Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Hengittävä vai kondenssisuojattu aluskate

Vesikatto

Kysytty: 8.2.2005 klo:6:05
Uusimme omakotitaloomme peltikatteen ja aluskatteen. Katon tuuletus järjestyy tuuletusrimojen avulla. Ullakolla on myös tilaa ( ns. kylmä käyttöullakko). Miten hengittävän ja kondenssisuojatun aluskatteen toiminta eroaa profiilipeltikatteen alapuolella? Kumpi kannattaa valita?



Virallinen vastaus
Arvostele vastaus kysymykseen "Vesikatto / Hengittävä vai kondenssisuojattu aluskate":
Jäsenen antama (24.3.2012 klo:15:23) kommentti

Tuo linkki ei toimi - mistä saan ko informaation?

Jäsenen antama (24.3.2012 klo:15:43) kommentti

Katsopa hakukoneellasi! Mutta se aluskatekaan ei hengitä. Unohda se hengittävyys. Se on sitä humpuukia

Jäsenen antama (24.3.2012 klo:15:56) kommentti

Kävin juuri Rakennusmessuilla Jyväskylässä ja koko Suomen Remontti-Reiska suositteli Divoroll HENGITTÄVÄÄ aluskatetta. Itsekin epäilen sitä, miten vesihöyry pääse ulospäin, muttei vesi pääse sisäänpäin. Täss ollaan aivan sekaisin, minkä aluskatteen valitsen!

Jäsenen antama (24.3.2012 klo:16:15) kommentti

Vesihöyry on "kaasu".
Vesi on neste.

Jäsenen antama (24.3.2012 klo:17:13) kommentti

Valitse sentyyppinen aluskate jota vesikatevalmistaja suosittelee. Vielä eikö sen vinttitilan tuuletus pitäisi toimia muuten kuin aluskatteen läpi?     

Ps. Voiko ´rakentaminen` olla noin vaikeaa?  

Jäsenen antama (24.3.2012 klo:17:18) kommentti

Rakennusfysiikka ei tunne termiä "hengittävyys". Se on kansanomainen ilmaisu rakenteiden ilmanläpäisevyydelle tai jotain vastaavaa, mutta on harhaanjohtava käsite. Epämääräinen...

Markkinamiehet / -naiset käyttävät, mutta eivät välttämä itsekkään tiedä mitä sillä tarkoitetaan. Kuten kysyjäkin on ymmällään!!!!!

Jäsenen antama (24.3.2012 klo:18:43) kommentti

Tuollaiset remonttireiskat pitää poistaa markkinoilta pilaamasta. Nehän eivät osaa mitään. Tuostahan on hyvänä esimerkkinä kysyjätapauskin. Valitse aluskatteeksi valmistettu, mutta ei missään tapauksessa halpishallien myymää. Se hengittävyys on täysin harhaista ja se sitä paitsi toimii myös vääräänkin suuntaan ts. siirtää kosteutta väärään suuntaan tietyissä olosuhteissa.

Tuotakaan remonttireiskat eivä tajua, vaikka haluaisivatkin, eivät haluakaan, koska huijaus on tuottoisampaa. Niille on tärkeintä vain saada kauppaa harhautetun rahoilla hinnalla millä tahansa. Vastuuta ei ole, eikä tule.

Jäsenen antama (24.3.2012 klo:20:40) kommentti

>Vesi on neste. Vesihöyry on "kaasu"<    ===> "Nestekaasu"     

Jäsenen antama (24.3.2012 klo:20:55) kommentti

Ja "nesteestä" => "kaasuun", sekä "kaasusta" => "nesteeseen".

(saa tulkita "vapaasti").

Jäsenen antama (24.3.2012 klo:22:05) kommentti

Niin... ja kun jää muuttuu suoraan höyryksi, niin ilmio = sublimaatio!

Jäsenen antama (24.3.2012 klo:23:04) kommentti

Vinkki: Kello käy => www.mikes.fi      

Jäsenen antama (24.3.2012 klo:23:30) kommentti

Nythän tämä meni tieteelliseksi, joten jatketaan:

sulaminen kiinteä aine ßàneste jähmettyminen

höyrystyminen/kaasuuntuminen neste  ßà kaasu tiivistyminen

sublimoituminen kiinteä aine ßàkaasu härmistyminen

Mm. ilma on seos, joka on muodostunut yo. tavoin riipuen siitä miten sitä tarkastellaan ja ilmassa on useita faaseja.


