Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Salaojaputket?

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 14.1.2011 klo:13:28

Terve!

Mieltäni on askartanut jo jonkin aikaa ja olen yrittänyt löytää pätevää vastausta sivustoltanne.
ELI
Rivitaloomme uusittiin muutama vuosi sitten sadevesiputkisto. Ennen sekä salaoja että sadevesi meni samaan säiliöön(tynnyriin) ja sieltä sitten ojaan ja kaupungin viemäriin.
Tynnyrit otettiin pois ja salaojaputkiin laittettiin jatkopaloja tai sitten ei mitään. Sen päälle tuli sitten savesiputket/-säiliöt. Ovatko salaojaputket ylipäätänsä välttämättömiä, jos tontti on sopivasti kalteva ja lisäksi salaojaputket ovat todennäköisesti -70-80 luvulta ja tukossa.
Ettei tule ongelmia asunnon myynnin jälkeen, että asunnon kulmat lainehtii ja homehtuu.


Kiitos jo etukäteen vastauksestanne.


Niksu96 Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
Salaojien toimivuus kuuluu taloyhtiölle. Niiden toimivuus pitäisi tarkastaa kerran vuodessa. Jos olet tietoinen, että salaojat eivät toimi, joudut epäil...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Salaojaputket?":
Jäsenen antama (14.1.2011 klo:15:10) kommentti

Talon ympärillä pitää olla vähintään rännien alla rännikaivo, josta vesi valuu ainakin 3 metrin päähän seinästä ja siitä sitten edelleen esim. ojaan. Sitten pitää olla salaojat sokkelin vieressä. Jatkopalat ovat ok, mutta jos välissä on "ei mitään" niin vesi ei pääse siitä eteenpäin. Ostaja on hyvin epäluuloinen jos nämä perusasiat eivät ole kunnossa. Jos talo on sopivasti kukkulan päällä ja maaperä moreenia, niin salaojia ei tarvita. Mutta sitä ostaja ei usko, joten kannattaa korjata putkistot kuntoon.

Jäsenen antama (14.1.2011 klo:15:46) kommentti

Kysyjän esittämät asiat kuuluvat taloyhtiön vastuulle eikä pelkästään osakkeiden omistajalle (tietenkin massana kaikki kuuluvat osakkeiden omistajalle). Sen jälkeen, kun ole myynyt osakkeesi, niin saat nukkua yösi täysin rauhassa ja ne mahdolliset murheet eivät sinulle mitenkään kuulu.

Jäsenen antama (14.1.2011 klo:18:28) kommentti

Sen jälkeen, kun ole myynyt osakkeesi, niin saat nukkua yösi täysin rauhassa ja ne mahdolliset murheet eivät sinulle mitenkään kuulu.-Kyllä ne kuuluvat, jos ap. jättää tarkoituksella asioita ostajalle ilmoittamatta.

Jäsenen antama (14.1.2011 klo:19:01) kommentti

Pikku korjaus. Jos maaperä on moreenia, se on niin laaja käsite, etä sillä perusteella ei voi jättää salaojia laittamatta.

Jäsenen antama (14.1.2011 klo:21:05) kommentti

Mitä apteekilla on tekemistä vai onko vain se autopaikka? Eiku annapalaa!

Jäsenen antama (15.1.2011 klo:9:41) kommentti

"-Kyllä ne kuuluvat, jos ap. jättää tarkoituksella asioita ostajalle ilmoittamatta." (???)Isännöitsijän todistuksessa tai korjaustarveselvityksessä nuo asiat pitäisi ilmetä. Osakkeen myyjällä ei ole yksiselitteisesti velvollisuutta asioista ilmoittaa. (Asia on tulkinnanvarainen).

Taloyhtiö vastaa rakenteista perustuksista lähtien.


Jäsenen antama (15.1.2011 klo:11:50) kommentti

Pohdinnalla on aika outo sävy. Miksi yleensä pitää miettiä, voiko jotain jättää laillisesti ilmoittamatta? Miksei voi yksinkertaisesti kertoa kaikkea mahdollista, minkä myytävästä kohteesta tietää? Jopa niitä epäilyjä ja oletuksia. Paperit kertovat oman osuutensa, ja jos lisätietoa on, miksei sitä kertoisi?

Jäsenen antama (15.1.2011 klo:22:41) kommentti

miten salaojien toimivuus tarkistetaan?

Jäsenen antama (16.1.2011 klo:8:07) kommentti

Avaat tarkistuskaivojen kannet, kaadat korkeimmalla olevaan kaivoon vettä ja katsot minne vesi valuu. Pitäisi valua alimpaan tarkistuskaivoon ja siitä edelleen pois (kaupungin viemäriverkkoon tai minne sinun tontiltasi niitä on tarkoitus johtaakaan) Jos ei valu -> korjausta tiedossa.Eikös näitä kuvatakin, jos putkisto esim. tukkeessa, eikä tiedetä mikä putken tukkii? Viisaammat korjatkoon.

Jäsenen antama (16.1.2011 klo:8:30) kommentti

Kokeilimmme uuden sadevesijärjestelmän laiton yhteydessä vesipaineella salaojapukistoa, jonka veden poisjohtaminen oli heikkoa eli tod. näk. tukossa. Taloyhtiössämme on niin vanhat (70-80 luvulta) salaojat, ettei meillä ole tarkistuskaivoja tai kaivoja lainkaan vaan vesi pyritään ohjaamaan läheisiin ojiin. Jäkiviisaana voisin sanoa,että salaojaputket olisi ollut hyvä vaihtaa sadevesiputkien vaihdon yhteydessä. Nyt takapihoillamme on isot terassit eli koko putkiston vaihtaminen tulee olemaan työlästä. Joten taidan keväällä kaivaa omat salaojaputket esiin ja tarkastaa onko niissä sopivat liitokset ja että ne viettäisivät ojaan. Kun kerran näitä lumisia talviakin taitaa tulla jatkossakin. Ja jos asunto myydään ennen kevättä niin ilmoitan siitä uuden asunnon halttijalle/taloyhtiölle.

Sitten vielä kysymys,

isännöitsisijätodistuksesta/isännöitsijästä, jos sitä ei ole laisinkaan taloyhtiössä niin huomioiko/kirjoittaako hallituksen puheenjohtaja sen?

Jäsenen antama (16.1.2011 klo:9:13) kommentti

Puheenjohtaja kirjoittaa ja laskuttaa todistuksesta, minkä katsoo kohtuulliseksi. Hän myös vastaa tiedoista. Ilman ennakkoilmoitusta pj:lle ja pj:n myöntämää lupaa et saa putkiin koskea. Isännöitsijäntodistukseen kirjataan mitä korjauksia on tehty, esim. tuo salaojaremontti.

Jäsenen antama (16.1.2011 klo:9:24) kommentti

"Avaat tarkistuskaivojen kannet, kaadat korkeimmalla olevaan kaivoon vettä ja katsot minne vesi valuu. Pitäisi valua alimpaan tarkistuskaivoon"

Ai ihanko ämpärillä meinasit vettä kanniskella? Voi olla, että vaikka kuution tarkastuskaivoon kaataisi, niin silti ei välttämättä vesi mene alimpaan kaivoon ja järjestelmä voi olla parempi kuin hyvä. Hyvä maa, oikein kaivettu ja oiket täytöt, niin putket ovat lähinnä hyvä vakuutus.

Eli aina ei selviä tuolla vedellä lotraamisellakaan ojien toimivuus.

Jäsenen antama (16.1.2011 klo:11:23) kommentti

Luitko tekstin vai sen mitä halusit lukea? En löydä tekstistäni mitään mainintaa ämpäristä.

Jäsenen antama (16.1.2011 klo:11:28) kommentti

Ihan riippumatta siitä onko salaojat kunnossa vai ei sinun kannattaa mainita asiasta myydessäsi asuntoa, silloin olet varmistanut selustasi oli asia kunnossa tai ei. Taloyhtiö vastaa korjauksista ja jos olet maininnut mahdollisesta korjaustarpeesta, et sinä ole siitä enää myyjänä vastuussa ostajalle. Ostaja tekee päätöksensä tietäen mahdollisen ongelman ja tietäen myös, että kuluista vastaavat kaikki taloyhtiön osakkaat, jos remontin tarvetta tulee. Eihän tosiaan ole lainkaan varmaa, että mitään remontoitavaa edes on. Sekin on hyvä mainita.

Jäsenen antama (16.1.2011 klo:13:22) kommentti

Kyllä taloyhtiön organisaatiossa pitää olla isännöitsiä.Puh johtaja

on hallituksen edustaja.

Jäsenen antama (16.1.2011 klo:14:09) kommentti

Saattaapa olla, että "Kyllä taloyhtiön organisaatiossa pitää olla isännöitsiä", mutta missähän edellytetään isännöitsijän pakollisuus?

Jäsenen antama (16.1.2011 klo:16:35) kommentti

Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä: "yhtiössä on isännöitsijä" = silloin on oltava tai sitten "yhtiössä voi olla isännöitsijä" = vapaaehtoista jos halutaan niin palkataan ( onhallituksen tehtävä)

Jäsenen antama (13.2.2011 klo:16:37) kommentti

"Kyllä taloyhtiön organisaatiossa pitää olla isännöitsiä.Puh johtaja

on hallituksen edustaja."Riittää jos on isännöitsijä, joka huolehtii kirjanpidosta. Ns. teknistä isännöitsijää ei tarvitse olla vaan hallituksen pj. vastaa silloin siitä puolesta. Häntä pitää lähestyä, jos ei ole teknistä isännöitsijää.

Jäsenen antama (13.2.2011 klo:18:42) kommentti

Halpahan taas yrittää panna halvalla yhtiöjärjestysä. Isännöitsijä on vain silloin ja vain silloin (huom! silloin ja vain silloin), kun se on sanottu yhtiöjärjestyksessä tai sitten muuten "muuten vain" isännöitsijä asioitten hoitajana hallituksen apuna.

Jäsenen antama (15.2.2011 klo:14:56) kommentti

No jos ei ole nimellisesti isännöitsijää, niin puheenjohtaja on kuitenkin se taho jota pitää lähestyä, kun kyse talon rakenteista. Kirjanpito on pakollinen asia taloyhtiössä ja usein tilitoimisto hoitaa muodollisesti myös isännöinnin, vaikka ei puutu ns. tekniseen isännöintiin.

Jäsenen antama (16.2.2011 klo:12:53) kommentti

 "usein tilitoimisto hoitaa muodollisesti myös isännöinnin"Tilitoimisto ei hoida isännöintiä mutta on
 olemassa palveluja joissa  isännöinti ja tilitoimisto on samassa yrityksessä.Nykyisin tarvitaan jo
 isännöitsiältä tietoa talotekniikasta,korjauksista ym.Mitenkä joku voi hoitaa isännöintiä "muodollisesti"
 Kysymyksessä on as oy jonka organisaatiossa valituilla henkilöilä on oma rooli jota ne hoitaa
 ja kantaa vastuun siitä mikä alue/alueet niille kuuluu.Minkälaisen viestin taloyhtiö antaa esim.ostajalle
jos isännöinti puuttuu( vertaa yritys ilman johtajaa.)

Jäsenen antama (16.2.2011 klo:17:20) kommentti

Taloyhtiön isännöinti on vain hallituksen jatke, eli hallituksen jäsenet toimivat as.oy. lain ja yhtiöjärjestyksen puitteissa. Ilman isännöitsijää oleva taloyhtiö kertoo minulle toimivasta hallituksesta ja ainakin yhden heistä ymmärtävän jotain , onko se positiivinen juttu, minusta on. Tietojeni mukaan tämä toimii hyvin yleensä pienissä yhtiöissä.
  


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Salaojien täytöt

Mitä kannattaa laittaa salaojien alle ? Toiset suosittavat, että salaojaputket voi laittaa suoraan suodatinkankaan päälle, minkä jälkeen salaojaputket täytetään soralla v...

Pallopadotus

Saako salaojat ja sadevedet yhdistää samaan putkeen vähän ennen pallopadotus kaivoa ? Kaivo on varmaan 30-40 cm alempana kuin salaojaputket....

kellari jatkokysymys

entäs muovi? höyrynsulku tuleeko hiekan ja betonin väliin.ajattelin laittaa salaojaputket kellarin sisälle ja johtaa kaivoon ja siitä uppopumpulla pois....

Muovia ja lecasoraa ryömintätilaan?

Ryömintätilaan kertyy sulamisvesiä, talo rakennettu loivaan rinteeseen ja sataessa vesi valuu ryömintätilaan. Tai ei sinne kerry vettä, mutta maapohja kosteana aina paits...

salaojaputket

Moi! Nyt kun pohjavedet ovat olleet korkealla, rintamamiestaloni, joka on rakennettu savimaalle, kellarissa on ollut usein vettä. Keväällä vedän salaojaputket ympäri tal...

Tukkeutuneen salaojan avaaminen

30-vuotta vanhan omakotitalomme jokaiselta nurkalta lähtee (talon piirrustusten mukaan) salaojaputket. Ainakin yksi putki on nyt tukossa, koska kevätvedet jää lainehtima...

pilariperustuksen talvisuojaus

Pilariperustus on tehty tasamaalle (salaojaputket on ) suojataanko pilarit talveksi ja jos suojataan niin miten? Vedetäänkö "huput" jokaisen pilarin päälle vai pressu ko...

kylmä lattia

Talo rv 1972 maavarainen betonilaatta,lattiassa 150mm purueriste.ongelma yhdessä huoneessa yksi ulkonurkka ja seinänvierusta kylmä.Ulkona -13 astetta ja nurkassa sisäpuol...

suodatinkangas

Pitäisikö tehdä uusiksi. Laitamme vanhan kellarin lattian alle salaojaputkia, sillä vettä lainehtinut keväisin lattialla. Salaojaputket laitettiin vanhan karkean maa-aine...

