Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Katto vuotaa painepesun aikana

Vesikatto

Kysytty: 4.5.2011 klo:0:43

Palkkasimme miehet pesemään v.1997 valmstuneen talon tiilikaton. Kattoa on nyt painepesty pari päivää, n.9-10h per päivä ja huomasin toisena päivänä että yläterassimme harjakaton kohdalla vettä valuu kattolankkujen välistä suoraan terassillemme ja sama sivuharjateiden kohdalla. Logiikkani mukaan vettä ei pitäisi tulla näin katon läpi vaikka paineella sitä pestäänkin. Mistä tämä voi johtua? Aiheuttaako painepesu tällaista? Emme ole huomanneet vuotoja katossa normaalin sateen aikana.Ostimme talon n. 2kk sitten joten havaintoja ja kokemuksia on vasta tältä ajalta ja kuulemma katto oli kuntotarkistettu ja todettu olevan kunnossa myyntiajankohtana.Virallinen vastaus
Kun painepesurilla pestään tiilikattoa vastavirtaan, vettä tunkeutuu saumoista aluskatteen päälle. Aluskate ilmeisesti on ehjä, koska vesi tulee aluskatetta pitkin pois. Jos ymmärsin kysymyksesi oikein, katossa ei ole vikaa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Vesikatto / Katto vuotaa painepesun aikana":
Jäsenen antama (4.5.2011 klo:7:27) kommentti

Painepesua ei voi oikein verrata normaaliin vesisateeseen. Tiilikattohan ei vettä pidä, varsinkaan painepesurista lähtevää. Aluskate vuotaa.

Jäsenen antama (4.5.2011 klo:8:44) kommentti

Joo-o! Juuri noin, mutta onpa helevetin suuri katto tai sitten.....(ei kestä julkisuutta)

Jäsenen antama (4.5.2011 klo:15:32) kommentti

Tiilikate ei ole vesitiivis. Eli tiilikatto on ns epäjatkuva kate. Tiilikaton vettäpitävä kate on nimenomaan aluskate. Jos se ei ole kunnossa, katto vuotaa...

Jäsenen antama (5.5.2011 klo:11:56) kommentti

oikeaoppisesti aluskatetta ei viedä ihan otsalautaan kiinni vaan jätetään riippuen räystään leveydestä jonkin verran auki. Nyt kun paineella pestään, vesi pääsee tiilien välistä aluskatteelle ja siitä se valuu "terassillemme ja sama sivuharjateiden kohdalla."

Jäsenen antama (5.5.2011 klo:12:21) kommentti

Nyt sähellät! Ei ole "oikeaoppisesti", sillä ei kanmata tehdä niin kuin muut tekevät, vaan miten hyvä tulee!

Jäsenen antama (5.5.2011 klo:13:06) kommentti

Kyllä sen vähäisen veden, mikä aluskaatteelle pääsee normaalitilanteessa ja jos muuten katto pellityksineen on ehjä, pitää päästä valumaan pois räystäänaluslaudoituksen välistä. Totta kai aluskate viedään reilusti yli seinälinjan mutta jos räystäät on vaikka kuuden laudan levyiset ~60 cm, riittää että aluskate menee yli seinälinjan vaikka 40 cm. Jos näin ei toimita, vesi jää lillumaan johonkin otsalaudan paikkeille ja mädännyttää rakenteita. Vai mihin se katoaa??

Se on eriasia jos räystäitä ei juuri ole. siihen en kommentoi.Ja tuohon ei kukaan voi kommentoida mitään jos heitetään että "sillä ei kanmata tehdä niin kuin muut tekevät, vaan miten hyvä tulee!"

Sillä näinhän kaikki sanoo ja ajovalot häipyvät horisonttiin kohti uusia ryssimisiä.


Jäsenen antama (5.5.2011 klo:16:39) kommentti

Säheltäjä säheltää, kun täydellisessä pimeydessä vaeltaa: Ne vedet johdetaan räystäskouruun tai "otsan" ulkopuolelle.Ja tehdäänpä sitten säheltäjälle temppu, kun on avoräystäs. Nyt tuli täysi pimeys! Eikö vain?

Jäsenen antama (5.5.2011 klo:17:44) kommentti

Teillä varmaankin tällainen rakenne vesikatossa ja siinä myös syy miksi vettä valuu terassille aluskatetta myöden.

Jäsenen antama (9.5.2011 klo:9:05) kommentti

Kattoliitto.fi ja toimivat katot s.67, siellä on hyvät mallit OIKEA oppiseen aluskatteen asennukseen. mrmikan ja säheltäjien molempien mallit on oikeaoppiset. Aluskatteelta ei yleensä johdeta vesiä räystäskouruun.

Tärkeää on myös aluskatteen oikea asennus: kattotuolien välissä reilusti kourulla, lämpötilamuutosten vuoksi ja että mahdollinen veis ohjautuu keskelle. eikä kiinnitysrimoille.

Jäsenen antama (9.5.2011 klo:10:00) kommentti

Niin! Kyllähän ne ovat "oikeaoppiset" niin kuin muut tekevät, mutta kannattaa tehdä aina niin kuin hyvä tulee! Noilla ohjeilla ei siis tule hyvä, vaan niissä mennään ojasta allikkoon ja mennään siitä mistä aita on matalin. Matalin aita vie aina syteen ja saveen.

Ne "aluskatteen vedet" voidaan aivan helposti johtaa ränniin tai kokonaan räystään ulkopuolelle eivätkä näin ollen ko. vedet jää kastelemaan ja lahottamaan mitään osaa räystäistä. 

Jäsenen antama (9.5.2011 klo:10:09) kommentti

Kunhan asennus on sellainen että rännin suunnalta ei pääse aluskatteen päälle roskia tukkimaan veden kulkua.

