Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Sadevesiviemärit rintamamiestaloon

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 1.11.2019 klo:12:57
Moikka



Asun vm 57 talossa. Talossa ei ole salaojia, eikä sadevesiviemäröintiä. Maa viettää poispäin.

Muutettuani tähän harkitsin salaojienkin rakentamista/rakennuttamista, mutta talon alla oleva osittainen kellari voi aivan hyvin eikä siellä ole kosteutta näkynyt. (Kellariin ei ole haaveissakaan lämmintä tilaa). Muussa osassa hyvin tuulettuva rossipohja. Lisäksi perustukset ovat kallion päällä, joten salaojien teettäminen voisi maksaa aika lailla.



Mutta sadevesiviemäröinnin haluaisin toteuttaa.

Hevosmiehet, renkaatpotkijat ja muut puoliammattilaiset ovat neuvoneet mm seuraavaa



- rännikaivot rännien alle

- putket yli puolenmetrin syvyyteen

- kulmiin sadevesikaivot 

- reippaat kaadot

- putkien päälle styroksi (n metrin verran ulos sokkelista)

- styrokin päälle taitettaisiin sokkelia pitkin laskeutuva patolevy tmv

- patolevyn päälle karkeaa hiekkaa/soraa ja ihan pintaa sit multaa

- putket johdetaan tontin kulmalla olevaan sadevesikaivoon. Betoninen rengaskaivo. (kahden talon yhtiö, toinen talo 94 valmistunut ja heillä tämä asia olemassa. Sadevesikaivosta vedet menevät edelleen kaupungin putkeen)



Miten neuvoisitte minua tässä asiassa? Jos maan pinnalta lähdetään alaspäin, niin miten edetään?



Kiitos vastaajille ideoista, mielipiteistä, kommenteista ja neuvoista!



yst terv Markus



Virallinen vastaus
Kuten kuvailet tämän hetkisen tilanteen olevan rakennuksen rakenteiden osalta olevan vakaassa tilassa, ei nähdäkseni salaojille  ole suurempaa tarvetta, varsinkin kun niiden asentaminen edellyttäisi kallion louhintaa rakennuksen vierustalla.
Sadevesiviemäröinti tai sadevesien muutoin johtaminen esim. kouruilla mahdollisimman etäälle rakennuksen vierustalta on suositeltavaa. On kuitenkin huomioitava sadevesi viemäröintiä tehtäessä, että rakennuksen vierustan maa-ainesten rakenne tulee olennaisesti muuttumaan ja pinta vesien valuminen tulee muuttumaan. Kuten totesit maan viettävän rakennuksesta pois, ei perustuksen viereiset maaperämuutokset olennaisesti vaikuta sade- ja sulamisvesien virtauksiin.
Oheinen kuva kertoo miten rakenteet tehdään, patolevy viedään sokkelin osalta als asti ja tiivistetään kallion ja patolevyn liiös esim liimaamalla bitumihuopakaista alimmaiseksi josta ylöspäin patolevytäytöt hyvin vettä läpäisevillä kiviaineksilla tähän kerrokseen sadevesiviemäröinti, routaeristys vähintään  1,5m etäisyyteen sokkelista (> 70 mm), täyttö  humusvapaa pintamaa noin 500 mm etäisyyteen sokkelista ja pattolevyn ylälista.
Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.

Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Sadevesiviemärit rintamamiestaloon":
HS
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi