Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

vesipostin suojaputkessa vettä

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 21.6.2009 klo:6:48

Vesiposti on viety kodinhoitohuoneen seinän läpi ulos. Putki tulee suojaputkessa lattian alla ja ko kohdassa laattasaumat ovat tummuneet. Kokeillessa tuntuu suojaputken sisällä olevan vettä. Suojaputki on katkaistu lähes lattian tasalta. Lähtöpäässä jakotukilla suojaputken pää on korkeammalla. Vesipostin päässä suojaputken pää oli 'tulpattu muovitiivisteellä', jonka otin nyt pois. Havaittiin nyt, kun vesipostia on käytetty useammin. Vuotoa ei tunnu olevan , koska mittari ei ainakaan pyöri. Voisiko vesi olla kondenssivettä, joka on kertynyt suojaputken sisään vai mitä?
Virallinen vastaus
Laattasauman tummentuminen voi johtua siitä, että putki viilentää lattiaa, ja siihen syntyy kondenssi. Sama tilanne on suojaputken sisällä. sisäilma pääsee suojaputkeen, ja kondensoituu sinne. Kun suojaputken molemmat päät ovat huoneilmassa, ne voi sulkea vaikka silikonilla. Tyhjennä suojaputki ennen sitä vedestä puhaltamalla suojaputkeen paineilmaa. Jos putkeen syntyy vuoto, paine pusertaa silikonin pois putkesta.

Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / vesipostin suojaputkessa vettä":
Jäsenen antama (21.6.2009 klo:9:16) kommentti

Voi olla kondenssivettä. Sitä kertyy lämpimämmlle puolelle. Mitä enemmän vettä käytetään sitä enemmän kondensiota kertyy. Kun suojatulppa on nyt poistettu, vesi haihtuu pois, eivätkä laattasaumat kastu.

Jäsenen antama (21.6.2009 klo:17:20) kommentti

"Sitä kertyy lämpimämmlle puolelle."

Että mitä?

Jäsenen antama (21.6.2009 klo:18:32) kommentti

Putken sisällä on +7-asteista kylmää vettä. Suojaputkessa on huonelämpötila, esim. 23 astetta. Kondenssivesi kertyy lämpimämmälle puolelle eli sinne suojaputkeen. Sama ilmiö on havaittavissa WC-pytyn säiliössä hellepäivinä, jos vessan tuuletus toimii huonosti.

Jäsenen antama (21.6.2009 klo:19:02) kommentti

"Putken sisällä on +7-asteista kylmää vettä. Suojaputkessa on huonelämpötila, esim. 23 astetta. Kondenssivesi kertyy lämpimämmälle puolelle eli sinne suojaputkeen."


Kysynpähän vielä, että mitä? Taitaa olla "puurot ja vellit" eli selitykset hieman sekaisin.


Jäsenen antama (21.6.2009 klo:21:23) kommentti

Voihan selityksen olla ymmärtämättäkin, kun oikein kovasti yrittää.

Jäsenen antama (21.6.2009 klo:23:30) kommentti

Ei se wc pönttö hikoa sen takia pelkästään. On itselläni wc pönttö alakerrassa ja yläkerrassa, niin ne käyttäytyy ihan eri tavalla, koska ylhäällä on lattialämmitys hikoilua ei etes huomaa, mutta alakerrassa wc ei ole lattia lämmitys, vaan patteri. Hikoiulun kyllä huomaa.


Jäsenen antama (21.6.2009 klo:23:32) kommentti

"Kysynpähän vielä, että mitä? Taitaa olla "puurot ja vellit" eli selitykset hieman sekaisin."Olipa hyvä, että 5 sheriffitähden asiantuntija "Monta", selitti asian jälleen paremmin kuin muut, puuttumalla muiden vastauksiin. Nyt kysyjä on sinulle ikuisesti velkaa vastauksestasi.


Jäsenen antama (22.6.2009 klo:7:20) kommentti

Lattialämmitys saa ilmeisesti ilman kiertämään paremmin ja kosteus haihtuu pois sitä mukaa kun kondensiota kertyy pytyn vesisäilön ulkopintaan.

Jäsenen antama (22.6.2009 klo:9:04) kommentti

Suojaputki jätetään yleensä matalammmaksi siitä päästä missä tilassa on lattiakaivo. Suojaputkessa oleva kylmävesiputki asennetaan yleensä maanvaraisen lattian eristekerroksen alle.

Vesipostiventtiilin messinkiosan ja muoviputken voi eristää hikoilun estämiseksi esim.solukumieristeellä jos ne sijaitsee komerossa.

Jäsenen antama (22.6.2009 klo:10:08) kommentti

"Putken sisällä on +7-asteista kylmää vettä. Suojaputkessa on huonelämpötila, esim. 23 astetta. Kondenssivesi kertyy lämpimämmälle puolelle eli sinne suojaputkeen."


Jos se olisi tuolla tavalla, niin silloin fysiikkaa kirjoitettaisiin täysin uusiksi eli vielä nykykäsityksen mukaan täysin päin vastoin, mutta ennustaminen ja varsinkin tulevaisuuden, on tiettävästi vaikeaa. Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka fysiikkaa kirjoitetaan tulevaisuudessa aivan toisin. Odotan mielenkiinnolla.


"Voihan selityksen olla ymmärtämättäkin, kun oikein kovasti yrittää."


Ei tarvitse kovasti edes yrittää, sillä jos teksti olisikin ollut (mahdollisimman vähän muuttaen) :


"Putken sisällä on +7-asteista kylmää vettä. Suojaputkessa on huonelämpötila, esim. 23 astetta. Kondenssivesi kertyy kylmemmälle puolelle eli sinne suojaputkeen.",


niin silloin hieman pinnistäen ja ehkäpä paljonkin tekstin olisi ymmärtänyt. Sanottakoon tässä, että yleisesti ottaen vesihöyry, josta tässä on loppujen lopuksi varmaankin kysymys (hieman oikoen huonetilan vesihöyrystä), tiivistyy aina sinne kylmemmälle pinnalle, jos/kun tiivistymistä tapahtuu.


Vielä rautalankaa: siellä suojaputkessa on kaksi mahdollista "kylmempää" pintaa (ainakin yksi) eli sen varsinaisen vesijohdon ulkopinta ja melkoisella varmuudella (ehkä) myös sen suojaputken sisäpinta, jolloin "hikoilu" (kondensoituminen) tapahtuu niihin ympäristöään kylmempiin pintoihin, jos/kun tapahtuu. Koska siellä putkessa "ilmanvaihto/-kierto" on vaillinainen hikoilun kompensoimiseen, että se ei ehdi saman tien tuulettamaan/"haihduttamaan sitä kondensoitumista. Siis kondensoituminen on voimakkaampaa kuin haihtuminen, jolloin sitä kosteutta kerääntyy (ainakin vähitellen tai on jatkuva kosteus) .


Ei ole merkitystä sillä, onko patteri- vai lattialämmitys siihen WC-pöntön käyttäytymiseen/"hikoiluun", vaan se perustuu siihen pyttyyn tulevaan veden lämpötilaan ja toisaalta huoneen (pyttyhuoneen) lämpötilaan ja ilmanvaihtoon ja huoneen olemassa olevaan vesihöyryn määrään.


"Olipa hyvä, että 5 sheriffitähden asiantuntija "Monta", selitti asian jälleen paremmin kuin muut, puuttumalla muiden vastauksiin. Nyt kysyjä on sinulle ikuisesti velkaa vastauksestasi."


Mihinkäs muuhun voi puuttua kuin juuri "muiden vastauksiin", jos ne ovat epäselviä tai aivan päin päin päin...


Toisaalta on mielestäni ainakin kaksi tapaa puuttua niihin:


1) pyytää lisäselvitystä, 2) oikaista heti väärinkäsitys.


Tuo vaihtoehto 1) on ehkä parempi, kun silloin selityksen/neuvonantaja voi korjata itse virheensä tai hänellä on niin hyvät tiedot neuvontakohteesta, että pystyy neuvomaan muitakin meitä ymmärtämättömiä, jolloin lisäpyynnönkin esittänyt saa tietoa asiasta ja tietenkin mieluummin aivan oikeaa eikä missään tapauksessa väärää ja vieläpä päin vastaista totuuden kanssa. Tieteellistä hapatusta sen ei missään tapauksess saa eikä pidäkään olla, vaan sillä tavalla esitettynä, että tavallinen randomikin (= tavis) sen ymmärtää vähin ponnistuksin.


Mitenkähän on yleensä laitasi, Marklar hyvä? Ethän sinäkään tässä puuttunut "muiden" vastauksiin? Ethän, vai miten se oli? Olikohan se niin, että on helpompi huomata rikka kadehtittavan naapurin kuin malka omassa silmässä.


"Nyt kysyjä on sinulle ikuisesti velkaa vastauksestasi."


Olenko vielä velkaa, toivottavasti ei kalavelkaa? Jos olen, niin velkani maksan ja tässä tapauksessa voin sen takoa tarvittaessa raudasta eikä vain jättää rautalankaviritystä.


Jäsenen antama (22.6.2009 klo:10:30) kommentti

Kosteus tiivistyy sen vesiputken pintaan. Kun vesipostista lasketaan vettä, hikoilee sisätiloissa oleva putki kauttaaltaan ja kondenssivesi valuu sinne suojaputkeen ja mahdollisesti sen suojaputken viereenkin varsinkin silloin kun suojaputki on tulpattu. Kun seuraavan kerran lasket vettä vesipostista pidemmän aikaa, käy tarkkailemassa tilannetta.

Jäsenen antama (22.6.2009 klo:22:55) kommentti

"Mihinkäs muuhun voi puuttua kuin juuri "muiden vastauksiin", jos ne ovat epäselviä tai aivan päin päin päin..."


Voi puuttua, vaikka itse kysymykseen ja vastata siihen. Eikös kysymykset ole vastaamista varten? Olisit myös voinut heti yrittää korjata huomaamasi asiavirheen, mutta ilmeisesti et tiennyt vastauksesta tuon taivaallista, joten oli helpompi arvostella muiden vastauksia ilman perusteluja.


No sinähän tykkäät, että perusteluja sinulta pyydetään ja vielä mukavammalta tuntuisi jos kerjätään.. Ikäväksesi näytti ne vellit ja fysiikat menneet itselläsi sekaisin. Lueppas tuo "Pm:n" viesti ja kokeile käytännössä.


Jäsenen antama (23.6.2009 klo:0:17) kommentti

Alkuperäinen kysymys:


"Voisiko vesi olla kondenssivettä, joka on kertynyt suojaputken sisään vai mitä? "


Vastasin mm:


Vielä rautalankaa: siellä suojaputkessa on kaksi mahdollista "kylmempää" pintaa (ainakin yksi) eli sen varsinaisen vesijohdon ulkopinta ja melkoisella varmuudella (ehkä) myös sen suojaputken sisäpinta, jolloin "hikoilu" (kondensoituminen) tapahtuu niihin ympäristöään kylmempiin pintoihin, jos/kun tapahtuu. Koska siellä putkessa "ilmanvaihto/-kierto" on vaillinainen hikoilun kompensoimiseen, että se ei ehdi saman tien tuulettamaan/"haihduttamaan sitä kondensoitumista. Siis kondensoituminen on voimakkaampaa kuin haihtuminen, jolloin sitä kosteutta kerääntyy (ainakin vähitellen tai on jatkuva kosteus) .


Nyt on syytä suuren tietäjän ja osaajan tarkistaa se luetun ja ennen kaikkea asian ymmärrys, koska vastasin juuri alkuperäiseen kysymykseen ehkäpä perusteellisemmin kuin joku muu. Mitähän virhettä tuossa vastauksessani on Oi Sinä Suuri Tietäjä Iän Ikuinen?


Vastasinpa muuhunkin. Mitähän virhettä siinäkin on Oi Sinä Suuri Tietäjä Iän Ikuinen?


Yleensä annan virheen tekijälle ensin mahdollisuuden korjata virheensä. Jos se ei onnistu, niin silloin on syytä korjata se itse, ettei jää väärää tietoa. Jos en olisi puuttunut siihen, niin taas olisi täyttä puppua syötetty kysyjälle ja myös Oi Sinä Suuri Tietäjä Iän Ikuiselle ja mennyt aivan täydestä, kuten moni muukin asia.


Ps1 " mahdollisesti sen suojaputken viereenkin varsinkin silloin kun suojaputki on tulpattu" .


Tämä on täyttä spekulaatiota, koska ei ole tietoa, millaisessa "ympäristössä" on se suojaputki siellä lattian alla ja sillä tulppaamisella ei ole suurtakaan merkitystä tuossa "suojaputken viereenkin"-ajatelmassa.


PS2 Neuvo se on tämäkin: " Kun suojaputken molemmat päät ovat huoneilmassa, ne voi sulkea vaikka silikonilla."


Vesitiiviiksi et silikonilla saa ja kondensoituminen jatkuu. Kun putki täyttyy, niin siitä alemmasta päästä tihkuu se vesi kuitenkin.


Jäsenen antama (23.6.2009 klo:7:51) kommentti

"Putken sisällä on +7-asteista kylmää vettä. Suojaputkessa on huonelämpötila, esim. 23 astetta. Kondenssivesi kertyy lämpimämmälle puolelle eli sinne suojaputkeen."Tuossa ei ollut virhettä. Suojaputkessa on lämpimämpää kuin vesiputken sisällä. Siksi vesiputken ulkopintaan kertyy kondenssivettä, putken pinnan lämpimämmälle puolelle (ja valuu siis sinne suojaputkeen).

Jäsenen antama (23.6.2009 klo:8:42) kommentti

Tarkennetaan vielä. Ps1: Vesipostia käytettäessä syntyy kondenssivettä hanakalusteen pintaan sekä putken pintaan hanan ja lattian väliselle osuudelle. Tästä vesi valuu suojaputkeen sekä mahdollisesti myös lattialle. Esim. kunnollisen nurmikon kastelun jälkeen kondenssivettä on melkoisesti.

Jäsenen antama (23.6.2009 klo:9:11) kommentti

Joillakin on niitä selittelyjä eli selittelyteoksessa on sivumäärä rajaton, joten sillä kondenssivedellähän ne seliittelijät nyt yrittävät naamaansa pestä.


Miksi sanonta on niin käsittämätöntä, että siitä ei ymmärrä ilman selittelyjä mitään eli kun tietoa ei ole, niin siitä huolimatta pyritään antamaan "tietoa". No yrittänyttähän ei laiteta. Ei laiteta sitten!


 


Jäsenen antama (23.6.2009 klo:9:24) kommentti

Siis: Kylmän pinnan lämpimän puolelle tiivistyy kosteutta. Taidatkos sen selkeämmin sanoa -maalaisjärkisesti.

Jäsenen antama (23.6.2009 klo:9:43) kommentti

Sen paremmin muiden vastauksien asiamuotoihin puuttumatta. Sinun (Monta) 2 ensimmäistyä viestiäsi ovat nämä:
Että mitä?

Kysynpähän vielä, että mitä? Taitaa olla "puurot ja vellit" eli selitykset hieman sekaisin.
Loistavaa kysyjän palvelemista! (sarkasmia) Siitä tämä pieni kommentointini, josta vedit tuttuun tapaan kävyn hanuriisi. Kritiikki on kivaa, niin kauan kuin se ei itseäsi koske, niinkö?
"Joillakin on niitä selittelyjä eli selittelyteoksessa on sivumäärä rajaton" Liian rajaton, eli ei jaksa kuin muutamaan epäkohtaan puuttua.
"Vielä rautalankaa: siellä suojaputkessa on
kaksi mahdollista "kylmempää" pintaa (ainakin yksi) eli sen varsinaisen
vesijohdon ulkopinta ja melkoisella varmuudella (ehkä) myös sen
suojaputken sisäpinta, jolloin "hikoilu" (kondensoituminen) tapahtuu
niihin ympäristöään kylmempiin pintoihin, jos/kun tapahtuu.
"
Voisiko tämän asian vielä vaikeammin selittää.. jos/kun (ehkä) Kannattaisi hommata suorempia rautalankoja.
Kyllä sen putken saa hikoilemaan pinnastaan ilman sitä suojaputkeakin, kun vettä tarpeeksi juoksuttaa. Silloin niitä kondensoivia pintoja ei ole kuin ja ainoastaan 1 ilman ehkiä ja jos/kuneja.
Jos putkessa on 2 puolta, sisä ja ulkopuoli. Putkessa kulkee 5 asteista vettä. Huoneessa 23 astetta lämmintä. Kumpi on putken lämpimämpi puoli? Aivan, ulkopinta. Kondensoiko putki mielestäsi vain ja ainoastaan sisäänsä, sinne missä vesi kulkee valmiiksi, eli kylmempään pintaan?

En nyt puutu, siihen mikä on suojaputken sisäpinnan todellinen lämpötila, mutta enemmän kuin se kylmän veden lämpötila, jolloin kondensoitumista voi tapahtua
Edit: Ja ne Montan 3 miinusta pelastaa aina päivän..


Jäsenen antama (23.6.2009 klo:10:08) kommentti

"Siis: Kylmän pinnan lämpimän puolelle tiivistyy kosteutta. Taidatkos sen selkeämmin sanoa -maalaisjärkisesti."


Taitaa maalaisjärki olla nyt hukassa! Tai sitten se on sitä savonmaalta.


Toisaalta: Pystyyköhän täydellisen rakennusalan tuntemuksen ja osaamisen hankkimaan pelkästään matkustajana mehumaijassa!


Jäsenen antama (23.6.2009 klo:10:30) kommentti

http://www.kolumbus.fi/esalei/fysiikka.htmTuossa suoraan fysiikan oppikirjasta rakentamisen fysiikkaa. Fysiikan lakeja ei voida muuttaa huutoäänestyksellä.

Jäsenen antama (23.6.2009 klo:12:13) kommentti

Siis nythän pinnalla on vain yksi puoli, nimittäin se pinta. Mikä se sellainen "kylmän pinnan lämpimämpi puoli" on? PÖH.

Jäsenen antama (23.6.2009 klo:14:01) kommentti

Monta,"Toisaalta: Pystyyköhän täydellisen rakennusalan tuntemuksen ja osaamisen hankkimaan pelkästään matkustajana mehumaijassa!"


Tuskin, mutta kun hommaa sitä teorian ja käytännön kokemusta muualtakin, niin eipä siitä tietotaidosta haittaakaan ole. Tämä ei onneksi ole kuin yksi murto-osan lähde, jossa välillä "yrittää" sivistää itseään. Täällä kun sattuu vaan välillä vastaan viiden tähden sheriffejä jotka jankkaa kuin pikkulapset hiekkalaatikolla, vaikka ne puurot ja vellit olisi ko. henkilöllä pahiten sekaisin.


Minun puolestani voit yrittää henkilökohtaisuuksiin mennä, jos et asiasisällöllä pärjää. Silti foorumin selkeyden ja tunnelman vuoksi, voisi ainakin suurimman osan käyttäjistä jättää siltä rauhaan ja perustaa viestit niihin vastauksiin.


Sehän on inhimillistä, että joku saattaa väärinkin neuvoa, sekin on helppo oikaista asiallisesti. Nythän ei kyse ollut siitä, vaan turhasta kettuilustasi, vaikka itselläsi oli vellit hukassa.


Jäsenen antama (23.6.2009 klo:14:05) kommentti

Nyt Pm kirjoittelee aivan asiaa! Eikä ole savonmualta. Toivottavasti!


Ja Marklar savonmualta keskittyen vain ja ainoastaan nimimerkkiin kuten aina ennenkin!


Jäsenen antama (23.6.2009 klo:16:53) kommentti

"Nyt Pm kirjoittelee aivan asiaa!"Nyt? Kokoajanhan sitä on sinulle koitettu selventää. Putki kylmä, ymäristö lämmin, kondensiota tapahtuu putken ulkopinnalle ja vesi valuu suojaputkeen.Tosin putkessa on aina 2 pintaa. sisä ja ulko. Ilmastointiputkessa kondensio voi olla kummalla pinnalla tahansa tilanteesta riippuen. Vesiputkissa tosin ongelma on ainoastaan ulkopinnan kondensiolla.


Jäsenen antama (24.6.2009 klo:9:30) kommentti

Varmasti jokainen ymmärtää mistä tässä puhutaan ja mihin se kosteus tiivistyy (jopa Monta), joka tuttuun tapaansa ei saa kommenteillaan mitään muuta aikaan kuin selvästä asiasta turhan jauhannan.Halpakorjauksen alkuperäinen vastaus oli täysin ymmärrettävä ja asiallinen.Eihän täällä kukaan kohta viitsi vastata mihinkään kun yksi nimeltä mainitsematon, siis yksi, ei monta, nimimerkki v...ittuilee ja n...ussii sitä pilkkua joka ketjussa.Alkuperäiseltä kysyjältä pyydän anteeksi, että omalta osaltani osallistuin tähän aiheen ohi menevään paskanjauhantaan.

Jäsenen antama (24.6.2009 klo:9:50) kommentti

Surkuhupaisinta on, ettei alkuperäiselle kysyjälle ollut ollenkaan epäselvää putken hikoilu. Häntä askarrutti, voiko sillä tavoin syntyä vettä suojaputken täydeltä, vai vuotaisiko putki. Kysy-vastaamme-palstalla siihen annettiin kattava vastaus.

Jäsenen antama (24.6.2009 klo:15:33) kommentti

Hupaisaa todella!

Näin käy kun "ammattilaiset" pääsee vauhtiin ja toimeen. Mitenkähän käytännön tasolla, kentällä, tuo homma hoituu?

Henkselit paukkuu, ja naapureilla riittää "kehumista" ammattitaitoisesta rakentamisesta.Kysyjä osaa varmaan jo itse päätellä...


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Palopostin kuoret mallia USA

Muistelisin että joskus on ollut kaupan vesipostin kuoria mallia USA ja vielä punaisena. Minulle tuli "ylimääräinen" vesisyöttö pihalle ja ajattelin laittaa siihen vesipo...

Miten eristää ullakolla kulkeva sähköjohto?

Omakotitalomme ullakolla kulkee sähköjohtoja eteisen kattolampusta talon ulkokulmalla olevalle lampulle. Tämä sähköveto kulkee normaalissa muovisessa suojaputkessa, mutta...

suojaputket

Hei, kun muoviset vesijohdot kulkevat kiviseinän sisällä suojaputkessa ja esim. kaapistoja seinään kiinnitettäessä vahingossa porataan sekä suojaputki, että vesijohto rik...

Vesiposti saunan ulkoseinästä läpi

Minun pitäisi laittaa pihan vesiposti läpi saunan seinästä. Missä osassa rakenteita muovinen putki kannattaisi vesipostille kuljettaa ja miten vesipostiventtiili asentaa,...

kiertovesiputkiston ikä

Meillä on vuonna -78 rakennettu 1 kerroksinen puutalo,jossa käyttövesijärjestelmä on kuparia suojaputkessa ja lämmitys vesikeskus öljyllä,jonka putket on muoviputkella su...

Vesieristetyn lattian läpi tuleva vesipostin putki ja sen korjaus

Talossamme havaittiin oletettavasti rakennusaikanaan 2012 voimassa olleen D1 rakentamismääräyskokoelman vastainen rakenne, jossa saunan lauteiden alla nous...

johtimien lukumäärä suojaputkessa

Pitääkö vaihe-, nolla- ja suojamaajohtimien kulkea samassa suojaputkessa, vai voiko ne vetää kulkemaan rinnakkain omissa suojaputkissaan?...

Muoviputki suojaputkessa

Milloin tulisi uusia käyttövesijärjestelmän muoviputket. Ne on aikoinaan 1984 laitettu ja ovat suojaputkessa ja tukiholkein liitetty kalusteisiin....

ilmalämpöpumpun naamioiminen

Minulla on ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö " tyhjällä seinällä", josta se ei niin kauniina erottuu hyvin. Kysyisin voiko sen kattaa vedenpitävällä katolla ja sivustat kehystä...

Vesipostin eristys?