Jäsenen antama (25.3.2012 klo:20:57) kommentti

Wau.. Euron juusto..



Mitään tarvetta kysyjän tapauksessa "hengittävään" aluskatteeseen ei ole. Rempan yhteydessä tuuletus kuntoon jos ei jo ole.

Jäsenen antama (25.3.2012 klo:21:52) kommentti

Anteeksipyyntö Ötsille, että kysyn näin tyhmiä! Luulin erheellisesti, että tämä foorumi on sitä varten!

Jäsenen antama (25.3.2012 klo:22:02) kommentti

Ei mitään anteeksi, se on markka!  Kiitoos!     

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:0:45) kommentti

Tuo ilmaisu ”hengittävä” on vanhan kansan perua, jolloin oli muitakin uskomuksia ja usko noituuteen oli vahva. Tämän ilmaisun ovat sitten ottaneet oletettavasti käyttöönsä ns. selluvillamyyntitykit, koska sillä noita- ja muilla poppaskonsteilla he saivat noituuteen uskovat ja muut herkkäuskoiset ottamaan rakennuksiinsa aivan muuta kuin sinne nykymenetelmin kehitettyjä eristemateriaaleja.

Onhan se tietenkin hyvä, että pyritään kierrättämään aivan toiseen tarkoitukseen alun alkaen tehtyjä materiaaleja, mutta silloin pitää mainoksissakin puhua totta eikä vedättää harhauttavilla sanakäänteillä herkkäuskoisia.

Rakennusfysiikassa ei kysymys ole koskaan mistään noitakeinoista, vaan usein aivan tavallisen ihmisen tajuttavista asioista, kun hän vain ajattelee ja soveltaa muussa yhteydessä olevaa ja koettua fysiikkaa rakennuksiin.

Tässä hengittävyydessähän on yksinkertaisesti kysymys lyhyesti sanottuna vain ja ainoastaan kosteuden siirtymisestä kuivempaan suuntaa. Sillä on tieteessä/(rakennus)fysiikassa "hienompikin" nimi, mutta unohdetaan se tässä ja nyt.

Tästä pieni esimerkki ja kuvitelkaa tai paremminkin ajatelkaa, että villasukka (= rakennuseriste) on jalan (=huoneen) ”lämmönpitäjä”. Kun villasukka (=rakennuseriste) kostuu, niin sen eristävyys heikkenee. Eikö? Kyllä varmasti! Miksi käytetään mieluummin pakkasellakin kuivaa sukkaa kuin kosteaa tai peräti suorastaan märkää?

Niin miksi? Miksi sukka kostuu? Tietenkin siksi, että jalka hikoilee eli erittää/kondensoi (pahan hajuistakin) nestettä, joka siirtyy sitten siihen sukkaan ja jää siihen, koska ei pääse siitä sukasta pois, kun kengät ovat jalassa.

Kun otetaan kengät pois jalasta ja ”lopetetaan” se hikoilu eli istutaan vain rauhassa, niin sukathan alkavat kuivua eli se neste/kosteus siirtyy kuivempaan suuntaan eli ulospäin jalasta. Samoin on tilanne rakenteessakin huoneen suunnasta poispäin eli ulospäin eli kuivempaan suuntaa. Kysyttäköön/todettakoon tässä, että se jalka, sukka eikä huone varmastikaan hengitä. Jos näin olisi, niin sehän oli suuri siunaus mm. tupakoitsijoille ja muille keuhkoahtaumatautia sairastaville. Nehän eläisivät vielä pitkät pätkät, kun keuhkohengittäminen eli todellinen hengittäminen on loppunut ja hengitys sen kuin paranisi siellä sairaalan vuoteella - alastonna vielä paremmin, kun koko ruumis (vrt. talo/rakennus) hengittäisi.

Johtopäätöstä:
Jalat ja muutkaan rakenteet eivät hengitä. Jos näin siis olisi, niin miksi selluvillailijoille, jotka ovat tuon hengittävyyden tuoneet ”viekkauella ja vääryyellä taloon laulamaan”, olisi pitänyt antaa Fysiikan ja lääketieteen Nobel jo aikoja sitten. Ovatko saaneet?

Väitän, että eivät ole saaneet, eivätkä tule koskaan saamaankaan ainakaan rakenteiden hengittävyydestä. Mihinkään noituuteen eivät Nobel-tuomaristotkaan usko. Heillä on melkoisesti sitä tietoa faktasta ja muusta fysiikastakin.

Palataan vielä tuonne aiempaan. Uskon, että kukaan ei pane mieluummin märkiä sukkia kuin kuivat talvipakkaseen jalkaansa. Jos ne kastuvat, niin usein on mukana kuivia sukkia, jotta voidaan eristävyyttä kosteuden vuoksi parantaa. Koska sukat hikoilun vuoksi kostuvat, niin silloin olisi hyvä panna ensin jalkaan muovipussi, joka estää kosteuden pääsyn sukkaan (= eristeeseen), mutta silloinhan se jalka pussin sisällä hetken päästä ”ui nesteessä”, joten sitä temppua ei kannata käyttää, mutta rakennuksissa on tämän liian kosteuden rakenteisiin kertyminen estetty höyrynsululla, jolloin huoneeseen on kosteuden poistoon järjestetty nykyisin hallittavalla ilmanvaihdolla (huom! LTO:lla, eikä missään tapauksessa pelkästään poistyöntävällä).

Muinaisina aikoina viime vuosituhannellahan käytettiin ”sukkina” sanomalehtiä, joihin kosteus imeytyi. Arvatkaa ellette osaa päätellä säilyikö kosteassa sanomalehdessä sama eristyskyky kuin kuivana ollessa. Väitän, että ei säilynyt, joten miksi pitää tahallaan pyrkiä päästämään kosteutta eristeeseen, kun sen eristyskyky kosteuden vuoksi heikkenee. Se kosteus ei ole siellä rakenteissa mitenkään liukuhihnalla kulkevaa, vaan sitä kertyy sinne pikkuhiljaa, koska se hitammin siirtyy sieltä pois kuin sinne menee. Onhan tietenkin hetkiä jolloin sitä kosteutta siirtyy pois hieman enemmän kuin sinne menee (vrt. sukka jalassa), mutta koskaan se ei ole absoluuttisen kuiva, vaan pidetäköön rakenteen kosteus aina mahdolisimman alhaisella tasolla, jolloin mitkään pöpötkään eivät saa sijaa majatalossa eikä tarvita pöpöjen turmioksi mitään kemikaaleja tai ainakin mahdollisimman vähän sitäkin .

Voitaneen sanoa, että on täysin hölmöä (anteeksi) epäviisasta tahallaan päästää kosteutta rakenteisiin, koska rakenne silloin kaikin tavoin huononee varsinkin liiallisesta kosteudesta. Se on faktaa fysiikan puitteissa, mutta kaikille, etenkään selluilijoille, se ei nähtävästi ole, koska siinä kuviossa on uskomus – ei fakta - niin vahvaa, että aivan kauhistuttaa ajatellakin ja on säälittävä niitä parkoja, jotka uskovat sellunoitien kuiskutuksia tai paremminkin kiljuntaa tai huutoa: "Päästäkää rakenteisiin vesiihöyyryyää!".

On lopetettava nyt, koska tämä kirjoituspaperi loppuu, joten sitä ei enää kenkiini riitä, mutta selluvillaakaan en sinne tunge en kuivapuhaltamalla saatikka sitten märkäpuhalluksella (voi kauhistus!: märkäpuh...), koska jalkani ei hengitä ja selluilijat neuvovat päästämään siihen lukemiseen tarkoitettuun sanomalehteen kosteutta. Minulla ei ole niin vahvaa uskomusta, että sillä päihitän fysiikan lait. Jos/kun monella muulla on, niin olkoon. Se on heidän asiansa.

