Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kuumavesivaraajan varoventtiilin toiminta

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 29.10.2009 klo:9:19

Meillä on 20- vuoptia 500l tavallinen pystyasentoinen varaaja ja siinä Oraksen sekoitusventtiili. Varaaja on yösähköllä. Aamuöisin varaaja pitää 1-2 kertaa n. muutaman sekunnin kohinan, joka ilmeisimmin johtuu varoventtiilin laukeamisesta. Onko tämä normaalia vai merkki viasta tai vääristä säädöistä. Toiminnallisesti kaikki on hyvin.




Virallinen vastaus
Laita varoventtiilin ylivuotoputken alle astia, niin näet, tule...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Kuumavesivaraajan varoventtiilin toiminta":
Jäsenen antama (30.10.2009 klo:10:27) kommentti

Varaajan sekoitusventtiiliryhmän varolaite päästää varaajan lämpötilan nousun takia muodostuvan ylipaineen pois laitteistosta. Jos yön aikanakin olisi kuumanveden käyttöä niin ylipainetta ei ehtisi varaajaan muodostua ja varolaitteen ei tarvitsisi päästää vettä.

Jäsenen antama (30.10.2009 klo:15:08) kommentti

Mainitsit, että toiminnallisesti kaikki on hyvin. - HYVÄ.



Kysymykseesi: Toiminta on normaalia. Noin sen varoventtiilin tuleekin toimia.

Onhan tuo ylivuotovesi johdettu asianmukaisesti pois ?!

Jäsenen antama (30.10.2009 klo:16:42) kommentti

Rakentaja.fi vastauksesta hyppäsi silmään paisunta-astian viallisuus. Milloin niitä on muka käytetty käyttövesijärjestelmässä?

Jäsenen antama (30.10.2009 klo:16:49) kommentti

Käytetty aina tarvittaessa niin kauan kuin rosterisia riittävän paineen kestäviä kalvosellaisia on ollut saatavissa.

Jäsenen antama (31.10.2009 klo:9:41) kommentti

Puhutaaanko nyt paisunta-astioista vai painesäiliöistä? On nimityksissä vissi ero. Paisunta-astioita käytetään lämmitysjärjestelmissä ja painesäiliöitä kylmällä puolella pumppulaitoksissa. Lämpimän käyttöveden puolella ei tiettävästi käytetä paisunta-astioita. Muita kuin paineiskujen tasaamistarkoituksessa, ja sekin on harvinaista.

Jäsenen antama (31.10.2009 klo:11:36) kommentti

Kyllä nyt puhutaan nimenomaan paisunta-astioista. Painesäiliön rikkoutumisella ei olisi tässä tapauksessa mitään vaikutusta.


Lisätään vielä: Ainakin siis minä puhun paisunnasta.


Jäsenen antama (31.10.2009 klo:13:27) kommentti

Lämminvesivaraajan varoventtiiliä pitäisi muistaa testata silloin tällöin. Useimmiten se tehdään nupista kiertämällä. Testaaminen lisää myös venttiilin ikää.

Jäsenen antama (31.10.2009 klo:15:07) kommentti

Alkuperäiselle kysyjälle, ja miksei muillekin: Kannattaa laskea, paljonko yösähköllä lämpiävä 300 litran varaaja päästää yön aikana lämmetessään. Veden lämpölaajenemiskerroin on noissa lämpötiloissa 0,029. Jos ajatellaan, että päivän aikana on käytetty puolet varautuneesta kapasiteetista, päästään runsaaseen 4 litraan päivässä, mikä varoventtiilistä karkaa. Tämä siis tapauksessa, jossa vesihanaa ei avata yöllä. Tekee 1460 l/vuosi. Kaikki tämä näkyy vesilaskussa, ja jos varo sattuu vielä olemaan kuumimmassa osassa, niin tuon vesimäärän lämmityskulu viidestä kahdeksaankymmeneen asteeseen vielä lisäksi.


Tämän voi välttää asentamalla n. 200 Euro asennuksineen maksavan paisunnan. Sen jälkeen ei tarvita mitään ämpäreitä varon poistoputken alla, eikä tule ikäviä rantuja lattiaan, jos vesi sitä kautta johdetaan lattiakaivoon. Tavallisesti paisuntaa ei ole asennettu, sillä kaikki suunnittelijat puhumattakaan putkimiehistä eivät ole nähneet sitä tarpeeliseksi, vaan turhaksi kustannuseräksi. Tuo jaloille pissiminen on pidetty yhtä itsestään selvänä ja asiaan kuuluvana kuin vanhempien miesten kenkie kastuminen.


