Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kattoristiiko + nurjahdustuki

Vesikatto

Kysytty: 22.10.2013 klo:0:45

Eräässä asennusohjeessa on teksti osapuilleen näin: "Mikäli kattoristikon nurjahdustukisuunnitelmaa ei ole tarkemmin määritelty, se toteutetaan oheisen kuvan mallin mukaan".

Kysymys: Mikä kattoristikon sauva on eniten nurjahdustuen tarpeessa, eli mihin sauvaan kuvan malli tehdään? Onko se pisin sauva, joka lähtee harjalta... Vai siitä seuraava sauva, eli toiseksi pisin sauva.

Välillä tuntuu, että rakennustarkastajien kanta vaihtelee hieman paikkakunnan mukaan...

Kiitos!

Teräs Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 161 kpl
Jäsenen antama (22.10.2013 klo:7:29) kommentti

Kattiristikkopiirrustuksessa on esitetty se / ne sauvat,jotka pitää tukea nurjahdusta vastaan. Tai ristikkoon on merkitty esim. punaisella maalilla sauva ja tuenta kohta.Nurjahdus tuennan suunnittelee kattoristikko suunnittelija. Rakenne suunnittelija suunnittelee tuulituennan ja se esitetään yleensä vesikaton tasokuvassa.Jäsenen antama (22.10.2013 klo:10:13) kommentti

Kyllä. Mutta tuossa avauksessa on lainaus: "mikäli nurjahdustukisuunnitelmaa ei ole tarkemmin määritelty". Eli sellainen yleisohje hakusessa.Esim. vanhoista kohteista ei ole välttämättä olemassa suunnitelmia. Valitettavan harvoin olen törmännyt ristikoihin, joihin olisi merkattu maalilla mitään (valmistajasta riippuen). Toki lyhyt jänneväliset kattoristikot pyritään toteuttamaan niin ettei nurjahdustuki tarvita, mutta niin että niiden laittamisesta ei olisi haittaakaan (erään kattoristikkovalmistajan sivuilta).Jäsenen antama (22.10.2013 klo:10:39) kommentti

Mitä pitempi sauva sitä vähemmän se kestää kuormitusta nurjahtamatta on oikeastaan ainoa yleispätevä sääntö, tietenkin koskien saman poikkipintaisia sauvoja. Rakennetta ja kuormitusten jakautumista tuntematta on paha mennä sanomaan sen enempää. Ääritapauksissa useampikin sauvarivi saattaa vaatia nurjahdustuentaa, mutta kyllä ne silloin esitetään piirustuksissa. Tavanomaisessa pientalorakentamisessa näitä tulee vastaan tuskin koskaan.


Virallinen vastaus

Sauvan pituus ja poikkipinta-ala määrittävät kokonaiskuormituksen kanssa nurjahduspituuden. Pystyss&a...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesikatto / Kattoristiiko + nurjahdustuki":

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: