Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Pohjaviemäröinti petti

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 30.3.2009 klo:12:51

Olemme harkitsemassa kohdetta (pohjakerroksen kerrostalohuoneisto rak. 2004), jossa viime keväänä on pohjaviemäröinti tukkeutunut ja vesi tullut joka puolelle asuntoa. Lattia oli kuivattu ja uusittu. Seinät avattu alaosastaan ja kastuneet eristeet vaihdettu. Asianmukainen valvonta ja lopputarkastus syyskuussa 2008. Takuuaika remontilla 2 vuotta. Viemäröintiputki vaihdettu suurempaan vaikka vanhakin täytti määräykset.

-Mikä on mahdollisuus, että kosteutta on vielä jossakin (= eli onko tiedossanne tällaisia tapauksia)? Voiko tämänt yyppinen vesivahinko tuottaa muita ongelmia aikaa myöten?

-Onko isännöitsijän käyttämä määrite "uutta vastaava" todesta otettava vai onko tällaisissa tapauksissa aina riski olemassa?

- Voimmeko tarkistaa asunnon kunnon jollakin tavoin?
Virallinen vastaus
Vastaajien pitäisi tietää tarkemmin korjausmenetelmät. Viemäriveden tunkeutuminen on aina jotain muuta kuin pelkkää kuivausta. Viemärivesi sisältää aina myös bakteereja. Ne pitää poistaa esimerkiksi riittävällä otsonoinnilla. Kosteudenpoisto on tehty ilmeisesti asunnossa, mutta onko kosteudenpoistosta huolehdittu myös lattian alapuolella. Siellä olevissa rakenteissa on jätevettä. Alapuolinen rakenne ratkaisee puhdistustoimenpiteiden tarpeen. Kaikesta tuosta tarvitaan lisätietoa. Takuuaikana vastaa urakoitsija, mutta yhtiö ottaa vastuun siitä eteenpäin. Kuten huomaat, olemme varovaisia ottamaan kantaa siihen, voiko rakenteista vielä löytyä kosteutta tai jopa jäteveden mukanaan tuomaa muuta ongelmaa. En halua mitenkään pelotella. Tärkeintä on, että saat riittävät faktat ostamiseen, ja varmistat taustat, jos jotain kuitenkin löytyy. Kosteuksia ei varmaan ole voitu mitata joka paikasta, ja siksi on tärkeää saada kaikki tieto korjauksesta.

Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Pohjaviemäröinti petti":