Jäsenen antama (31.10.2009 klo:20:45) kommentti

Siellä paisunta-astiassa on hyvä varata haaleaa vettä keräämässä koli- ym bakteereja. Olen ollut n. vuodesta 1974 lv-alalla enkä ikinä ole paisunta-astiaan törmännyt lämminvesituotannon yhteydessä. Ehkä olen ollut väärillä työmailla.

Jäsenen antama (1.11.2009 klo:8:24) kommentti

Ei vaarikaan -60 luvulta lähtien ole käyttöveden lämminvesi varaajissa koskaan mitään paisuntasäiliö virityksiä nähnyt. Eikä edes LVI-suunnitelmissakaan. Mutta,ko.paisuntasäiliö, asia voidaan päivittää jos luotettavaa tietoa saadaan.

Japille,vaikka kyseessä oli 500 litrainen Oraksen sekoitusventtiiliryhmällä varustettu laitteisto niin... varoventtiili on siinä ja "hukkavesi" on poistuessaan kylmää, ei lämpö häviöitä.

Yöllä varolaitteen poistama vesimäärä saattaa olla hyödyksi ettei lattiakaivonvesilukko pääse kuivumaan jne.

Varolaitteen poistoputki voidaan usein asentaa lattiakivoon asti niin estetään,että ei tule "ikäviä rantuja lattiaan".

Vaikka 200E paisuntasäiliö kustannukset 14,4 vuodessa kuoleutuu niin kestääkö laitteet ilman huoltoa,korjausta tai uusimista sen...

Jäsenen antama (1.11.2009 klo:12:18) kommentti

"Vaikka 200E paisuntasäiliö kustannukset
14,4 vuodessa kuoleutuu niin kestääkö laitteet ilman huoltoa,korjausta
tai uusimista sen..."



Niin, tuo 1,5 m3

maksaa kaikkineen jätevesimaksuineen n. 5€. Jos se karannut vesi on ainoa asia joka noita kustannuksia kuittaa, menee siihen 40 vuotta. Ainakaan tätä aikaa ei paisunta kestä...


Jäsenen antama (1.11.2009 klo:14:00) kommentti

Niinkuin aiemmin kirjoitin, niin paisuntaa ei yleensä ole piirretty, mutta piirretty kyllä on ja asentajat asentaneetkin. Ehkä turhin tapaus omalle kohsalle tuli, kun isäntä ei halunnut autotallin lattian likaantuvan tai olevan kostea.



Legionella ei muhi, sillä paisunta tyhjentää itsensä ensimmäisenä kun paine laskee.



Aika usein varsinkin saneerauskohteissa löytyy toinen lämmityskattilan peruja oleva varo, sitä kun ei isäntä eikä asentaja ole katsonut tarpeelliseksi poistaa.



Oraksen venttiili tuuppaa ensiksi kylmää, mutta mitä korkeammaksi pytyn lämpötila nousee sitä kuumenpaa, ollen lopulta tuo mainittu 80 astetta.



Ei se itseään kuoletakaan, mutta jos lähdetään tälle linjalle, niin tuskinpa suihkukaan itseään kuolettaa verrattuna pesusoikkoon, tai kuolettaako ylipäänsä mikään mukavuutta lisäävä tekijä itseään koskaan.




Jäsenen antama (2.11.2009 klo:9:50) kommentti

Päivitän välillä,että aloittaja rantamökki kirjoitti "20-vuotia tavallinen pystymallinen varaaja". En tuosta jutusta paisuntasäiliön olemassa oloa huomaa ja ei se mielestäni siihen kuuluisikaan.

Joten rantamökiltä pitäisi saada lisää tietoo millainen hänen laitteistonsa oikeastaan on...

Jäsenen antama (2.11.2009 klo:21:45) kommentti

Samaa mieltä vaarin kanssa: tuskinpa löytyy paisuntaa.

Ilmeisesti vuoto varosta nyt kuitenkin selvästi runsaanpaa kuin ennen, koska nyt 20 vuoden jälkeen vasta kiinnittää huomion. Onkohan tuo runsastunut vähitellen vaiko äkisti?

Mietin mahdollisuutta, että jos termostaatti ei toimi ja vesi kiehuu, niin silloin syntyvä vesihöyry työntäisi kyllä vettä ulos. Tässä tapauksessa pitäisi kyllä tulla silloin myös ilmaa, kun hanan ensi kerran aukaisee.


Lisätään jälkikäteen:


Olisi pitänyt minunkin kerrata alkuperäinen kysymys. Ilmeisisti siis vuoto ei olekaan lisääntynyt -ainoastaan ääni tullut uutena.


Jäsenen antama (3.11.2009 klo:10:18) kommentti

Varolaite 20-vuoden ikäisenä kaipaa ilmeisesti päivittämistä ja parilla kympillä siitä tee-se-itse selviää.

Kyllä termostaatin rikkoutuminen on mahdollinen mutta silloin varaaja yleensä pitää jatkuvampaa röplätystä ja suhinaa. Kannattaisi tuon ikäinen termostaatti vaihtaa siinä kun varoventtiilikin jos ovat alkuperäisiä.

Jäsenen antama (3.11.2009 klo:10:35) kommentti

Varoventtiiliä pitää ajoittain testata senkin takia, että mikäli venttiilin kara on aina samassa asennossa, syövyttää poistuva vesi uran lautaseen ja tiivisteeseen. Pois tihkuva "vesisuihku" on niin pieni, että se menee mikroskooppisen pienestä reijästä. Jos venttiili aukeaa aina samassa asennossa, alkaa se vuotaa muutaman vuoden päästä.

Jäsenen antama (3.11.2009 klo:11:44) kommentti

Kaksi-kolme kertaa vuodessa varolaitteen testaus riittänee.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

kuumavesi varaaja

voinko/saanko laittaa vesivaraajalta varoventtiilin putken viemärin tuuletusputkeen koska kyseisessä komerossa ei ole lattia kaivoa ja viemärin tuuletus putki menee saman...

varaajan varoventtiili

voiko puu/sähkölämmitteisen kattilan varaajan varoventtiilin vaihtaa palloventtiiliksi. Mikä kuuluu olla kalvoastian paine....

Jäspi varaaja

Minulla on JÄspi VLM 300 litran lämminvesivaraaja. Varaaja on ollut käytössä vasta kaksi vuotta. Onko siinä jonkinlainen kierukka vai vain säiliö vedelle. Lämmivbesivaraa...

Jäähdytyskoneen kalvopaisunnan esipaine

Onko 0,7bar sopiva esipaine iv-jäähdytyskoneelle, kalvopaisunnan koko 8 litraa, varoventtiilin avautumumispaine 2,5 bar, verkoston paine 2 bar. Kalvopaisunta hajalla, vai...

Lämminvesivaraajan vuoto

Talossamme on 20 v. vanha Thermia-merkkinen lämminvesivaraaja. Varaaja rupesi vuotamaan kun nostin lämpötilaa n.55:stä 65 °C:een. Valuma on puoli litraa minuutissa. Vesi...

maalämpöpumppu vai suora sähkö

Hei, meillä on omakotitalossa suora sähkölämmitys vesikiertoisella lättialämmityksellä (Sähkö lämmittää veden lattialämmölle, jäspi pW13). Lämmin vesi on tullut puulämmit...

honkatalot

olisiko kellään tietoa honkatalojen eko-puutalojen "kaneli" talomallista ja yleensäkin honkatalojen toiminnasta.onko toiminta ammattimaista ja palvelu ja materiaalit hyvi...

Vedenlämmittimen varon viemärikytkentä

Moi, minulla on vedenlämmitin tilassa jossa ei ole lattiakaivoa. Tila on vesieristetty ja sieltä löytyy 2 viemäriä (wc sekä lavuaari). Elämän helpottamiseksi kysynkin mi...

lämmivesivaraajan omituinen tiputteluvuoto

Kysytäänpäs täältä apua ongelmaan, jota kukaan ei tunnu osaavan ratkaista.Asumme kolmisen vuotta vanhassa rivitaloasunnossa, jossa on Haato merkkinen 300 l lämminvesivara...

