Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Alipaine ja vessan haju

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 30.12.2010 klo:11:19
Vessassa haisee lattiaan menevästä pesukoneen poistovesiaukosta ja lavuaarista sellainen kostean viemärin haju. Katolle menevä tuuletusputki on puhdistettu viemärinavausjousella, ei ollut tukossa. Voiko alipaine tehdä tämän eli vetää sitä hajua viemäristä? Valmetin Kotilämpökone hoitaa lämmityksen ja ilmanvaihdon, olisiko siinä koneessa jotain vialla?

Vessassa ei ole lattiakaivoa, vaan lavuaari ja pesukone menevät putkilla lattian alle...Virallinen vastaus
Oletan, että molemmissa putkissa on hajulukko. Muuten putkista on suora yhteys viemärin. Vaikka viemärin tuuletusputki on auki, esimerkiksi pytyn tyhjennys voi tyhjentää hajulukot. Jos vika on ilmennyt nyt, putkistossa voi olla jossain sellainen tukos, että vesi menee, mutta syntyy alipaine. Ilmanvaihtoa ei ole pidelty, joten siitä hajun tulo tuskin johtuu. Ilmanvaihdon lievä alipaine imee putkista hajua, jos hajulukko on tyhjä. Kannattaa tarkastaa myös ulkopuolelta viemärin tarkastusputki. Jos siitä näkyy selvästi vettä, vesilaitoksen viemärissä voi olla tukos. Sekin voi vaikuttaa hajulukkoihin.

Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Alipaine ja vessan haju":
Jäsenen antama (30.12.2010 klo:13:34) kommentti

Kannattaa ensi alkuun uusia lavuaarin hajulukko/poistoputki. Toinen likaisempi vaihtoehto on purkaa hajulukko ja putket sekä pestä hyvin kaikki töhnä pois pulloharjalla.

Jäsenen antama (30.12.2010 klo:14:55) kommentti

Vessan hajulukko ei haise, vasta sitten, jos sitä kautta imetään ilmaa viemäristä ja pesukoneessa sama juttu.

Jäsenen antama (30.12.2010 klo:15:01) kommentti

Kyllä hajulukko osaa haista ihan itsekseen. Monta taas horisee omiaan.

Jäsenen antama (30.12.2010 klo:17:02) kommentti

Ilmanvaihto imee kyllä hajua vaikka hajulukko olisikin vedellä täytetty, molekyylit siellä liikkuvat ja vaihtavat paikkaa ja osa hajumolekyyleistä sitten pintavedestä pääsee ilmaankin jos ilmanvaihto tässä vähän auttaa. Ja olisiko niin että kun vettä lasketaan, niin hajulukko aina falskaa hajuja läpi, kun poreilussa syntyy ikään kuin avoimia käytäviä veteen. Kun 2-3 vuoden välein pesee pulloharjalla keittiön tiskipöydän ja WC:n hajulukon ja putket, niin hajut häviävät. Tämän konstin tietävät kyllä monet, mutta eivät viitsi liata käsiään ja ryhtyä toimeen. Hajuista sitten voidaan kärsiä vuosikausia ja kiusata isännöitsijää talon putkiston hajuongelmilla, vaikka kyse olisi ihan normaalista siivoushygienista. Mutta uuden WC:n hajulukon saa rautakaupasta 20 eurolla, joten kyseessä on halpakorjaus eikä siis kannata kärsiä hajuista.

Jäsenen antama (30.12.2010 klo:18:29) kommentti

Ja toisaalta edellä on taas kansan valistusseuran sitä höpinää, jota ei kannata edes missään tapauksessa lukea ja haaskata aikansa. Se on sitä teoriaa sieltä hyvin syvältä tötteröistä.

Ja niin myös yksi on taas paskastanut ja ei ole laskenut vettä riittävästi. Kyllä se silloin haiseen, mutta muilla on normaali ja riittävä hygienia.


Jäsenen antama (31.12.2010 klo:8:21) kommentti

Monta jatkaa horinaansa, on todettu jo riittävän usein, ettei sitä pysäytä mitään. Onneksi lukija osannee suodattaa.Eli jos hajulukko on riittävän likainen, haisee se ihan itsessäänkin. Ylimääräinen veden laskeminen kaivoon/hajulukkoon yms. ei puhdista sitä riittävästi (jos monta nyt tätä tarkoitti). Joko puhdistusainetta sisään tai sitten perinteinen mekaaninen puhdistus. Jokainen voi testata itsekseen.

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:10:12) kommentti

Kyllä pelkkä lavuaarin hajulukko saattaa haista itsekseen, ja yleensä siellä onkin aika mojova bakteerikasvusto, niinkuin edellä jo on todettukin. Vielä enemmän lavuaarin hajulukko tietysti  haisee, jos " yksi on taas paskastanut ja ei ole laskenut vettä riittävästi. Kyllä se silloin haiseen, mutta muilla on normaali ja riittävä hygienia." 
-Joillakin sitä on sitten kummallisia tapoja. Ei olisi tullut mieleenikään. Matkarakastajien motellihuonekäyttäytymisestä olen kyllä kuullut, eli jotkut kusevat, mutta että vielä pa....in. Minä käytän tuohon tarkoitukseen yleensä pyttyä. 


Kysymyksestäsi saa sen kuvan, että lavuaarilla ja pesukoneella on molemmilla oma laskuputkensa. Uskoisin kuitenkin, että sinulla on lavuaarin alla hajulukko, ja sen yläpuolella pesukoneen liitäntä. Pesukoneen poistoputkeen jää siis aina vettä. Tämä vesi pitää yhdessä hajulukossa olevan veden kanssa seinämät kosteina, jolloin bakteereilla on ihanteelliset olosuhteet so. lämmintä, ruokaa ja kosteaa. Lisäksi pesukoneen poistoputkesta mahdollisesti tuleva haju tulee suoraan lavuaarista ulos. Vaikka pesukonetta käytetäänkin, niin se ei putkea puhdista bakteereista täysin, vaan parin päivän kuluttua tilanne on entisensä.

Ota hajulukko ja poistoputki irti ja puhdista. Ei se ole sen sottaisempaa kuin hajulukon vaihtokaan. Et tarvitse edes työkaluja, ja operaatio on ohi vartissa. Hätäavuksi voit lorauttaa vähän kloritea. Tarkoitin siis pesukoneen poistoputkea

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:13:26) kommentti

Joo niin noilla aivoituksilla pelkästään Suomessa haisee ja bakterisoituu aina parin päivän jälkeen noin noin noin niin kuin miljoona viiva viismiljoonaa lavuaaria. Siis hyvät ihmiset putsatkaa letkunne ja hajulukkonne aina vähintään joka toinen päivä. Minä jätän sen kuitenkin omalta osaltani tekemättä. Kylläpä tulee bakteeritonta ja puhdasta. Voi pyhä sylvi ja pari muutakin naista!

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:13:35) kommentti

Lukko osaa kyllä haista ihan normaalilla käytölläkin, itselläni ei tätä ongelmaa ole, pidän lukot, kaivot jne puhtaana kemiallisesti.Jos montan tapana on paskantaa muualle kuin wc-pönttöön, se on hänen ongelmansa. Uskallan väittää, että hyvin harva muu niin tekee, en ainakaan minä. Toki tietysti näin perheellisenä miehenä joudun joskus mm. pesemään tyttäreni (9kk) takapuolta wc:n lavuaarin yhteydessä ja tästäkin syystä on mukava pitää hajulukot yms. puhtaana (itse tosiaan keminkaalein), ettei hajuhaittoja tms. ehdi edes syntyä.

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:13:39) kommentti

Niinhän se on, että se onkin tyttäresi, joka paskantaa. Jopa nyt jotakin! Sorry, että tiesin hieman väärin!

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:13:45) kommentti

Eli monta ei ole "saanut" ikinä, siitä tää kiukuttelu johtuu :-)Mutta jos ei tiedä pienten lasten toimintaperiaatetta, niin ei voi mitään. Yhdeksän kuukauden ikäiseltä nyt vaan ei voi odottaa ihan täydellistä nykytekniikan (mm. vesiklosetti) käyttöä.

