Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Viemärin? pauke

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 23.2.2010 klo:9:48

1.5 kerroksisessa talossamme on uponor sakokaivot sekä imetyskenttä. Viemärin tuuletusputki on johdettu ulos talon harjalle. Mistä mahtaa johtua ajoittainen paukahtelu joka kuuluu joskus erittäinkin kovasti talon sisälle (joskus koko talo on tärähtänyt)? Olen epäillyt pauketta viemärijärvestelmästä johtuvaksi.

Tänä talvena olen avannut jäätyneen viemärin tuuletusputken monesti (4-5 kertaa), vaikka putki on eristetty malli, kertyy putken päähän jäähattu ja katon rajaan joskus tukkeuma lumesta. Voisiko pauke johtua jäätyneestä viemärin tuuletusputkesta?

Imeytyskentän ilmastointiputket ovat käytännössä maan sisällä, eli eivät näkyvissä. Toistaiseksi imeytyskenttä on vetänyt hyvin ja se kaivot tyhjennetään kerran vuodessa. Kuinka tärkeä on imeytyskentän pään tuuletus?

Talo on rakennettu 1997 ja olemme asuneet siinä vasta 1,5 vuotta.
Virallinen vastaus
Ensimmäisenä toivomus, että kirjautuisit järjestelmäämme tarkemmilla tiedoilla. Kun saamme erittäin vähän tietoa taloista, joita kysymys koskee, jo pelkkä osoitetieto voi antaa vihjeen. Viemärin tuuletusputki on eristetty myös ullakolla kunnolla. Kun tilanne vaatii noin usein katolla käyntiä, kannattaa putkeen asentaa lyhyt saattolämmityksen vastus. Sen voi työntää putken sisälle, ja asentaa johonkin sisätiloihin kytkin. Olet varmaan joskus kuuluut sanonnan, että pakkanen paukkuu. Riippuen rakenteiden kosteustilasta, puurakenteet voivat paukkua pakkasella rajustikin. viemäri ei pauketta mielestäni saa aikaan. Pauke kuuluu yleensä silloin, kun ulkolämpötila laskee.

Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Viemärin? pauke":
Jäsenen antama (23.2.2010 klo:15:57) kommentti

Tuo v. 2007 rak. määräyksen ohje eristää tuuletusviemäri, ei ole selvästikään riittävä koska putket ovat tänäkin talvena eristämisestä huolimatta jäätyneet (jokainen voi tämän todeta katsomalla katoille). Kannattaisi eristämisen sijaan pohtia esim. lämmitysvastuksen käyttöä tai käyttää vaikkapa 200 mm:n putkea ullakolla

Jäsenen antama (23.2.2010 klo:22:10) kommentti

Imeytyskentän ilmastointiputket ovat käytännössä maan sisällä, eli eivät näkyvissä. Toistaiseksi imeytyskenttä on vetänyt hyvin ja se kaivot tyhjennetään kerran vuodessa. Kuinka tärkeä on imeytyskentän pään tuuletus?Talo on siltä ajalta, kun noita "kenttiä" tehtiin millä tietämyksellä tahansa. Todennäköisin syy paukkumiselle taitaa olla kentän tulviminen, tuuletuksen jäätyminen umpeen tyhjentäisi jonkun vesilukon ja aiheuttaisi hajuhaittaa. Oletko ikinä seurannut esimerkiksi pyykkipäivänä tai saunomisen yhteydessä, mikä on vedenpinta saostussäiliössä? Ja jos siihen menee kaikki vedet ja säiliö on tuonaikainen Upo, niin kerta vuodessa tyhjennys on liian harvalla välillä. Etsi talonkaupan mukana saamistasi papereista se jätevesiselvitys, ja katso, mitä ohjeita siinä on järjestelmän käytöstä ja huollosta.Tuolla imeytyksellä ei ole vähimpiäkään toimimisen edellytyksiä, jos ilmastusputkenpäät ovat piilossa. Niiden kuuluu olla keskitalvellakin näkyvillä ja esteettömiä. Tuollaisenaan se toimii vain jäteveden häviämisen edistämisessä, mutta puhdistuksen kanssa sillä ei ole suurempaa tekemistä. Eli se tuuletus on se tärkein!

Jäsenen antama (24.2.2010 klo:11:06) kommentti

Viemäriputkesta kuuluva paukahtelu saattaa aiheutua siitä,että tuuletusputken kannakointi ei ole kunnollinen.

Jäsenen antama (24.2.2010 klo:11:54) kommentti

Kiitos paljon vinkeistä. Täytyykin kevään tullen nostaa imeytyskentän putket reilusti maanpinnan päälle. Mainitsematta jäi, että kentän paikka on vaihdettu kertaalleen, ts. maita vaihdettu. Voisiko tämä poikkeuksellisen kylmä talvi jäädyttää kentän ja aiheuttaa paukkeen?Voisitko vielä tarkentaa mitä tarkoitit kaivon vedenpinnan tarkkailulla mm. saunomisen yhteydessä?Aikaisemmin tämänkaltaista oiretta talossa ei kuulemma ole ilmaantunut.

Jäsenen antama (27.2.2010 klo:18:55) kommentti

No kun ehdotin kentän tulvimista syyksi, niin senhän voit todeta sieltä saostussäiliöstä. (tai jakokaivosta) Jos vedenpinta saostussäiliössä nousee yli lähtevän putken, kenttä padottaa eli on tukossa. Jos vedenpinta nousee tuloviemärinkin yläpintaan, alkaa kuulua monenlaista luontoääntä. Ja jos kenttä on tuohon ikään jouduttu jo kerran uusimaan, niin se on alkujaankin väärin tai vääränlaiseen maaperään tehty.

Jos kenttä pääsee jäätymään, on se silloinkin väärin toteutettu ja vailla toimimisen edellytyksiä. Toisaalta, näillä lumimäärillä routaa on vähemmän, kuin viime talvena.

Jäsenen antama (13.7.2010 klo:8:36) kommentti

Tähän alkuperäiseen ongelmaan löytyikin vastaus ihan muualta. Kiitos vinkeistä.

Jäsenen antama (13.7.2010 klo:11:51) kommentti

Kertoisitko nyt sinä puolestasi vastauksen, jotta ainakin auttamisyrittäjät saavat jotakin palautetta ja siis muutakin kuin vain kiitokset. No sekin on jo paljon.

Näillä palstoilla on se merkillistä, että avun saaneet eivät anna palautetta: miten asia tai ongelma ratkesi, kun ratkesi. Tällainenhan auttaa ainakin niitä, joilla on mahdollisesti vastaavanlainen ongelma, jotta kaikkien ei tarvitse suorittaa kaikkia vihjeitä vai onko niin (pelkään pahoin), kun kysyjä mahdollisesti joutuu kokeilemaan kaikki vihjeet kantapään kautta, niin ajatusmaailma on: kun minä jouduin käymään kaikki ohjeet läpi, niin tehkööt muutkin ts. kysyjä "vaatii" ohjeita/neuvoja muilta, niin ei puolestaan anna vastapalveluna mitään.