Tässä ketjussahan oli kysymys tuosta hengittävästä aluskatteesta, mutta tuota yllä olevaa voi soveltaa siihenkin. Se on taas toisten markkinahenkilöiden kuin selluilijoiden keksintöä, mutta kylläkin parempaan suuntaan siitä. Sekään ei hengitä eli sille ei kannata panna painoa ollenkaan(?). Mistäpä se tietää, etteikö se tietyissä tilanteisssa "hengitä" sisäänpäin eli väärään suuntaan, mutta joka tapauksessa hyvin tehty/järjestetty normaali tuuletus hakkaa tuon "reikäsen" aluskatteen mennen- tullen eli 1000 - 0.

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:2:46) kommentti

Pannaan tuohon edelliseen jälkikirjoituksena vielä, ettei jää väärinkäsityksiä:

Selluvilla ei itse eristemateriaalina poikkea mitenkään muistakaan eristeistä. Se on siis omanlaisensa ja siten varmaan aivan käyttökelpoinen eriste. Sen markkinointi vain on minun mielestäni "väärillä urilla", jossa annetaan jopa täysin väärää informaatiota, jotta sitä saataisiin kaupaksi. Hieman karrikoiden sanottuna suorastaan kehoitetaan ajamaan vettä rakenteisiin harhauttavin sanakääntein ts. väärillä mielikuvilla, jotka eivät pidä paikkaansa hyvänä rakenteena virallisen käsityksen mukaan ja toisaalta rakenteita heikentäen.  Oikeastaan kehoitetaan pilaamaan/heikentämään ehkäpä hyvänkin rakenne.

Yleisesti voitaneen sanoa, että olipa ulkoseinärakenteessa eristeenä mikä "villa" tahansa, niin siinä on oltava "hengittämätön" höyrynsulku. Mitä tiiviimpi, niin sitä parempi. Myös asennuksen jälkeen se höyrynsulku on syytä olla mahdollisimman reiätön. Huomatkaapa vielä, kun höyrynsulku "nitotaan" tolppiin, niin siihen tulee joka kerta kaksi reikää/hakanen. Ne reiät eivät levytyksessä tiivisty riittävästi eli umpeen. Kun niitä reikiä on tuhansia ja ne koottaan yhteen, niin niistä muodostuu ammottava reikä.

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:9:22) kommentti

Minä kun niin toivoin, että Dr. Jekyll pysyisi Dr. Jekyllinä, mutta nyt tuo Mr. Hyde tulee väkisin läpi.

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:9:53) kommentti

Olipas taas paljon tekstiä, asian vierestä..

Eihän aluskatteella ja höyrynsululla ole mitään tekemistä keskenään.

Höyrynsulku on aina eristeen lämpimällä puolella, aluskate ihan muualla.



Kysyjän tapauksessa diffuusioavoimella ("hengittävällä") aluskatteella saavutetaan etua vain jos ullakon tuuletus ei ole riittävä, päädyistä ja räystäiltä.

Paras hyöty tulisi ns. suljetulla aluskatejärjestelmällä, aika työläs vanhassa katossa.



Jos laitat kondenssialuskatteen, valitse kunnollinen tuote, jossa kutistuma on pieni, kosteuden imemiskyky on suuri.

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:12:13) kommentti

Lyhyesti kommentoin...

Selluvillalla tai vastaavalla (puukuitieriste)/ mineraalieristellä ei ole juuri mitään yhteistä tekijää, vain lämmöneristävyyttä voidaan verrata toisiinsa.


Jäsenen antama (26.3.2012 klo:12:54) kommentti

Niinpä minäkin, että siis tuo tarkoittaa sitä, että sinne selluvillaan kannattaa/saa ajaa kosteutta. Olen täysin eri mieltä, mutta samaa mieltä kirjoittajan kanssa tuosta kosteudesta rakenteessa ja "hengityksestäkin".

Jäsenen antama (28.3.2012 klo:11:18) kommentti

Monta, kun puhut vaatetuksista niin jos se sinun villasukkasi tai villapaitasi kastuu kun sinulla on sadetakki päällä. Mitäpä jos käytät goretex vaatteita. Eikö goretex anna villapaitasi kuivua ulospäin? Näitä vaatteita kutsutaan myös hengittäviksi materiaaleiksi. Ja näinollen sinun tulee seuraavaksi hyökätä vaateteollisuutta vastaan lanseeraamalla uretaanivaatteet.

