Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Milloin saa vapautuksen kunnan vesi- ja jätevesiverkkoon liittymisestä?

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 10.7.2018 klo:12:06
Naapuri on rakentanut ilman lupaa lisäsiiven (sauna/pesuhuone/wc), johon naapuri hakee rakennuslupaa.

Asumme haja-asutusalueella, kuitenkin kunnan viemäri ja vesiverkko ovat saatavissa yksityisten maiden rajalla, jossa yhteiiset tiealueet.

Kiinteistöt eivät sijaitse vesistön äärellä, mutta alue on pohjavesialuetta. Rakennuspohja on hiekkapohjaista peltomaista metsä-aluetta ja tontit yli hehtaarin kokoisia.Rakennusvalvoja väitti ihan pokkana puhelimessa, ettei vesi/jätevesiverkkoon tarvitse liittyä, vaikka sijainti on Hämeenlinnan veden toiminta-alueella. Naapurin jätevesijärjestelmää ollaan korjaamassa umpivesisäiliöksi. Ja ei kuulemma kuulu rakennusvalvojalle nämä asiat (voiko oikeasti olla edes totta?). Kaikki vaan eivät tiedä, ettei vesi/jätevesiliittymää tarviyse ottaa. Miksi, en saanut vastausta.

Kunnan ympäristöviranomainen taas on eri mieltä. Jos jätevesijärjestelmää pitää korjata, pitää ympäristöviranomaisen mukaan liittyä vesi- ja jätevesiverkkoon, kun se on saatavilla jo yli 15v sitten rakennettuna kyseisellä alueella.

Hämeenlinnan rakennusjärjestys koskee aluetta. Hämeenlinnan veden toiminta-alueella ollaan.Koska  ja millä perusteilla voi nykyisillä rakennuslainsäädännöillä välttyä liittymästä kunnan vesijohto- ja jätevesiverkkoon vesijohtoverkoston toiminta-alueella?

Vähävaraisuudesta tuskin on kyse, koska luvattoman rakentamisen lisäksi naapuri hakee muullekin laajentamiselle samaan kiinteistöön lupaa, nykyisen luvattoman rakentamisen lisäksi.Nyt tuntuu, että eri viranomaiset pallottelevat vastuukysymyksiä keskenään ja kukaan ei vastaa aiheesta.

Kenelle asia kuuluu ja kuka on aiheesta virkavastuussa?Virallinen vastaus
Ei ole mahdollista olla liittymättä kerrotuissa olosuhteissa vesi- ja viemäriverkkoon.  Asian kanssa e...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Milloin saa vapautuksen kunnan vesi- ja jätevesiverkkoon liittymisestä?":
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kenen hommia?
Hei! Kuulun kaupungin jätevesiverkkoon. Vanhassa jätekaivossa menee puolipyöreä putki kiinteistöstä kaivon "yli" käsittä...
Veden paine
Meillä on kunnan vesijohdot ja viime yönä heräsin, kun vesi suhisi ja vesi virtasi paineventtiilistä lattialle (viemäriin onneksi). Syy on...
Routaeristys tontin rajalla
Hei Rakentaja.fiOlemme aloittamassa rakentamaan autokatos/varasto -yhdistelmää. Rakentaisimme sen kunnan rajalle, koska kuntakin antaa siihen luvan. Emme ole ku...
vesi-imurille korvike
Meillä on talvet kylmillään oleva mökki, johon saimme kunnan veden. Hanoja on tasan yksi sisällä + vesiposti ulkona. Putkiasentaja neuvoi ta...