Kilpivastusvedenlämmitin

Aiomme uusia 25 vuotta vanhan sähkölämmitteisen talomme lämminvesivaraajan (300 litraa). Kannattaako hankkia kilpivastusvedenlämmitin, jossa veden epäpuhtaudet eivät vahi...

Vesikiertoinen valurautapatteri öljyllä lämpiäväksi?!

Hei,kysyn onko mahdollista millään konstilla muuttaa vanhaa vesikiertoista valurautapatteria sähkölämmitteiseksi ja öljytäyttöiseksi siten kuin öljypatterit nykyään lämpi...

Kuivan lattialämmityksen seinäsäätimien öiset raksahtelut

Eikö yöaikaan useasti toistuvia lattialämmityksen seinäsäätimien kovaäänisiä sarjassa tapahtuvia , unta häiritseviä raksahteluja saa hiljaiseksi toiminnaltaan ? Kyseessä...

vanha sokkeli rapautuu

50 lvun rakennus jossa alusta n1.7m korkea,huomasin juuri yksi sivu rapautuu (murenee),mitä sille vois tehdä.Aikaisemmin muut seinät on vahvennettu alustassa onko muuratt...

Viemärin tarkistuskaivo

Omakotitalomme voidaan liittää keväällä kunnalliseen viemäriverkostoon, jossa on meidän liitoskaivo ja siitä 6 metrin viemäriputki valmiina jonka päähän laitan talomme vi...

Suihkukaappi olohuoneeseen

Saako esim. olohuoneeseen, joka sijaitsee märkätilojen vieressä asentaa suihkukaapin. Tarkoitus olisi remontoida pieni wc tila täysin, jossa on lattiakaivo ja suihku, mut...

Yhtiökokouksen puheenjohtajuus ?

Miksi isännöitsijä- ja kiinteistöliittto ohjeistavat, että taloyhtiön yhtiökokouksessa ( = toiminta- ja tilinpäätös, hyväksyminen, vastuuvapaus ) puheenjohtajana voi toim...

Valmet lämpöhattu

Hei, Onko Valmet lämpöhatun toiminta periaate myös tuottaa korvausilma sisälle, talossani korvausilma putkitus on tehty mutta ei ole yhdistetty konees...

ikkunaremontti taloyhtiössä

Taloyhtiömme hallitus on valinnut urakoitsijan tarjousten perusteella ikkuna / ovi remonttiin. Meitä kaikkia osakkeen omistajia ei asiassa ole kuultu. Oliko hal...

rajavarastointi ja klapityö ammattimaisesti rajalla

polttopuuraaka-aineen varastointi rajalla osin yli rajan sekä klapitus rajalla alle 50 m asunnostamme naapuri maatalo klapityön hoitaa ulkopuolinen oy jonka osa...

imeytyskaivon tuuletus

Ostamallamme kesämökillä harmaat vedet johdettu sakokaivoon josta edelleen imeytyskaivoon/putkistoon. Kuuluisiko imeytyskaivossa olla jonkinlainen tuuletus...

tuuletus

Tyvek pro asetetaan eristeen päälle ja kosteus tässä tapauksessa menee läpi yläpintaan ja sieltä tuulettuu pois.Muuttuuko tyvek toimint...

Savupiipun päähän sulkeutuva hattu.

Eli, olisi tarkoitus asentaa öljylämmitys savupiipun päähän omalla painovoimallaan sulkeutuva läppä, joka estäisi lämmön...

Uusi kalvopainesäiliö vai jokin muu?

Mikä on oikea hankinta porakaivoveden paineen ylläpitämiseksi putkistossa. Puhutaanko kalvopaisunta-astiasta vai jostain muusta? Nykyisessä järjestelmässä pumppu tuo vede...

Lattia

Moi.Rakenne on tämä :Kylmä betoni kellari alla +2 - +8 talvella, betonilaatta, laatan päällä bitumi, purua 50 cm, lattia laudoitus, pontattu 28mm lattia lastulevy ja park...

putkiremontti

hei,  onko teillä antaa neuvoa, mistä kannattaa kysyä luetettavista ja oikein hinnoittelevista putkityö urakoitsijoista kerrostaloon. Asunnossamme H:kissä alkaa pikaisell...