Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Vesivahinko muualla taloyhtiössä ja lattiakaivon vaihto?

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 25.2.2009 klo:13:55

Kerrostaloasuntoni kylpyhuoneen lattiakaivo vaihdetaan syystä, että alakerran huoneistossa on tapahtunut mittava viemärivahinko. Viemärilinja kulki välikerrosrakenteissa, meidän lattian ja alakerran katon välissä. Korjaushommassa vanha viemäriputki vaihdettiin kokonaisuudessaan uuteen sekä yhtiön hallituksessa, mihin maallikkojäsenenä kuulun, päätettiin viedä putkiremontin suunnittelun aloitus, koskien koko taloyhtiötä, tulevaan yhtiökokoukseen. Uuden putkilinjan laiton yhteydessä päätettiin vaihtaa myös kaikkien tähän viemärilinjaan liittyvien muiden huoneistojen viemäriliitynnät, jotta linja tulee kerralla kuntoon ja koska nyt kaikki katto- ja lattiarakenteetkin on kuiteski aukaistu putkenvaihtoa ja rakenteiden kuivatusta varten.

Kylpyhuoneeni lattiakaivo vaihdetaan uuteen ja koska kysymyksessä ei ole varsinainen putkiremontti niin kaivon vaihto tehdään kuulemma paikallisena korjaustyönä tuntivelvoitushinnalla alakerran vahingon korjaustoimiin liittyen.

1.Kysymys: Voidaanko lattiakaivon vaihto tehdä ylipäätään vain paikallisesti; muutama laatta irti, uus kaivo vanhan tilalle, uus vesieriste avatulle osalle ja laatat takaisin. Vaikka työn suorittajana on tunnettu putkifirma niin minua askarruttaa uuden ja vanhan vesieristeen liitynnän onnistuminen?. Miten vakuutusfirmat suhtautuvat tämäntyyppiseen korjausrakentamiseen? Kenellä on vastuu näin suoritetusta korjauksesta, työn suorittajalla, taloyhtiöllä vai osakkeenomistajalla?

2.Kysymys: Forcemajorina alkanut remontti tulee laajenemaan / koskemaan koko taloyhtiön putkiremonttia. Mihin vedetään raja korjausrakentamisen ja uudisrakentamisen välille?

Nyt kun välirakenteet on auki niin samalla vahinkokartoitus- ja korjaussuunnitelman yhteydessä teetätettiin suunnitelmat tulevaa putkiremonttia silmälläpitäen, koskien koko taloyhtiötä uusine vesijohtolinjavetoineen. Vahinkohuoneistoissa, missä välirakenteet on viemärilinjan korjauksen yhteydessä jo aukaistu, on samassa yhteydessä vedetty uudet tulevan putkiremontin suunnitelman mukaiset vesijohtolinjat, koska vanhat hajosivat purkutyön yhteydessä ja jottei rakenteita sitten enää tarvitse uudelleen aukoa. No kyseiset huoneistot ovat rempan ajan tietty asumiskelvottomia ja hommalla on siksi hoppu. Näitä uusia vesijohtolinjoja on nyt suunnitelman mukaisesti vedetty myös kerrostalon rappukäytävillä semmoisissa kanavaelementeissä...tavoitteena saada se vesi äkkiä kulkemaan sinne rempan alla oleviin huoneistoihin. Putki- ja saneerausfirmasta tuli ilmoitus, että huoneistossamme tullaan tekemään taloyhtiössänne tapahtuneen vesivahingon johdosta, kylpyhuoneen lattiakaivon uusiminen silloin ja silloin sekä työ tullaan tekemään paikallisesti korjaten, ei siis koko laattalattiaa koskien. Putkifirma on kyllä osakkaan niin halutessa valmis tekemään laajemmankin kylppäriremontin homman yhteydessä, tietty osakkaan kustannuksella. Tällä hetkellä kylppärissäni on wc-pytty irti, laattoja irroitettu kaivon ympäriltä ja kaivonvaihto kesken. Keskeytin putkifirman työskentelyn kahdesta syystä. Ensinnäkin en ole vakuuttunut voidaanko vesieristeen toimivuus taata tuontyyppisesti paikkaushommana tehtynä? Toisena syynä oli se että, sinne käytävän katonrajaan vedettyjen uusien vesijohtolinjojen läpivientireiät huoneistooni oli porattu samassa yhteydessä kun tätä lattiakaivon vaihtoakin oli tehty. Huoneistoni osalta nämä uudet vesijohtoputket tulevat porraskäytävältä katonrajassa läpi kahdesta eri kohdasta, kylpyhuoneeseen ja keittiöön. Vaikka putki- ja saneerausfirma on toiminut suunnittelijan laatimien ohjeiden ja reitityksen mukaisesti, katsoin, että nyt homma mättää jossakin. Pienkerrostalon toisessa puoliskossa vahinkona alkanut putkistosaneerauksen laajentuminen koskemaan koko taloyhtiötä, on vasta asiana tulossa yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Hallituksen jäsenenä olen kokoajan ymmärtänyt, että olemme puhuneet vahinkoa kärsineiden huoneistojen korjausrakentamisesta sekä putkiremppasuunnitelman tekemisestä koko taloyhtiötä koskevaksi. Nyt kun uusia läpivientireikiä jo poraillaan huoneistooni uuden suunnitelman pohjalta ilman yhtiökokouksen päätöstä putkiremontista ja kylpyhuoneeni lattiakaivon vaihto tehdään paikallisesti korjausrakentamisena niin pistin pelin poikki. Palavereita siis tiedossa.

