Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Hyönteisverkon tarpeellisuus räystäällä

Vesikatto

Kysytty: 29.8.2010 klo:9:28
Rakenteilla olevassa uudessa omakotitalossani on vino sisäkatto ja yläpohjaeristeen päällä 125mm tuuletusrako. Nyt julkisivua muuratessa nähnyt tuuletustilassa ampiaisen pesiä jotka ovat korkeudeltaan tuon tuuletustilan kokoisia ja leveydessä jopa isoampia. Nämä siis syntyneet rakennuskesänä. Kannattaako yläpohjan tuuletus suojata hyönteisverkolla, jotta nämä pörriäiset ei sinne pääse. Olen kuullut että näin olisi joku josksu tehnyt mutta ei taida kuulua yleiseen rakentamistapaan. Onko näistä ampiaisista muuta haittaa kuiin tekevät näitä isoja pesiä. jos talon elinkaari on mitoitettu 100 vuoteen niin siinä ajassa ehtii tapahtua näiden itikoiden toimestakin paljon enemmän kuin vain yhtenä kesänä.Virallinen vastaus
Jos tuuletusväliin pääsevät linnut, ne hakkaavat pesät rikki talven aikana. Hi...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesikatto / Hyönteisverkon tarpeellisuus räystäällä":
Jäsenen antama (29.8.2010 klo:10:27) kommentti

on niistä ainakin se haitta että ovat meleko äkäsiä kavereita, jos tekevät pesän jonnekkin ulko-ovien läheisyyteen.. joka kerta ku oven avaat/suljet niin "pölähtää" ;) sitte vimmattu pakomatka jos ei halluu pistoksia saada. lapset vielä oma lukunsa..

Jäsenen antama (30.8.2010 klo:7:19) kommentti

Kysymykseni olisi näköjään pitänyt olla tarkempi. Räystäälle tulee jokatapauksessa laudoitus joka jättää 18mm raot. Eli tämän pitäisi estäää linnut. Hiiriä pidän muutenkin epätodennäköisinä, jos niiden pitäisi kiivetä vähintään 5m tiiliseinää ensin.

Lähinnä mietin sitä että pitäisikö laudoituksen alle laittaa vielä hyönteisverkko ampiaisten takia. Ulko-oven kohdalla räystäs niin korkealla (yli 5m), että ovenkäynti tuskin haittaa

Jäsenen antama (30.8.2010 klo:8:33) kommentti

Jos saat sen sinne vielä helposti niin laita vaan. Pidin itse tuota turhana juttuna kun räystäitä tehtiin mutta nyt laittaisin verkon. Tuli heti tänä (ekana) kesänä muuta ampparipesä räystäälle. Talon seinustalla sirkkelöidessä oli heinäkuussa aika paljon "kavereita" kokoajan pörräämässä ympärillä.

Jäsenen antama (31.8.2010 klo:22:25) kommentti

Pienennä tota harvojenlautojen väliä, tolla 18mm tulee karmeen näköinen.

Jäsenen antama (1.9.2010 klo:21:33) kommentti

tuo miltä näyttää esim 20mm rako riippuu mielestäni myös siitä kuinka paksusta laudasta tuon toteuttaa. Jos olisi vaikka 50mm paksua pattinkia niin 25mm rako ei näyttäisi minusta pahalta. näin olen ainakin mielessäni tuota ajatellut. Nyt käytän puuna 32x72 ja oletin että 18mm rako olisi ok. Jos sinne laittaa sen verkon niin teknisessä mielessä saisi olla aika harva tuo laudoitus kun verkko estää hyönteiset/linnut .

Jäsenen antama (1.9.2010 klo:22:03) kommentti

niin ja se verkko jarruttaa myös tuuletustakin jos on tarkotus tuuletella räystään kautta..

Jäsenen antama (2.9.2010 klo:8:28) kommentti

Tuo on tietenkin selkeää että ilmavirtaust jarruttaa siinä missä hyönteisverkko tuuletusikkunassakin.

Kuitenkin tämän verkon avulla voi laudoitusta harventaa ja näin verkon lisäämisen vaikutus ei välttämättä olekaan niin kovin negatiivinen. Verkon etuna on myös se että sen jälkeen ei enää lumikaan pääse sopimattomaan paikkaan. Sopivalla tuiskalla lunta menee aika yllättävänkin helposti  kaikista raoista.

Jokatapauksessa tuuletusta en näe ongelmalliseksi tuon verkon kanssa. Räystäs on metrin mittainen ja sanoisin että verkon vaikutus näin laajalla pinta-alalla on pienepi kuin jos sen laittaisi esim sinäosuudelle jossa tuuletusaukon korkeutta on n.125mm..
 
lähinnä mietiskelen mistä saisi sopivan verkon. Netistä löytyi alumiiniverkkoa mikä olisi pitkäikäinen mutta riittäisikö ihan lasikuituverkkokin, kun hintaero on melkoinen. Ihan perinteinen hyönteisverkkokin toimii ainakin jonkun aikaa.

Jäsenen   antama (10.10.2013 klo:20:40) kommentti

Meillä on pulpettikattoinen kesämökki, 200 mm kattotuolit, 2 x 75mm villaa, päälle kattotuolien väliin "heitettynä" tuulensuojalevyt, sitten raakapontti ja huopakatto. Eli vajaat 50mm tuuletusrakoa. Verhoilulautojen yläpäässä on kahden - kolmen sentin rako. Ampiaiset blokkasin rakennusvaiheessa (20 v sitten) hyttysverkolla, mutta oravan perhanat iskivät! Ne ovat kahteen otteeseen jyrsineet koloa verhoilulaudan yläpäähän ja tehneet pesää.Yksi kuoli muutama vuosi sitten ja haju oli hirveä, jouduin vaihtamaan villat, onneksi reunasta johon ulotuin. Nyt on uusi reikä ja tunneli villoissa, ainakin puolentoista metrin syvyyteen. Revin taas ulkolaudoitusta metrin verran pois ja taputtelin uutta villaa paikalleen. Ketään ei tullut ulos kahteen päivään joten uskallan laittaa verkon. Starkin räystäsverkkoa, koodi FU97, mitat 0,3 m x 25 m, reikä 2,7, lanka 0,4. Laitan sen nyt koko mökin ympäri ja tämä show loppuu tähän. Luulisin että blokkaa myös ampiaiset.