Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lämminvesivaraajan takaiskuventtiilin toiminta

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 4.8.2009 klo:16:29

Kun takaiskuventtiilin nupista kiertää niin vettä alkaa virrata putkesta. Mutta miten nopeasti vedentulon kuuluu loppua kun nupista irrottaa? Meilllä putkesta tulee noin viisi sekuntia vettä sen jälkeen, koko ajan väheten (putki noin 50cm pitkä). Vedentulo loppuu yhteen tai kahteen pieneen "ryöpsähdykseen" (ehkä 1/2 desiä/ryöpsähdys). onko tämä normaaalia? Muuten venttiili toimii oikein eli yöllä kun vesi lämpiää, vettä tiputtaa putkesta ja päivällä putken pää on kuiva.

Olimme poissa kotoa 8 päivää ja tuona aikana vettä oli kulunut 18 litraa jonnekin. Talossa on kaksi wc-pyttyä, joista toinen on ihan uusi ja toinen 20 vuotta vanha. kumpikaan ei vuoda, vanhemmasta on todistetusti jopa haihtunut vettä vesilukosta. Vesiputket menevät suojaputkissa ja kaikki näkyvät liitokset ovat kuivia. piilossa ei tietääkseni ole liitoksia. tuon 8 päivän aikana varaaja oli pois päältä ja se laitettiin päälle noin 4 tuntia ennen mittarin lukua.

Voiko olla mahdollista että takaiskuventtiili päästää liikaa vettä läpi ennen kuin sulkeutuu kunnolla ja vesi katoaisi tätä kautta?
Virallinen vastaus
Takaiskuventtiilin viasta ei ole kyse. Koko lämpimän käyttöveden järjestelmän lämpötila laski huonelämpötilaan. Varaajan koosta riippuen veden tilavuus on yli kolmesataa litraa. Järjestelmä täyttyi kylmällä vedellä. Kun lämmitys aloitettiin, vesi laajeni. Olisi pitänyt mitata, miten paljon takaiskuventtiilistä tuli vettä lämmityksen aikana; oletettavasti aika paljon. Vesilaitoksen verkoston paineenvaihtelu voi myös pyörittää mittaria vähän. Varmista vielä kerran WC-istuinten mahdollinen vuoto. Sen saa selville vain paperikokeella. paperi laitetaan takalaitaan kiinni. Jos paperi on puolen tunnin kuluttua kostunut, pohjatiiviste vuotaa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Lämminvesivaraajan takaiskuventtiilin toiminta":
Jäsenen   antama (24.11.2018 klo:18:11) kommentti

Nimitykset ovat tässä aivan väärät. Tässähän on kyseessä varoventtin eli ylipaineventtiilin toiminta. Takaiskuvennttiili on se joka estää veden virtaamisen varaajasta takaisin syöttösuuntaan eli mittarille päin.