Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Korvausvastuu

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 11.1.2011 klo:11:18
Terve! Rakensin omakotitalon 6 vuotta sitten ja putkiurakoitsija teki siihen viemärin tuuletus putken ja eristi sen. putki kulkee noin metrin vaakatasossa yläpohjassa ja nyt pakkasten lauhduttua huomasin että pesuhuoneen katosta tippuu vettä. Repäisin paneelit irti ja huomasin, että vesi tulee jostain ylhäältä villojen läpi. Kiipesin ullakolle ja huomasin, että viemärin tuuletusputki vuotaa siitä vaakatason kohdalta jostain liitoksesta. Onko putkiurakoitsija vastuussa tekemästään työstä, vielä kuuden vuoden jälkeen, koska tuohan on törkeä asennusvirhe, koska liitosta ei ollut laitettu huolellisesti kiinni.?Virallinen vastaus
Onko ullakolla kuljettu putken asennuksen jälkeen. Hyvin helposti huomaamatta putkea rasitetaan, ja liitos voi irrota. Toinen tarkastettava tilanne on katsoa, onko höyrysulun ja putken liitos teipattu kunnolla. raosta voi päästä ilmaa ullakolle, vesihöyry kondensoituu kylmän putken ulkopintaan, ja sulaessaan vuotaa alas. Putken muhvijatkos pitää tietenkin myös tarkastaa. Siitä ei voi mielestäni puuttua tiivistettä. Kuuden vuoden aikana muhvi olisi vuotanut aiemmin. Pitää myös tarkastaa, onko putki voinut muusta syystä liikkua niin, että muhvi on voinut löystyä. Asiat pitää tarkastaa kaikki. Vasta sitten voi harkita, onko kyse putkiurakoitsijan virheestä. Normaali takuuaika on kaksi vuotta. Jos pidempää vastuuta haet, kyse pitää olla selvästi tuottamuksellisuudesta ja merkittävästä korjauskustannuksesta.

Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Korvausvastuu":
Jäsenen antama (11.1.2011 klo:11:40) kommentti

Mahdollisesti läpivienti kuitenkin vuotaa ja vesi tulee sieltä. Onko varma että liitos vuotaa? siinä on kuitenkin samanlainen kumitiiviste kuin viemäriputkissa yleensä.

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:12:14) kommentti

Tänään selviää mistä vuotaa, kun urakoitsija tulee käymään. Jos se vuotaa liitoksesta, joka on alunpitäen huonosti laitettu, niin urakoitsija ilmeisesti vastuussa vahingosta???

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:12:21) kommentti

En nyt kutsuisi törkeäksi virheeksi, inhimillinen ennemminkin. Hyvä ele urakoitsijalta jo se että suostuu tulemaan paikalle katsomaan. Vaikka ei kuuluisi takuun piiriin niin ehkä suostuu tuon siltikin takuuna korjaamaan. Toivoa ja kysyä ainakin kannattaa.

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:12:21) kommentti

" siinä on kuitenkin samanlainen kumitiiviste kuin viemäriputkissa yleensä."

Halpahan on myös selvännäkijä. Siitähä ei ole enää kovin pitkä matka kaukoparantajaksi. Omaisipa tuollaisen tieto/taidon, niin.....

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:13:43) kommentti

No, onko kellään tietoa, montako vuotta urakoitsija vastaa tekosistaan??

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:13:45) kommentti

"En nyt kutsuisi törkeäksi virheeksi, inhimillinen ennemminkin."Tässä tapauksessa ei ole niin katastrofaalinen virhe kuin vastaava huono liitos alapohjassa. Silloin jätevesi saastuttaisi alapohjan ja korjaus olisi paljon kalliimpi. Tuskin menisi inhimillisen virheen piikkiin.