Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Sukittamisen vaikutukset rivikotiasumiseen

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 2.11.2017 klo:10:11


Rivitalon viemäreiden saneeraus voidaan nykyisin toteuttaa ”sukittamalla”, myös  muoviputket. Rivikodeissa  asuminenkin sujuu samanaikaisesti, mutta mitä remontti vaikuttaa keittiöön ja kylpyhuoneeseen työn aikana.  Ja tärkeä kysymys, miten jätevesien putkien uusinta vaikuttaa työn aikana rivikotien piha-alueisiin, yleisiin ja yksityispihoihin, osaan  yksityispihoja on sijoitettu esim.  ko. viemäreiden kannet. Käyttövesiputket ja samalla kylpyhuoneet on uusittu 1-2 vuotta sitten. Taloyhtiön kussakin rivitalossa on  8-10 asuntoa ja neliöitä 600-700. Kauanko remontti kestää suunnilleen ja mitkä seikat vaikuttavat kestoon. Yhteinen piha-alue on suuri, yksityispihojen koko vaihtelee.

 

PK1418
Rivikoti ja mökki
Kysymyksiä: 7 kplVirallinen vastaus
Jos rivitaloissanne on muoviviemärit, mitään kaikenkattavaa viemäriremonttia ei kannata tehdä.  Jos yhtiössänne on valurautaviemärit ja useita viemärikorjauksia huonokuntoisten valurautaviemärien takia joudutaan vuosittain tekemään, niin silloin viemärien uusiminen, pinnoitus tai sukitus on järkevää tehdä.  Jos muoviviemäri verkostossa on yksittäisiä vikoja, ne tulee korjata. Muutenkin on syytä tarkastella viemäreiden toimivuutta ja huoltaa niitä tarvittaessa pesemällä. Viimeisimmät korjattavaksi joutuneet valurautaviemärit on asennettu 1970 luvun alkupuolella. Nykyiset pantaliitoksilla tehtävät valurautaputket kestävät yi 50 vuotta helposti.

Valurataviemärien korjaus sukittamalla on kannattavaa teidän talossanne, koska käyttövesijohdot on vaihdettu ja kylpyhuoneet saneerattu, joten korjattuja rakenteita ei kannata avata.  Sukitus kestää yhden työpäivän, jos kaikki sujuu hyvin. Lattiakaivon hajulevy poistetaan ja wc-istuin irroitetaan.  Näin putkiin tulleiden aukkojen kautta sukitus suoritetaan. Valurauta viemärien tiskipöydän ja lavuaarin viemäri on niin pieni, että niitä ei voi sukittaa eikä aina edes pinnoittaa.  Suunnittelijan tulee tehdä jokin muu ratkaisuesitys.

Jos putkien vaakavedoissa on painumia, joihin vesi jää seisomaan, ei sukitus poista näitä häiriönaiheuttajia, vaan putket on vaihdettava.

Piha-alueiden käytölle ei aiheudu merkittävää haittaa, ellei maakaivutöitä jouduta tekemään.  

Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Sukittamisen vaikutukset rivikotiasumiseen":
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Jatko kysymys

Kysytty: 6.11.2017 klo:9:33
Kiitos vastauksesta. Meillä on jäteveden poisto toteutettu muoviputkilla ja käyttövesiputkien saneerauksen yhteydessä lattiakaivot uusittiin vastaamaan  tulevaisuuden tarpeita. Taloyhtiö on rakennettu 1976. Alkuun sanottiin , että muoviputkia ei voi sukittaa, mutta nyt on useampikin firma mainostanut muovisten jätevesiputkienkin kohdalla helppoa sukitusmenetelmää. Näistä on kyllä jotain tietoa ko. firmojen kotisivuilla, mutta mietityttää nyt käyttövesiputkien ja sadevesijärjestelmän jälkeiset  uusinnan kohteena olevat saneerauksen yhteydessä pilalle menneet piharakennelmat. Muutaman pihan kohdalla on ihan yksityispihan puolella ko. jätevesiputkien likakaivojen kannet. Voiko puita pensaita tai kukkamaita istuttaa ko.putken  kulkualueelle ja likakaivon kannen läheisyyteen tai terassia ja aitarakennelmia ja jos/kun rajoitettua niin minkälaisella marginaalilla.
PK1418
Rivikoti ja mökki
Kysymyksiä: 7 kpl
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tulevaisuus linkkimaston juurella

Kesäpaikkamme rajoittuu maatilaan, jonka alueelle, n250m:n päähän talostamme on noussut kalliolle matkapuhelinlinkkimasto. Arveluttaa sen vaikutukset terveyteemme; muu h...

Uima-allas sisätiloissa

Moikka. Harkitsemme talon ostoa, jossa on uima-allas sisätiloissa. Näistä tuntuu löytyvän ihan älyttömän vähän tietoa tai edes keskusteluja. Mitä erikoista tämän suhteen...

Äänieristys lattiaan

 Kyseessä on noin 10 vuotta vanha 5 kerroksinen betoninen kerrostalo. Ongelama on, että lattian kautta kantautuvat kuntoilusta (esim. hyppynarulla hyppiminen tms) äänet a...