Jäsenen Halpakorjaus antama (3.12.2010 klo:21:49) kommentti Jos kyse on ns. uuden rakennuksen kosteudesta, niin lämmityslaite ullakolla auttaa kosteuden haihduttamisessa. Lämpö edistää kosteuden poistumista. Mutta jos kosteudesta ei ole haittaa (on satunnaista eikä tiputtele vettä solkenaan), ei tarvitse tehdä mitään. Tästä on kaupallinenkin sovellus:http://www.hedtec.fi/olosuhdevahti Jäsenen Monta antama (3.12.2010 klo:23:46) kommentti Täyttä humbuugia ja kalliilla korjausta, joka on Halpakorjauksen suosiossa. Ei onnistu. Talossa tekovika ja/tai älä vie sitä lämmintä halovaloa sinne. "Lämpö edistää kosteuden poistumista" Juuri päinvastoin!
Jäsenen Halpakorjaus antama (4.12.2010 klo:7:41) kommentti Tässä maailmankaikkeudessa lämpö edistää kosteuden poistumista ullakkorakenteista. Tuossa olosuhdevahdissakin on lämpövastus juuri sen vuoksi.
Jäsenen Betonitohtori antama (4.12.2010 klo:10:20) kommentti Kuuraa ja härmää muodostuus kylmänä vuoden aikoina pinnoille kun kastepiste on pakkase puolella ja ympäröivän ilman lämpötila on ylempänä kastepistettä. Ilmiö johtuu katteen jäähtymisestä ulossäteilyn takia. Jos kuuraa tai härmää esiintyy jatkuvasti katteen alapinnassa on talon yläpohjassa on mahdollinen ilmavuoto. Tämä vaatisi tutkimusta tarkemmin rakenteista, esim. lämpökamerakuvauksella...
Jäsenen Monta antama (4.12.2010 klo:11:27) kommentti Jos/kun ylä- tai alapohjaa, molemmat joskus kylmiä, joudutaan lämmittämään tai asentamaan puhaltimia joissa on jopa lämmityskin, niin varmasti yksinkertaisimmakin järjellä varustetun on silloin huomattava, että ne (ylä-/alapohja) eivät ole kunnolla tehdyt. Siis ei tarvitse järkikullan olla kovinkaan korkea, kun tietää/oivaltaa vähintään sen. Ja sitten hieman korkeammalla järjellä oleva tietää/oivaltaa sen, että lämmin ilma sitoo/voi sisältää enemmän kosteutta/vettä kuin kylmä ilma. Kun tällainen lämmin ilma kohtaa kylmemmän pinnan, niin silloin ns. kastepiste saatttaa ylittyä, jolloin se kosteus pisaroituu siihen kylmään pintaan ja seuraukset eivät ainoastaan saata, vaan usein ovat hyvinkin kohtalokkaat ja kalliit. Miksi pitää mennä kohottamaan turhaan lämpötiloja tarpeettomasti sinne ala-/yläpohjaan aiheuttaen siten mahdollisesti suurempaa haittaa kuin jo oleva haitta on? Siksi tällöinkin halvalla korjattu tulee hyvin kalliiksi jo lyhyelläkin aikajänteellä, saatikka sitten pitemmällä. Ymmärrys hoi, äly älä jätä, jos et vielä ole jo jättänyt, mutta jos olet jättänyt, niin sehän on uusiutumatonta luonnonvaraa.
Jäsenen k0k4 antama (4.12.2010 klo:11:47) kommentti Tuolla lämmittimellä vain lisäät kuuran määrää. Kosteuden poistumista lämpö ei edistä mitenkään, siihen tarvitaan tuuletusta.
Jäsenen Betonitohtori antama (4.12.2010 klo:11:47) kommentti Monta ihan oikeassa. Ei yläpohjaa pidä lämmittää. Oikein tehty yläpohja ja oikeanlainen tuuletus. Se on siinä. Kaikki muut ovat turhia vippaskonsteja-
Jäsenen Halpakorjaus antama (5.12.2010 klo:21:00) kommentti Tuuletushan oli jo kunnossa, kuten kysyjä totesi. Nyt täällä pilkataan jo Olosuhdevahtiakin.
