Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Mökin vessa tukkiutuu viikossa - missä vika?

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 2.3.2010 klo:11:26
Hei, rakennutimme mökin talvella-keväällä 2009. mökki ja vessa otettiin käyttöön huhtikuussa 2009. Sisävessa - ja umpisäiliö noin 20-25 m päässä. LVI-suunnittelija tehnyt suunnitelmat, LVI mies toteutti, vastaava työnvalvoja ollut aina paikalla. Vessa ei ole koskaan toiminut yli 7-8 päivää - sitten tukkeutuu. vesi jää pönttöön ääriään myöten ja laskee hyvin hitaasti, aluksi ei jopa ollenkaan muutamiiin päiviin. Kevät-kesä 2009 vessaa tyhjennettiin loka-autolla, ja aina korjattiin jotain. ensin putket talolta puoliväliin matkalla umpisäiliötä, sitten loppuosa, pelättiin että jossain on ehkä painauma. Sitten putket uusittiin jopa talon alla, että kivijalkaakin kaivettiin jo auki. Sitten kesällä 2009 hankittiin jo putkikuvaajatkin eikä mitään löytynyt! Vessa tukkeutui aina viikossa. Ei ole käytetty talouspaperia, eikä pönttöön heitetä ruokaa, siteitä tms.! Syksyllä 2009 kaivettiin kaikki auki, uusittiin putket vielä kokonaan ja tarkastettiin kaato (en muista, oliko 1-2 cm/metri mutta asiantuntijat paikalla). Syksyllä ei käytetty mökkiä kuin 5 päivää mutta kun jouluna jatkoimme 3 päivää, niin vessa taas tukossa (siis sama viikon toimimisaika taas). Nyt vessa on tukossa ja asianomaiset lvi-urakoitsijat ja vastaava työnvalvoja sanovat etteivät enää tiedä mitä voisi asialle tehdä. Miten saisimme vessan toimimaan??Virallinen vastaus
Vastaajan ajatukset menevät arvailuksi. Ongelma pitää olla päällä silloin, kun asiaa aletaan tutkia. Olettamuksena on, että viemärissä on tuuletusputki katolle, ja se on auki. Pitäisi tietää, missä kohtaa tuuletu...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Mökin vessa tukkiutuu viikossa - missä vika?":
Jäsenen antama (2.3.2010 klo:11:37) kommentti

Onko tuuletusviemäri myös mökin seinän vieressä? Melko pitkä putkiveto, eli saako viemäri korvausilmaa?

Jäsenen antama (2.3.2010 klo:13:08) kommentti

Pienellä huuhtelulla ei isot tarpeet kauaa kulje...Viemärin tuuletukset kuntoon,niin kyllä lähtee menee...

Jäsenen antama (2.3.2010 klo:13:24) kommentti

Jos putki ei saa korvausilmaa, niin eihän se vesi pöntössä nouse, päinvastoin vetää vesitilan tyhjäksi. Aika oikonen diagnoosi pistää ongelmaa pelkän tuuletuksen puutteen piikkiin.20-25 metrin putkiveto ei myöskään ole mikään pitkä, ja jos kaadot on moneen kertaan tarkastettu / korjattu, niin toimia tuon pitäisi. Onko kukaan tarkistanut putken liitosta umpisäiliöön? Onko ehjä, päässyt painumaan, tiiviste poikittain ruokottoman asennuksen jäljiltä...? Ja onko umpisäiliön kansi liian tiivis? Jos joku on keksinyt, että se voi haista ja tiivistänyt huoltokannen ilmatiiviiksi, niin silloin tuo outo käytös voisi selittyä.


Jäsenen antama (2.3.2010 klo:13:52) kommentti

Jos putki ei saa korvausilmaa, niin köntti ei liiku liukkaasti ja perään tulee toinen köntti joka tarttuu kiinni edelliseen koska sekään ei saa korvausoilmaa jne. Yksi veto vie veden vesilukosta mutta kun niitä on useita vetoja peräkkäin ilman korvausilmaa niin käy näin että putki tukkeutuu ja silloin vesi nousee koska putki on tukossa eikä vedä. Kyllä pitää panna tuohon talon seinustalle tai sitten katon läpi ylös asti tuuletusviemäri. Jos ei sellaista ole niin sellaisen asentaisin ensi tilassa. 20-25 metrin putki on pitkä ilman korvausilmaa tuovaa tuuletusviemäriä.