Jäsenen antama (28.3.2012 klo:12:03) kommentti

Nytpä sattui varmaan kororotexmex-myyjälle arkaan paikkaan. Toivottavasti ei sinne aivoihin, vaan sinne ylemmäs. Kannattaa katsoa peiliin ja sinne peilin taaksekin ja ymmärtää lukemansa, jos edes osaa. Joillakin se peili valehtelee, niin varmaan groteski-myyjälläkin, kun itse katsoo. Pyydäpä mieluummin se naapuri sinne peilin eteen, niin kuva on varmasti huomattavasti paljon parempi.

Myönnän ja pyydän alkuperäiseltä kysyjältä nöyrästi anteeksi, että tämä oli täysin kysyksesi ulkopuolella ja ei mietenkään palvele Sinua. Joskus on sitten vaastattava/kommentoitava/valistettava noita suomi24:n harakoiden aiheuttamia häiriöitä langoilla.

Saahan niitä ryysyjäkin kutsua millä nimellä tahansa, vaan eivät hengitä, vaikka suomi24 palstalla groteski-myyjä niin saanut oppia. Rättien myynti ja markkinointi on hyvin kaukana rakentamisen tiedoista, taidoista ja ennen kaikkea osaamisesta. Sillä alallahan tarvitaan vain päivällä osata avata ja sulkea ne vetoketjut, napit ja tarrat, mutta illalla ei ehkä kyetä sitäkään tai ei ole edes tarpeen, sillä sen saattaa tehdä toinen jopa toisetkin.

Jäsenen antama (28.3.2012 klo:12:18) kommentti

Puppugeneraattorin analyysin mukaan täällä keskustellaan itsensä kanssa. Mielenkiintoista.

Jäsenen antama (28.3.2012 klo:13:24) kommentti

En ole mikään rättikauppias mutta luulen että tekniet kalvot eivät vielä ole tulleet veikkolaan asti!

Jätän taas keskustelun tähän, sillä en usko että sinä olet ikinä peiliin katsonutkaan.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Aluskatteen valinta

Olen aloittamassa taloni kattoremonttia ja mieleeni tuli pari kysymystä. Millainen aluskate tulisi valita kun oli tarkoitus asentaa vanhojen ruoteiden päälle aluskate sit...

Kattotuolin yläpuun ja aluskatteen välistä tippuu vettä

Onkohan kyseessä vuotovettä vai kondenssivettä.Tuuletusrimat puuttuu ja kattotuolin yläpuun yläosa on märkä.Onkohan vaikea korjata,jos on vuoto.Hakaset,naulat,vai onko al...

Aluskate

Kyseessä 1960 luvulla rakennettu pihasauna jossa tiilikate.Sen alla rimat ja ruoteet sekä huopa aluskatteena umpilaudoituksen päällä. Tarkoitus uusia tiilikate. Laitanko...

Aluskatteen asennus konesaumatussa peltikatossa.

Olen uusimassa vanhan katon uuteen (aitoon) konesaumattuun peltikattoon jossa ei tällä hetkellä ole aluskatetta. Nyt olen saanut kaksi toteuttamistapaa eri urakoitsijoilt...

aluskate

Hei, yläkerran päätykolmiossa on päädyissä ilmastointi ritilät ja katon korotuksen yhteydessä räystään alle teen useita tuuletus reikiä. Yläkerran vinokaton osalle noin 1...

aluskate

Minkälainen tyvek pro hengittävä aluskate on?Voiko jos on vino katto laittaa eristettä enemmän ja siinä tapauksessa pistää alus kate kiinni minvillaan, eli ei jätä rakoa...

Hengittävän aluskateen asennustapa

HeiRintamamiestalossa on aivan aluksi ollut huopakate, jonka päälle on myöhemmin suoraan laitettu betonitiilikatto.Nyt hapertuneet tiilet uusitaan ja  vanhat ruoteet pois...

aluskate

miksi sit mainoostaavat tyvek proota että  voi laittaa suoraa eristeeseen ja ei tarvitse jättää normaalia tuuletus väliä??ei ihme jos ihmisillä menee päät pyörälle kaiken...

Pihasaunan eristys ja höyrynsulku

Kuinka rakennetaan lautarakenteiseen piharakennukseen okeaoppinen, hengittävä seinä- ja lattiarakenne? Kyse on 50x100mm rungolle rakennettavasta pihasaunasta jossa on tuu...