Jäsenen antama (9.5.2011 klo:10:50) kommentti

Häh!?

Jäsenen antama (9.5.2011 klo:15:39) kommentti

Kumma se on, että aina tutkittu tieto ja kaikkien muiden tieto väärä, mutta ratoiv/monta oikeassa. Mitä tästä voisi päätellä.

Jäsenen antama (9.5.2011 klo:17:15) kommentti

Mitähän se räystäsrakenteisiinkin tippuva vesi tekee pitkän päälle????? On se kumma, jos se parantaa tai edes pitää rakenteet kunnossa! Mitä yleensä sanotaan veden johtamisesta rakenteisiin? Vai on tutkittu ja hyväksi havaittu, että vesi/kosteus on hyväksi rakenteissa? Häh? "Kumma se on"? 

Jos yksi ja toinenkin on oikeassa, niin olkoon, mutta tehdään kuitenkin niin kuin hyvä tulee.

Jäsenen antama (9.5.2011 klo:20:13) kommentti

Mitenköhän se tippuu räystäsrakenteisiin se vesi? Vesihän tulee räystäslaudotuksen välistä / "läpi".

Jäsenen antama (9.5.2011 klo:20:39) kommentti

Teoria ja käytäntö ovat usein eri juttu! Otetaanpa vaikka "piirustuksesi", niin eipä tipu siinäkään ja sitten ne tuuliolosuhteetkin. Katsopa vielä piirroksessasi se aluskatteen alkamiskohta! Ja kaikenlisäksi sinne ylemmäs, jota ei kuvassa ole näytetty mitä todennäköisemmin syntyy "suvanto", jossa vesi makaa ja saattaapa vielä sen yläpuolella olevasta saumasta liruttaa vettäkin yläpohjaan. Kaiken huipuksi siinä saattaa olla vielä sellainen tilannekin, että tuulen läpsytellessä sitä aluskatetta laudoitusta vasten, niin (hepsankukkua!) rikkihän se menee. Se rakennusfysiikka ei ole keittiöfysiikkaa.

Noissa räystäissä ei pysty harrastamaan tarkkuusammuntaa, vaan se vesi noudattaa sitä haulikkoammuntaa. Otapa vielä huomioon se aluskatteen "kaartamiset" ja muut lepatukset. Käytäntö on se joka tikanpojankin puuhun nostaa.

Jäsenen antama (9.5.2011 klo:22:24) kommentti

Eli tällä sinun perusteella mikään maailman aluskate ei ole toimiva? Lienee siis syytä laittaa huopakate tiilikaton alle?

Jäsenen antama (9.5.2011 klo:22:39) kommentti

Taisi marjat tulla happamiksi? Vai? Saathan sinä laittaa vaikka konesaumatun peltikaton. Katso siihen ohjeet peltikatto-osastolta, mutta silloinkin järjenkäyttö on sallittu ja suotavaakin.

Jäsenen antama (9.5.2011 klo:23:18) kommentti

Arvon raitov voisi varmaankin tehdä palveluksen ja kirjoittaa kirjan "Kuinka rakennan oikein.", koska kaikki voimassa olevat ohjeet ovat ilmeisesti virheellisiä.

Jäsenen antama (10.5.2011 klo:8:22) kommentti

Rakentamistapoja on paljon. Niistä on aivan tavallisella  järjen käytöllä valittavissa käyttökelpoinen. Valitettavasti niissä tavoissa on hyvin paljon sellaisia ratkaisuja, että pienellä mietiskelyllä pystyy näkemään täysin väärän tavan, jolloin sitä ei pidä käyttää.

Ei kannata ottaa automaattisesti sitä ratkaisua, jota "kaikki" muut käyttävät, sillä niissä pyritään valitettavasti halpaan, helposti ja nopeasti toteuttavaan ratkaisuun, joka ei aina ole (tuskin koskaan) oikein kohdallaan.

Jäsenen antama (10.5.2011 klo:9:46) kommentti

mrmikan detalji-kuvassa päättyy aluskate ponttilaudoituksen päätyyn.

Useinhan alla on harvalaudoitus, jolloin aluskate päätetään aikaisemmin, kuitenkin reilusti seinälinjan ulkopuolella.Molemmissa tapauksissa vesi pääsee valumaan/tippumaan pois jäämättä makaamaan lautoijen päälle ja tuuli hoitaa loput.

Aluskatehan ei tule suoraan pontin päälle, vaan välissä on korotus rimat, jolloin saadaan harjalta räystäälle asti aluskate kourulle.

Jäsenen antama (10.5.2011 klo:10:19) kommentti

Jos kerran ravtoi/montan mielestä pitää järkeä käyttää, niin käytetään. Miksi ihmeessä pitäisi ruveta keksimään ihmeellisiä "aluskate räystäskouruun" virityksiä (joita kukaan muu ei käytä) niiden muutamien vesitippojen vuoksi, jotka SAATTAVAT tulla aluskatetta pitkin räystäälle (riippuen vähän kattomateriaalista, joka tapauksessa hyvin vähäinen vesimäärä) ja samalla heikentää vesikatteen ja aluskatteen välistä tuuletusta.Käytetään tosiaan sitä järkeä. Ne vesitipat saa tulla siihen räystäslaudoituksen päälle, niillä ei ole yhtään mitään väliä. Tuolla sun logiikalla sä voit vetää sen aluskatteen suoraan anturan bitumiin asti, niin ei viistosade kastele ulkoverhoustakaan. Järki hoi!!!

Jäsenen antama (10.5.2011 klo:15:49) kommentti

Tuo narina ei ainakaan sitä osoita.

Jäsenen antama (11.5.2011 klo:14:09) kommentti

Kyllä nämä ratoivin vastaukset ja kirjottelut alkaa olemaan jo teinien tasolla. Innokkaana ollaan ottamassa "kantaan" joka asiaan, mutta minkäänlaista vastausta ei oikeasti anneta. Hyvinkin samanlaista kuin opposition toiminta tuolla meidän eduskunnassa. Sanotaan, että nyt tehdään väärin ja kyllä on oikeakin tapa tehdä asiat, mutta ei kerrota että mikä se tapa on.

Jäsenen antama (11.5.2011 klo:15:15) kommentti

Tuokaan narina ei ole järjen käyttöä. Onhan se jo sanottu, että se aluskatetta pitkin tuleva vesi johdetaan räystäskouruun tai ainaki räystään ulkopuolelle eikä missään tapauksessa räystään sisälle. Katsopa mrmika tuota mallipiirrostasi, jota olen mm. kommentoinut ja ymmärrä lukemasi.

Jäsenen antama (12.5.2011 klo:12:52) kommentti

Aika jännä juttu, että kaikki talotehtaat tekevät sitten katot väärin...

Yhdelläkään ei aluskatetta johdeta räystäskouruun, vaan lopetetaan harvalaudoituksen päälle tai ponttilaudoituksen etureunaan.

Jäsenen antama (12.5.2011 klo:14:29) kommentti

Niin se tämä maailma menee eteenpäin.

Jäsenen antama (12.5.2011 klo:15:26) kommentti

Valitettavasti tietämättömiä ja osaamattomia itsenäiseti ajatteluun pystymättömiä on helppo huijata. Ei se mitään jännää ole, vaan mennään siitä mistä rahat saadaan hölmöyksiä tekeviltä helpoimmin.

Jos ette ole aikaisemmin tätäkään asiaa tiennyt tai edes osannut ajatella, niin toivottavasti nyt hieman jossakin on valoa nähtävissä.

Ei kannata syöksyä muiden perässä, vaan tehdä niin kuin hyvä tulee. Sehän ei tietenkään poissulje sitä, että muut tekevä aina väärin. Ei ollenkaan, mutta on osattavas ja uskallettava itsekin ajatella ja terveellä tavalla kyseenalaistaa.

Onhan se hassuakin, mutta ei naurettavaa, että vettä tippuu myös räystäslaudoituksista. Mitähän varten ne räystäät yleensä ovat? Esim. sitä varten, että vesi tippuu sieltä räystään alta lahottaen samalla räystäsrakennetta? Niinkö?

Kyllä niissä paketeissa on muutenkin "kirveelle" töitä! Niissähän vain jippoillaan! Se, joka kulloinkin parhaan jipon keksii, niin se johtaa ja kerää kerman kakusta.

Jäsenen antama (13.5.2011 klo:8:28) kommentti

Kirveelle töiden hakemisen sijaan ratoiv/monta voisi vaikkapa perustella, miksi ne muutamat hassut vesitipat jotka EHKÄ tippuvat sieltä aluskatteen päältä räystäslautojen välistä alas ovat jotenkin niin haitallisia, että niiden vuoksi pitäisi tehdä jotain erikoistoimenpiteitä?Ja mistä ihmeestä johtuu sitten esim. sellainen seikka, että en ole koskaan ikinä milloinkaan nähnyt yhtään taloa, jossa räystäiden harvalaudoitus olisi lahonnut? Vaikka talo on ensimmäisiä suomessa tehtyjä taloja joissa yleensä on aluskate ja päättyy ponttilaudoituksen yläpuolelle, ei siis edes harvalaudoituksen?Varmuuden maksimointi on täysin turhaa ja jopa haitallista. Pitää olla joku peruste, miksi jotain tehdään ja tuohon montan viritykseen ei ole mitään perustetta. Syy ja seuraus.Tuota montan viritystä voisi viedä vaikka vähän pitemmälle. Jos vesikatteen ulottaisi yhtenäisenä kerroksena harjalta salaojiin asti. Samalla voi aluskatteelle tehdä anturan päälle kourut ja johtaa sen yhden vesitipan per sadepäivä vaikka erillisellä putkella padotusventiilin kautta perusvesikaivoon :-)Perustele ennen kuin taas huutelet mitä sattuu.

Jäsenen antama (13.5.2011 klo:9:10) kommentti

Aluskatteen jatkaminen ränniin asti ei ole edes mikään halpakorjaus. Tätäkin pitää ajatella.

Jäsenen antama (13.5.2011 klo:9:42) kommentti

Oletetaan että laittaisit aluskatteen rännikouruun.

Rakenne: aluskate kattotuolienpäällä, kiinnitus rima 22x50, ruoteet 48x48, kattotiilet (Paksuus pari senttiä)= aluskate on tiilien yäpintaan nähden noin 100mm alempana. Jos rännikouru laitetaan noin alas, paljonko katolta tulevia vesiä menee sateella rännin yli?

Jäsenen antama (13.5.2011 klo:10:17) kommentti

Tähän ratkaisu voisi olla Tuplaränni: varsinaisen rännin alla olisi toinen oma ränninsä aluskatteelle. Tämä kaikki tietenkin hienosti integroituna yhtenäiseen rännikokonaisuuteen. Tämä nostaisi kyllä valmistuskustannuksia.

Jäsenen antama (13.5.2011 klo:10:21) kommentti

Sovitaanko että pyörä on jo keksitty.

Jäsenen antama (13.5.2011 klo:10:24) kommentti

Kyllä eo. kommentit ovat täysin hakoteillä. Se vesi menee varmasti siihen yhteen ja ainoaan kouruun, jos niin halutaan. Se voidaan tehdä silläkin tavalla, että sitä vettä ei ohjatakaan siihen kouruun, mutta hallitusti pois lahottamatta räystäitä.

Näköjään halpahan on kääntänyt turkkinsa täysin. Niin se vain menee, kun tieto/taito loppuu, mutta neuvoa on annettava hinnalla millä hyvänsä. kvkj:kin yrittää pitää nokkaansa pinnalla, mutta eipä taho millään pysyä ja tässä asiassa ei pysykään.

Jäsenen antama (13.5.2011 klo:10:33) kommentti

Taas perinteinen Montan kommenntti. Kaikki muut hakoteillä, hän oikeassa, mutta ei kerro sitä "oikeaa vastausta" saati sitten perusteluita sille.ps. Istuskelin eilen sateella terassilla ja ihmettelin kun ei aluskate tta myöden valunut vettä, saati sitten edes tippoja tullut. Räystäslaudatkin olivat kuivia ja eivät vieläkään lahonneita. Liekkö tiilikate katolle tehty väärin kun ei se samaan taapaan "vuoda" kuin Montan kate, jossa aluskatteen päällä virtaa vesisateella puro.

Jäsenen antama (13.5.2011 klo:11:25) kommentti

Heti kun monta heittää hyvät perustelut miksi aluskate pitää jatkaa ränniin asti ja miten se toteutetaan oikein ja järkevästi, niin lupaan ottaa oman taloni ja autotallini räystäät auki ja toteuttaa vielä tämän kesän aikana tuon "aluskate ränniin" systeemin :-)

Jäsenen antama (13.5.2011 klo:13:12) kommentti

Ilo on kokonaan puolellani! Vain kaksi paristasadastatuhannesta ei tajua. Täällähän esiintyy kiitettävää siten viisautta. Niillähä ei ole se pirtelömuki aina nokkansa alla, joten ymmärrys pysyy.

Kyllä rakit ja piskit ovat väärän puun alla räksyttämässä. Kun raavitte siellä karahkan juurella ja nostelette takaketaraanne ja sen jälkeen kaavitte sitä maata, ei niin pahasti, että kynnet ovat verillä.

Jäsenen antama (13.5.2011 klo:15:24) kommentti

Olen joskus ennenkin tivannut sulta tätä samaa PERUSTELE!!!Mutta aikaisemminkin sieltä on tippunut vain jonninjoutavaa höpötystä, eikä tälläkään kertaa tunnu tulevan muuta, joten on kai sitten todettava, ettei niitä perusteluja ole olemassa.

Jäsenen antama (13.5.2011 klo:18:53) kommentti

Tuo ei ole mikään salaisuus. Sen pystyy suunnittelemaan vähänkin ammattitaitoinen osaaja molemmilla tavoilla ts. ränniin tai sitten ei ränniin, jolloin aluskatteelle joutuva vesi ei joudu räystäsrakenteisiin, vaan siististi "ohi".

Se aluskatteelle joutuva vesimäärä on tapauskohtainen ja sitähän joutuu sinne. Miksi muuten se aluskate sitten laitetaan? Jos sinne ei mene sitä vettä, niin sehän on täysin turha, mutta väitän, että ei ole turha. Olenpahan toimittanut muutamille piirroksenkin, kun ei räystästä ole vielä toteutettu.

Kun räystäs on "vanha", niin siihen sen toteutus on työn ja tuskan takana, mutta ei tietenkään mahdoton.
Toteutustapa on tietenkin erilainen sekä avo- että umpiräystäillä.

Muistamani mukaan piirroksia löytyy myös  (yllätys-yllätys) netistäkin, mutta en nyt muista mistä. Olikohan joiltakin "ammattilaisten" sivustoilta.

Hyvin varmalta taholta sain juuri tietää, että jonkun "piirustuslaudalla" on taas juuri sellainen, mutta sehän on se ongelma, että se on "sen piirustuslaudalla".  Täällähän ei saa mainostaa, joten en voi sanoa kenen.

Jäsenen antama (13.5.2011 klo:20:21) kommentti

Hohhoi....Minulla on muuten olemassa ikiliikkujan ohje ja lisäksi tiedän mistä löytyy ratkaisu maailman energiapulaan. Yllätys yllätys, en muista missä ne on ja koska mainostaminen on kielletty en niitä nyt tässä jaa. Olen kyllä muutamalle kaverille, en nyt nimiä satu muistamaan, ohjeet lähettänyt. Tämän kaiken lisäksi tiedän oikeastaan kaikkiin kysymyksiinne vastauksen, mutta en niitä täällä aio kertoa.

Jäsenen antama (14.5.2011 klo:0:22) kommentti

Anteeksi mrSmika! Kerro ihmeessä minkälainen se ikiliikkujasi. Lupaan yhtä varmasti hankkia sinulle sen noopelin kuin se sinun ikiliikkujasi on ja toimii. Mahtaa kateus ja veet...tus olevan korkealla. Eikö vain? Se oli tarkoituskin ja helpolla saavutettu! 

Jäsenen antama (14.5.2011 klo:12:25) kommentti

Kerrohan nyt vaan tuo hienon aluskatteelta vedet ränniin järjestelmän toteutus, je kehotan kyllä sinua korjaamaan kattosi jos aluskatteillasi purot solisee, saattaapi kohta solista sisälläkin.

Jäsenen antama (14.5.2011 klo:15:16) kommentti"Kerrohan nyt vaan tuo hienon aluskatteelta vedet  ränniin järjestelmän toteutus, je kehotan kyllä sinua korjaamaan kattosi jos  aluskatteillasi purot solisee, saattaapi kohta solista sisälläkin."

Pannaas laukaisten "iso jytky"!

tai sitten ei: talossamme ei ole aluskatetta ollenkaan eikä ole ollut koskaan. Siis ei ole ja yläpohja on silti aivan kunnossa ja pisaraakaan ei ole vesikaton läpi tullut villoihin, ei kondensoituminenkaan ole haitannut. Siis kuivaa kuin saharassa aina. Kattomateriaali ei ole pahvia eikä peltiä eikä muutakaan katemateriaalikorviketta, ei turvetta, ei pärettä eikä muoviakaan. Kaikki talon kohdalle ylhäältä tuleva vesi menee ränniin paitsi mitä tuuli joskus riepottelee sitä vettä ohi rännin. Umpiräystäs tarvittavin tuuletusraoin ja siis koskaan pisaraakaan vettä ei ole räystäsaluslautojen päälle joutunut eikä joudu. Räystäsotsalaudatkin ovat vielä melko hyvässä timmissä aluslaudoista puhumattakaan noin 40 v:n olemassaolotaipaleen jälkeen. Remppaakaan ei ole tehty pätkääkään, mutta tietenkin pientä huoltoa eli lakaisua puiden neulasten poistamiseksi. Harjakaton (1:3) ala on (arvio) noin 170 m2. Kun tekee hyvin ja ajatellen, niin sitä ei tarvitse ainakaan 50 vuoteen remppailla. Vai miten se oli?

Siis paha pettymys! Vai?
Heh! heh! HOH! hoh! Ilo on kokonaan puolellani!

Tässä on yksi tapa tehdä "kaikki vedet ränniin tai räystään ohi", mutta aluskatteellisenakin se katto aivan hyvin ko. tavalla onnistuu.

Jäsenen antama (14.5.2011 klo:16:52) kommentti

No tässäpä netistä esimerkki, josta soveltamalla saadaan huomattavasti parempiakin. Tästä saa myös  ränniverionkin. Räystäs

Jäsenen antama (14.5.2011 klo:17:16) kommentti

Eihän tuossa vesi mene ränniin!

Jäsenen antama (14.5.2011 klo:18:04) kommentti

Hyvät on hoksottimet halvalla. Tuli pahus pieni painovirhe tekstiin eli se oli näköjään niin pienestä kiinni eli ässä puuttui. Yritäpä ymmärtää uudestaan ja hieman pinnistele, jospa se tuottaa tulosta.Nyt yksi ja toinenkin pirtelön äärestä korjailemaan räystäitään.

Jäsenen antama (15.5.2011 klo:9:54) kommentti

Ratoiv, olet koko ajan sanonut, että "Ne vedet johdetaan räystäskouruun tai "otsan" ulkopuolelle". Jos et usko niin katsoppa tämän "keskustelun" ensimmäiselle sivulle". Tuossa sinun "piirustuksessasi" ei toteutu kumpikaan.

Jäsenen antama (15.5.2011 klo:14:43) kommentti

mrmika hyvä! No eipä toteudu, mutta niinhän se kannattaa tehdä, että ulkopuolelle! Se kuvahan onkin karvalakkimalli, josta saa ensi käden viitettä karvalakkisenakin, että sen veden saa siististi poistumaan kastelematta räystäitä. Tuon kuvan poimin koneeltani, joka on poimittu netistä joskus menneinä aikoina. Tätäkään kuvaa en aikonut "julkaista", koska en ole viitsinyt hakea siihen "lähde"-merkintää. Tuon vain panin vihjeeksi/näytiksi, jotta siitä on osaavalle helppo kehittää myö vedet "ulkopuolelle". Osaavalle se ei ole vaikea homma.

Muistamani mukaan netistä löytyy toisenlaisiakin kuvia juuri tästä hommasta ja myös dwg:näkin, joten sieltä etsimään ja mulkkaamaan omiin tarpeisiinsa. Jos ei ole AutoCadia, niin ei kun hankintaan.

En julkaise sellaista kuvaa, jossa ne vedet menevät joko ränniin tai pelkästään sen räystään ulkopuolelle, siitä syystä, että en syö näillä ilmaispalstoilla kenenkään osaavan, siis osaavan, suunnittelijan leipää. Räystäät ovat usein myös yksilöllisiä sävellyksiä, joten yleispätevää ohjekuvaa ei voi antaakaan, koska silloin on tiedettävä tarkkaan se muu rakenne.

Tottakai annan vihjeitä, joita sitten voidaan käyttää, sillä niillä en syö siten kenenkään leipää, mutta toivottavasti auttaa hyvään rakentamiseen. Näihin vihjeisiini on syytä myös suhtautua terveen kriittisesti ja kyseenalaistettava.

Katsopa sitä edellä olevaa viestiäni, jossa kerron, että aluskate ei ole pakollinen tai oikeammin välttämätön, kun sen homman hallitsee.

Jäsenen antama (15.5.2011 klo:15:24) kommentti

Seli, seli jane... seli. Näyttäisihän Monta sen mutta kun ei tiedä.

Jäsenen antama (15.5.2011 klo:15:56) kommentti

itkupotkuraivari ??!!

Jäsenen antama (15.5.2011 klo:17:20) kommentti

On myönnettävä, että muutamien vänkääjien ja äkkiväärien vuoksi en julkista ja kiusa se on pienikin. Ilo on kokonaan minun puolellani. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Totuus on se, että joillekin olen pyydettäessä yv:llä toimittanut sellaisen ohjeellisen piirroksen. Selvennetään vielä: täysin veloituksetta. Nigerialaiskirjeisiin ei vastata. Irtoaa ainoastaan "voi voi". Ei sen enempää, koska se ei ole vielä sääliä, joka on taas sairautta. On myös ilo seurata noita ruikutuksia väärän puunkin alla.

