Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

lämmivesivaraajan omituinen tiputteluvuoto

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 13.7.2010 klo:10:35
Kysytäänpäs täältä apua ongelmaan, jota kukaan ei tunnu osaavan ratkaista.

Asumme kolmisen vuotta vanhassa rivitaloasunnossa, jossa on haato merkkinen 300 l lämminvesivaraaja. Varaaja lämmittää vettä yösähköllä ja napsahtaa päälle aina klo 22.00.
Noin 22.30 varaaja alkaa tiputtelemaan vettä (paineen kera), ja tuo tiputtelu kestää 1-2 tunnin ajan. Vettä tulee vaihtelevasti n. 6 dl-reilu 2 litran välillä.

Havahduimme tuohon tiputteluun kun kaappi alkoi pitää lämmittessään ääntä. No, saimme huoltomiehen paikalle, joka vaihtoi varoventtiilin ja sanoi, että sen pitäisi auttaa. Ei auttanut, vuoto jatkui samanlaisena. Huoltomies kävi tsekkaamassa kaapin uudestaan, eikä löytänyt vikaa, sanoi, että seuraavaksi sähkömiehen homma. sähkömies kävi paikalla, tarkisti termostaatin toiminnan, totesi sen toimivan, mutta nosti kaapin lämpötilaa 75 asteeseen, jotta vesi ei ehdi päivän aikana jäähtymään liikaa eikä tiputtelisi sen vuoksi.
No, eipä auttanut sekään.

Lattiakaivo on kaapin alla, joten sen puolesta ei hätää, mutta tuo tiputteluveden määrä kuulostaa meistä paljolta. Vuositasolla se on suuri määrä ns. turhaa vedenkulutusta.

Mikä neuvoksi?



Virallinen vastaus
Ensimmäiseksi pitää mitata vesilaitoksen verkoston paine. Oletettavasti se on melko korkealla. Varoventtiili on ilmeis...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / lämmivesivaraajan omituinen tiputteluvuoto":
Jäsenen antama (14.7.2010 klo:11:30) kommentti

Kuulostaa minusta aika normaalilta. Lämpölaajenemisen ilmiön seuraushan tämä on, ja määrät vaihtelevat lämpimän veden kulutuksen mukaisesti.

Jäsenen antama (14.7.2010 klo:13:27) kommentti

"Vuositasolla se on suuri määrä ns. turhaa vedenkulutusta."

Eli noin 0,5m3 vuositasolla. Onhan se tietenkin turhaa, mutta jos esim. 100€ kulutat tuon ominaisuuden poistamiseen, voit laskea montako vuotta kuoletat tuota säästöä.

Mutta hyvähän se vuodon syy on kuitenkin tietää.

Jäsenen antama (16.7.2010 klo:20:42) kommentti

Laskin, että 300 litraa vettä laajenee 2,7 litraa 50 C lämmityksessä. Eli 10 C lämmityskin tiputtaa n. 0,5 litraa... Edellyttäen, että vettä ei lasketa hanasta välillä.

Jäsenen antama (16.7.2010 klo:22:32) kommentti

En pysty laskemaan tuota veden laajenemista esim. 50 asteen verran veden lämmetessä. Yksinkertainen syy on se, kun meille vääripäin käydyssä kiertokoulussa opetettiin, että vesi ei laajene/paisu litroissa tasaisesti lämmetessään sinne ylöspäin kohti kiehumipistettä mentäessä. Se  lämmetessään jopa menettääkin tilavuutta tietyissä oloissa. Onhan se ihme aine kaikin puolin.

Vaikka en ole edes viisas, saatikka viisas insinööri, niin uskallan väittää virheelliseksi tuota viisaan laskelmia. Saattaahan se olla oikeinkin uudella vedellä, mutta ei vanhalla vedellä. Mene ja tiedä!

Jäsenen antama (16.7.2010 klo:23:02) kommentti

Kaiken kaikkiaan kuitenkin aika turhaa saivartelua mittailla näitä
varoventtiilin hukkaamia litroja, sen verran pienistä määristä on kyse.

