Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Viemäristä tuleva haju

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 26.4.2012 klo:19:09
Hei!

Ostin vajaa vuosi sitten kerrostaloasunnon, jossa kuntotarkastus tehty. Entinen omistaja ei kertonut mitään wc:ssä olevasta hajuhaitasta. Vessan viemäri haisee välillä erittäin voimakkaasti ja leviää läheiseen eteistilaan. Välillä haju on miedompi. Taloyhtiön puolesta on yksi jos toinenkin huoltomies käynyt paikan päällä ihmettelemässä ja tekemässä jotain tiivistystyötä sekä pytylle että lattiakaivolle. Viereiseisen huoneen seinän kautta on yksi huoltomies tutkinut putkia myös. Vikaa ei kuulema ole tai sitä ei ainakaan löydy mistään ja silti meillä haisee. Haju on sellainen makean imelän kuvottava.
Vessassa ei ole suihkua eikä sen kaivo pääse kuivamaankaan, kun käytämme sitä jatkuvasti.

Tietysti harmittaa, kun kukapa se haluaisi ostaa asuntoa, jossa haisee vessa. Onko tällaisessa tilanteissa mitään vastuuta myyjällä, kun ongelmasta hän ei kertonut mitään. Mitä ihmettä tässä tilanteessa pitäisi tehdä, keneen ottaa yhteyttä asian selvittämiseksi / korjaamiseksi. Isännöitsijää pitää jatkuvasti hoputtaa ja tuputtaa, että jotain tapahtuisi...

Vastauksista kiitollisena!

Jäsenen   antama (15.3.2017 klo:17:05) kommentti

Lattiakaivo josta haisee kotoisin ehkä veljeskansan tekemän urakan toimituksessa mutta ehkä teettäjänä asuntojoppari tai vaikka nihilisti taloyhtiö kun on halvintahaettu .Tullut eteen kaivo jossa kuivunut ja nähtävästi kutistunut o-rengas kauppias ei tunnistanut kaivotyyppiä eikä vuosia laatoitusta tehnyt laattamies.
Virallinen vastaus
Taloyhtiön on syytä kuvata viemärit, jotta mahdolliset tukkeumat selviäv...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Viemäristä tuleva haju":
Jäsenen antama (26.4.2012 klo:20:39) kommentti

Lavuaarin viemärin hajulukko ja putki pitää irrottaa ja pestä osat hyvin sisältä esim. pulloharjalla. Imeekö ilmanvaihto hajut viemäristä, ja onhan oven alla kunnon rako korvausilmalle?

Vastuu on taloyhtiöllä eikä myyjällä-

Jäsenen antama (26.4.2012 klo:20:52) kommentti

Niin siis onko siellä vessassa lattiakaivo vai ei? Jäi vähän auki tuo viittaus suihkuun / kaivoon. No oli miten oli, jos ei tuota edellä mainittua lavuaarin vesilukkoa ole vielä avattu, niin aloittaisin siitä seulomaan vikakohteita pois. Vaikka toisaalta tukos kyllä oireilisi muutenkin. Pitkät hiukset kuitenkin saattavat aiheuttaa joskus melkoisen hajunjohtimen.Eipä tuo sellainen vika ole, mikä kuuluisi myyjän vastuulle. Taloyhtiölle paremminkin, jos ei nyt ihan mutkan rassauksesta ratkea.
Jäsenen antama (26.4.2012 klo:23:10) kommentti

Taannoin mummo (ensimmäinen kerros) valitti wc:ssä haisee taas viemäri.
Hajua tuli hetkellisesti yleensä iltaisin useampi viikko tauoten välillä kuukausia.  Huoltomies tarkasti wc kalusteet kaikki näytti olevan ok.
Hajuhaitta oli seurausta viereisen porrashuoneen "siivoojan wc:n" ajoittaisesta käytöstä kun asuntojen vanhoja kylpyhuoneita yksitellen uudistettiin ja asukkaat käyttivät "siivoojan wc:tä".
Mummon muutettua pois, kylpyhuone uudistettiin kalusteineen ja wc pytyn viemärin liitos tehtiin tiiviiksi eikä hajuista sen jälkeen valitettu.     

Ps. Ehkä vessassa on lattiakaivo lavuaarin alapuolella.
 

Jäsenen antama (27.4.2012 klo:7:26) kommentti

Hiustuppo lavuaarin hajulukossa tai lattiakaivossa olisi ensimmäinen veikkaus, halpis wc pytyissä on myös ollut ongelmia (wc säiliön ylivuotoputki viemäröity vesilukon ohi) Liitosten tiiveys sitten kolmantena, jos valurautaputket, niin pelkkä kumimansetti ei välttämättä riitä vaan se pitää liimata. Korvausilman saantiin kannataa myös kiinnittää huomiota. Jos mitään syytä ei tunnu edellisistä löytyvän, seuraava etappi on sitten viemärikuvaus (viemärit vuotaa rakenteisiin)


Jäsenen antama (28.4.2012 klo:7:11) kommentti

Hei,

Kiitos vastauksistanne. Taloyhtiön huoltomiehet ja lvi-alan liike on tehnyt kaikkea edellämainittua paitsi kuvanneet putkistoa. Ko lattiakaivo on lavuaarin alla, Özille tiedoksi. Onko sillä merkitystä, missä kaivo sijaitsee? Haju tulee sieltä lattiakaivosta, ei lavuaarista. Pönttönä on Svedbergsin pönttö (mistä en kyllä pidä).

Olisiko vielä jotain huomioitavaa?

Jäsenen antama (28.4.2012 klo:7:52) kommentti

"Ps. Ehkä vessassa on lattiakaivo lavuaarin alapuolella."

Eiköhän tuo ole päivänselvyys! Luulisin!      

Jäsenen antama (28.4.2012 klo:8:02) kommentti

Onko samassa tilassa pesukone? Lattiakaivoon mahdollisesti liitetty poistoputki voi haiskahtaa, tai ilma voi kiertää niiden kautta jos pesukoneen viemäröinti tulee jostain toisesta tilasta tuohon kaivoon

Jäsenen antama (28.4.2012 klo:8:11) kommentti

Erään huoneiston viemärihajunlähteeksi osoittautui tuuletusputken kannakoinnin pettäminen. Putki oli pudonnut alaspäin noin 30cm ja liitos irronnut. tapaus selvitettiin laskemalla videokamera katolta putkea myöten alas. Korjaus oli irrottamalla kettiön yläkaappi, avaamalla seinä ja laittamalla liukuholkilla välikappale paikoilleen. Korjauksen maksoi tietysti taloyhtiö.

Jäsenen antama (28.4.2012 klo:8:13) kommentti

 >Ko lattiakaivo on lavuaarin alla, Özille tiedoksi. Onko sillä merkitystä, missä kaivo sijaitsee? Haju tulee sieltä lattiakaivosta, ei lavuaarista.<

 Lattiakaivon sijainnilla ON merkitystä kuivumisen/hajujen kannalta, jos ei ole ns. kuivakaivo.   

 Lattiakaivon sijainnilla ON merkitystä kuivumisen/hajujen kannalta, jos ei ole ns. kuivakaivo.        

Ps. Tarkista onko kaivon ´rassitulppa` tiiviisti paikallaan.  

Jäsenen antama (28.4.2012 klo:8:21) kommentti

Minkälainen merkitys lattiakaivon sijainnilla on? Kaivo on aivan allaskaapin alla ja siinä on vettä. Tässä vessassa ei ole suihkua eikä pesukonetta ja pönttö on lavuaarin vieressä. Tuuletusritilä ovessa, kun olivat rempanneet vessan liian tiiviiksi ja talotuuletusventtiili pöntön yläpuolella katon rajassa. Vessan koko on 130x150cm eli aika pieni.

Jäsenen antama (28.4.2012 klo:8:46) kommentti

Lattiamärkäkaivon sijainnilla ei ole mitään merkitystä, jos siihen johdetaan "säännöllisesti" vettä siten, että se ei pääse liikaa "kuivumaan" ts. vesilukko toimii ja myös putkiston korvausilmaa ei hörpätä lattiakaivon kautta. Yleensä tällöin vettä häipyy lattiakaivosta liikaa. "Puhtaasta" lattiakaivosta ei tule hajua, jos se on ehjä eli ei ole suoraa yhteyttä viemäriin muuta kuin vesilukon kautta. Syy on haettava muualta.

Jäsenen antama (28.4.2012 klo:9:03) kommentti

"Ps. Ehkä vessassa on lattiakaivo lavuaarin alapuolella."

>Eiköhän tuo ole päivänselvyys! Luulisin! <     
Viesti on piilotettu  Näytä viesti.    

Jäsenen antama (28.4.2012 klo:11:24) kommentti

Pitää teipata yksitellen lattiakaivo/lavuaarin vesilukko tiiviiksi ilmastointiteipillä. Näin voi todeta tuleeko haju viemäristä ja kummasta vesilukosta.

Jäsenen antama (28.4.2012 klo:15:54) kommentti

Ja huomaa, että lavuaarissa on yleensä kaksi reikää. Se alempi ei ole oikean seisomisen kestävän lattian lattiakaivo, mutta kylläkin lavuaarin lattiakaivo.