Jäsenen antama (15.5.2011 klo:21:28) kommentti

Minä voisin kuvan YV:nä huolia ja takaan, ettei kuva päädy tänne tai muualle nettiin näytille. Jos kuvan laitat, saat itse valita, kommentoinko tähän ketjuun asiasta mitään.

Jäsenen antama (15.5.2011 klo:23:32) kommentti

Kyllä se sopii, kunhan ehdoista sovitaan.

Jäsenen antama (16.5.2011 klo:9:55) kommentti


Tässä yksi malli miten esim tiilikatteella voi homman hoitaa...

Jäsenen antama (16.5.2011 klo:9:57) kommentti

Kuvaa löytyy, ei löydy, löytyy, ei löydy. No eipä sillä ole väliä, koska eihän sitä löydy.Turha siitä kuvan löytymisestä on kiistellä sitä ei ole ja mikä tärkeintä, mitään perustetta tälläisen olemattoman rakenteen käytölle ei edelleenkään ole esitetty.

Jäsenen antama (16.5.2011 klo:10:41) kommentti

Onpas viritys ja tosiaan halpakorjaus! Kattotuolitkin lappeellaan olevia rimoja. Voi pyhä yksinkertaisuus! Onpahan aikoihin eletty. Mistähän paketista tuollainen jämäkkyys löytyy? Riisumisessakin on rajansa, mutta ei haittaa, siitähän vaan seksikkyys lisääntyy. Varmaan tekijänsä näköinen!

Jäsenen antama (16.5.2011 klo:11:04) kommentti

Ottakaa huomioon, ettei Ratoiv ymmärrä näitä juttuja. Eihän hänellä ollut mitään mallia esittää, räävyilee vain jonnin joutavaa...

RAK-suunnittelija suunnittelee nämä hommat. Tuleviin määräyksiin tästäkin tulee jotain, mutta en tiedä miten. Pääasia tässä on se, että vesi johdetaan riittävästi ulkoseinän ulkopuolelle. Paras tapa olisi tietenkin johtaa vedet räystäskouruun, mutta suunnittelijan on tehtävä siitä detalji, josta asiat selviävät.

Jäsenen antama (16.5.2011 klo:22:03) kommentti

Kommentoin sen verta tähän ketjuun, että kuva löytyi ja sen sain. Kiitos Ratoiv.Tietyin reunaehdoin vedet menee ränniin ja joka tapauksessa otsalaudan ulkopuolelle.

Jäsenen antama (17.5.2011 klo:9:52) kommentti

Jäipähän yksi ja toisellekin homma pimentoon miten se hoidetaan. Se oli tarkoituskin, sillä niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Kun tieto loppuu tai sitä ei ole, niin silloin ja varsinkin silloin on syytä olla nöyrä ja asiallinen. Se tuottaa tulosta, ei sellainen kuin edellä on kaikkien nähtävissä. Kun on nöyrä ja asiallinen, niin juuri se tuottaa siis tulosta. Sekin on pääteltävissä tässä ketjussa.

Sekin on nähty ja koettu, että yksi, jos toinenkin, on pilannut muitten tiedonsaannin. Niinhän se on, mitä opitaan tästä? Ei mitään, sillä monikaan ei katso taustapeiliinsä, vaan porskuttaa ja pilaa muittenkin edun. 

Jäsenen antama (18.5.2011 klo:8:57) kommentti

Tästähän opittiin ainoastaan se, että jos jollekin on uponnut jokin asia tarpeeksi syvälle päähän, ei se siellä muutu miksikään vaikka mitä tekisi. Tämä on toki ainoastaan asianomistajan ongelma :-)Mitä kannattaisi oppia, on se, että fiksusti keskustelemalla ja asiansa perustelemalla pääsisi paremmin päämääräänsä. Tietenkin ongelman muodostaa se, että perusteluja ei ole, mutta se on taas asianomistajan ongelma.Mutta olen erittäin tyytyväinen, että "homma jäi pimentoon", eipähän kansan syville riveille tule kiusausta tehdä turhaa työtä.

Jäsenen antama (18.5.2011 klo:10:30) kommentti

"Tämä on toki ainoastaan asianomistajan ongelma :-)" = yksi ja toinen!

"Happamia!" sanoi kettukin pihlajanmarjoista!

Jäsenen antama (20.5.2011 klo:8:52) kommentti

Mora haavaan ja kierretään ja väännetään ja kovasti. Katsoinpa mitä ohjetta sivuräystäästä ohjeistetaan voimassa olevissa RT-korteissa. Sieltä pienen tutkailun jälkeen löytyi helposti muutama

RT 85-10848 (Betonitiilikatot).

Siitä löytyi tasan kolme kuvaa, joissa kuvattiin sivuräystäitä. Yksi kuva oli aivan OK! siten , että siinä johdettiin aluskatteelle joutuva vesi räystäskouruun. Sehän on aivan hyvä, mutta siinä olikin aluskatteena bitumikermi ja umpilaudoitus. Se kyllä ihmetyttää miksi tuollainen aluskaterakenne eli bitumikermillisenä? Jos aluskatteelle ei tule kovin vettä, niin miksi ihmeessä ”kärpänen tapetaan tykillä”? Niin miksi? Tuossa rakenteessa on heikkoutena myös se, että aluskatteelle eli bitumille joutuva vesi saattaa joutua/ajautua (usein) myös siihen tuuletusrimaan, joka on silloin märkä jatkuvasti, jolloin se lahoaa.

Toiset kaksi kuvaa/ohjetta, joissa yleisesti vain ”normaali aluskate” ovat täysin päin Persusta, joten en viitsi niitä edes kuvailla.

RT 85-10847 (Savitiilikatot) ”kopio” edellisestä!
RT 37778 = aluskatetta tekevän firman RT (en mainitse nimeä). Päin Persusta!
RT 85-10767 (Metalliset muoto- ja poimulevykatteet) päin Persusta.

