Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Pesualtaan viemäröinnin korotus/liittyminen - rautaputken sisähalkaisija 52 mm?

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 19.4.2011 klo:12:02
Kylpyhuoneremonti käynnissä 60-luvun lopulla rakennetussa kerrostalossa. Lattialammityksen ja kunnollisten kaatojen takia lattian pinta tulee nousemaan jonkin verran, mikä tuottaa ongelmia pesualtaan viemäröinnin liittämiseen. Nykyinen rautainen viemäriputki päättyy alkuperäisen vanhan lattian tasalle, ja viemäriputken sisähalkaisija on n. 52mm (tuumakoko?)

Miten viemäriputken korotus tulisi tehdä? liitos jää korotus- ja kaatovalun alle, joten saisi mielellään olla tiivis.Putkimies suositteli irtomuhvia pystyputkeen, mutta liitos taitaa jäädä väljäksi kun noiden muhvien ulkohalkaisija on ilmeisesti tuon 50mm. Putkiliikkeessä ehdotettiin liitosta laittamalla muoviputki rautaputken sisään ja tiivistämistä polymeerimassalla, mikä ainakin omaan korvaan kuulostaa hieman viritykseltä.

Onko tähän olemassa valmiita liitososia, vai onko nämä yleensä tehty tapauskohtaisilla virityksillä?Virallinen vastaus
Valmiita osia tuohon ei ilmeisesti löydy. Putken sisään menevään putkeen mahtuu O-rengas päälle. Puhdista valurauta, ja työnnä putki renkaineen liukastusaineella valurautaputken sisälle. Täytä rako elastisuutensa säilyttävällä massalla. liitos pitää.

Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Pesualtaan viemäröinnin korotus/liittyminen - rautaputken sisähalkaisija 52 mm?":
Jäsenen antama (19.4.2011 klo:13:25) kommentti

Kyllähän se pitää tehdä tavalla joka on vähiten väärin. Ei tuohon oikein löydy muuta kuin niitä virityksiä.

Jäsenen antama (19.4.2011 klo:20:47) kommentti

Siihen on kyllä olemassa kumitiivisteitä liitettäessä muoviputkeen, kaikilla putkareilla ei tunnu olevan. Silti sitä massaa varmistamaan liitoksen pitävyys ennen valua.

Jäsenen antama (20.4.2011 klo:6:40) kommentti

Siinä päällä on entisaikainen muhvi joka hiukan suurentaa todellista putkikokoa 50mm muoviputki uppoaa sinne alempaan liitokseen tiiviisti kun painaa sen muhvin pohjalle ja naputtaa kevyesti kiinni jolloin se kiinnittyy tavallaan tiiviisti alenpaan putkeen. Yläpuolen muhvin välin voi tiivistää massalla liikkumisen estämiseksi.

Jäsenen antama (20.4.2011 klo:9:56) kommentti

Liitoksen tiivistämisen ensisijainen tarkoitus on tehdä siitä kaasutiivis. Muutoin kylpyhuoneen ilmanvaihto imee sieltä paskan hajua.