Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Väärin tehty viemäröinti

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 23.1.2011 klo:19:51
Ostimme talon viime kesänä ja olemme asuneet siinä nyt yli puoli vuotta (muutimme juhannuksena). Talon viemäröinti on toteutettu niin että ns. talousvesi menee saostuskaivoihin (3kpl) ja wc:n vesi umpisäiliöön, tämä selviää tehdystä jätevesiselvityksestä mistä löytyy dokumentti. Talossa on kaksi WC:tä.

Aloimme ihmetellä kun umpisäiliö oli parin kuukauden jälkeen jo lähes täynnä, mutta arvelimme että se johtuu siitä että edellisestä tyhjäyksestä ei ollut tietoa. Lokakuussa umpisäiliö oli taas täynnä, edelliset omistajat olivat sitä kuulemma kerran vuodessa tyhjänneet ja tämä selviää myös käytettävältä likakaivontyhjäys -firmalta, joka on edelleen sama. Myös myyntiesitteessä mainittiin että kaivot tarvitsee tyhjentää kerran vuodessa.

Tässä vaiheessa alkoi jo takaraivossa raksuttamaan että jokin ei ole kunnossa. Epäiltiin että wc-pöntöt vuotavat - tarkastattu, ei vuoda. Yläkerran wc:ssä myös esiintyi välillä todella epäimielyttävä haju, p....n haju. Hajulukko putsattu, saumat tiivistetty ja pidetty huolto että siellä on koko ajan vettä. Haju palaa n. kuukauden jälkeen.

Nyt kun tarkistettiin umpisäiliön tila, lähes täynnä... Edellisestä tyhjennyksestä tosiaan kolme neljä kuukautta. Testasimme mitä vettä umpisäiliöön oikein menee: Molemmat WC:n pöntöt ja YLÄKERRAN WC:n käyttövesi, eli se mitä kraanasta lasketaan. Alakerran WC:n lavuaarin vesi menee saostukaivoihin, mihin oletan niiden kuuluvankin.

Kenen vastuu tässä tapauksessa? Edellisten asukkaiden on ollut pakko tietää tuo, koska heitä asui 5 henkilöä ja meitä on vain kaksi. Jos yläkerran wc:n lavuaaria on käytetty edes vähänkin ei tuo kerta vuodessa riitä millään. Ja kun tuosta jätevesistä on selvityskin tehty, jossa tuo viemäröinti on ihan eritavalla.

Onko mahdollisuutta valittaa vai pitääkö tämä niellä itse ja maksaa viemäröinnin uudelleen veto. Alkaa käymään kukkarolle (80€/kerta) tuo tyhjääminen sekä myös tuo hajuhaitta, mikä tulee tuosta viemäristä.

Kenen puoleen kääntyä ja mitä vaatia?

Hupi Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 3 kpl



Virallinen vastaus
Umpisäiliön pitää olla melko iso, jos se kestää täyttyä pitkään. Kaksihenkisessä perheessä, jossa molemmat käyvät töissä, vedetään vessa 6 - 8 kertaa vuorokaudessa. Säiliöllinen on noin 6 litraa vettä. Vettä menee säiliöön noin 50 litraa vuorokaudessa. Kuution säiliö täyttyy 20 päivässä. Vuotta säi...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Väärin tehty viemäröinti":
Jäsenen antama (23.1.2011 klo:19:55) kommentti

Lisäyksenä että yläkerran wc:tä on remontoitu jälkeenpäin, ilmeisesti samalla tehty viemäröinti uusiksi. Alakerran wc on alkuperäisellä viemäröinnillä, ilman hajulukkoa eikä silti haise kuten yläkerran wc

Jäsenen antama (23.1.2011 klo:20:34) kommentti

Ei siitä käsien pesusta tule kovin paljoa vettä, parilla litralla pesee normaalisti kädet, hampaat samaten. Paatunut kerrostaloasuja toki lotraa hana täysillä koko hammaspesun ajan, samoin käsiä pestessä. Mielestäni kohtuullisella vedenkäytöllä, vessan vesimäärään verraten, ei tuo lavuaari voi sitä moninkertaistaa. Jos aikaisemmin on riittänyt tyhjennys vuoteen ja nyt menee kolme tai neljä, niin vesimäärä on aika valtava.

Jäsenen antama (23.1.2011 klo:20:43) kommentti

Umpisäiliön tilavuus on 5 kuutiota, yläkerran vessa toimii tällä hetkellä ainoana vessana - johtuen siitä että alakerran vessan pistorasia ei toimi. Eipä tuo kummoisia tarvitse, paitsi että yläkerran wc:n pöntön veto oli säädetty niin ettei se meinannu vetää mitään.



Ja miten tuo muuttaa tuota viemäröintiä ja faktaa mitä on saatu? Sama vaikka lotraisin kolme tuntia hampaiden pesussa, jos viemäröinti olisi niin kuin papereissa ei mitään ongelmia olisi.


Jäsenen antama (23.1.2011 klo:21:06) kommentti

Laske, että vedät vessan 10 krt/päivä, yht: n. 100 litraa. 50 päivää tekee jo tuon 5 kuutiota. Olisiko joku tuttu imuautokuski tai maajussi tyhjännyt kaivon aina tarpeen tullen "ilman kuittia"... Vaihda pytyt kaksihuuhtelupyttyihin. Sinä asut ja sinä maksat kuluttamasi veden...ja viemärin...

Jäsenen antama (23.1.2011 klo:21:15) kommentti

Niinpä maksan, aivan. Senpä vuoksi ei tee mieli maksaa penniäkään ylimääräistä siitä että joku on viemäröinnin vetänyt miten sattuu ja dokumentoinut sen väärin.



Jos palattaisiin tuohon viemäröintiin ja kysymykseeni: Onko myyjällä vastuuta?

Jäsenen antama (23.1.2011 klo:21:22) kommentti

Montako henkeä perheessä ja minkä ikäisiä? Koska talo tehty ja onko tuo yläkerran vessa ollut aiemmin vain varavessana? Ja vielä, minkälainen väki taloa asui teitä ennen?

Jäsenen antama (24.1.2011 klo:23:34) kommentti

Huhuu. Onko täällä ketään? Jos on, niin kysyisin vielä, miten tuo toteutus on LVI-kuviin piirretty?

Jäsenen antama (25.1.2011 klo:7:28) kommentti

Riippuu, onko tuo luvanvaraista. Jos on tehty vastoin lupakuvia, niin sitten myyjällä on vastuu, riippumatta onko myyjä ollut asiasta tietoinen vai ei.

Jäsenen antama (31.1.2011 klo:18:37) kommentti

No niin, nyt alkaa valkenemaan. Testasin noita vessoja vielä kerran. Viimeksi kun aloitin yläkerran vessasta ja totesin sen menevän umpisäiliöön ja samalla sitten totesin että näin tekee myös alakerran vessa, yläkerran vessan vesi kun lorisi säiliöön edelleen ja hämäsi jonkin verran. Nyt tein toisinpäin, testasin eka alakerran vessan. Umpisäiliöön ei tullut desin desiä, saoskaivoon sen sijaan meni. Yläkerran vessa taas lorisi lavuaareineen umpisäiliöön.
Tämä selittää tuon tyhjennysvälin. Eli alakerran vessaa vetämällä ei umpisäiliö täyty. Noista tyhjennysväleistä yms. on mustaa valkoisella, eli jätevesiselvityksessä joka toimitettu kunnalle.
Mites toi nyt sitten täyttää yhtään mitään sääntöjä tuollaisenaan? Alkaa informaatio olemaan ihan eri luokkaa mitä virallisissa papereissa ja selvityksissä.
Ihan läpiä päähäni en puhu, skannasin selvityksen ja alla voi käydä tutustumassa papereihin. Siitä selviää tyhjennysvälit jne.
Onko kyseessä vieläkin pieni virhe papereissa ja sen kanssa on vain opittava elämään?

http://i42.photobucket.com/albums/e328/Hupi76/jatevesiselvitys.jpg

edit. vastauksia yllä oleviin kysymyksiin:
Montako henkeä perheessä ja minkä ikäisiä? 5, 2 aikuista ja 3 lasta, nuorisoa
Koska talo tehty ja onko tuo yläkerran vessa ollut aiemmin vain varavessana? Rakennettu v.1977-78. Vessan alkuperäisestä käytöstä en osaa sanoa.
Ja vielä, minkälainen väki taloa asui teitä ennen?
Mielestäni ihan normaali perhe

Jos on, niin kysyisin vielä, miten tuo toteutus on LVI-kuviin piirretty? Tuosta yllämainitusta kuvasta näkee sen piirroksen/selvityksen miten pitäisi olla toteutettu ja miten viemäröinti on meille kerrottu ja jätevesiselvitykseen kuvattu. Ihan alkuperäisessä piirroksessa tuohon umpisäiliön ja saoskaivojen väliin on vedetty kaksi putkea. Tosin umpisäiliö on ihan eri kokoinen tuossa, nykyään 5kuutiota ja kuulemma ihan umpinainen. Alla kuva alkup. piirroksesta, viemäröinti lienee muuttunut aikojen myötä koska sijaintikin on tontilla ihan eri kuin alla olevassa kuvassa. Nämä piirrustukset löydettiin kun tutkittiin talon papereita yleensä, jätevesiselvitys esitettiin kuntotarkastuksessa:
http://i42.photobucket.com/albums/e328/Hupi76/piirros.jpg

Riippuu, onko tuo luvanvaraista. Jos on tehty vastoin lupakuvia, niin sitten myyjällä on vastuu, riippumatta onko myyjä ollut asiasta tietoinen vai ei. Sepä se, en tiedä kuinka luvallinen ks. viritys on.

Jäsenen antama (31.1.2011 klo:19:55) kommentti

Pudotetaan nyt tuo alemman linkin kuva pois, kun siinä on vissiin kuvattu maahan upotettu öljysäiliö putkituksineen. Ei se ainakaan viemäriputkista anna mitään kuvaa. Tätähän ilmeisesti alkuperäisellä piirustuksella tarkoitit.



Äläkä nyt vielä syyttävästi kyseenalaista tähän asti saamiasi vastauksia, ne perustuivat aiemmin esittämääsi, joka erosi ratkaisevasti tämänhetkisestä tiedosta.



Minkälaista väkeä tarkoitti lähinnä, montako ja minkä ikäistä. Täydennän kysymystä vielä, olivatko myyjät rakentaneet talon ja/tai tehneet muutoksia viemäröintijärjestelmään. Lähinnä siis, onko tuo putkitus peräisin heidän ajaltaan, vai mahdollisen aiemman omistajan?



Oletko jo löytänyt ne LVI-piirustukset? Jos et kaupassa niitä saanut, mikä olisi kovin outoa, niin hae ne rakennusvalvonnasta. Tuo selvitys ei juurikaan antanut asiaan valoa.


Jäsenen antama (31.1.2011 klo:20:06) kommentti

Ainoa lvi-piirrustus on tuo talon pohjapiirrustus, alkuperäinen, on saatavilla. Siitä tuo öljysäiliö on kuvattu. Sitä kun tutkin niin putket menevät seuraavalla tavalla:

-Yläkerran kaikki putket umpisäiliöön joka tuossa kuvassa on

-Alakerta saostuskaivoihin.



Umpisäiliö ei tuossa kuvassa ole mikään umpisäiliö, vaan tosiaan pari putkea menee kaivojen välissä = eroaa saamastamme papereista ja selostuksesta minkä pitäisi olla nykytila.



Tosin tuosta yläkerran vedosta on pakko poiketa, koska keittiövedet eivät mene umpisäiliöön, tosin tarkistan senkin uusiksi, mutta mielestäni ei mene. Muuten luulisi että umpisäiliö on heti täynnä kun yläkerrassa hurisee astianpesukone viikottain pari kertaa. Kuva tosiaan alkuperäinen 70-luvulta ja sen jälkeen yläkerran vessa on rempattu pari kertaa, samoin keittiö ainakin kerran. Nykytilasta ei tietoa, kuvia tai piirrustuksia ei ole saatavilla - liekö edes olemassa muuta kuin noi alkuperäiset.



Edelliset asujat olivat 2 aikuista ja lapset 15-18v.



En syyttävästi kyseenalaista kenenkään kommentteja, vaan kyseenalaistin ton oman alkuperäisen viestini. Sen info tosiaan poikkeaa nykyisestä tilanteesta täysin, eli tilanne on eri. En ole mikään ammattilainen näissä asioissa, opettelen sitä mukaa mitä vastaan tulee ja sen vuoksi haluaisin tietää onko kyseessä vieläkin vähäinen virhe.

Jäsenen   antama (29.3.2016 klo:14:49) kommentti

Omasta mielestän myyjällä on vastuu ja kannattaisi asia riitauttaa kuluttajariita lautakunnassa, kaupanteon yhteydessä sinua on johdettu harhaan ja sinulla on oikeus hinnan alennukseen, asian riitauttaminenhan tätä kautta on maksutonta, mikäli homma menee oikeuteen asti niin sitten alkaa jo homma mahdollisesti maksamaan.




Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kerrostalo huoneiston kylppäri ratkaisu

Remontoimme huoneiston, myös kylpyhuoneen, joka on tehty pelti/alumiini -levyseinistä. Valitsimme lattia vaihtoehdoksi pienen kaakelin, urakoitsija teki asianmukaiset eri...

lämpöharkon eristäminen sisäpuolelta

Onko tehty väärin kun kellarikerroksen lämpöharkoista tehtyyn seinään on tehty koolaukset ja laitettu lisäeristettä sisäpuolelle? Verhoiluna Kyproc. Missä kohden pitäisi...

Väärin tehty lattia

Ostimme keväällä talon, jonka akryylibetonilattia kylpyhuoneessa on väärin tehty. Tämän riskirakenteen johdosta joudumme uusimaan kylpyhuoneen seinien laatoituksen ja la...

painuma vesijohdossa II

Naapuritalo on rakennettu joskus 50-luvulla, eli ilmeisesti silloin on tehty myös vesi-ja viemäröinti työt. Aikas kummallista meidän joutua osallistumaan kaivuu-ym maksu...

Mökin pohja

mökin tontti on vanhaa järven pohjaa ennen säännöstelyä.materiaali savi/kivi vesi on kaivettaessa noin 40-80 syvyydessä riippuen järven veden pinnan tasosta. Entinen mökk...

Lattiakaivo

Ostimme 1976 rakennetun omakotitalon jonka autotallissa on maapohjainen lattiakaivo johon on johdettu talossa aiemmin olleen tasakaton kattokaivo ja lavuaarin viemäröint...

Patolevy onko asennettu väärin?

Ostimme hirsirunkoisen talon -09 johon valmistunut samana kesänä laajennusosa.Sokkelin sepeli reunusta tehdessämme huomasin että missäs se patolevy on ja se löytyi n.20cm...

Miten hinnoitella virheellinen työ?

Äskettäin kysyttiin virheellisestä saunan paneloinnista. Meillä on kokemuksia ikkunoiden kiinni maalaamisesta yms virheellisestä työstä, esim- maalauksen pohjatöitä ei ol...

Varaava takka halki

Kaverini kesäpaikassa Pohjois-Karjalassa on varaava punatiilimuurattu takka, siistiä työtä, aivan ilmeisesti muurarin tekemä. Takan yläosassa on luukun nurkasta alkaen la...

Kipsilevyjen saumat

Tein kokeeksi muutamia saumoja lasikuitunauhalla, mutta pääsääntöisesti käytin paperinauhaa. Nyt vuoden kuluttua lasikuitusaumoissa ei näy mitään jälkiä, mutta useissa p...

Tiilirivin repsotus aukkojen yläpuolella

Olemme ostamassa omakotitaloa, ja kävimme yhtä katsomassa äskettäin. Talossa on välittäjän mukaan vain "kosmeettinen haitta", eli julkisivussa autotallin ja ikkunoiden (o...

Kylmät lattiat

Ostimme 1988 valmistuneen omakotitalon viime keväänä. Kun ensimmäiset pakkaset (-10 C) tulivat, huomasimme, että lattian ja seinän rajassa lattiat ovat kohtuullisen kylmä...

Väliseinän yläjuoksun kiinnitys koolauksiin kiinni

Kirvesmiehet olivat ampuneet ei kantavien väliseinien yläjuoksun kiinni sisäkaton koolauksiin. Olen jostain lukenut että siihen pitäisi jättää painumavara? Talo on kaksit...

Vettä silikonien välistä!

HeiMistä voi tulla vesi rempattuun pesuhuoneeseen( uusittu vesieristeet,laatat sekä lattiassa että seinissä, tarkistettu rkm toimesta ) kun laattojen saumat vielä 9 kk re...

C2

Hei,Koska C2 on tullut voimaan viimeksi, etenkin 7.2.3.?Myynnin yhteydessä ostjapuoli esittää, että kph remontti on tehty väärin ja noudattamatta hyvää rakennustapaa. Mis...

eristäminen

miten pitää eristää ilman vaihto putket jotka kulkee ullakolla. meidän putkimies sanoi että pelkkä puhallus villa kerros riittää pienimmille kanaville, joten putket ovat...

Maavarainen lattia

Olen purkanut saunatilojen lattian santapohjalle asti. Ennen siinä oli alusbetonilattia sitten TOJA-levystä eristekerros ja sitten päälibetonilattia. Näinen välissä kulki...

Radonputkituksen läpiviennit ja eristys

Millaisella putkella radonputkitus pitää tuoda valusta ylös? Talossamme radonputkitus nousee valusta nyt salaojaputkena juuri valun yläpuolelle. Tämä liitoskohta hikoili...

vanha katto

Moi!Olen tässä ihmetellyt tätä asiaa että miten saisin purettua vanhan tasakaton uudemman aumakaton alta ilman dynamiittia?Katto laitettu 1990 ja vanhasta otettu vain tal...

Napsuvat laatat

Meillä on kodinhoitohuoneessa pari laattaa, jotka napsuvat päälle astuttaessa. Talo (erillistalo) on rakennettu -03 ja olemme toiset omistajat. Mistä napsuminen johtuu ja...

mistä tiedän onko kalkkimaalia?

HeiTiiliseinässä sementtiä ja päällä maalia. Edessä pintaremonttia, mutta miten selvitän mitä maali on ja miten sen saa pois. Ilmeisesti maali aiemmin väärää, koska valko...

autotallin viemäröinti.

Onko autotallin viemäröinti pakollista?...

50-luvun talon viemäri tukkeutuu toistuvasti

Kaksi kysymystä viemäröinnistä. 1. Vanhaan 50-luvulla rakennettuun taloon on viemäröinti uusittu kellarissa sijaitsevan pesuhuoneen lattian alta lukuunottamatta josta löy...

paneloinnin jatkot saunan seinissä ja pesuhuoneen katossa

Talopaketin rakennusporukka on tehnyt saunan sekä pesuhuoneen ja khh:n katon paneeloinnit. Sekä saunan seinissä, että pesuhuoneen ja khh:n katossa on paneeli ollut liian...

Kenen vastuulle kuuluu

Kylpyhuoneessa vesivahinko, johtunut väärin tehdystä remontista, ostaja reklamoinut myyjälle yli kaksi vuotta hallintaoikeuden siirtymisestä,joten ostaja teettänyt ja mak...