Jäsenen Monta antama (6.12.2010 klo:0:14) kommentti Niin halpakorjaus taas luulee ja "tietää", että "Tuuletushan oli jo kunnossa". Ei ole! Ei! "Nyt täällä pilkataan jo Olosuhdevahtiakin." Ei pilkata, vaan sanotaan totuus Halpakorjauksen "Olosuhdevahdista", joka on = halpakorjaus! Sehän on se vuosisadan turhake, jota kaiken maailman korjaajille yritetään kaupata, mutta vain halpakorjaajille saadaan myytyä.
Jäsenen Halpakorjaus antama (6.12.2010 klo:8:28) kommentti Lämpö ei ole hyvä asia kylmällä ullakolla, niinkö? Sitten pitää kieltää käyttämästä tulisijoja talvella, koska tulikuuma peltinen savuhormi aiheuttaa kosteusongelmia ullakolla. Ei näin! Päinvastoin: jos kysyjällä on talossaan tulisija, kannattaa lämmittää sitä erikoisen paljon, kun on tällaista kuuraongelmaa. Lämpö on hyvä asia. Lämpimässä ilmassa voi olla kosteutta, mutta se ei ole lämmön vika.
Jäsenen Mr.ElMaco antama (6.12.2010 klo:11:01) kommentti Mutta selvää on, että tuuletus ei ole riittävä suhteessa höyrynsulun tiiveyteen, koska kosteutta on noin paljon. Pelkät räystäät ei riitä tuuletukseen, eikä siinä auta lämpökään. Lämmitys ilma tehostaa tuuletusta, jos se tapahtuu alhaalta ylös virtaavalla ilmalla, mutta ei se mitään hyödytä, jos päädyistä tai harjalta puuttuu tuuletusaukot. Eli, ilman oikeaa tuuletusta (kysyjä sanoo sen olevan kunnossa, muttei ole, koska kuuraa on) ei lämpö auta ja toimivan tuuletuksen kanssa sitä ei tarvita. EDIT: Toki, on mahdollista, että rakennusaikana on käynyt vahinko ja yläpohjan eristeet on päässeet kastumaan tai pahemmassa tapauksessa katto vuotaa himpun ja villat on kastuneet syksyllä. Joten kosteutta on tolkuttomasti.
Jäsenen Monta antama (6.12.2010 klo:11:07) kommentti Voi pyhä yksinkertaisuus, siis yksinkertaisuus! Ei ilman lämmittäminen kerää kosteutta olemassa olevasta tilasta, vaan aivan yksinkertaisellakin järjellä ajatellen ja yksinkertaistettuna sanottuna se haalii sieltä ympäristöstä harakoilta ja vielä enemmän sieltä huushollin hollitallista resuisen höyrynsulun (jos edes on) kautta kosteutta itseensä, siis atmosfääriinsä. Kun se ulkoavaruudesta harakoilta ja hollitallista kerätty atmosfäärin vesimöykky kohtaa sen kylmemmän esim aluskatepinnan, niin siihen muodostuu "atlantti" ylösalaisin, jolloin pisara on pieni siinä määrässä. Se kosteus pitää tuulettaa samantien pois, kun sitä tulee sinne eikä siis kerätä sinne aluskatteen (jos on) alapintaan. Sitten vielä alkuperäiselle kysyjälle. Rakenteet eivät ole kunnossa. Sinä luulet vain eli "haukut väärää puuta", johon sinä olet saanut hyvän kaverin haukkumaan kanssasi. Käännä katseesi ainakin oikeaan suuntaan. Tapauksessasi tällä hetkellä syy on sysissä, joten hanki oikeat sepät korjaamaan ongelmat. Ensi hoitona: älä vie sitä lamppuasikaan sinne, jos viet, niin hanki kylmää valoa hohkaava.