Jäsenen antama (17.7.2010 klo:16:14) kommentti

Jos kuitenkin saivarrellaan, niin mistä sitä uutta vettä saa, oon ollu siinä uskossa, että kaikki vesi on lähes äärettömän vanhaa, oman lyhyen elämäni mittapuussa :)



Mutta, laajenemista ei varaajan käyttölämpötilpoilla saa poiskaan, joten tiputtelu jatkunee ja haittaa siitä ei ole.

Jäsenen antama (17.7.2010 klo:18:36) kommentti

Niinhän se on, että vesivanhin voitehista, joten vesi on siis ilmeisesti vanhaa, mutta aattelin, että viisaat ovat keksineet uuden veden, jossa tuo 300 l paisuu tuon viisaan laskeman verran. Epäilen keksintöäkin määrän lisäksi.

Jäsenen antama (20.7.2010 klo:23:29) kommentti

Myönnetään, että laskelma on vain suuruusluokka. Ja lisäksi varaajan laajenemista ei ole huomioitu... Varaajan perässä olevat putketkin laajenevat lämpötilan mukaan yms... :)

Koitin tuoda esille, että sieltä tulee vettä enemmän kuin muutama tippa. Ei silti rahallista merkitystä.

Sanotaan niin, että jos menee tuon määrän yli, niin silloin jokin mättää. :)

Jäsenen antama (21.7.2010 klo:2:13) kommentti

Ja jos ei tiputa / valuta vettä ulos lainkaan, niin silloinkin mättää.



Oliskohan, että se varoventtiili toimii, mutta ei aina sulkeudu täysin siihen "painearvoon"(?)mihin pitäisi.

Jäsenen antama (26.7.2010 klo:22:25) kommentti

alkuperäinen kysyjä kiittää kaikkia vilkkaasta keskustelusta.

Tärkeintä saada tieto, että kaikki ok, eikä valuvan veden määrä ole huolestumisen arvoista.

Nyt lopetetaan sen mittaaminen ja uskotaan kaiken olevan kunnossa.

Jäsenen antama (27.7.2010 klo:7:40) kommentti

Eikös se liika paine pääse takaisin sinne mistä se tuli eli verkkoon?

Jäsenen antama (27.7.2010 klo:8:24) kommentti

Takaisku venttiili tulevaan kylmään veteen.Kalvopaisunta säiliö lämpöiseen veteen ja sinne sopiva vastapaine,voisikohan tästä olla tiputukseen apua ?

Jäsenen antama (27.7.2010 klo:13:38) kommentti

Varmasti olisi, mutts määrät on niin pieniä, ettei se tahdo millään kannattaa rahallisesti. En ole putkimies, mutta oletan, että käyttövesipuolen kalvopöntöillä on jotain vaatimuksia ja materiaalikin lienee (ei tarttis ruostua) eri, kuin patteriverkon paisunnassa.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

sähkön kulutus

Olen aikeissa laittaa erillisen lämmivesivaraajan. Kuinka valjon esim. 450 litran vedenlämmitin kuluttaa sähköä. Käytössä on yösähkö. Taloudessa on 4 henkilöä ja suihkuss...

jumi syö kalusteet?

Omituinen ilmiö suht uudessa keittiössä(alle 2 v): laminaattitason alta tai liitoskohdasta putoilee jauhoa ihan kuin joku ötökkä järsisi sitä. Mistä voisi olla kysymys? M...

Wc-pöntön vesi muuttuu ruskeaksi

Osaatteko sanoa miksi wc-pöntön(sekä ylä- että alakerrassa)  veden väri muuttuu muutama tunti käytön jälkeen sameaksi / rusehtavaksi? Huuhteluvesi on täysin puhdasta vesi...

Wc-pöntön veden väri ruskeaa

Osaatteko sanoa miksi wc-pöntön(sekä ylä- että alakerrassa)  veden väri muuttuu muutama tunti käytön jälkeen sameaksi / rusehtavaksi? Huuhteluvesi on täysin puhdasta vesi...

Lastenhuoneen haju

Ttyttären perhe on muuttanut kerrostalohuoneistoon.Lasten huoneessa on tapetoitu (valmisliisteri) ja maalattuvesiohenteisella sisämaalilla seiniä ja kaappien ovia.Remontt...