Löytyipä aluskate RT-korttiakin, jossa hienojen kuvien kera ”saumataan” aluskatetta teipaten tai aluskate loppuu otsalautaan. Voi pyhää yksinkertaisuutta!

Onhan se merkillistä, kun ammattilaisetkaan eivät osaa tehdä hyvää, niin miten sitten yksi ja toinenkin samankaltainen naama, joitten luulisi ainakin ajattelevan, mutta eivät sitäkään osaa.

Jäsenen antama (20.5.2011 klo:9:12) kommentti

Kun sinä tunnut monta olevan niin fiksu niin voisitko nyt esittää selkeästi kuinka tuon ristikudotun ja oikeaoppisesti löysäksi asennetun aluskatteen saat hyvin ohjaamaan vedet räystäskouruun niin että myös katolta tuleva vesi osuisi kouruun. Voisitko myös laittaa skissiisi mittoja ja jos ja kun ilmeisesti olet itse työn näin toteuttanut näyttäisitkö kuvan onnistuneesta asennuksestasi. Koska tämä yhtälö ei mielestäni ole oikein mahdollista kuin kireäksi pingotetulla ja suoralla aluskatteella ja silloinkin puolet katon vesistä sateella sukeltaa yli rännin. Tietysti mitä pienemmäksi jätät tuuletusvälejä sen onnistuneemmaksi voit patenttisi saada, mutta onko tuokaan hyvä?

Miielestäni aiemmissa viesteissäsi tuot juuri esiin tietämättömyytesi ja ymmärtämättömyytesi kun vetoat siihen ettet aio mitään esittää/todistella. Tuossa vaiheessa olisi parempi jättää kirjoittamatta mitään. Nyt kuitenkin jos sinussa on miestä niin näytä tieto taitosi niin eipähän kaikkien tarvitse sitä aina kyseenalaistaa.

Jäsenen antama (20.5.2011 klo:10:48) kommentti

"Tämä räksytyksesi vahvistaa vain sanomaani."

Räksytys? Onko mielestäsi kaikki kyseenalaistava kirjoittaminen räksytystä? Mielestäni pyysin vain asiasta selvitystä, koska itse en onnistu saamaan kyseisestä ratkaisusta kovinkaan toimivaa.

Voisitko kenties toimittaa sitten minulle yksityisviestinä tuon kuvan?

Ja ei tämä "Tietyin reunaehdoin vedet menee ränniin ja joka tapauksessa otsalaudan ulkopuolelle." ikävä kyllä saanut minua vielä oikein vakuuttuneeksi.

Jäsenen antama (20.5.2011 klo:17:41) kommentti

Toistan sanomani, kun "innokas" valvoja ei salli totuutta. On syytä katsoa edeltä, mitä MR.ElMaco on lausunut. Ja toistan myös aikaisemmin lausumani periaatteen: "Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan" ja katso peiliin.

Kyseenalaistava kirjoitus ei herjaa nimimerkkiä ja minun ei tarvitse herjaajille mitään todistaa. On syytä miettiä myös sitä miksi olen toimittanut kuvan Mr.ElMacolle. Kaiken lisäksi luotan Mr.ElMacoon.

"Voisitko kenties toimittaa sitten minulle yksityisviestinä tuon kuvan?"

Siis yksinkertaisesti kuuluu sarjaan hah! hah! Ensin herjataan kautta aikain ja sitten ruinataan: ei kuulu kuivioihini! Tällaisessa tapauksessa on sanottava, että ilo on kokonaan minun puolellani. Ja mitenkähän seolikaan: Se parhaiten naur..., joka viim....

Jäsenen antama (20.5.2011 klo:19:53) kommentti

Kyllä minulla itselläkin vedet tulee otsalaudan ulkopuolelle, mutta en ainakaan minä niitä tuolta ränniin pysty saamaan laskematta ränniä niin alas että varmasti sitten sade vedet menee ohi ränni, ainakin hiukan kovemmalla sataalla.Ja kovastipa sinä kehoitat muita katsomaan peiliin ja haukut räksyttäjäksi. Pitäisiköhän joskus sielläkin katsoa peiliin?Mielestäni olen aivan asiallisesti pyytänyt sinulta kuvaa ja selitystä tuosta hienosta patentin arvoisesta keksinnöstäsi, mutta ikävä kyllä et ole onnistunut näyttämään tai osoittamaan mitään miten se tulisi toteuttaa.

Jäsenen antama (20.5.2011 klo:20:05) kommentti

Nythän on Montalla hieman siistimpää tekstiä. Se piilotettu ei ollut asiallista.
Valitettavasti täällä on muutama vakioräksyttäjä, mutta onneksi valvojat ovat valppaana.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

kuka korvaa

Ostimme v. -87 rakennetun hirsitalon lokakuussa 2004. Talossa ei silloin ollut silmämääräisesti havaittavia vikoja. Talossa on huopakatto. 2005 kesällä katto alkoi vuotaa...

pala huopakatto

miten paikkaan onko piki hyvä huopakatton paikkaus vaihtoehto kun katto vuotaa jiiristä pitäisi saada väliaoikainen vaihtoehto kesään saakka sitten pelllitetään katto...

Savupiipunpellitys

Voiko savupiipun pellittää  ennen katon uusimistta?Piipun ympäristö vuotaa,katto viellä kai kesää jonkin aikaa. ...

Talon korjaus - mistä järkevä aloittaa?

Hei!Kysyisin asiantuntijan mielipidettä tälläisestä. Kyseessä on vanha iso omakotitalo. Katosta vuotaa vesi läpi kovalla sateella jopa niin, että vesi tihkuu kaksikerroks...

jalkaränni

Hei, autokatoksen konesaumattu katto (2v vanha) vuotaa jalkarännin kohdalta katon toisesta reunasta (Jääpaine varmaan aiheuttaa ongelman, lunta/jäätä tällä hetkellä kuite...