Jäsenen Halpakorjaus antama (6.12.2010 klo:11:46) kommentti Olisiko kyseessä ns. passiivitalo, jossa on 60 cm:n eristeet yläpohjassa? Lämpöä ei johdu alakerrasta juurikaan ullakolle, mikä on kosteusteknisesti huono asia.
Jäsenen Monta antama (6.12.2010 klo:12:22) kommentti "Lämpöä ei johdu alakerrasta juurikaan ullakolle, mikä on kosteusteknisesti huono asia. " On tosiaan nerokas oivallus! Tällaisia lisää ja niitähän tuntuu tulevan. Se kaivo tuntuu olevan melkoinen lähde! Juuri sehän on päivastoin hyvä asia. Aina, kun halvalla korjaa jotakin, niin kääntäkää se tasan tarkkaa aivan päinvastoin, niin silloin se on ainakin lähempänä totuutta. Eihän eristeitten vähyys ole sitä varten, että yläpohja pysyy läpimänä. Vain hölmö laittaa passiivitalonkin yläpohjaan 60 cm eristettä, kun huomattavasti vähemmällä vastaavaan pääsee.
Jäsenen Monta antama (6.12.2010 klo:13:48) kommentti Suosittelen Halpakorjauksen lukemaan juuri edellä olevaa kommenttia, mutta toistetaan se vielä tässä ilman lainausmerkkejä, sillä uskallan lainata sitä ilman lainausmerkkejäkin, tuo lainaukseni tuolta edeltä on siis Halpakorjauksen mukaan arvostamaansa tutkittua tietoa (kiitos huomiosta): Vain hölmö laittaa passiivitalonkin yläpohjaan 60 cm eristettä, kun huomattavasti vähemmällä vastaavaan pääsee. Suosittelen kaikesta huolimatta Halpakorjauksen siirtymistä lottoon, koska siinä ratkaisee vain se tuuri ja suuri onni, mutta rakennustekniikassa on vain tieto, joka ratkaisee sen osumisen. Niin jaa enpä ensin huomannutkaan, sillä täällähän lottoaminen on halpaa. Tuo juttuhan tuossa Halpakorjauksen yritelmässä tuoda julki ei liity mitenkään alkuperäisen kysyjän ongelmiin.
Jäsenen Halpakorjaus antama (7.12.2010 klo:11:43) kommentti Joo joo mutta kun eristepaksuuksia kasvatetaan energiansäästön nimissä, yläpohjan kosteus kasvaa siksi että alakerran lämpövaikutus vähenee. Tämä pitää ottaa rakenteissa huomioon: se tuuletus mikä aikaisemmin oli riittävä, ei enää riitäkään. Tuuletusta pitää tehostaa, ja tuon olosuhdevahdin idea on että yläpohjan tilaa valvotaan koko ajan, tarvittaessa lämmitetään sähkövastuksilla, tuuletusta tehostetaan puhaltimin ja joskus tuuletusta taas vähennetäänkin säätilan mukaan. Kun kosteus ylittää raja-arvot, saa talon omistaja tästä tiedon ja voi toimia mikäli tarvetta on.
Jäsenen Oswaldo antama (7.12.2010 klo:15:13) kommentti Kaikkien kukkien? pitää saada kukkia, mutta onkohan arvon nimimerkillä 'Monta' ikinä juolahtanut mieleen tiedustella, mitä muut lukijat aivan oikeasti ajattelevat tuollaisesta, vähintään erikoisesta tavasta arvostaa muiden ajankäyttöä (jonninjoutavuudet, mollaamiset jne. vs. itse pääasiaan keskittyvät, asialliset viestit). Tarpeemme ne on meillä kaikilla, ....llakin, ja erinomaisiakin olemme, mutta jospa kysäisisit muilta? Mieti kuitenkin ensin, oletko varmasti valmis ottamaan vastaan rehellistä palautetta. Hieman myös kuin ammattini vuoksi tällaisia lueskelen, ja on myönnettävä, että ikävän usein jää jopa lukematta ketjut, joissa eräät ilmeisen erinomaiset yksilöt kuluttavat muiden aikaa...