Salaojista

Aloitin rintamamiesparitalon kellarikerroksen kylpytilaremontin ja vanhat rakenteet purettua havaitsin että sokkelin läpi on päässyt vettä. Salaojat jotka ovat todennäköi...

Sammal nurmikon sijaan?

Uusimme salaojaputket ja talon viereltä kaivettu savi levittyi (piha tasattiin) nurmikon päälle. Vesi lilluu nyt pihallamme savikerroksen päällä. Haluaisimme nurmikon sij...

salaojaputki

Tiedossa oli että salaojaputket liian pinnassa kellarin kohdalla. Talon edessä vettä ja rautakangella yritin tehdä reikää , että vesi imeytyisi paremmin maahan ja noin 10...

Sadevesijärjestelmän tarpeellisuus

Vuonna 1996 rakennetusta omakotitalosta puuttuvat erilliset sadevesiviemärit. Talo on tasamaalla ja maalaji hiekkamoreenia. Salaojitus on entisen omistajan mukaan tehty s...

talo kalliolla kuis salaojitus

rv. 52 puolitoistakrs talo joka on tosiaan rakennettu kalliolle,talon kellariin jouduttiin jopa louhimaan hieman kallioon koloa että saatiin kaatoa tarpeeksi viemäriputke...

Mistä oikein aloittaisin...

Olemme ostaneet vuonna -75 rakennetun yksitasoisen omakotitalon. Talossa on puurunko ja tiilivuoraus. Talossa on hyvin loiva aumakatto, huopakatteella. Talossa on tehtävä...

Arvio salaojituksen uusimisesta

Mitähän hintaluokkaa olisi salaojituksen uusiminen pääkaupunkiseudulla (pienparitaloayhtiössä)- seinäelementti/sokkelielementti sokkelianturoiden päällä- uusittavaa matka...

Rintamamiestalon kellarin sisäpuolinen eristäminen

Hei,Pitääkö paikansa, että jos asumiskäytössä oleva kellarikerros eristetään sisältäpäin niin rakenteen pitää olla tiivis?Mneekö näin polyuretaanilevyt asennettuna siten,...

Rintamamiestalon portaat

Hei !Purin talomme kuistin betoniset sisääntulon portaat . Nyt haluaisin tehdä myös pienen terassin samaan yhteyteen. Sokkelia kiertää talon ympäri hule ja salaojaputket...

Salaojaputken koko

Hei,Remontoin 50-luvun omakotitalon salaojia. Talo on kalliolla. Laitan salaojaputket suoraan kallion päälle. Ajattelin laittaa 110 millin putken. Naapuri sanoi, että mik...

kostea vana

Keväällä tehtiin salaojaputki remontti,eli vaihdettiin kaikki salaojaputket+autokatos laajennus.Otettiin kaikki vanha styrox pois,laitettiin uuret ja myös patolevy kivija...

Kylpyhuoneen lattian korjaus

Talo on rakennettu 50-luvun lopussa jossa saunatilat ovat kellarissa. Salaojaputkien pettäessä maalattu betonilattia on kastuessa irroittanut maalin. Nyt salaojaputket on...

Salaojituksen tarpeellisuus

Asuintalon vieressä ulkorakennuksessa maakellari johon nousee keväisin vettä. Jäljistä päätellen pohjavesi on korkeimmillaan 1,3m talon...

Salaojat pilarianturoihin

Minulla ilmeisesti jonkinlainen pilariperustus muualla kuin kellarin osalla. Tuleeko tässäkin tapauksessa salaojaputket pilareiden alapuolelle? Vai laitetaanko...

Salaojat pilarianturoihin

Kiitos vastauksesta. Seuraavaksi kysyisin, kun salaojaputket tulevat korkeammalta ja sen jälkeen pudotetaan kellarin alatasolle, voiko tähän tehdä jyr...

Tukkeutuneet salaojat?

Moi. Miten usein salaojissa pitäisi virrata vesi? Reilun sateen jälkeen? Talossamme on vain yksi tarkastuskaivo ja putket ovat alkuperäiset 70-luvun lopun...