Rintamamiestalon uudelleen eristäminen ilman kosteussulkua

Olen aikeissa uusia taloni ulkovuorauksen ja samalla vaihtaa purueristeet johonkin paremmin eristävään materiaaliin. Sisäseiniin en aio koskea. Talossa ei ole kosteussulk...

peltikaton aluskate

Hei. Aloitamme mökillämme peltikattoremontin. Nyt siellä ei aluskatetta ole, uuteen laitamme. Onko väliä onko aluskatteena Rankka-aluskate vai t&...

Aluskatteen kestävyys

Vastasit aluskatteen kestävyydestä kysyjälle: Kirjoitettu: 22.12.2004 14:37:12 , että talven yli kannattaa pressuttaa. Olen itse hankkimassa kohdetta jossa aluskate ollut...

tuuletus

Kumpi on parempi aluskate vesikatteen myötäiseen kattorakenteeseen.Vaihtoehto 1: ilmansulku -> eriste mineraalivilla 300mm -> tuulensuoja tai tuulenohjain...

Vesikaton aluskatteiden korjaus

                                                                    Hei! Rivitaloyhtössämme on 2kpl kuuden osakehuoneistojen käsittävää rakennusta. Valm.vuosi 1984. Harja...

Homehtunut aluskate

Hei!Kysymuksessä on 82 rakennettu aumakattoinen ok, talo tuusulassa ja katteena on profiili alumiini pelti ja aluskate on passarikate sekä katto on rakennettu hieman väär...

huopakatosta peltikatto

Asiasta on monenlaista mielipidettä:Pannakko tuuletusrimaksi 25x100, 32x100, 50x50.vai joku muu.Pannakko aluskate vai ei?Eräs kattofirma sano että: tuuletusrima + aluskat...

tuuletusväli pärekatolle

vanhan tiilikaton purku ja aluskatteen laitto pärekaton päälle.kattotuolit on 1400mm jaolla.meneekö oikein jos päreenpäälle naulataan rima 32x50 kattotuolin kohdalle ja...

Miten eristäisin kellarikerroksen seurusteluhuoneen?

Tiilitalo, maan alla kellari, sisäpuolelle näkyy muuraus - voiko ko seinän eristää laittamalla kankaalla päällystettyä seinälevyä vai pitäisikö jättää tuuletusrako ? Mite...

Kivijalan vesieristys

1980-luvulla rakennetun talon salaojat tulisi uusia ja samalla vesieristää kivijalka. Salaojat eivät toimi nyt eikä ole tietoa, kauanko olleet toimimatta. Pintamaa ei vie...

rossirakenteen ilmansulku

vanhaan hirsitaloon olen korjannut/uudelleen rakentanut rossipohjan. Eristeeksi tuli selluvillaa ja kyseessä on siis ns. hengittävä tai höyrynsuluton rakenne. Nyt kysyisi...

Lastulevy hirsitalon sisäpintamateriaalina?

Remontoin 1928 rakennettua hirsirunkoista taloa ja edelliset omistajat ovat 70-luvulla laittaneet seiniin lastulevyt. Seinät ovat maalattuja ja osaksi tapetoituja ja hyvä...

lattian pintamateriaali...?

Eli pohjana maanvarainen laatta joka on pikieristetty, eristeenä puhallusvilla (ekovilla), sitten tulee ilmasulkupahvi jonka jälkeen 22mm lastulevy. Kysymykseni kuuluukii...

Hormin kastuminen

HeiViitaten 23.3.13 lähettämääni kysymykseen ja siihen saatuun vastaukseen; Neuvoit kiinnittämään aluskatteen piippuun teipillä ja elastisella massalla. Tämä lienee jälke...

Palahuovan aluskate

 korjaan vanhan palahuopakattoni laittamalla uuden palahuovan vanhan päälle.suosittelitte laitettavaksi aluskatteen vanhan päälle.minkälainen aluskate käy?aluskatteen kii...

Laminaatti ja rossipohja..?

Heippa Olen korjaamassa rossipohjaista rintamamiestaloa v.1948 ja siinä on kirkkaat purut sekä purettu ponttilattia kirkas pohjaltaan.Laitan uuden lastulevypontti pohjan,...