Jäsenen vaihtoehtoja antama (8.12.2010 klo:23:58) kommentti "Joo joo mutta kun eristepaksuuksia kasvatetaan energiansäästön nimissä, yläpohjan kosteus kasvaa siksi että alakerran lämpövaikutus vähenee." No nythän päästiin panemaan fysiikan laitkin uuteen uskoon. Kaikki opiskelemaan tätä aihetta sinne "tieteelliseen seuraan". Ja päästään myös halvemmalla, - varsinkin kun... ..."idea on että yläpohjan tilaa valvotaan koko ajan, tarvittaessa lämmitetään sähkövastuksilla, tuuletusta tehostetaan puhaltimin ja joskus tuuletusta taas vähennetäänkin säätilan mukaan. Kun kosteus ylittää raja-arvot, saa talon omistaja tästä tiedon ja voi toimia mikäli tarvetta on." Kyllä nyt olisi nobelin paikka.
Jäsenen Monta antama (9.12.2010 klo:1:01) kommentti Eihän nyt sentään, vaan konkurssi, kun tulee taas halvalla kallista, yläpohjakin pitää lämmittää.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (9.12.2010 klo:1:11) kommentti Se vesikattokin varmaan kannattaisi krillata kuumaksi, niin pysyisi talvella lumetkin poissa. Tulisi halvaksi, - ei lumenpudotusta taloyhtiön maksettavaksi.
Jäsenen Halpakorjaus antama (9.12.2010 klo:8:54) kommentti Fysiikan lakien mukaan lämmin ilma sitoo enemmän kosteutta kuin kylmä ilma. Tämän huomaa kun nostaa asunnon lämpötilaa vaikkapa 5 asteella; kosteusmittarin neula laskee. Sama fysiikan laki toimii kaikkialla maailmankaikkeudessa, myös siellä yläpohjassa. Tämän vuoksi ei kukaan asiantuntija ole kauhistellut niitä tulikuumia takan teräshormeja ullakolla. Lämpö on vain hyvä asia. Lämmityksen lisääminen ja tuuletuksen lisääminen ovat molemmat fysiikan lakien mukaan toimia, jotka auttavat alkuperäistä kysyjää ongelmansa ratkaisussa.
Jäsenen Halpakorjaus antama (9.12.2010 klo:10:02) kommentti Tämän voi ymmärtää niin että edellinenkin on sitä mieltä että lämpö kylmällä ullakolla fysiikan lakien mukaan on hyväksi, mutta ei oikein kehtaa myöntää sitä venkoilematta.
Jäsenen k0k4 antama (9.12.2010 klo:10:17) kommentti Halpakorjaus: "Fysiikan lakien mukaan lämmin ilma sitoo enemmän kosteutta kuin kylmä ilma." Kiitos, vaihdoithan vain lopulta tälle oikealle puolella. Mukava huomata, kun kaverit oppii jotain uutta.
Jäsenen Halpakorjaus antama (9.12.2010 klo:10:35) kommentti "lämmityslaite ullakolla auttaa kosteuden haihduttamisessa. Lämpö edistää kosteuden poistumista." Jo ensimmäisessä viestissäni kirjoitin juuri näin. Kun siis lämmennyt ilma johon sitoutuu kosteutta, tuuletetaan pois, kosteus menee sen ilman mukana pois yläpohjasta. Olen ollut koko ajan samalla puolella, puolustanut fysiikan lakeja.
Jäsenen Mesuri antama (9.12.2010 klo:10:49) kommentti nyt kaikki ilmakehää lämmittämään niin rakennusten yläpohjien kosteusongelmat poistuvat!
Jäsenen Halpakorjaus antama (9.12.2010 klo:13:41) kommentti Tämän voi ymmärtää niin että edellinenkin on sitä mieltä että lämpö kylmällä ullakolla fysiikan lakien mukaan on hyväksi, mutta ei oikein kehtaa myöntää sitä venkoilematta.
Jäsenen Rakentaja.fi/ylläpito antama (9.12.2010 klo:14:37) kommentti ... Suljettu.
Lisää kommentti*