Jäsenen Ikurinmies antama (8.3.2012 klo:9:07) kommentti Terve Kiitos vastauksesta. Talossa on myös vesikiertoinen patterilämmitys, jota pyörittää pumppu. Ongelma on kuitenkin vesijohtoverkon lämpimällä puolella - ei patteriverkostossa. Eli voimakas puputus ja vesijohdon tärinä ilmaantuu, kun talon vesihanoista lasketaan lämmintä vettä. Kysymyksessäni tarkoitan 'lämpimällä käyttövedellä' nimenomaan tätä vesijohtopuolta. Vesijohtoverkko ja lämmitysverkko 'kohtaavat' vain sikäli, että lämmin vesijohtovesi lämmitetään varaajassa olevassa kierukassa, mutta vedet eivät tietenkään sekoitu järjestelmien välillä. Jos olet edelleen sitä mieltä, että patteriverkoston pumppu voisi olla syypää, yritätkö valaista miten voisi heijastua vesijohtopuolelle? Mulla menee selkeästi yli hilseen :)
Jäsenen rakrak antama (8.3.2012 klo:11:21) kommentti kierukka vuotaa..
Jäsenen sähkötesteri antama (8.3.2012 klo:13:04) kommentti Voisikohan kierukka olla kalkkeutunut josta irtoaa roskaa joka tukkii vaikkapa kuuman veden rajoitus venttiiliä,jos kierukka vuotaa eikö sen pitäisi näkyä lämmitysveden paineen nousuna.
Jäsenen Ötzi antama (8.3.2012 klo:17:38) kommentti >Ilmeisesti lämpimässä käyttövedessä on kierto, jota hoitaa pumppu .<
Jäsenen Ikurinmies antama (9.3.2012 klo:9:31) kommentti Tarkennuksena alkuperäiseltä kysyjältä: Hämäännyin hiukan tuosta vastauksesta, jossa spekuloitiin käyttövesipuolen pumpulla. Minulle uutta, että tällaisia ylipäätään pientaloissa käytetään. Mutta joka tapauksessa lämpimän veden syöttösekoitusventtiili on meillä vesijohtoverkon ainoa 'liikkuva osa' vesihanojen lisäksi - mitään pumppua tai virtauksen rajoitusventtiilejä ei ole. Jakelu hanoille toimii kaupungin paineilla.
Jäsenen Ötzi antama (9.3.2012 klo:16:01) kommentti Ilmeneekö "puputus" vain yhdestä vesipisteestä vettä laskettaessa vai onko "puputus" ongelma kaikissa sekoittajissa vettä laskettaessa? Jäsenen rakrak antama (10.3.2012 klo:8:28) kommentti Riippuu kattilan paineista. Joku sekoittaja saattaa myös falskata läpi, eli vuotaa kylmää lämpimälle puolelle. yleensä termostaattihana. kalustesulkuja yksitellen kiinni, tosin rakennusvuodesta päätellen nitä sulkuja tuskin löytyy.
Jäsenen Ikurinmies antama (24.4.2012 klo:12:39) kommentti Loppukaneetiksi tähän ketjuun: Meillä on yläkerran WC:ssä 'bidee'-suihku, jossa termostaattihana. Tätä emme ole koskaan käyttäneet, ja on näyttänyt hiukan vuotavankin. Tohon tiputteluun kyllästyneenä poistin tämän eilen käytöstä kääntämällä seinästä tulevien liitäntöjen venttiilit ruuvimeisselillä kiinni. Samalla puputus ja verkon tärinä loppuivat. Viimeinen asiantuntija ketjussa saattoi hyvin olla oikeassa sanoessaan, että 'joku sekoittaja saattaa falskata läpi'.
Jäsenen Larmatin antama (26.4.2012 klo:7:11) kommentti jos sinne tulee ilmaa kunnan verkosta?
Jäsenen Pete antama (26.4.2012 klo:9:50) kommentti Kerronpa toisen vessajutun, parin päivän takaa. Tilattiin tarkastukselle, kun putkista kuuluu "jyrinää"(?) ja vesimittari pyörii hiljakseen silloin, vaikka hanat kiinni. Välillä ei kuulu ja taukoaa, kun avaa jonkun hanan. Hohhoijaa, tää on taas näitä- asenteella paikalle, että mitähän tällä kertaa löytyy. No paikalla hiljaista, eikä kuulu mitään, mittari ei pyöri. Härnäämällä hanoilla saatiin ääni aikaiseksi, ja totta mooses, ääni kuin kerrostalonaapuri poraisi iskukoneella seinää. Ja putket tärisivät, sekä ylhäällä kylppärissä että pannuhuoneessa. Mittarin jälkeiset sulut lopettivat äänen. Putkia pitelemällä vaimeni, selvä resonanssi siis. Mutta aiheuttaja hukassa. Takaisin yläkertaan ja kylppäriin, taas saatiin ääni alkamaan. Vesimittari indikoi vuotoa vain äänen aikana, muuten pyöri vain jonkun hanan ollessa auki. Ja kylppärissä tärisee kaikki kylmävesikuparit. Korvakuulolta ääni oli pytyn tykönä pahimmillaan, eli säiliöstä kansi auki. Korva säiliön päälle ja vot mikä jyrinä! Äänen puuttuessa pytty ei vuotanut, äänen aikana juuri mittaria vastaava ylivuoto. Jos painoi venttiilin auki niin lakkasi. Säiliön kyljessä sulun kääntäminen vaikutti ääneen, suljettuna loppui kokonaan. Ja uusiutui kun sulun avasi. Siellä siis muoviosan sisällä oleva venttiili sai aikaan kunnon jyrinät ja tärinät! Eli kun putkistossa täysi paine (tässä tapauksessa 2,5) niin halpispytyn säiliön täyttöventtiili saattoi elää sitä omaa elämäänsä matkien katuporaa. Minkä tahansa hanan avaaminen pienensi painetta sen verran, että lakkasi. En viitsinyt enää pelata paineenalentimen kanssa, mutta olisi siitä voinut saada "rajapaineen" katsottua. Niin moneen kertaan käänneltiin kaikkia hanoja ja seulottiin vaihtoehtoja pois, että muuta mahdollista aiheuttajaa ei jäänyt. Ja siihen polskipyttyyn ei saa juuri edes varaosia. Että tämmönen tapaus. Voi se olla joskus vuotava pytty tai samaa tekevä sekoittaja. Seulomista helpottaa, jos on joka varusteelle omat sulut.
Lis�� kommentti*