Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Painesäiliön ilmaus

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 22.5.2013 klo:9:26
Painesäiliön anturi naksuttaa useamman kerran tunnissa vaikka vettä ei käytetä. Ilmeisesti säiliön paine ei ole riittävä. Luin jostain, että säiliössä oleva happi "sulaa" vähitellen veteen ja vaikka säiliössä on yhtä paljon ilmaa ja vettä kuin aikaisemminkin, säiliössä on happivajetta, josta seuraa alipainetta.
Olen ilmannut järjestelmän kaksi kertaa. Ensin kytkin pääkytkimestä virran pois ja laskin hanoista järjestelmän tyhjäksi. Ei auttanut.
Sitten suljin päähanan ja laskin järjestelmän tyhjäksi koskematta tällä kerralla päävirtakytkimeen eli virta oli päällä. Ei auttanut.
Mikä on oikea tapa ilmata järjestelmä ja saada releen/anturin naksunta loppumaan?

Terveisin,

IlkkaVirallinen vastaus
Kytke virta pois pumpusta. Tyhjennä koko painesäiliö vedestä pohjaventtiilin kautta. Sulje venttiili ja laita pumppu uudelleen käyntiin. Varmista, että maksimipaine on noin neljä baria. Jos rele ei tällä tavalla lakkaa naksumasta, se pitää vaihtaa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Painesäiliön ilmaus":
Jäsenen antama (22.5.2013 klo:21:04) kommentti

Onko säiliö siis kalvopainesäiliö vai nk avoin säiliö. Löytyykö siitä ilma-venttiiliä ?

Jäsenen antama (22.5.2013 klo:21:53) kommentti

Käynnistääkö paineanturi joka naksauksella pumppua?

Jäsenen antama (22.5.2013 klo:22:53) kommentti

Vesipumpun painesäiliönä käytetään yleisesti ns.kalvopaisuntasäiliötä. Käytön myötä sen vesitila ns. "vesittyy" eli esim. 50 ltr:n painesäiliön aiemmin antaman 20 ltr ennen pumpun käynnistymistä sijasta alkaa pumppu käydä hetikohta. Vastapainepuolelle (ilmatila) pitää lisätä ilmaa. Pienemmissä, ainakin  <100 ltr niissä on pp-venttiilin liitos, jonka kautta säiliön ilmatilaan voi helposti pumpata lisää vastapainetta. Painekytkimen säädöt  (yläraja, alaraja ) pitää tarkastaa annettujen ohjearvojen mukaisesti. Jos pumppu käynnistyy hanoja avatessa jatkuvasti, on kalvopaisuntasäiliö ilmeisesti viallinen= >kalvo rikki. Uusi p-säiliö ei maksa ihmeitä ( 50 ltr n. 50,-€ nto).

Jäsenen antama (23.5.2013 klo:10:06) kommentti

Niin, veikkaukseni on että säiliön ilmatilassa on vuoto oli siinä kalvoa tai ei. Hapen "sulamisen" kanssa ilmiöllä ei ole mitään tekemistä.

Jäsenen antama (23.5.2013 klo:10:45) kommentti

"Hapen "sulamisen" kanssa ilmiöllä ei ole mitään tekemistä."Nyt hifistelen vain vähän, siis vähän (katsopa alempaa): Kyllä sillä on! Miksi ihmeessä sitten käytetään kalvopaisuntasäiliötä! (=!,ei ?)Jos kalvopaisuntasäiliö, niin

- kalvo rikki ja "sulaminen" tapahtunut

- kalvo ehjä ja ilmatilan vuoto venttiilistä tapahtunut.

Siis säiliö "täynnä" vettä kummassakin tapauksessa. Saattaahan olla rele viallinen tai säädöt pielessä.

Jäsenen antama (23.5.2013 klo:12:21) kommentti

"Painekytkimen säädöt (ylä alaraja)pitää tarkistaa", myös ylä ja alarajan paine erotuksen säätö mielestäni olisi hyvä tarkistaa.

Jäsenen antama (23.5.2013 klo:12:34) kommentti

Siinähän on jo monta neuvoa aiheeseen tullutkin mutta onhan aina myös mahdollista että vika ei olekaan painesäiliössä vaan paine "vuotaa" sinne kaivoonpäin jos takaiskuventtiiliä ei esim. ole ja pohjaventtiili vuotaa tai jos on semmottiin porakaivopumppu joka päästää paineen elikkäs veden sinne kaivoonpäin takasin tahi sitten tuloputkessa on vallan reikä .
Tässä näitä mitä minulle on tuulu esiin kun vastapaineen lisäys ja painekytkimen testaus ei ole tuottanut toivottua tulosta.  Tosin ensimmäisenä tietysti se painesäiliön tutkinta.


Ra.insvm.-69Käyttäjä on mies  1947Profiilinro:350307
Mistäs noita sais tuolla nettohinnalla ostaa ?

Jäsenen antama (23.5.2013 klo:18:19) kommentti

Kun nyt kuulisi, käynnisteleekö rele pummppua, vai rapsahteleeko vain "omia aikojaan". Vesipuolen vuototapauksessa pumppu kävisi normaalit käyntijaksonsa joskin useammin, mitä veden käyttö edellyttää.

Hapen "sulamisella hifistely" on jonnin joutavaa viisastelua vailla mitään mieltä.

Jäsenen antama (24.5.2013 klo:1:01) kommentti

"Hapen "sulamisella hifistely" on jonnin joutavaa viisastelua vailla mitään mieltä."

Ei ole!

Jäsenen antama (24.5.2013 klo:6:45) kommentti

"Kun nyt kuulisi, käynnisteleekö rele pummppua, vai rapsahteleeko vain "omia aikojaan". Vesipuolen vuototapauksessa pumppu kävisi normaalit käyntijaksonsa joskin useammin, mitä veden käyttö edellyttää.
Hapen "sulamisella hifistely" on jonnin joutavaa viisastelua vailla mitään mieltä."

Niin, mutta jos se on porakaivo ja pumppu siellä niinkun on niin sitä pumpun käyntiä ei normaali-ihmisen aisteilla niin helposti huomaa vallankaan jos painemittaria ei ole asennettu.  
Ääni ei kuulu ja jos paineen alentumista ei havaita niin sitten se vaan naksahtelee.
Arvailuahan tämä kaikki on kun ei tuosta järjestelmästä ole tietoa.

Jäsenen antama (24.5.2013 klo:10:14) kommentti

JR...2223. Kun silloin tällöin epäilet toisten "luetun ymmärtämistä", kehotan että luet kysymyksen oikein hitaasti ja harkiten. Vastaukseni koskee kysyjän epäilyä siitä mihin happi "sulaa".

"Vastuusi tuntevana" voisit mieluummin selittää, mihin sinä arvelet sen "sulavan". Sanalla sanoen kommenttisi on aivan asiaton ja todellakin mieltä vailla.

Jäsenen antama (24.5.2013 klo:12:26) kommentti

No arvoisa marksto! Kyllä kysyjä tarkoitti hapen ja muiden ilma-aineitten sekoittuvan veteen. Kyllä lukijan on osattava vähän lukea eli ymmärtääkin jotakin ja siinä mielessä otin arvoisan vastauksesi, jotta olisit ymmärtänyt kysyjän tarkoitusta, mutta näköjään et tajunnutkaan.

Sehän on Sinun ongelmasi se pilkun nus...nuuskiminen vailla hajuaistiakaan.

Sen verran minäkin tajuan, että happi ei muuksi muutu koskaan, mutta happea sisältävät aineyhdistelmät voivat sekoittua ympäeristöönsä aivan eri tavalla kuin se alkuperäinen yhdistelmä olikaan.

Edelleen olen sitä mieltä, että kysyjän kuvakieltä käytettynä ilma, jossa on hapen lisäksi muitakin aineita "sulaa", siis sekoituu siihen veteen muodostuen siis vähitellen vedeksi. Tämä hieman noin sanoen.

Jätettäköön kemiallinen kaava merkitsemättä. Tarvittaessa sekin syntyy.Toisaalta se on aivan yksinkertainen, sillä alakoululaisetkin sen taitavat hallita, mutta hallitseekohan ma...ma... Saanen epäillä.

En viitsi alkaa jankuttamaan tästä asiasta, johon Sinulla on näköjään asiasta kuin aiheesta hyvin suuri viehtymys.

Jäsenen antama (24.5.2013 klo:18:42) kommentti

Voin vakuuttaa sinulle, että ilman kaasut eivät reagoi veden kanssa. Tämä ilmaksi kutsuttu kaasuseos ei missään olosuhteissa milloinkaan muutu vedeksi. En todellakaan osannut tietämättömyyttäsi noin perustavanlaatuiseksi ajatella.

Kaavojasi voit vapaasti kirjoitella, mutta luontoa et saa niiden mukasesti toimimaan.

Jäsenen antama (24.5.2013 klo:21:35) kommentti

"Voin vakuuttaa sinulle, että ilman kaasut eivät reagoi veden kanssa...."
Tuollaista saunanjälkihöpötystä!! Ei edes leikillään...!

Itse asiassa: Tarkistetaan pohjaventtiilin toiminta; jos vika ei ole siinä, niin se on silloin siinä pumppuautomaatissa, ja siihen ei kannata ruveta osia vaihtelemaan! Hinnat ei päätä huimaa tänä päivänä!

Jäsenen antama (25.5.2013 klo:0:59) kommentti

"Voin vakuuttaa sinulle, että ilman kaasut eivät reagoi veden kanssa. Tämä ilmaksi kutsuttu kaasuseos ei missään olosuhteissa milloinkaan muutu vedeksi. En todellakaan osannut tietämättömyyttäsi noin perustavanlaatuiseksi ajatella."

Onpa täysin pimeää tekstiä, noin pimeää en ole näissä piireissä nähnyt vielä koskaan.

Sanomisista tyhmyyden tunnistaa! Jollakin on se koulusivistyskin jäänyt sinne äidinmaitoon.

Mistähän johtuu/syntyy/aiheutuu esim. kondensoitunut vesi vaikkapa ikkunassa? Mistähän aineosista luoja sen ilmaseoksen on rakentanut/koonnut?

Jäsenen antama (25.5.2013 klo:11:16) kommentti

Ja sitten taas harhautusyritys siirtämällä puhe aidasta aidanseipäisiin. Muuan ilman ainesosa muuttaa olomuotoaan lämpötilan muutoksen johdosta reagoimatta tai "sulamatta" yhtään mihinkään. Riittävän alhaisessa lämpötilassa ilman kaikki muutkin ainesosat nesteytyvät kukin itselleen ominaisessa lämpötilassa, nekin reagoimatta mitenkään keskenään tai mahdollisen ympäröivän veden kanssa.

Kun nyt kuitenkin puhe on teknisestä laitteesta -vesisäiliöstä, joka sisältää myös paineellista ilmaa- ja jonka lämpötila veden lisäyksen jälkeen pikemminkin nousee kuin laskee, ei vesihöyryn tiivistymisellä ole mitään merkitystä. Eikä varsinkaan mitään vaikutusta, joka aiheuttaisi vaikeuksia kyseisessä laitteistossa.

Mitä sitten tulee "tietämiisi" kaavoihin, joiden sanot osoittavan ilman ajanmittaan "sulavan" muuttuen lopulta vedeksi, ne ovat kyllä alkemian piiriin kuuluvia ja niiden kanssa yhtä paikkansa pitäviä.

Kemian tai fysiikan asioita "hifistellessäsi" kehotan sinua äärimmäiseen varovaisuuteen, sillä kaikesta päätellen sinulla ei niistä ole vaalean harmainta aavistusta. Pikemminkin pyrkimys näyttää olevan antaa itsestäsi epärealistisen tietäväinen kuva.

Jäsenen antama (25.5.2013 klo:11:31) kommentti

Onpa riidanhaluinen kaveri.Ja latelee paksua palturia tietämättä pätkääkään realismista eli tästä maailmasta. Toivottavasti viisaampi on nyt hiljaa.

Jäsenen   antama (8.10.2015 klo:20:08) kommentti

Onpa kiva hakea täältä asiallisia vastauksia kysymyksiini,  sain vastaukset kun vähän loogisesti ajattelee. Kuitenkin täytyy todeta vielä että, mistä ihmeestä näitä elämää suurempia fyysikkoja näille palstoille aina ilmaantuu väittelemään täysin merkityksettömiä asioita,,..?Jäsenen antama (8.10.2015 klo:21:47) kommentti

Niinpä...kokemusperäisesti on todettu yli 30v:n ajan, että kalvopaisuntasäiliöstä häviäävastapaine pikkuhiljaa. Säiliön tilavuudesta ja vedenkättömäärästä riippuen. Paisuntasäiliön vastapaine on helppo tarkastaa. Jos sen lisäys ei toimi niin kalvo on rikki. Merkilisen pitkän polemiikin palstalla tämäkin asia aiheutti. Asiattomien kommenttien johdosta en täällä viitsi enään asioida. Todelliset avuntarvitsijat ottavat yhteyttä suoraan. Tämä kommenttini vain palstan pitäjän palautteen johdosta. 
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

painesäiliö porakaivon käytössä

Meillä mökki Sipoon saaressa.Porakaivoa(tehty 1995)käyttöön otettaessa totesin,että painesäiliö oli "räjähtynyt".Poistin painesäiliön ja tulppasin aukon.Vesi juoksee nyt...

pellettilämmitys

Asumme v 1990 rakennetussa kaksikerroksisessa omakotitalossa. Lämmitysmuotona on jämä 141:seen asennettu pellettipoltin. Varaaja on 1800L. Ongelmana on kun varaajan vesi...

suhina pois

Vaihdoimme taloomme uuden kiertovesipumpun ja ouman säätimen.Nyt patterit suhisee koko ajan vaikka ilmaus on suoritettu ja pumppu pienimmällä kierrolla.Mistä tämä voisi j...

lvi ongelma

heiolimme viikon poissa mökiltä ja ei tule lämmintä vettämökissä:-lämmöt olleet päällä + 10c koko ajan-olimme unohtaneet laittaa lämmitettävän kaivosta tulevan vesijohdon...

patteriverkoston ilmaus ja kolahdukset käyttövesiputkissa?

moi,elikkä 2-kerroksisen rintamamiestalon oikeaoppinen pattereiden ilmaus kiinnostaisi tietää, kun pattereille menevissä putkissa toisinaan kuuluu ääniä. esim. kun ikkuna...

Painesäiliö

Hei,painesäiliömme rele? naksutti kuuluvasti ja nopeasti esim pöntön tyhjennyksen jälkeen, naksutusta kuului painesäiliön releestä 5 sekunnin välein siihen asti kunnes wc...

Porakaivo/ sähkökatko

Meillä on Espoossa loma-asunto. Tänään aamulla oli muutaman tunnin pituinen sähkökatko. Kysyisinkin, että miten vettä tuli ihan normaalisti sähkökatkon aikana ( normaali...

Patterit lorisee

Tiedän että minun pitää lisätä vettä lisää kiertoon ja ilmata patterit. Mutta miten ilmaan patterit? Ja minne laitan veden? Pitääkö sulkea jotain joksikin aikaa? Varsink...

putkien ilmaus!!!

Taloyhtiömme on noin puoli vuotta vanha ja käsittää kolme erillistaloa.Lämmityksessä on ilmennyt hieman ongelmia syksyn ja talven tultua.Putkistoissa on kuulemma ollut il...

Lämmitysverkoston suunnittelu ja säätö

Hei!Asun rivitaloyhtiössä jossa on 21 kpl asuntoja. Rivitaloyhtiössämme alkaa pian termostaattien ja runkojen vaihtotyö (noin 130 kpl). Vaihdon yhteydessä tehdään ilmaus...

