Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Wc:n lattian kaadot

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 15.3.2010 klo:1:17
Asunnossani juuri valmistui kylpyhuoneremontti. Kylpyhuoneeni ja wc on samassa tilassa. wc ja suihkutilan välissä on 3cm kynnys. Molemmissa tiloissa on lattiakaivot. Suihkun puolella lattian kaato on hyvä, eli metrin matkalla kaataa noin 2cm. Kun taas wc:n puolella kaatoa ei ole tai se on lattiakaivosta pois päin.

Wc:n puolella on wc istuin, lavuaari, käsisuihku. Suihku puolella suihku ja pesukone. Vesieristys on koko huone tilassa.

Valitin wc puolen lattiakaadosta urakoitsijalle. Pidimme katselmuksen ja urakoitsija sekä valvoja totesivat vain että wc on erillistä tilaa ja ei vaadi kaatoa lattiaan.

Mitä tämä tarkoittaa? Miksi ei muka vaadi? Viilataanko minua linssiin asissa? Kannattaako kutsua puolueeton tavarantarkastaja tutkimaan tilanne?

Alla aika raaka kuva miten vesipisteen on kylppäriini sijoitettu.


Nicklasb Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Wc:n lattian kaadot":
Jäsenen antama (15.3.2010 klo:6:41) kommentti

WC:ssä ei tarvita välttämättä edes lattiakaivoa, koska vettä käytetään vähän.

Jäsenen antama (15.3.2010 klo:6:46) kommentti

jos on lattiakaivo niin tila on kosteatila ja kyllä kaadot pitää olla kohdillaan. sitä vartenhan sinä ole sen noin halunnut että voi bidee letkulla pestä pöntön ulkoa ja sisältä helposti.

Jäsenen antama (15.3.2010 klo:9:52) kommentti

Lattiakaivo ei saa olla lattian "korkein kohta". Lattian tulee viettää kaivoon päin.

Lattiakaivotonkaan huonetila ei saa poiketa nimelliskaltevuudestaan kuin... -määrää en nyt ulkoa muista. (joku varmaankin avittaa).

Jäsenen antama (15.3.2010 klo:10:39) kommentti

Lattiakaivo ei määritä mitään tilaa märkätilaksi tai edes kosteatilaksi. WC ei ole märkätila.
Jos lattian pystyy kumilastalla luuttuamaan kuivaksi niin asian kanssa pystyy kyllä elämään. Eihän asujan tarkoitus ole wc:ssä peseytyä vaan viereisessä suihkussa. Vessan lattialle ei vettä pääse kuin lattiaa pestessä eikä sitä silloinkaan kannata sinne kaadella ämpäritolkulla.
Aloittajalle tiedoksi myös että sinun on huomattavasti mukavampi istua siinä pytyllä nyt kun se on suorassa kuin että jos se olisi vinossa kohti lattiakaivoa.

Jäsenen antama (15.3.2010 klo:11:00) kommentti

Halpakorjaus: Voisit jättää kommentoimatta, kun asia ei tunnu aukeavan.Jos tilassa on suihku ja lattiakaivoja ja WC näyttää jo kuvankin perusteella olevan samassa huoneessa , jossa on suihku. Miten nyt esim kynnys muuttaa osan huonetta , ettei siinä tarvita lattiakaivoa .

Onko se muutenkaan hyvän rakennustavan mukaista, että kaato on väärään suuntaan laittakaivosta.


Jäsenen antama (15.3.2010 klo:14:42) kommentti

Märkätilan kynnyskorkeus on astusten mukaan 3cm,joka on myös vesieristettävä (vahvikekankas jne)

Jäsenen antama (15.3.2010 klo:15:57) kommentti

Minkäköhän takia se suunnittelija on sen lattiakaivon siihen tilaan piirtänyt. Ihan vaan ammattitaitoisesti itseään viihdyttämäänkö?

Ja minkä takia se lattia on yleensä edes C2:n mukaiseksi yritetty tehdäkään? (tosin epäonnekkaasti).

Tällaisilla kysymyksillä voisi asiaa pohtia, tai lähestyä. Näin itse teen.

Tosin ei selvinnyt, kuinka paljon ne kaadot (jos niitä on) on kaivosta pois päin.!

Jäsenen antama (15.3.2010 klo:16:23) kommentti

Toteutettu tapa (kaivo lavuaarin alla + ns. paikalliskaato) oli sitten erillinen wc tai sitten on "yhdistelmätila" on ihan käypäratkaisu wc-osiossa/ -tilassa siivous toimia ajatellen. Toki yhdistelmätilassa on järkevää käytännössä lattia toteuttaaa yhtenevällä vesieristeellä huomioiden myös asianmukaiset kaadot kokonaisuutena.

Jäsenen antama (16.3.2010 klo:22:23) kommentti

Kaadot kaivoon päin 1cm/m riittää.