Tiilien kunto

Mitä tehdä pahoin sammaloituneelle tiilikatolle. Painepesun (koealue) jäljiltä tiilen pinta on hyvin huokoinen. Toimiiko jokin käsittely tuossa vai olisiko syytä vaihtaa...

vuotava katto

Moi. Kesämökkimme katto vuotaa.Kyseessä on vanha loivaharjainen peltikatto ja näyttäisi siltä, että se vuotaa harjan kohdalta. Ilmeisesti kovalla sateella vesi pääsee har...

Talokauppa

Ostettin syksyllä 2010 -85 rakennettu ok talo. Muutettiin joulukuun alussa asumaan. Nyt on ilmennyt talven aikana vikoja jotka on lähinnä lämpöhäviötä. Katto on kolmelta...

Vuotava vesikatto

Jatkoa kysymykselleni:Kuntokartoitus/vuotava vesikatto. Ullakkoasuntoni, jonka vesikatto vuotaa on rakennettu 2001 korvaamalla vanhan kerrostalon vintti.-Vesikatto vuotaa...

Voiko vuotavaa peltikattoa korjata?

Omakotitalossamme on konesaumattu peltikatto, ikä 40 vuotta. Pellit hyväkuntoiset, ei ruostetta, ei reikiä, tehty yhdestä vuodasta eli ei jatkoja. Katto pidetty hyvässä k...

Konesaumatun peltikaton korjaus

Meillä on 70- luvun omakotitalo, jossa on konesaumattu pelti, harvalaudoitus eikäole aluskatetta kuten siihen aikaan ei laitettu. Katto on pulpettikatto, kaltevuus 1:10On...

palahuopa palahuovan päälle

minulla on ok-talossa palahuopakate,katteen alla ei ole aluskatetta.viimme syksynä kovlla vesisateella katto alkoi vuotaa ,vuotokohta paikallistettiin nopeasti ja kuivank...

Uusi paanukate vai peltikatto

Meillä on mökillä noin 20 vuotta sitten asennettu paanukatto loivalla harjakatolla. Ulkokattolaudoitus on ponttilautaa, aluskatetta ei ole. Alla on tuulettuva  vinttitila...

Aluskate puuttuu. Vesikaton korjaus elastomeerillä-riittääkö?

Asun kerrostalon ullakkoasunnossa. Asunnon valmistumisesta lähtien v.2000 vesikatto on vuotanut.Vuotokohdat ovat vaihdelleet. Vuotoja on sateella ja lumen sulaessa.Paikka...

Aluskate puuttuu. Vesikaton korjaus elastomeerillä-riittääkö?

Asun kerrostalon ullakkoasunnossa. Asunnon valmistumisesta lähtien v.2000 vesikatto on vuotanut.Vuotokohdat ovat vaihdelleet. Vuotoja on sateella ja lumen sulaessa.Paikka...

Aluskate puuttuu. Vesikaton korjaus elastomeerillä-riittääkö?

Asun kerrostalon ullakkoasunnossa. Asunnon valmistumisesta lähtien v.2000 vesikatto on vuotanut.Vuotokohdat ovat vaihdelleet. Vuotoja on sateella ja lumen sulaessa.Paikka...

rakennusoikeutta lisää

olen ostamassa vanhan valimon jonka saisi muutettua käyttötarkoituksen muutoksella asuintilaksi, tällä hetkellä tilassa on tasakatto joka vuotaa kuin seula, toinen talo o...

Profiilipellin aluskate vanhalle palahuovalle?

Talo rakennettu -64 ja katto rakennettu raaka laudasta, ei pontatusta laudasta. Palahuopa vaihdettu joskus 80-luvulla, nyt huopa on murtunut lautojen saumakohdasta kautta...

Katto vuotaa

Talossani on tiilikuvioinen peltikatto. Kovalla sateella katto vuotaa saumoita ja naulan reijistä. Peltikaton naulat on niin pitkät että ne on rikkoneen aluskatteen. Voik...

Jätänkö vanhan alle??

Olen lueskellut monia eri rakennuslehtiä ja melki jokaisessa on eri kommentit ja säännöt.Olen uusimassa ensi keväänä kattopeltejä,koska laajennan ja samaa kuviota ei löyd...

Puuttuva aluskate

Meillä on puolitoista kerroksinen huopakattoinen (jyrkkä) 15 vuotta sitten rakennettu talo, josta puuttuu aluskate. Katto vuotaa lumien/jäiden sulaessa. Onko mahdollista...

WC:n hormi vuotaa

Meidän WC:n katto on alkanut vuotaa ilmanvaihtohormin kohdalta sen verran, että paneelit ovat muuttuneet hormin ympäriltä vihertäviksi, vettä ei ole missään vaiheessa tip...

Peeltikaton tiivistys

Millä aineella voisin tiivistää peltikatolla kahden peltilevyn sauman. Siihen saumaan tippuu ylemmältä katolta suoraan vesi ja se menee läpi siitä saumasta eli katto vuot...

peltikaton saumat

rintamamiestalon peltikatto vuotaa hieman muutamasta saumasta. Katto ei ole ruostunut rikki. Minkälaista "massaa" suosittelisitte" saumojen korjaamiseen?...

Välikaton paha haju lasitetulla parvekkeella, isännöitsijä ei ala toimenpiteisiin

Kerrostalo-osakkeemme lasitetulla parvekkeella on aina keväästä kesään paha ummehtunut ja pistävä haju. Parvekkeemme sijoittuu talon ka...