Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Vesivuodon korjaus

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 2.11.2019 klo:12:01
Vesijohdon liittymän pettämisestä syntynyt vesivahinko rintamiestalon rossipohjaisessa alapohjassa sattunut vuotovahinko on mennyt asentajan vakuutuksen piikkiin. Ennen vesivahinkoa lattian alle uusittiin uusi koolaus sekä laitettiin ecovilla ja laitettiin koolauksen päälle lastulevy, suojapaperi ja pintaan sitten laminaatti. Puhallusvillan alla oli maata vasten valettu laattaa ja sen päällä bitumikaista, vaakalauta, josta sitten pystöpuut sekä vaakatason 2/4 koolaus.

Kosteusmittauksen yhteydessä oli puhetta siitä, että vuoto on ilmeisesti kastellut rossipohjan (50cm) uuden koolauksen kastumisen ja koolaus saattaa mennä vaihtoon. Samassa yhteydessä oli puhetta mahdollisesta lattian narinasta, jos vanhat koolaukset kuivataan ja jätetään paikalle. Nyt lattia on avattu ja todettu kostean alueen rajat kahdessa huoneessa mutta vanhat koolaukset on jätetty paikalle sekä kuivurit laitettu päälle. Lisäksi vakuutusyhtiön mukaan vesijohtotyöt tekee sama henkilö, jonka asentama liitin petti. Tuon yrittäjän vakuutus on maksaja.

Onko parempi purattaa vanha koolaus ja laitattaa uusi koolaus kastuneen tilalle. Onnistuuko vanhan koolauksen kuivaus niin, että mahdollista narinaa ei tulisi. 
Virallinen vastaus
Mielestäni kuvan mukaisessa tilanteessa ei ole tarvetta uusia koolausta, kunhan huolehditaan siitä että kuivaus on tehty asianmukaisesti ja todettu kuivaksi. Kostuminen ja kuivaus ei aiheuta mahdollista narinaa, vaan siihen vaikuttavat mm. välykset koolauksen liitokissa sekä levyrakenteen saumojen mahdolliset liikkeet. Levyrakenne on hyvä tehdä ympäri pontatusta levystä saumat huolellisesti liimaten.
 

Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Vesivuodon korjaus":
HS
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi