Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Talon vesijohtoverkko 'puputtaa'

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 7.3.2012 klo:10:14
Viime syksystä alkaen kunnan verkossa kiinni olevan omakotitalon (-83) lämpimän käyttöveden putket ovat puputtaneet voimakkaasti, kun lämmintä vettä lasketaan voimalla. käyttövesi lämmitetään lämminvesivaraajan kierukassa. Vesi ei pärsky laskettaessa, vaan ongelma on nimenomaan koko taloon kuuluva voimakas puputtava ääni ja tärinä vesijohtoverkossa. Mitään vesijohtoverkkoon kohdistuvia muutostöitä ei ole tehty.

Ainoa liikkuva osa verkossa on nähdäkseni lämpimän veden syöttösekoitusventtiili ja epäilin pitkään tämän takaiskuventtiiliä. Vaihdoin takaiskuventtiilin ja tämä tuntui aluksi auttavan, mutta puputus palautui muutamassa päivässä. Viime viikolla vaihdatin koko syöttösekoitusventtiilin uuteen, ja ilmiö oli sama: välittömästi vaihdon jälkeen puputus oli poissa mutta palautui parissa päivässä. Mielestäni ilmiö on kuitenkin hiukan vaimentunut näiden kokeilujen seurauksena: ennen joulua pannuhuoneesta lähtevät putket tuntuivat ilmiön aikana täristävän huomattavasti voimakkaammin kuin nyt.

Tuleeko mieleen mitään vinkkejä? Voisiko verkossa olla jokin ilmatasku, kalkkiutuma tms..??Virallinen vastaus
Olet tehnyt ne korjaukset, jotka ensimmäiseksi olisin neuvonut. Ilmeisesti lämpimässä käyttövedessä on kierto, jota hoitaa pumppu. Pumppu saattaa aiheuttaa alipaineen tai paineen alentumisen johonkin kohtaan imupuolella. Pumppuun aiheutuu ns. kavitaatio, jolloin pumpun siivissä ve...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Talon vesijohtoverkko 'puputtaa'":
Jäsenen antama (8.3.2012 klo:9:07) kommentti

Terve

Kiitos vastauksesta. Talossa on myös vesikiertoinen patterilämmitys, jota pyörittää pumppu. Ongelma on kuitenkin vesijohtoverkon lämpimällä puolella - ei patteriverkostossa. Eli voimakas puputus ja vesijohdon tärinä ilmaantuu, kun talon vesihanoista lasketaan lämmintä vettä. Kysymyksessäni tarkoitan 'lämpimällä käyttövedellä' nimenomaan tätä vesijohtopuolta.

Vesijohtoverkko ja lämmitysverkko 'kohtaavat' vain sikäli, että lämmin vesijohtovesi lämmitetään varaajassa olevassa kierukassa, mutta vedet eivät tietenkään sekoitu järjestelmien välillä.Jos olet edelleen sitä mieltä, että patteriverkoston pumppu voisi olla syypää, yritätkö valaista miten voisi heijastua vesijohtopuolelle? Mulla menee selkeästi yli hilseen :)

Jäsenen antama (8.3.2012 klo:11:21) kommentti

kierukka vuotaa..

Jäsenen antama (8.3.2012 klo:13:04) kommentti

Voisikohan kierukka olla kalkkeutunut josta irtoaa roskaa joka tukkii vaikkapa kuuman veden rajoitus venttiiliä,jos kierukka vuotaa eikö sen pitäisi näkyä lämmitysveden paineen nousuna.

Jäsenen antama (8.3.2012 klo:17:38) kommentti

>Ilmeisesti lämpimässä käyttövedessä on kierto, jota hoitaa pumppu.<

Jäsenen antama (9.3.2012 klo:9:31) kommentti

Tarkennuksena alkuperäiseltä kysyjältä:

Hämäännyin hiukan tuosta vastauksesta, jossa spekuloitiin käyttövesipuolen pumpulla. Minulle uutta, että tällaisia ylipäätään pientaloissa käytetään.

Mutta joka tapauksessa lämpimän veden syöttösekoitusventtiili on meillä vesijohtoverkon ainoa 'liikkuva osa' vesihanojen lisäksi - mitään pumppua tai virtauksen rajoitusventtiilejä ei ole. Jakelu hanoille toimii kaupungin paineilla.