Kuka vastaa ja mistäkin?Isännöitsijä oli lähettänyt osakkeenomistajille heti alussa tiedotteen tapahtuneesta vahingosta sekä pyysi tiedotuksessaan lupaa aloittaa heti korjaustoimenpiteet kiireellisenä sekä osakkeenomistajien sitoutumista putkiremontin kuluihin tulevassa yhtiökokouksessa. Olen huolissani asioiden kulusta näin, koska ymmärrän kyllä force majorit sun muut vahinkokorjaukseen liittyvät kiireellisyysjutut, mutten sitä, ettei putkifirman miesten hälytyskellot soi jos osakas ja varsinkin hallituksen jäsen sanoo, ettei tulevaan putkiremonttiin liittyviä asioita ole vielä käsitelty yhtiökokouksessa eikä näinollen ole minkäänlaista yhtiökokouksen päätöstä asiasta.

Millaisia määräyksiä löytyy isännöinnin valvomiseksi? Tietysti voisin ajaa isännöitsijän vaihtamista mutta kun kysessä on monen talon isännöitsijä ja isännöintifirman itse pääomistaja niin luulisin hänen omaavan roppakaupalla kokemusta näistä asioista. Hankalana asiana koen vielä sen, että hallituksen puheenjohtajana toimii tällä hetkellä juuri viemärivahingon kärsineen huoneiston omistaja. Miten jääviysasiat menee silloin kun vahinkokorjaamiseen liittyviä asioita käsitellään?

Aion tehdä eriävän mielipiteen asioiden hoidon kulusta koskien isännöitsijän toimia näiden uusien suunnitelmien mukaisten töiden teetättämisestä ennen yhtiökokouksen päätöstä. Riittääkö tämä eriävä mielipiteeni vapauttaan minut mahdollisista vastuista koskien tätä remppa-asiaa?

Huh..tulipahan kysymyksiä. Mottonani on aina ollut se, että mikä ei tapa, ni se vahvistaa. Nyt olen hallitustyöskentelyssäni vahvistunut senverran, että seuraavassa yhtiökokouksessa tulen irtisanoutumaan ensivuoden hallituksesta :)

Näin meillä :)
Virallinen vastaus
Kun vesieristeen tekijä on ammattilainen, se kestää. Samoin on viemäriliitoksen osalta. Vakuutusyhtiö ei tuohon ota kantaa. Vastuu korjauksesta on urakoitsijalla kaksi vuotta, ja sen jälkeen tal...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Vesivahinko muualla taloyhtiössä ja lattiakaivon vaihto?":
Jäsenen antama (26.2.2009 klo:13:30) kommentti

Kiitos vastauksesta.