Jäsenen antama (28.4.2012 klo:16:16) kommentti

>Lattiamärkäkaivon sijainnilla ei ole mitään merkitystä,<

Lattiakaivon sijainnilla  ON  merkitystä, lattiakaivo sijoitetaan vesipisteen läheisyyteen lavuaarin viemäröinnin helpottamiseksi.   
Ps. Ei varpaat kastu käsiä pestessä.     

Jäsenen antama (28.4.2012 klo:16:38) kommentti

Höh! hötsi mikä hötsi! Siis käsienpesulavuaarista lasketaan vedet suoraan lattialle vai? Jos näin, niin olipa lattiakaivo missä tahansa, niin varpaat yleensä kastuvat. Putkea pitkin vettä voidaan viedä/johdattaa yleensä kauaskin.

Jäsenen antama (28.4.2012 klo:19:20) kommentti

"Ja huomaa, että lavuaarissa on yleensä kaksi reikää. Se alempi ei ole oikean seisomisen kestävän lattian lattiakaivo, mutta kylläkin lavuaarin lattiakaivo."Lavuaarissa on kaksi reikää viemäriin, pitää teipata umpeen myös se toinenkin reikä eli ylivuotoreikä. Lavuaarissa ei kai kukaan seiso eikä lavuaarissa ole lattiakaivoa.

Jäsenen antama (28.4.2012 klo:19:25) kommentti

"Lavuaarissa ei kai kukaan seiso eikä lavuaarissa ole lattiakaivoa."Eipä näyttänyt menevän perille, mutta toisaalta olen nähnyt lavuaarissa useinkin seisottavan - ihminen.

Jäsenen antama (20.1.2013 klo:10:34) kommentti

Meillä lattiakaivo lavuaarin alla. Lavuaarista on putki kaivoon ja kun laskee vettä niin tulee hieman hajua sisälle. Kaivon vesilukko on irroitettavaa mallia ja tietysti puhdistettu karvoista tms. Virtaisisiko vesi lavuaarista niin kovalla vahdilla että se luo jonkilaisen ilmakuplan hajulukkoon ja näin päästäisi hajua sisälle?

Jäsenen antama (20.1.2013 klo:11:58) kommentti

Haju voi tulla vessanpytyn ja viemärin liitoksesta. Joissakin vanhemmissa taloissa on kuparinen viemärinpätkä, johon pytty on liitetty. Kupari syöpyy ja siihen tulee pieniä reikiä. Haju tulee yllättävän pienestä reijästä mikäli viemärissä on vähänkään painetta.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Allaskaappi haisee

Hei, meillä rivitalossa on ruennut haisemaan allaskaappi silloin kun tiskaa käsin tai kun käyttää astianpesukonetta. Mistä haju voi johtua? Onko kyseessä homeongelma vai...

Alipaine ja vessan haju

Vessassa haisee lattiaan menevästä pesukoneen poistovesiaukosta ja lavuaarista sellainen kostean viemärin haju. Katolle menevä tuuletusputki on puhdistettu viemärinavausj...

Alipaine ja vessan haju

Vessassa haisee lattiaan menevästä pesukoneen poistovesiaukosta ja lavuaarista sellainen kostean viemärin haju. Katolle menevä tuuletusputki on puhdistettu viemärinavau...

Kissanpissan haju keittiön viemäristä

Astianpesukoneen ohjelman loppuvaiheessa ja pesun loputtua keittiön viemäristä tulee erittäin voimakas kissanpissan haju. tämä on ilmennyt vasta noin 2 kk sitten, pesukon...

viemäri haisee

talossani on kaksi identtistä vessaa jossa lavuaarin vesi menee lattiakaivon kautta pois. toisessa vessassa on sellainen ilmaputki katolle ja juuri tässä vessassa pölläht...

Keittiön viemäri

Olen tehnyt tässä remonttia jonkin aikaa ja nyt olisi sitten muutto edessä. Keittiön viemärissä vaan sellanen ongelma että hajut puskee allaskaappiin viemäristä melko voi...

pesuhuoneen haju

Meillä on puoli vuotta sitten valmistunut rivitalo asunto. Nyt pesuhuoneessa on alkanut haista kissan pissa voimakkaana varsinkin suihkun jälkeen. Viemäristä haju ei tunn...

WC:n haju

Onko normaalia, että wc:pytyn juurella, viemärin kohdalla tuoksuu hiukan kostealta/tunkkaiselta? Eli siis siinä kohtaa missä putki menee lattian alle. Pytyn juurella on n...