Jäsenen antama (9.3.2012 klo:16:01) kommentti

Ilmeneekö "puputus" vain yhdestä vesipisteestä vettä laskettaessa vai onko "puputus" ongelma kaikissa sekoittajissa vettä laskettaessa?     

Jäsenen antama (10.3.2012 klo:8:28) kommentti

Riippuu kattilan paineista. Joku sekoittaja saattaa myös falskata läpi, eli vuotaa kylmää lämpimälle puolelle. yleensä termostaattihana. kalustesulkuja yksitellen kiinni, tosin rakennusvuodesta päätellen nitä sulkuja tuskin löytyy.

Jäsenen antama (24.4.2012 klo:12:39) kommentti

Loppukaneetiksi tähän ketjuun:

Meillä on yläkerran WC:ssä 'bidee'-suihku, jossa termostaattihana. Tätä emme ole koskaan käyttäneet, ja on näyttänyt hiukan vuotavankin. Tohon tiputteluun kyllästyneenä poistin tämän eilen käytöstä kääntämällä seinästä tulevien liitäntöjen venttiilit ruuvimeisselillä kiinni. Samalla puputus ja verkon tärinä loppuivat. Viimeinen asiantuntija ketjussa saattoi hyvin olla oikeassa sanoessaan, että 'joku sekoittaja saattaa falskata läpi'.

Jäsenen antama (26.4.2012 klo:7:11) kommentti

jos sinne tulee ilmaa kunnan verkosta?


Jäsenen antama (26.4.2012 klo:9:50) kommentti

Kerronpa toisen vessajutun, parin päivän takaa. Tilattiin tarkastukselle, kun putkista kuuluu "jyrinää"(?) ja vesimittari pyörii hiljakseen silloin, vaikka hanat kiinni. Välillä ei kuulu ja taukoaa, kun avaa jonkun hanan. Hohhoijaa, tää on taas näitä- asenteella paikalle, että mitähän tällä kertaa löytyy.No paikalla hiljaista, eikä kuulu mitään, mittari ei pyöri. Härnäämällä hanoilla saatiin ääni aikaiseksi, ja totta mooses, ääni kuin kerrostalonaapuri poraisi iskukoneella seinää. Ja putket tärisivät, sekä ylhäällä kylppärissä että pannuhuoneessa. Mittarin jälkeiset sulut lopettivat äänen. Putkia pitelemällä vaimeni, selvä resonanssi siis. Mutta aiheuttaja hukassa.Takaisin yläkertaan ja kylppäriin, taas saatiin ääni alkamaan. Vesimittari indikoi vuotoa vain äänen aikana, muuten pyöri vain jonkun hanan ollessa auki. Ja kylppärissä tärisee kaikki kylmävesikuparit. Korvakuulolta ääni oli pytyn tykönä pahimmillaan, eli säiliöstä kansi auki. Korva säiliön päälle ja vot mikä jyrinä! Äänen puuttuessa pytty ei vuotanut, äänen aikana juuri mittaria vastaava ylivuoto. Jos painoi venttiilin auki niin lakkasi. Säiliön kyljessä sulun kääntäminen vaikutti ääneen, suljettuna loppui kokonaan. Ja uusiutui kun sulun avasi. Siellä siis muoviosan sisällä oleva venttiili sai aikaan kunnon jyrinät ja tärinät!Eli kun putkistossa täysi paine (tässä tapauksessa 2,5) niin halpispytyn säiliön täyttöventtiili saattoi elää sitä omaa elämäänsä matkien katuporaa. Minkä tahansa hanan avaaminen pienensi painetta sen verran, että lakkasi. En viitsinyt enää pelata paineenalentimen kanssa, mutta olisi siitä voinut saada "rajapaineen" katsottua. Niin moneen kertaan käänneltiin kaikkia hanoja ja seulottiin vaihtoehtoja pois, että muuta mahdollista aiheuttajaa ei jäänyt. Ja siihen polskipyttyyn ei saa juuri edes varaosia.Että tämmönen tapaus. Voi se olla joskus vuotava pytty tai samaa tekevä sekoittaja. Seulomista helpottaa, jos on joka varusteelle omat sulut.