Jäsenen Lvivaari antama (30.10.2009 klo:10:27) kommentti Varaajan sekoitusventtiiliryhmän varolaite päästää varaajan lämpötilan nousun takia muodostuvan ylipaineen pois laitteistosta. Jos yön aikanakin olisi kuumanveden käyttöä niin ylipainetta ei ehtisi varaajaan muodostua ja varolaitteen ei tarvitsisi päästää vettä.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (30.10.2009 klo:15:08) kommentti Mainitsit, että toiminnallisesti kaikki on hyvin. - HYVÄ. Kysymykseesi: Toiminta on normaalia. Noin sen varoventtiilin tuleekin toimia. Onhan tuo ylivuotovesi johdettu asianmukaisesti pois ?!
Jäsenen ThePutkimies antama (30.10.2009 klo:16:42) kommentti Rakentaja.fi vastauksesta hyppäsi silmään paisunta-astian viallisuus. Milloin niitä on muka käytetty käyttövesijärjestelmässä?
Jäsenen japi antama (30.10.2009 klo:16:49) kommentti Käytetty aina tarvittaessa niin kauan kuin rosterisia riittävän paineen kestäviä kalvosellaisia on ollut saatavissa.
Jäsenen ThePutkimies antama (31.10.2009 klo:9:41) kommentti Puhutaaanko nyt paisunta-astioista vai painesäiliöistä? On nimityksissä vissi ero. Paisunta-astioita käytetään lämmitysjärjestelmissä ja painesäiliöitä kylmällä puolella pumppulaitoksissa. Lämpimän käyttöveden puolella ei tiettävästi käytetä paisunta-astioita. Muita kuin paineiskujen tasaamistarkoituksessa, ja sekin on harvinaista.
Jäsenen japi antama (31.10.2009 klo:11:36) kommentti Kyllä nyt puhutaan nimenomaan paisunta-astioista. Painesäiliön rikkoutumisella ei olisi tässä tapauksessa mitään vaikutusta.
Lisätään vielä: Ainakin siis minä puhun paisunnasta.
Jäsenen Pm antama (31.10.2009 klo:13:27) kommentti Lämminvesivaraajan varoventtiiliä pitäisi muistaa testata silloin tällöin. Useimmiten se tehdään nupista kiertämällä. Testaaminen lisää myös venttiilin ikää.
Jäsenen japi antama (31.10.2009 klo:15:07) kommentti Alkuperäiselle kysyjälle, ja miksei muillekin: Kannattaa laskea, paljonko yösähköllä lämpiävä 300 litran varaaja päästää yön aikana lämmetessään. Veden lämpölaajenemiskerroin on noissa lämpötiloissa 0,029. Jos ajatellaan, että päivän aikana on käytetty puolet varautuneesta kapasiteetista, päästään runsaaseen 4 litraan päivässä, mikä varoventtiilistä karkaa. Tämä siis tapauksessa, jossa vesihanaa ei avata yöllä. Tekee 1460 l/vuosi. Kaikki tämä näkyy vesilaskussa, ja jos varo sattuu vielä olemaan kuumimmassa osassa, niin tuon vesimäärän lämmityskulu viidestä kahdeksaankymmeneen asteeseen vielä lisäksi.
Tämän voi välttää asentamalla n. 200 Euro asennuksineen maksavan paisunnan. Sen jälkeen ei tarvita mitään ämpäreitä varon poistoputken alla, eikä tule ikäviä rantuja lattiaan, jos vesi sitä kautta johdetaan lattiakaivoon. Tavallisesti paisuntaa ei ole asennettu, sillä kaikki suunnittelijat puhumattakaan putkimiehistä eivät ole nähneet sitä tarpeeliseksi, vaan turhaksi kustannuseräksi. Tuo jaloille pissiminen on pidetty yhtä itsestään selvänä ja asiaan kuuluvana kuin vanhempien miesten kenkie kastuminen.
Jäsenen ThePutkimies antama (31.10.2009 klo:20:45) kommentti Siellä paisunta-astiassa on hyvä varata haaleaa vettä keräämässä koli- ym bakteereja. Olen ollut n. vuodesta 1974 lv-alalla enkä ikinä ole paisunta-astiaan törmännyt lämminvesituotannon yhteydessä. Ehkä olen ollut väärillä työmailla.
Jäsenen Lvivaari antama (1.11.2009 klo:8:24) kommentti Ei vaarikaan -60 luvulta lähtien ole käyttöveden lämminvesi varaajissa koskaan mitään paisuntasäiliö virityksiä nähnyt. Eikä edes LVI-suunnitelmissakaan. Mutta,ko.paisuntasäiliö, asia voidaan päivittää jos luotettavaa tietoa saadaan. Japille,vaikka kyseessä oli 500 litrainen Oraksen sekoitusventtiiliryhmällä varustettu laitteisto niin... varoventtiili on siinä ja "hukkavesi" on poistuessaan kylmää, ei lämpö häviöitä. Yöllä varolaitteen poistama vesimäärä saattaa olla hyödyksi ettei lattiakaivonvesilukko pääse kuivumaan jne. Varolaitteen poistoputki voidaan usein asentaa lattiakivoon asti niin estetään,että ei tule "ikäviä rantuja lattiaan". Vaikka 200E paisuntasäiliö kustannukset 14,4 vuodessa kuoleutuu niin kestääkö laitteet ilman huoltoa,korjausta tai uusimista sen...