Jäsenen antama (2.3.2010 klo:13:59) kommentti

Tuon tuuletusviemärin puutteen vaikutuksen voi muuten testata työntämällä pöntön vesilukkoon taipuisan metrin pituisen ja tuuman paksuisen vesiletkun. Siitä viemäri hörppii ilmaa. Silloin kun ei vedetä pönttöä siihen voi panna tulpan ettei tule hajua sisälle.

Jäsenen antama (2.3.2010 klo:18:01) kommentti

Mistä olet, Halpakorjaus, tehnyt tuon päätelmän tuuletuksen puuttumisesta? Minä koitin vastata kysyjän esittämien tietojen perusteella. Niissä ei asiaa suoraan mainita, mutta kaikki taustatieto viittaa siihen, että tämä puoli olisi huomioitu.Nyt sinä ajat kuin käärmettä pyssyyn (tai viemäriin?) tuota väittämääsi vaikkei sille ole mitään vahvistusta tullut. Eikös maltettaisi odotella lisätietoja?


Jäsenen antama (2.3.2010 klo:20:35) kommentti

"Jos putki ei saa korvausilmaa, niin eihän se vesi pöntössä nouse, päinvastoin vetää vesitilan tyhjäksi."

Voin kokemuksesta sanoa, että nostaa vedenpinnan pöntössä ja ei vedä, mikäli ei saa korvausilmaa. Johtuuko tukkeutumisesta vai mistä, mutta näin ainakin itsellä oli, kun ekana talvena veti tuuletusputken jäähän, kun en ollut ehtinyt eristää sitä. Kuumaa vettä kun kävi katolla kaatamassa putkeen, niin johan alkoi vetää.

"Onko kukaan tarkistanut putken liitosta umpisäiliöön? Onko ehjä, päässyt painumaan, tiiviste poikittain ruokottoman asennuksen jäljiltä...?"

Oli maininta, että linja kuvattu.

Jäsenen antama (2.3.2010 klo:21:29) kommentti

Minuakin on ihmetyttänyt olettamus tuuletusputken puuttumisesta vaikka siitä ei ole mainittu mitään. On kuitenkin LVI-suunnittelija suunnitellut ja LVI-mies tehnyt, mestarit ja asiantuntijat ovat olleet paikalla sekä rakentamisen että korjausten ja tutkimusten aikana. Ei luulisi, että noin alkeellista virhettä olisi päässyt tapahtumaan tai että sitä ei olisi korjattu.

Jäsenen antama (2.3.2010 klo:22:34) kommentti

Viemärin tuuletus ei ole välttämätön muuten kuin "byrokratiaa varten" yksittäistapauksessa viemärit toimivat aivan moitteettomasti siitä huolimatta.

PS! nimimerkki "Kokemusta on" ja aivan riittävästi!

Jäsenen antama (2.3.2010 klo:22:57) kommentti

Edelleenkin odottelisin lisätietoja kysyjältä. Täällä palstalla on jo valmiiksi hauskoja(?) esimerkkejä siitä, kun kysy?vastaamme??? puolelta alkaa ketju, joka ei kysyjää enää kiinnosta. Me puolestamme voimme vääntää tästä kolmekymmentä sivua, mutta lähtöasetelma unohtuu viimeistään toisen sivun jälkeen. Ja jos ei kysyjää kiinnosta, niin eikö näitä voi pohtia omassa ketjussaan?Marklaria säestän niin, että tuo tuuletuksen tukkiutuminen aiheuttaa pöntön tulvimista vain, jos laskuputken pää on ummessa. Eli kuten viittasin, ei umpisäiliö "huohota". Ja tuo kronologia linjan kuvauksen / uusimisten välillä jäi epäselväksi, emme tiedä onko joku tutkinut noita ehdottamiani vikamahdollisuuksia. Taas tarvittaisiin lisäinfoa, ennen kuin voimme varmoina esiintyä. Lisäksi itsellä on riittävästi kokemuksia "kuvausryhmistä", jotka eivät halua tahria kameroitaan. Huono on näiltä pohjilta tuomioita jakaa...
Jäsenen antama (3.3.2010 klo:6:14) kommentti

Arvoisa Pete; odottele vain rauhassa. Silti sinulta on 3 viestiä lisäämään spekulaatiota tämän asian ihmettelyyn ilman kysyjän lisätietoja. Niin ja tähän ei tarvitse vastata.

