttaa. Ostaessa ei osaa kysyä ja jälkeen ei kehtaa kysellä.Edelleen, se purku tulee selvittää, tuli se sitten tähän kaivoon tai ties minne.
Jäsenen antama (17.12.2008 klo:11:04) kommentti

Purku menee eri kaivoon (oma salaojakaivo, josta sitten johdetaan ojaan) joka on selkeästi alempana. Näyttäisi kyllä myös siltä, että sinne jotain liruttelee.Ja tuo pihakaivo ei tosiaan ole missään yhteydessä salaojitukseen tai tuohon lattiakaivoon, tarkoitus oli vain selventää, että veden pinta näyttää olevan kohtuullisen korkealla vaikka pienellä mäellä sijaitseekin.Talo on rempattu 1980, laajennettu (myös kellari tehty) ja siinä yhteydessä on salaojituskin laitettu. Ongelmaa ei ole aiemmin hirveästi ollut joka myös viittaisi siihen, että salaojitus on mennyt tukkoon. Kyllähän tuon heti auki kaivaisin ja laittaisin kuntoon, mutta hellasärö pakottaa yrittämään muita konsteja ensin, kun muuten menee hyvässä kunnossa oleva piha piloille ;-)Tuo kellariin tehty lattiakorjaus myös huolettaa. Se kun tuntuu pitävän lattian (ja seinät) nyt pahemmin kosteana kuin aiemmin. Pitänee varmaankin piikata pois... Onhan tuo lattia ja seinät silti betonista valettu, mutta tuskin sekään pidemmän päälle tuosta tykkää.

Jäsenen antama (17.12.2008 klo:13:38) kommentti

Eli kellari on tehty laajennuksena? Pohjaveden pinta tuntuu olevan talonne lähellä hyvin korkealla. Se bitumi estää nyt veden pääsemästä lattian läpi huonetilaan, joten se tulee sieltä mistä seuraavaksi on helpointa eli kellarin seinistä.

Jäsenen antama (16.1.2009 klo:17:40) kommentti

mitä tälle tekis 70 luvun oivallukselle kallio viettää suoraan talon alle..Jäsenen antama (16.1.2009 klo:19:41) kommentti

Ulkopuolelta kaivetaan vaan auki ja bitumikermi tohotetaan kiinni kallioon ja sokkeliin riittävästi molempiin suuntiin eli otaksun että tuo on taka seinä...? Koko takaseinän matka ja sivut myös jolloin saadaan kallion pintavesi ohjattua pois sokkelin juuresta etupihalle josta salaojat sitten vievät ne oikeaan paikkaan.

Jäsenen antama (16.1.2009 klo:19:57) kommentti

Ok kuulostaa ihan fiksulta toi. Tuota mä aion tehdä. Kiitos

Jäsenen antama (16.1.2009 klo:20:56) kommentti

Kannattaa vielä kysästä rautakaupasta josko olis oikeen stydiä kamaa tohon tarkotukseen. Täytyy muistaa sitten tohottaa oikeen KUNNOLLA että tarttuu ja pitää.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kellari täyttäminen ja lattia

Minulla on vuonna 1948 rakennettu hyväkuntoinen rintamamiestalo, johon haluaisin tehdä sisätilaremonttia ja laittaa laminaattilattian. Lattialämmitykselle ei ole tarvetta...

uudet salaojat mutta silti kellariin on ilmestynyt kostea kohta?

juu eli salaojat ja sadevesikaivot on muutama vuosi sitten talomme ympärille asennettu.nyt kun lumet sulaa ja on todella märkää, huomasin kellarin nurkassa, missä on kell...

Kellari

Asumme vanhassa -49 rakennetussa omakotitalossa. Olemme tehneet remonttia. Nyt mietinnässä on kellari. Kellariin mennään eteisaulasta luukusta. Kellarin koko noin 2 x 4 m...

Rintamamiestalon sokkelin korjaus ja kellarin eristäminen

HeiVuonna -54 valmistuneen 1,5-kerroksisen talon sokkelin kulmassa on noin puolen metrin matkalla sokkelin yläpinnasta alaspäin noin 3 cm levyinen halkeama. Siitä näkyy s...

ei_otsikkoa

Hei!Tyttäreni perhe osti n.10 vuotta sitten vanhan omakotitalon, jossa kellari on osittain maapohjalla. N. vuosi sitten alkoi juuri tältä osalta nousta vettä kellariin ja...

ei_otsikkoa

Hei!Tyttäreni perhe osti n.10 vuotta sitten vanhan omakotitalon, jossa kellari on osittain maapohjalla. N. vuosi sitten alkoi juuri tältä osalta nousta vettä kellariin ja...

Vettä kellariin

Hei!Tyttäreni perhe osti n.10 vuotta sitten vanhan omakotitalon, jossa kellari on osittain maapohjalla. N. vuosi sitten alkoi juuri tältä osalta nousta vettä kellariin ja...

salaoja kellaritiloissa?

Miten laitetaan salaoja vanhan puutalon kellariin, mihin on tullut vettä? Mihin laitetaan salaojan kaivo, laitetaanko se kellariin vai viedäänkö putket rakennuksesta ulos...

Slammauksen vaiktus Isodrän eristykseen

Hei!Vanhan talon sokkeliin on uusittu eristeet Isodrän-levyillä. Sokkelista hiottiin piki pois Isodrän-toimittajan ohjeiden mukaan. Asennus tehtiin ja nyt kellariin tihku...

Vesiputki kellarin lattian läpi (vuotaa!)

meille tehtiin remonttia jossa omakaivovesi vaihtui kunnan veteen. Asia sinänsä ok ja uusi putki tulee sisälle kellariin vanhan putken sisällä. Ilmeisesti jotain meni täs...

talo kalliolla kuis salaojitus

rv. 52 puolitoistakrs talo joka on tosiaan rakennettu kalliolle,talon kellariin jouduttiin jopa louhimaan hieman kallioon koloa että saatiin kaatoa tarpeeksi viemäriputke...

Rossipohjainen talo kaliolla

Olemme estsineet taloa jo jonkin aikaa ja nyt eteen tuli kaikinpuolin sopivan oloinen kalliolle rakennettu maalaistalo, johon molemmat syttyivät heti ensi näkemällä. Talo...

kellarin home/bakteeripitoisuus

v. 1990 valmistuneet paritalohuoneiston keittiön alle on rakennusvaiheessa asennettu ns valmiselementtikellari. Kellarista on viety kaksi ilmastointiputkea ulos. Kellarii...

Miten tehdään salaojitus vanhaan kohteeseen?

Olemme harkitsemassa 50-luvun rintamamiestalon ostoa. Keväisin kellariin pääsee vettä, ja meille on sanottu, että talon ympärille tulee laittaa salaojitus. Koska aiemmin...

30-luvun kivitalon kellariin tuleva vesi

talon kellariin tulee keväisin vettä ja joskus sateisena syksynä, joka kuivuu itsestään pois. mitä vahinkoa se aiheuttaa talon rakenteille? paljonko salaojitus tulee maks...

hometta?

olemme ostamassa 30-luvun kivitaloa, jossa kellariin tulee keväisin, syksyisin vettä. sisällä on mittaamalla havaittu väliseinässä kosteutta. jos salaojat tekee ja kuiv...

Vesi tulee kellariin

Meidän kellariin ilmestyy aina keväisin vettä (siirtyy pikkuhiljaa viemäriin). Kellari on miltei puoliksi kalliopohjalla, josta vesi valuu. Kellarin pohja on .1,5- 2m maa...

salaojitus

Miten tulisi tehdä salaojitus ja sadevedenpoisto jos on toisella puolella taloa kellari ja toinella puolella ei ole. Minulle sanottiin että kellariton puoli voi romahtaa...

Ontelolaataston pakkaskestävyys

Meillä on tekeillä kellarillinen autotallirakennus, jossa välipohjana (eli autotallin lattiana) on saumavalettu ontelolaatasto. Ontelolaatastoa kantavat seinät on valettu...

Kellarin vesieristys

70-luvulla rakennetun omakotitalon kellariin on tullut keväisin ja myös rankan sateen jälkeen vettä sekä ylhäältä että alhaalta seinien ja lattian läpi tihkumalla. Nyt au...

Kellarin täyttö

50 luvulla rakennettu siirtolapuutarhamökki, jossa kellari talonalla.Kellarissa on betoni seinät ja lattia. Kellariin tulee aina sateella vettä, ihan reilusti. Maa on ala...

Vesi nousee kellariin

Eli kiikarissa olisi vanha 1907 rakennettu puurunkoinen talo, talossa on kaikki perusasiat kunnossa, mutta keväisin talon kellariin nousee vettä n.10-20cm. Kyseinen kella...

salaojien kaivusyvyys

Hei! Rintamamiestalomme kellariin tulee vettä ja aiomme tehdä salaojat ja sadevesijärjestelmän kuntoon. Kellari ei ole koko talon kokoinen eikä edes talon nurkassa vaan t...

Kalliolämmön lisälämpö

Onko teknisesti mahdollista tuottaa Laka YHT pannulla kuumaa vettä patterikiertoon lämpöpumpun sähkövastuksen sijasta. Kattila jää kellariin mlp:n asennuksen yhteydessä....

Märkä kellari

Asun vuonna -74 rakennetussa puutalossa. Kellarista löytyy vettä aina välillä Salaojitus on tehty muutama vuosi sitten, mutta veden tulo ei vain tuppaa loppumaan. Olen ku...