Olen rakentantamassa korpeen vapaa-ajan asuntoa. En aikonut hankkia mukavuuksia kuten sähköä ja juoksevaa vettä koska käyttöa on sen verran vähän. Kävi kuitenkin niin ett...

maakaapeli vrt. jatkojohto

Hei, mitä eroa on maakaapelilla ja ulkokäyttöön tarkoitetulla kumisella jatkojohdolla? Voiko ulkokäyttöön tarkoitetun jatkojohdon laittaa suojaputkessa maan sisään 20 met...

Putket pinnalle vai seinän sisään

Olen teettämässä rivitaloasuntoon kylpyhuoneremonttia. Tulisiko vesijohdot vetää pinta-asennuksena vai suojaputkessa seinän sisään ? Taloyhtiö ei ota kantaa (itse isännöi...

Vesijohtojen eristys

Asumme v: 1986 rakennetussa ok-talossa.Vesijohdot menevät lattian alla suojaputkessa (hiekassa). Kupari putki ei tule pois millään, ehkä mutkia. Ajattelin vetää uudet put...

putkiston käyttöikä

minkälainen on teoreettinen käyttövesiputkiston käyttö ikä -89 valmistuneessa talossa?????kylpyhuoneessa kulkee katossa kattopaneelien yläpuolella kupariputket ja loput m...

Viemäriputket

Olen rakentamassa yksikerroksista omakotitaloa. Perustus on reunavahvisteinen laatta paalujen varassa. Viemäriputket pitää tukea ruostumattomalla vannenauhalla betonin ra...

Talousvesi järvestä

Rakenteilla olevaan vapaa-ajan asuntoomme tullaan ottamaan talousvesi järvestä.Kuinka syvälle vesijohto tulee kaivaa tontilla ettei se jäätyisi? Vesijohto on varmaan para...

Vesijohdon eristys

Onko riittävä eristys vesijohdolle jos se menee autokatoksen betonilaatan alla. Ylhäältä-alas: betoni 8cm,finfoam 10cm (koko autokatoksen ala),kapilaarisora 30cm ja vesip...

vettä suojaputkessa

Kiitos vastauksesta. Suojaputkessa oleva vesi on juurikin suurella todennäköisyydellä peseytymisvettä. Voisiko putkeen jäävä vesi aiheu...

80 luvun harmaa muoviputki

Hei. Onko 80- luvun alussa lämpöjohtona ( yksipuolista patteriverkosto ) käytetty harmaa muoviputki ( asennettu suojaputkessa sisään ) ollut jo g...

Yläpohjan lisäeristyksestä..

Rakenne on nyt seuraava sisältä päin: Rakennuspaperi (muovipintainen?), harvalaudoitus, tervapaperi, 200 mm lasivillaa.. Tarkoitus on lisätä harvalaudoituksen alapuolelle...

jäätyvät käyttövesiputket

vapaa-ajan asunnolla käyttövesiputket vedetty pesuhuoneesta keittiöön rossipohjaisen talon lattiaeristeissä muoviputkella  joka on suojaputkessa.ja se tuppaa jäätymään.su...

Kylmänä olevan mökin vesi- ja viemärijohdot

Pilariperusteinen mökki. Talvella paljolti pakkasella. Käyttöä muutama viikko.Lvi-kuvissa viemärit on piirretty alle ripustukseen, ja vedet muovitettua kupariputkea solum...

Lattialämmityksen saneeraus

Takkahuoneen vesikiertoinen lattialämmitysputki alkoi vuotamaan(kupari suojaputkessa) 1983 rakennetussa talossamme. Vakuutusyhtiön korvaus ikävähennyk...

Vesipostin liitäntä

Yhtiössämme on paritalot ja erillistalo. Paritaloissa vesipostit on kytketty lämpimän varaston taakse. Erillistalossakin vesiposti on liitetty samoin varaston taakse, mut...

styrox levyn palo-ominaisuudet

Minä olen tällä hetkellä etsimässä tietoa kuinka syttymisherkkää styrox levy on. Laitettiin eilen meidän vesiposti talviteloille. Ostin vesijohtoon sellasen lämpövastukse...