Lattialämmityksen syöttöputki

Vanhan OK- talon märkätilojen remontti menossa. Alakerrassa suihkuhuone ja sauna, sekä yläkerrassa kylpyhuone (tilat sijaitsevat päällekkäin). Talossa vesikiertoinen patt...

tarviiko vesieristystä välttämättä?

Ostin -88 valmistuneen täystiilitalon jossa kaikki seinät ovat kiviseiniä. Kodinhoitohuone, kylypyhuone ja sauna on lattialämmityksellä, ja ne pitäisi nyt rempata (pinnat...

Veden paineet putkissa ja säiliössä?

Jouduin tyhjentämään kaivon ja irrottamaan uppopumpun huollon vuoksi. Pumpun irroittamisen jälkeen tuli kaikki vedet putkistoista ja painesäiliöstä pois. Eli kysymys kuul...

Vesiputkien jäätymisvaara 50-luvun talossa

Kesäkäytössä olevan "rintamamiestalon" vesiputkiston tyhjennys on jälkeenpäin täydennellyn putkiston (lisätty mm. wc ja lämminvesi keittiöön) mutkaisuuden takia hankalaa....

Vesi hukassa?

Mökissäni on lämpö päällä ympäri vuoden, vesi tulee porakaisvosta painesäiliön kautta ja nousuputki on lämmitetty sähkövastuksella. Järjestelmässä on myös 100 l boileri....

Lämmityskierron paine

Omkotilalossa (rak 1994) on öljylämmitys ilman erillistä varaajaa. Osa lattialämmityksenä, osa pattereilla. Kattilan painemittari on hiljalleen laskenut 1bar--> tasolle 0...

Oikea paine?

Olemme ilmanneet lämmitysjärjestelmää syksyn aikana ja saaneetkin (vesikiertoisen) lattia/patterilämmityksen toimimaan tehokkaammin. Ennen ilmausta kattilan paine vaihtel...

Jatkokysymys patteriverkoston täytöstä

 Kysyin äskettäin kysymyksen vanhan vähähappisen veden palauttamisesta verkostoon. Ja minulle vastattiin, että uutta vettä vain ja ilma...

Vesikiertoisen lattialämmityksen korjaus/ vian etsintä

Rakennan uutta taloa, ja tarkoituksenani on muuttaa ensi kuun aikana. Putkiemies laittoi 2 viikkoa sitten alakerran lattialämmityksen toimintakuntoon (putkien vedellä täy...

Patteri joka lämpenee vain vähän toiselta puolelta

Hei,Meillä on kesällä asennettu maalämpöpumppu öljykattilan tilalle. Talossa on vesikiertoiset patterit joista yksi ei enää lämpene toivotulla tavalla, itse lämmitysjärje...

Ongelmia painesäiliön ja uppopumpun kanssa

Omakotitalossani on rengaskaivo, johon vaihdettiin uppopumppu, koska epäiltiin vanhan Ratkon olevan viallinen. Syynä olikin vuotava putki, joka vaihdettiin samalla. Uutta...

kalvopaisunta astian paine

Muutimme -86 valmistuneeseen yksikerroksiseen taloon jossa on puukattila, 2000 l. varaaja ja 200 l. kalvoastia, lämmitysputket kulkevat katon rajassa. Kalvoastia oli uusi...

ilman poisto avopaisuntajärjestelmästä

Taloni on tehty 76 vuonna ja siinä on yksiputkilämmitysjärjestelmä, niin sanotut ripapatterit. Tein juuri pesuhuoneremonttia ja pinnassa olevan lämmitysputken paikkaa put...

kattilapaine

Hei, Ongelmana on kattilapaine, joka ei pysy 0,5 barin yläpuolella. Olen muutaman kerran lisännyt järjestelmään vettä n.3 kuukauden aikana 0,8 baariin. Muutamassa päiväs...

Painesäiliön soveltuvuus elintarvikekäyttöön

Oman kaivon pumpun perässä oleva painesäiliön kalvo rikki, varaosan saamiseen menee joku viikko. No, se ei ole ongelma, pumppu vain käy aika tiuhaan. KYSYMYS, sain...