Jäsenen Sid antama (1.11.2009 klo:12:18) kommentti "Vaikka 200E paisuntasäiliö kustannukset
14,4 vuodessa kuoleutuu niin kestääkö laitteet ilman huoltoa,korjausta
tai uusimista sen..."
Niin, tuo 1,5 m3 maksaa kaikkineen jätevesimaksuineen n. 5€. Jos se karannut vesi on ainoa asia joka noita kustannuksia kuittaa, menee siihen 40 vuotta. Ainakaan tätä aikaa ei paisunta kestä...
Jäsenen japi antama (1.11.2009 klo:14:00) kommentti Niinkuin aiemmin kirjoitin, niin paisuntaa ei yleensä ole piirretty, mutta piirretty kyllä on ja asentajat asentaneetkin. Ehkä turhin tapaus omalle kohsalle tuli, kun isäntä ei halunnut autotallin lattian likaantuvan tai olevan kostea. Legionella ei muhi, sillä paisunta tyhjentää itsensä ensimmäisenä kun paine laskee. Aika usein varsinkin saneerauskohteissa löytyy toinen lämmityskattilan peruja oleva varo, sitä kun ei isäntä eikä asentaja ole katsonut tarpeelliseksi poistaa. Oraksen venttiili tuuppaa ensiksi kylmää, mutta mitä korkeammaksi pytyn lämpötila nousee sitä kuumenpaa, ollen lopulta tuo mainittu 80 astetta. Ei se itseään kuoletakaan, mutta jos lähdetään tälle linjalle, niin tuskinpa suihkukaan itseään kuolettaa verrattuna pesusoikkoon, tai kuolettaako ylipäänsä mikään mukavuutta lisäävä tekijä itseään koskaan.
Jäsenen Lvivaari antama (2.11.2009 klo:9:50) kommentti Päivitän välillä,että aloittaja rantamökki kirjoitti "20-vuotia tavallinen pystymallinen varaaja". En tuosta jutusta paisuntasäiliön olemassa oloa huomaa ja ei se mielestäni siihen kuuluisikaan. Joten rantamökiltä pitäisi saada lisää tietoo millainen hänen laitteistonsa oikeastaan on...
Jäsenen japi antama (2.11.2009 klo:21:45) kommentti Samaa mieltä vaarin kanssa: tuskinpa löytyy paisuntaa. Ilmeisesti vuoto varosta nyt kuitenkin selvästi runsaanpaa kuin ennen, koska nyt 20 vuoden jälkeen vasta kiinnittää huomion. Onkohan tuo runsastunut vähitellen vaiko äkisti? Mietin mahdollisuutta, että jos termostaatti ei toimi ja vesi kiehuu, niin silloin syntyvä vesihöyry työntäisi kyllä vettä ulos. Tässä tapauksessa pitäisi kyllä tulla silloin myös ilmaa, kun hanan ensi kerran aukaisee.
Lisätään jälkikäteen:
Olisi pitänyt minunkin kerrata alkuperäinen kysymys. Ilmeisisti siis vuoto ei olekaan lisääntynyt -ainoastaan ääni tullut uutena.
Jäsenen Lvivaari antama (3.11.2009 klo:10:18) kommentti Varolaite 20-vuoden ikäisenä kaipaa ilmeisesti päivittämistä ja parilla kympillä siitä tee-se-itse selviää. Kyllä termostaatin rikkoutuminen on mahdollinen mutta silloin varaaja yleensä pitää jatkuvampaa röplätystä ja suhinaa. Kannattaisi tuon ikäinen termostaatti vaihtaa siinä kun varoventtiilikin jos ovat alkuperäisiä.
Jäsenen Pm antama (3.11.2009 klo:10:35) kommentti Varoventtiiliä pitää ajoittain testata senkin takia, että mikäli venttiilin kara on aina samassa asennossa, syövyttää poistuva vesi uran lautaseen ja tiivisteeseen. Pois tihkuva "vesisuihku" on niin pieni, että se menee mikroskooppisen pienestä reijästä. Jos venttiili aukeaa aina samassa asennossa, alkaa se vuotaa muutaman vuoden päästä.
Jäsenen Lvivaari antama (3.11.2009 klo:11:44) kommentti Kaksi-kolme kertaa vuodessa varolaitteen testaus riittänee.
Lisää kommentti*