Pistävä haju kylpyhuoneessa

Mistä voisi alkaa selvittämään pistävää hajua, mikä tulee kylpyhuoneesta? Rivarin rakennusvuosi on 2002 ja on kaikin puolin muuten...

Ongelmallinen viemärin tuuletus(ko)?

Alle 15 vuotta vanhassa talossa ongelmana toisen vessan lattiakaivosta ja keittiöaltaiden viemäristä tuleva haju. Myös ulkosalla lemahtelee aika ajoin voimakkaasti. Haja-...

patouskorkeus

Talomme alakerran lattiakaivo sijaitsee kaupungin patouskorkeuden alapuolella. Tästä viemäristä menee vain saunan ja suihkun vedet. Talon ulkopuolella on kaivo, josta ala...

Viemäri tuoksuu!

Mistä voi johtua viemäristä tuleva tuoksu? Viemärit on uusittu 1kk sitten talon alapohjaan asti.Joskus alakerran vessan vetämisen jälkeen tulee selvää "höyryä" vessan la...

Korvausilma rakenteista

Terve. Ostin puolitoista vuotta sitten -90 rakennetun rivitalokaksion. Ongelmana on ollut muutaman kuukauden asuntoon tuleva haju ja todennäköisesti siitä johtuva epäpuh...

Viemäristä hajua

Hei,meillä on ollut pidempään ongelmana pesuhuoneen vessanpöntöstä tuleva viemärin haju. Viemäri on totutettu seuraavasti:1. Viemäriputki menee talosta ulos saman päädyn...

Viemärivuoto tuulettuvassa alapohjassa

Olemme asuneet uudessa omakotitalossa nyt puoli vuotta. Perustuksemme on tuulettuva-alapohja, jossa pohjana on karkea murske ja sen päällä lämmöneristeenä solumuovimattoa...

Kodinkoneiden sijoitus

Kuinka suuri on maksimi liitäntä etäisyys vesipisteestä ja viemäristä astianpesukoneella ja pesukoneella? Asennetaan kummatkin keittiöön....

Kosteutta pesutilassa

70-luvun lopulla rakennettu omakotitalo. Kuntotarkastaja porasi reiän pesutilan lattiaan n.25cm syvän jossa pohjalla selvästi vettä. Kaksinkertainen valu. Lattiakaivoon t...

Väärin tehty viemäröinti

Ostimme talon viime kesänä ja olemme asuneet siinä nyt yli puoli vuotta (muutimme juhannuksena). Talon viemäröinti on toteutettu niin että ns. talousvesi menee saostuskai...

Virheellinenkö rakenne?

Terve,rakensin pari vuotta sitten 1½ kerroksiseen uudehkoon taloon ns vinttihuoneen, jolloin välipohjaan tuli seuraavanlainen rakenne (lista alhaalta ylös)-kipsilevy 13 m...

LTO:n kondenssivesi

Asumme 2007 rakennetussa rivitalossa. Ilmastointikone on asennetty 2:n kerroksen vaatehuoneeseen. Olemme pitkään ihmetelleet huoneeseen tulevaa pahaa hajua. Nyt epäilemme...

Mökin haju remontin jälkeen

Meidän mökki 70 luvulla rakennettu, 35m2 ja kosteuudesta kärsinyt remontoitiin v. 2010. Kaikki laitettiin uusiksi: mökin nosto, betonilaatta + bitumit, sisäverhoilu (puu)...

kosteusvauriokorjaus

Purueristeisessä alapohjassa on viemärin liitosputki (tiskivesiä) vuotanut ilmeisesti pitkän aikaa. Vuoto oli vähäistä mutta kostuttanut purua ja kelluvaa pohjalaattaa jo...

Hajuongelma

Kylpyhuoneeseemme on tullut etenkin iltaisin kellarimaista/viemärimäistä hajua. Kylpyhuoneremontin yhteydessä tarkastusluukku poistettiin ja putkien vientejä tiivistettii...

PAHA HAJU

TEIMME VÄLIAIKAISEN ASUNNON ENTISESTÄ LIIKERAKENNUKSESTA JA LIKAVEDET MENEVÄT KAHTEEN LOKA-JÄTTIIN(5,5,M3/KPL) ENSIMMÄISEN KUUKAUDEN AIKANA EI TULLUT SUIKUN VIEMÄRISTÄ EI...

Pyykkikoneen ja lämminvesivaraajan viemäröinti

Tiistaina esitettiin kysymys, joka koski pyykkikoneen ja lämminvesivaraajan ylivuotoputken viemäröintiä samassa viemärissä Y- haaralla haaroitettuna lattiakaivoon. Minull...