Hässäkän tästä asiasta tekee vielä se, että huoneisto on vain satunnaisesti yöpymiskäytössä. Isännöitsijällä on tästä huoneiston tyhjilläänolosta tieto. Putkifirma on jaellut tiedotuksiaan postiluukkujakeluna sekä käytävän ilmoitustaululla vaikka isännöitsijä on ilmoittanut putkifirmalle että huoneistomme on tyhjänä. On se kummallista kun putki- ja saneerausmiesten kellot ei soi kun oven avattuaan keräävät ensitöikseen ilmoittelunsa muun postin ohessa postiluukun alta poies ja nostavat ne kaapin päälle. Mikäli emme olisi sattumoisin poikenneet asunnolla viimeviikolla niin edelleen odottelisimme kutsua suunnitelmakatsaukseen :)

Nyt se pidetään ja se on varmaa, että suuta kuivaa, senverran siellä oli pölyä joka paikassa.

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:12:05) kommentti

Tämä on tyypillinen info-katko. Infoa pitäisi laittaa netinkautta/ ja tai postitse osakkeen omistajalle. Näin vältämme harmilliset tapahtumat. SIIS tarkempaa infoa.

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:13:14) kommentti

1. Kysymykseen vastaus: kaikki vastuu taloyhtiöllä, jossa sinulla on vastuuta rahallisesti jyvityksen verran.

2. Kysymykseen vastaus: tähän on mahdoton vastata muuta kuin entisöiminen eli alkuperäiseen hamassa menneisyydessä olevaan saattaminenJa sitten hallitus ja isännöitsijä toimivat täysin omalla vastuullaan siihen saakka, kun yhtiökokous hyväksyy ja antaa vastuuvapauden. Remppafirma ei tee mitään päätöksiä kysymättä lupaa, paitsi jos putki "räjähtää, niin sulkevat ennen rähdyskohtaa olevan sulkuventtiilin.Kukas muuten on antanut sen tulevan putkirempan, jota ei ole vielä päätetty tämän remppafirman tehtäväksi?Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Lämpöpattereiden venttiilien vaihto

Minkälainen toimenpide työnä on rivitaloyhtiön lämpöpattereiden venttiilien vaihto. Taloyhtiössä on neljä 8-10 asunnon rivitaloa. Käsittääkseni työ tehdään talo kerralla...

Lattiakaivo vesimittarin alle?

Terve,Talon remontti on loppusuoralla, viimeinen "kostea" tila on eteinen. Tilassa ei ole sinällään vesipistettä, mutta sitä kautta lattian läpi tulee taloon vesisyöttö....

Suihkunurkan silikonit

Suihkunurkkauksen silikoniin on ilmestynyt tummia läiskiä missään muualla sitä ei näy. olemme asuneet talossa kuukauden verran ja läiskät ilmestyivät pari päivää sitten....

Galvanoitu aaltopelti ruostuu

Kyseessä 60-luvun puolivälissä rakennettu 20 x 10 m piharakennus jossa katteena galvanoitu aaltopelti ilman aluskatetta. Nyt katteessa on alkanut näkyä ruostetta etenkin...

Vesikaton uusiminen rivitaloyhtiössä.

Moi kysyisin mielipidettänne, kun taloyhtiössämme (30 asuntoa)tehdään uudet vesikatot+aloitamme putkiremontin. Kysymykset eivät välttämättä ole rakennusaiheisia. Ostimme...

Voiko pienet kosteuslukemat sallia?

Jos pintakosteusmittari näyttää vähän kohonneita lukemia esim. lattiakaivon ympärillä tai laattaseinän alarivillä, kannattaako huolestua? Mikä on silikonien normaali vaih...

Korotusrenkaan tiivisteen vaihto

Hei, vanhan lattiakaivon tiiviste rempsottaa ja ajattelin sen vaihtaa. Mutta miten vaihto onnistuu vahingoittamatta vesieristettä? Eli onko korotusrenkaan päällimmäinen o...

Lattiakaivon virheellinen asennus

Vuonna -87 rakennetun paritalohuoneiston kylpyhuone on alkuperäisessä kunnossa. Huomasin suihkun lattiakaivoa siivotessa, että lattiakaivo on ilmeisesti as...

kosteusmittaus

Hei, olen ostattelemassa omakotitaloa (rakennettu 1997, johon on tehty pintakosteusmittaus kylpyhuoneeseen. Mittari on ollut GANN HYDROTEST LG1 Aktiivielektrodi B50. Tulo...

Kosteuden tasaantuminen betonissa

Kylpyhuoneen lattiakaivon vierestä tehtiin poranreikämittauksia, joiden yhteydessä todettiin, että 10 x 10 cm alueella kosteusoli n. 90 %. Kaikkialla muualla on kosteus a...

Vesivahinko

Hei! Asun kerrostalossa. Asunnossani oli vesivahinko helmikuun puolivälissä 2014, jolloin kastui eteisen seinä ja vesi valui alakertaan. Vesi tulvi viem&au...

Kosteus kylpyhuoneen lattiassa

Taloyhtiöstämme (2 paritaloa, rakennusvuosi 1998) myytiin vastikään asunto. Ennen kaupantekoa tehtiin kosteusmittaus (pintamittaus), jossa kylpyhuonee...

pintakosteusmittaus

onko lattiakaivon ja wc pytyn ympärillä n.5 cm läheisyydellä kosteusarvot normaalisti korkeammat kuin muualla kylpyhuoneen lattaialla ja seinissä, kun mitataan pintakost...

haiseva Wc

Ostimme vuosi sitten vuonna 1975 rakennetun rivitalon ja ongelmaksi muodostui heti alusta alkaen omituinen haju yläkerran pienessä vessassa (jossa ei ole avoviemäriä). To...

liikennemelun vähentäminen ikkulasia vaihtamalla

Asumme suhteellisen vilkasliikenteisen tien varrella osakeyhtiömuotoisessa talossa. Tien aiheuttama melu on ajoittain  häiritsevää.  Talo on 88 vuonna rakennettu, tiilivu...

liikennemelun vähentäminen ikkulasia vaihtamalla

Asumme suhteellisen vilkasliikenteisen tien varrella osakeyhtiömuotoisessa talossa. Tien aiheuttama melu on ajoittain  häiritsevää.  Talo on 88 vuonna rakennettu, tiilivu...

Kosteusvaurio?

Moi. Meillä oli koira hoidossa useamman viikon, joka joi tosi vauhdikkaasti kipostaan ja vettä olikin usein lattialla. Kippo oli alkuun tällaisen jä&a...

Kenen piikkiin saunan korjaus/purku?

Kerrostalossa vesivahinko. Kaikki ko. linjassa olevat KHP menevät korjaukseen. Kylpyhuoneeni kastunut, joudutaan purkamaan ja korjaamaan. Aiempi omistaja muuttanut o...

Vesivahinko luvattoman suihkun seurauksena.

Ostin maaliskuussa asunnon, jossa tapahtui viikko sitten vesivahinko. Alakerran asuntoon tuli vettä katon läpi, kun olin suihkussa. Nyt on selvinnyt, että edellinen omist...

Juuri remontoidun kph:n vesivahinko

Ostimme luhtitaloasunnon vuosi sitten. Kaupan teon jälkeen kylpyhuoneen lattiakaivon ympärillä havaittiin lievä kosteusvaurio (materiaaleina lattiassa muovimatto ja seini...

Iv-kanavien nuohous ja desifiointi.

Olen pyytänyt tarjouksia iv-kanavien ja lto-koneen puhdistuksesta. Osa tarjoaa myös kanavien desinfioimista. Kaikilla on näköjään mukana tarjouksessa alipaineistus, kanav...

Alapohjan korjaus alapuolelta? Mehiläiset pesineet eristeisiin

V 1969 valmistunut kesämökki, v. 2004 laaja uudistaminen pl. lattiat. Betonipilarit, juoksut, raakalaudat, eristevillat ja lattialauta. Alapohja auki, ryöm...

Putken vaihto(ko)?

Rintamamiestalo vm-61 kellarin saunan ja pesuhuoneen remontin ja kosteusvaurion korjauksen yhteydessä tuli eteen vanhan betoniviemärin mahdollinen vaihto. Saunan vanha va...

Urakoitsijan vastuu ja urakkatarjouksen sitovuus

Hei, urakkatarjouspyyntöön sekä urakkatarjoukseen sisältyy kylpyhuoneen lattiakaivon vaihto. Nyt urakoitsija tajusi ettei pysty suorittamaan työ...

Taloyhtiön vastuu??

Taloyhtiö: kahdesta talosta koostuva 8 asunnon rivitaloyhtiö.Meillä meni kodinhoitohuoneen viemäri tukkoon/jäätyi viime helmikuussa. Vettä nousi khh lattialle ns. kuraete...