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:6:45) kommentti

Kun kysyjä on hiljaa kuin se kuuluisa pisi sukassa, niin todettakoon kuitenkin vielä: Koska "kaikki on kunnossa", niin kaikki tutkimukset on suoritettava silloin, kun se "tapaus on päällä" ja laukaistaan se tapaus puhtaaksi, minkä jälkeen raotetaan säiliön tyhjennysputken korkki siten, että sieltä on mahdollista poistua ilmaa vapaasti. Ja ei kun sitten taas käyttämään normaalisti.

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:7:33) kommentti

Koska kaikki muutkin on tykänneet spekuloida tätä kysymystä, niin liityn minäkin joukkoon. Umpisäiliöjärjestelmä ei tasan tarkkaan toimi ilman tuuletusputkea, vaikka Monta on paljon kokemusta siitä.

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:8:36) kommentti

"Umpisäiliöjärjestelmä ei tasan tarkkaan toimi ilman tuuletusputkea, vaikka Monta on paljon kokemusta siitä."
 
Valitettavasti on tuotettava ThePutkimies:lle pettymys. Sillä ko. laisesta systeemistä on kokemusta noin tasan tarkkaan kylläkin vain noin 30 v (kolmekymmentä vuotta) ja sen jälkeen kunnallisesa systeemissä tasan tarkkaan kylläkin vasta vain noin 5 v (viisi vuotta). Ehkäpä se konkreettinen kokemus ei sitten riitä susirajan takana.

No ollakseni rehellinen, niin kyllä sellainen tuuletusputki on, mutta se on tiukasti ilmatiiviisti tulpattu yläpohjan ja vesikaton välissä. Kukas nyt tarpeettomia reikiä ja läpivientejä vesikattoon tekee, kun systeemi pelittää/on pelittänyt aivan täysin moitteettomasti. Sehän olisi hölmöyttä, mutta en tietenkään suosittele muille, vaan tehkää niin kuin muutkit laumassa. 

Se hyvä puoli siinä on, että naapurit eivät ole päässeet sanomaan, että teidän katolta tulee paskan  hajua meidän ilmastointiin eikä muutakaan mustaa naapurien harmiksi, joten naapurisopu on siitäkin syystä säilynyt aivan hyvin.

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:8:42) kommentti

Tulipahan mieleen myös tällainen syy-yhteys; mikäli säilöön tuleva putki on ohjattu säiliössä alasuin ja putken pää on tällöin myös

tyhjänä oloa lukuunottamatta veden alla ja jos säiliössä oleva vesi jäättyy pinnastaa, niin kuin mökkitapauksissa usein käy, estyy tällöin veden pinnan nousu (= vastaa täytenä olo tilaa), niin säiliö ei ota vastaan tavaraa.

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:17:59) kommentti

"Tulipahan mieleen myös tällainen syy-yhteys; mikäli säilöön tuleva putki on ohjattu säiliössä alasuin ja putken pää on tällöin myös
tyhjänä oloa lukuunottamatta veden alla ja jos säiliössä oleva vesi jäättyy pinnastaa, niin kuin mökkitapauksissa usein käy, estyy tällöin veden pinnan nousu (= vastaa täytenä olo tilaa), niin säiliö ei ota vastaan tavaraa."Spekuloidaan lisää.

Kun tuuletus on kunnossa, niin säiliö imee kakkaa, niin kauan kuin pönttö on säiliön pinnan yläpuolle.. ja yleensä on. Meillä on metrinen tyhjennysputki ja tulee vaikka yli jos ei tilaa autoa tyhjentämään.

Ja ei edes mökkikäytössä umpisäiliön pidä jäätyä. On reilusti maan alla ja tarvittaessa eristetty. Ja ko. tapauksessa oli putkia uusitty yms.. tuskin talvella.

Tuota tuuletusta spekuloin kunnes kysyjä sen toimivuuden vahvistaa. Ja jos se tuuletus on kunnossa, niin ei haittaa vaikka umpisäiliön korkki on uretaanilla tiivistetty.. olettaen, että vesitaskun muodostavia painaumia ei ole matkalla.


Jäsenen antama (3.3.2010 klo:18:39) kommentti

"ei haittaa vaikka umpisäiliön korkki on uretaanilla tiivistetty.."

Tuohan pitää varmasti paikkansa, kun kaikki on kunnossa.

Jopas alkaa uretaanin erinomaisuus mennä perille. Kyllä siinä kannattaa käyttää vain normaalia lisäineetonta ko. tynnyriin tarkoitettua korkkia eikä mustan rellun korkkia. Silloin saattaa naapurit hermostua, kun silloin sitä mustaa rellua saattaa levitä naapurin harmiksikin. Kaikihan ei tykkää mustasta rellusta, kun sitä on kujilla ja käytävillä. Toisaalta en ymmärrä sitä kaksinaismoraalia, että sitä joillakin on oltava ja toisaalta eivät tykkää. Onkohan se masokismia? 

Korkkitestillä aikaisemmin tarkoitin sitä, että "tynnyri saa/poistaa" silloin varmasti ilmaa.

Olen samaa mieltä, että pönttö pintoineen ei saa jäätyä. Onhan se eräs spekulaatio tuokin, mutta mutta... (en uskalla sanoa, jotta en vain loukkaa ketään ja varsikaan, kun sädekehä pään päällä loistaa ja on puhdas pulmunen ja minulla on vain junttikarvareuhka, ei paras, mutta ainoa, kun se on päässä, niin sisältö on samaa).

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:19:01) kommentti

Montalle kysymys: mistä tyhjän säiliön ilma poistuu kun säiliö alkaa hiljakseen käyttöasteen mukaan täyttymään, jos ei ole minkäänlaista tuuletusta?

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:19:37) kommentti

Enpä kerro, mutta "se pyörii sittenkin". Systeemin suunnitteli ja teki aikoinaan eräs, jota en myöskään paljasta. Tämä on tosi eikä siinä ole mitään koiraakaan haudattuna, vaan se pitää oivaltaa. En lähde myöskään mihinkään arvailuleikkiin! Jos ei oivalla, niin olkoon silloin arvoitus.

Sen verran kerron, että varmuuden vuoksi on tuuletusviemäri vedetty riitävän pitkälle heti aikoinaan, jos on tarpeen vetää katon läpi, mutta kun systeemi toimi aivan moitteetomasti heti alusta pitäen, niin ei ole ollut tarvetta mennä putkella katolle saakka.

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:19:59) kommentti

Aivan pöntön ei pidä/tulisi jäätyä, mutta jos näin on päässyt käymään, että pinnalle on syystä tai toisesta muostunut jääkerrostuma (kansi) ja purkuputken pää on veden alla, niin lähes varmuudella pönttö ei "vedä" kuin sen verran, mitä putkeen sitä itteensä mahtuu

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:20:36) kommentti

"Aivan pöntön ei pidä/tulisi jäätyä"

Kysyjä: Kevät-kesä 2009 vessaa tyhjennettiin loka-autolla, ja aina korjattiin jotain. ensin putket talolta puoliväliin matkalla umpisäiliötä, sitten loppuosa, pelättiin että jossain on ehkä painauma. Sitten putket uusittiin jopa talon alla, että kivijalkaakin kaivettiin jo auki. Sitten kesällä 2009 hankittiin jo putkikuvaajatkin eikä mitään löytynyt! Vessa tukkeutui aina viikossa.

Tuosta itsekkin päättelin, että ei todellakaan pidä/tulisi kesällä jäätyä. No hyvähän se on, että sekin spekulaatio tulee käytyä.

Nämä ketjut taitaa olla foorumin mielenkiintoisimmat, joissa kysyjä ei ole välissä sohlaamassa

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:21:26) kommentti

Itse kokeilisin sitä halpakorjauksen letkulla tehtävää kepulikonstia ensimmäiseksi.

On tosiaankin hienoa, että voimme puhua paskaa (tässä tapuksessa kirjaimellisesti) ilman alkuperäisen kysyjän tarkempia tietoja.

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:21:34) kommentti

Spekuloidaan lisää: Jospa kysyjä heittikin paskaa tänne jauhettavaksi ja lueskelee naureskellen joutilaitten paskan jauhantaa? En tietenkään väitä, mutta..... kaikkihan on mahdollista eli veti välistä eli hatusta.

Kyllä se siitä.... laantuu, kun kaikki tärkeilevät asiantuntijat ovat sanoneet tietonsa julki.

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:22:08) kommentti

Aikas selvä tapaus,huuhteluvesimäärä on liian pieni.

kokeile käyttää viikko sitä reilusti isommalla huuhtelulla,vaikka siten että pitää nappulaa pohjassa joka vedon jälkeen hetken.

Mulla kahdessa talossa sama ongelma ja molemmat korjaantunut huuhtelua lisäämällä.

Jäsenen antama (3.3.2010 klo:22:32) kommentti

Minimi on 4 litraa ja yleisin 6 litraa. Kyllä sen pitäisi riittää, kun vielä muutakin vettä lasketaan?

Jäsenen antama (4.3.2010 klo:9:46) kommentti

...."kun vielä muutakin vettä lasketaan"Ei kai sentään umpisäiliöön ? Eikös ne muut vedet mene "eri osotteeseen"?Tämä pienenä täsmennyksenä.


Jäsenen antama (4.3.2010 klo:10:15) kommentti

Sen verran on kyllä lisättävä/oikaistava vaihtoehtoja:n käsitystä, että usein kaikki vedet (myös harmaat) on johdettava kyseiseen keräilysäiliöön tankkiautolla poiskuljetetavaksi ts. talosta saa tulla tällöin vain ja ainoastaa yksi ja sama viemäri, johon talon "sisällä" kaikki viemärit (en puhu nyt tuomareista, nekin kannattaa huuhdella välittömästi sinne aitoon viemäriin) on yhdistettävä.

Se on taas toinen juttu, jos aamu...aaamukus..t käydään heittämässä/laskemassa kuusenjuurella, jos sellainen sattuu olemaan. Tämä tapa/säästö on kunkin asia, mutta en suosittele ainakaan pitkänpäälle (en tietenkään tarkoita juuri "sitä").

Jotkut, kun laskevat pyttyyn laulellen vesiä, niin vetävät vain hieman siitä "vesikammesta", että keltaisuus hieman lievenee pytyssä ja sitten joskus vain koko säiliöllisen. Kullakin on tapansa. Saa olla, kunhan systeemi toimii. Normaalin pytyn toiminnan avulla systeemi toimii varmasti, kun systeemi on kunnossa ja putkistossa on oikeat kaadot eikä ole vaaterissa eikä perskaatoja.

Jäsenen antama (4.3.2010 klo:11:24) kommentti

Monta mökin kuin myös vakituisen asunnon kyseessä ollessa hyväksytään uuden asetuksen puitteissa myös ns. erillisjärjestelmä; wc-jätökset umpisäiliöön ja harmaat vedet saostuskaivojen kautta imeytykseen

Jäsenen antama (4.3.2010 klo:13:33) kommentti

En väitä ja ala väittelemään, sillä se on tapauskohtainen, sillä satavarmasti, tiedän takuulla, että eräässä ja toisessakin  tapauksessa sallittiin vain siis vain yksi viemäri talosta. Enpä kerro, kuka oli siinä esim. KVV:nä. Sallikoon mitä uudet määräykset tahansa, mutta aina ei ole suotavaakaan imeyttää. Ko. tapaus/-t olivat/ovat pientalokaava-alueella. Siis ei pisaraakaan imeyrykssen, vaan kaikki saunahikipisaratkin siihen yhteen ja samaan sammioon. Se on eri asia syvällä metsässä. Että näin tällä kertaa.

Toisille sallitaan, toisille ei! Sekin sallittakoon.

Jäsenen antama (4.3.2010 klo:18:33) kommentti

Aina ei imeytyskentän teko onnistu. Ja tärkeällä pohjavesi alueella voi olla kielletty.

Jäsenen antama (4.3.2010 klo:20:41) kommentti

Oli kenttä tai ei, mutta jos paskat menee pyttyyn 1 prosentin tasaisella kaadolla ja putkiliitokset on kunnossa, sekä korvausilma oikeaoppisesti toteutettu, niin ei tukkeudu, vaikka huuhtelu olisi aina 4 litraa. Tietysti jos paperia työntää koko rullan joka kerta ja kortongit ja muut kuulumattomat päälle, niin ehkä sitten.

Voi olla turha sanoa tätä, mutta jos kysyjä vaikka pienessä mielenhäiriössä erehtyisi tätä lukemaan, niin suosittelen pyytämään jostain muusta putkifirmasta asiantuntijan paikalle, jos ei omin avuin tai toteuttajan toimesta homma selkene. Kuitenkin aika simppeli järjestelmä joka ei vaadi avaruusfysiikkaa eikä monen sivun spekulaatiota, jos ammattimies paikanpäällä asian tutkii. Ei sillä, etteikö tänne spekulaatiota mahtuisi.

Jäsenen antama (4.3.2010 klo:21:30) kommentti

Nimenomaan,että mitä sopimatonta sinne WC-pönttöön on mahdollisesti laitettu,salaa...

Jäsenen antama (5.3.2010 klo:0:08) kommentti

Niin kuin "Monta" tuossa jo totesi voi olla, että kysyjä jo hykertelee näille vastauksillemme/kommenteillemme. Toisaalta tuossa "Marklar":n komentissa on todella varteen otettava vaihtoehto esitetty!

Jäsenen antama (5.3.2010 klo:6:56) kommentti

olisiko se liian vaikeeta kokeilla vetää joka kerta sitä vettä enemmän?

Jäsenen antama (5.3.2010 klo:10:04) kommentti

Paikan päällä käynyt ammattimies pitäisi nähdä onko viemäriän käyttävä porukka mahdollisesti ongelman aiheuttaja tietämättään,huolimattomuuttaan tai tahallaan.


Jäsenen antama (5.3.2010 klo:19:54) kommentti

Kun kerran kaikki on noin kunnossa niin kannattaa vaihtaa se valuvikainen kiinalainen tai suomalainen WC-istuin uuteen, sutjakamman valureitin omaavaan.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Saunan seinien eristäminen

suunniitelemme saunaa piharakennukseen joka on rapattu ulkopuolelta. Jos saunan tekee puusta mökin sisäpuolelle miten on eristettävä sauanan seinät? Tarvitseeko alumiinie...

Ilmaletkuongelma

En saa ilmaletkua irti naulaimesta, missä mahtaa olla vika?...

K: Ilmaa pattereissa

Hei.vesikiertonen patterilämmitys pakkasella toimii ihan hyvin.kun ilmalauhtuu niin pattereihinalkaa kertymään ilmaa ja patterit alkaa pulputtaa.lämmityksestä vielä öljy...

Porakaivon vesi muuttui ruskeaksi

Rakensimme uuden mökin 5 vuotta sitten. Samalla teetimme porakaivon (syvyys 150 m). Vesi on ollut viiden vuoden ajan hyvää. Haisee hieman mudalle jos emme ole pitkään aik...

huurtuminen

kolminkertaiset ikkunat ei lämpölasit missä vika kun menee huuruun ja pakkasella jäähän ikkunan alaosasta ei sisin lasi mutta seuraava sisältä päin...

Saneeraus

Tarkoituksena olisi tehdä jo olemassaoleviin tiloihin sekä vessa että kodinhoitohuone. Missä tapauksessa kodinhoitohuoneessa ja vessassa pitää olla lattiakaivot? Jos vanh...

Vessan korjaus

Olemme ostamassa rivitalo-osaketta, missä on meidän tarpeisiimme liian pieni vessa (vessassa tulisi olemaan pyykinpesukone). Mitä tulisi ottaa huomioon, jos haluaisimme l...

Lattialämmitys lämpeää vain vähän ( sähkö )

Lattialämmitys ( sähköllä ) ei lämmitä kuin vähän. Termostaatti ja anturi vaihdettu ja sama ongelma jatkuu. Kummassakaan termostaatissa ei nouse lämpö kuin 2 kohdalle, se...

Lämmin vesi hukassa

Terve. Asumme -77 valmistuneessa ok-talossa, jossa on kaukolämpö alkuperäisellä putkistolla ja lämmönvaihtimella. Tänään huomasimme, että käyttövesihanoista ei tule olle...

Miksi ruoho ei kasva?

Jää oli polttanut takapihamme kauttaaltaan niin, ettei ruohoa ollut ollenkaan, pelkää maata. Isännöitsijä toi meille ruohonsiementä ja antoi ohjeet, joiden mukaan toimimm...

vedentulo porakaivosta pätkii

Missä vika ? Laskiessani hanasta vettä vedentulo loppuu yhtä äkkiä ja hetken aikaa tulee pelkkää ilmaa. Tänä aamuna kokeillessani ensin tuli vettä noin 10 sekuntia ja sen...

laatoitus halki

Keittiön seinässä on juuri siinä missä cyproc ja harkkoseinä yhtyvät laatat menneet vaakaan halki ja sauma ylhäältä pystyyn halki.Samalla rivillä toisessa päässa missä ul...

Miksi patteri ei lämpiä?

Asumme v.1915 rakennetussa omakotitalossa, missä on varaava vesikiertoinen sähkölämmitys. Tänä talvena yksi, keskimmäisen kerroksen, patteri ei lämpiä. Missä mahtaa olla...

Viemärinhaju uudessa asunnossa.

Olemme ostaneet uuden kerrostaloasunnon huhtikuussa 2006. Saman vuoden syksyllä alkoi haista viemärille kylpyhuoneessamme. Rakentaja on "tutkinut" asiaa viime vuoden helm...

Betonin kuivuminen ja sisälämpötila

Hei, olisin tiedustellut, että missä asteessa huonelämpötila olisi pidettävä, jotta betoni kuivuisi 8:n -18 viikon aikana tai mikä on optimaalilämpötila silloin. Kyse...

Häiritsevä hurina/ulina

Asumme 2010 valmistuneessa paikallaan valetussa kerrostalossa, jossa on noin 40 huoneistoa. Toukokuussa 2011 asunnossamme alkoi kuulumaan häiritsevää ulinaa/hurinaa ja sa...

haja-alueen viemäröinnistä

Jos on 2 rengaskaivoa jo olemassa, millaisia lisä ratkaisuja uusi asetus vaatii? Millainen selvitys pitää olla valmiina vuoden loppuun mennessä ja kuka sen tekee... ...

Veden pinta laskee ja heiluu wc pöntöissä

Hei Perinteinen putkiremontti valmistui kerrostalon ylimmässä 7 kerroksessa joulukuussa 2015. Helmikuussa alkoi hävitä vettä wc pytyistä...

lattialämmityksen vian paikantaminen

kylpyhuoneessa on lattialämmitys (sähkö).mut se hajos.voiko paikantaa vian missä se on vai joutuuko koko lattian piikkaamaan suosiolla auki kokonaan ja laittamaan vaan uu...

Paha haju kylpyhuoneessa

Voiko ällö haju kylpyhuoneessa johtua lattian laatoistusmokasta? Laatat verkossa kiinni olevaa pientä mosaiikkilaattaa, jonka alla paikoittain liian paksi kerros kiinnity...

Lämmitysjärjestelmään kertyy painetta, missä vika?

Minulla on kaksoiskattila (öljy/puu) ja siihen yhdistettynä kalvopaisunta-astia, 1800l varaaja ja vesikiertoinen lattialämmitys. Lämmitys tuntuu toimivan, mutta viime kuu...

LEIVINUUNI

Talosamme on tulikiven vuonna 1982 tekemä leivinuuni/puuhella. Leivinuuni vetää suhteellisen hyvin, hellaosa vetää todella hyvin. Kun leivinuunin on lämmittänyt ja laitta...

vesikiertopatteri

kysyisin että missä mahtaa olla vika kun talossamme on vesikiertopatterit mutta yläkerran patteri ei tahdo pysyä lämpimänä, kun sen ilmaa se kyllä lämpiää kokonaan mutta...

pesän saumat

meillä on alle puolivuotta vanha tiilerin jussi takka. pesän takaosan pystysaumaan on muodostunut hiushalkeama alhaalta ylös usean "varvin" matkan. Käyttöönotto ja lämmit...

Ilmanvaihto ulvoo

On uudisrakennus jossa juuri kytkin Valloxin Digit Se n päälle. Huoneissa kuuluu voimakas vihlominen venttiileistä. Aäänenvaimentimia on asennettu IV suunnitelman mukaise...