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:14:20) kommentti

"Joo niin noilla aivoituksilla pelkästään Suomessa haisee ja bakterisoituu aina parin päivän jälkeen noin noin noin niin kuin miljoona viiva viismiljoonaa lavuaaria". Montan edelleenkehittely vastauksestani on nyt vähän hakoteillä. Totuus on, että bakteereita siellä lavuaarissa on aina -myös perusteellisen pesun jälkeenkin. Kemiallisesti kasvusto voidaan pitää kurissa, mutta itse en sitä kuitenkaan kannata kuin aivan hätätilassa (en tarkoita sitä hätää).
Pesun tarkoituksena on vähentää putkistossa olevaa kasvualustaa, ja samalla muuttaa bakteerikanta vähemmän haisevaksi, sillä hajun aiheuttaa kaikkein voimakkaimmin anaerobiset bakteerit, jotka vähitellen suhteessa lisääntyvät. Haju ei siis johdu elävistä bakteereista, vaan niiden tuotoksista ja hajoamisjätteistä (vrt. märkivä haava, jonka erite haisee todella pahalta, mutta jonka haju muuttuu, kun haavaa poistava ihosolukko tai rupi poistetaan, ja anaerobiset bakteerit näin kuolevat. Aerobiset kyllä jäävät ja ehkä lisääntyvätkin, mutta haju muuttuu.

Pitää muistaa, että kaikkien hajuaisti ei ole samanlainen. Jonkun mielestä haju jossain huoneistossa voi olla hirveä, toiselle vähän epämiellyttävä, kolmas tuskin huomaakaan ja joillekin taas aivan normaali ominaistuoksu ei missään nimessä haju. Ryysyrannan Joosepissakin keskustan naiset valittivat Joosepin haisevan paskalle, mutta Jooseppi itse ei sitä huomannut.

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:14:36) kommentti

Sattuupahan olevan monta kokemusta, sillä yksi ei riitä eikä ole koskan riittänyt. Eipä näytä monta kokemusta rikkaampana nilläkään yksi riittävän.

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:15:02) kommentti

Nyt poikettiin vähän sivuun, mutta jälleen olen Montan kanssa eri mieltä. Minun mielestäni yhden pitää riittää, varsinkin kun on sen yhden monta kokemusta rikkaampana lopulta valinnut, eikä näinollen voi haikailla sitä, miltähän tuntuisi, jos olisi nämä monet kokemukset kokematta. Jos kuitenkin on kokemusta vain yhdestä, niin ei se silti anna lupaa kokeilla montaa tai edes yhtä Montaa.

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:16:46) kommentti

Vain yksi poikkesi asiasta, kun ei muuta osannut retostella. Käsitä sinä japi vain monta miten monta vain ja miten tahansa. Joillakin on kokemuksia monta ja toisilla vain yksi tai ei yhtään. Se on siinä. Eipä kannattane lähteä kehua retostelemaan, kun on vain yksi ja eipä kannata lähteä myöskään kenenkään aisan kannattajaksi.

Jäsenen   antama (19.1.2015 klo:16:15) kommentti

Kaksi asiaa, joista em.  viemärihaju saattaa johtua. Hajulukon liitosputken ja viemäriputken välinen tiiviste on ajan kovettama ja halkeillut sekä väljistynyt. Huoneen alipaine vetää viemärihajun sisään tätä kautta.  Vaihda tämä usein muovinen osa mielellään joustavaan pehmeään kumiseen.Huuhdottu lattiankuivainmoppi tai liina on usein myös pesukonetiloissa "salaperäinen viemärihajun levittäjä. Nämä ovat niitä seikkoja, joihin viimeksi kiinnitetään huomiota. 
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Siirtoilma

Wc:ssä ei kait yleensä ole tuloilmaventtiiliä erikseen? Minulla on wc:ssä poisto ja vessan naapurissa vaatehuone, jossa on tuloilmaventtiili, mutta ei puolestaan poistoil...

Huippari tuo viemärinhajua

Mikä mahtaa olla vialla? Meillä on asennettu 2 erillistä huipparia (painovoimainen ilmanvaihto alkujaan), toinen on L-muotoisen talon toisessa päässä pesutiloissa ja kun...

Pesuhuoneen viemäri haisee

Moi!!Meillä on v.1940 valmistunut talo, johon teimme viemäriremontin 1999, jolloin putkifirma asensi vessaan vessan pöntön viereen alipaineventtiilin, joka oli 75mm putki...

Lattialämmityksen termostaatista paha haju

Hei, Vuonna 2013 rakennetussa omakotitalossa (120 neliötä), jossa on suora sähkölämmitys, on alkanut haista ummehtuneelta yhdessä huonees...

Alipaine ja vessan haju

Vessassa haisee lattiaan menevästä pesukoneen poistovesiaukosta ja lavuaarista sellainen kostean viemärin haju. Katolle menevä tuuletusputki on puhdistettu viemärinavausj...

Piippuhormin/savun haju sisätiloissa

Terve, Meillä on 2-reikäinen keraamisella sisäpinnalla oleva valmispiippu. Toisessa reikään on liitetty vuolukivinen varaava takka ja toisessa on puukiuas. Voisiko konee...

Ilmanvaihdon parantaminen sisäilmaongelmaisessa talossa

1991 rakennettu omakotitalo, jossa lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto. Liesituuletin on erillinen ja poistaa ilman oman kanavansa kautta suoraan ulos. Sisäilma...

Alipaine liiketilassamme

Tervehdys. Liiketilassamme on 500 pascalin alipaine. Mittasin sen normaali ilmapuntarilla. Epäilen että alipaine on niin suuri että hajut tulee vessanp&oum...

paha haju

Kaksikerroksisen paritalon (painoivoimainen ilmanvaihto) alakerran wc:ssä tuntuu haju, joka ehkä on viemäriperäinen? Wc:ssä ei ole suihkua, pesukone löytyy. Olemme desin...

Hajuongelma

Hei Meillä on 3 vessaa, josta yksi on alkanut tässä ihan viime päivinä haista aivan kamalalle, mun mielestä hajua tulee sekä pöntöstä että lavuaarista. Talomme on alueel...

Oikea ilmanvaihto

Miten saan mitattua toimiiko ilmastointi oikein talossani?? Eli onko sisällä yli- vai alipaine. Ilmastointi on mitattu ja säädetty urkoitsijan puolesta. Epäilykseni heräs...

jeo vm-84 alapohja

Hei.Pienen vessan pintaremontin yhteydessä päätin selvittää kaupanteosta lähtien miltäni askarruttaneen hajun aiheuttajan. Pöntön juuren pienen vuodon selvittämiseksi pur...

Puru vai villa

Hei. Olen purkanut lattian ja uusinut osan viemäriä rintamamiestalon vessasta. Vessan alla on kellarikerros, joka on kylmillään. maalattia ja lauta...

Ulko WC:n tuuletus

Hei, voiko ulko WC:n 'tuuletusputken' laittaa myös vessan takaseinän läpi vessan ulkoseinää pitkin ylös? Tämä olisi helpommin toteutettavissa kuin suoraan vessan istui...

haju eristeissä/kosteusvaurio?

Ostimme -57 rakennetun puolitoista kerroksisen talon, jossa olemme asuneet nyt kuukauden. Taloa ostaessamme kuntotarkastaja huomasi erillisessä "kylmässä eteisessä"(jonka...

Viemäristä tuleva haju

Hei!Ostin vajaa vuosi sitten kerrostaloasunnon, jossa kuntotarkastus tehty. Entinen omistaja ei kertonut mitään wc:ssä olevasta hajuhaitasta. Vessan viemäri haisee välill...

Imeekö jälkiasennettu LV kone alapohjasta hajuja

Edellinen omistaja on asennuttanut koneellisen ilmanvaihdon LTOlla. Talossa on alipaine eli imulla on pykälää suurempi puhallinnopeus kuin tulolla. Kysymy...

Voiko ässätexin päälle laatoittaa

HeiVessan seinissä on ässätex,voiko laatat laittaa päälle vai onko se poistettava...

Uusi vessa rintamamiestaloon

Mikä mahtanee olla karkea kustannusarvio (ja järkevyysarvio) suihkullisen vessan rakentamiselle II-kerrokseen? Uuden vessan paikka tulisi olemaan alakerran vessan päällä....

poistoputki vessaan

   Mitenkä voisi järkeillä vessan poistoputken ilmastoinille,kun ei ole koneellista ilmastointia ja sisältä on matkaa ulkokatolle vajaa metri?...

vessaan pakko tehdä lattiakaivo?

Esson baarista saadun varman tiedon perusteella, omakotitalon vessan remontissa sinne on lisättävä lattiakaivo. Vakuutusyhtiö tämän vaatisi.Onko tässä mitään perää?...

wc

Saako kompostoivan sähkövessan jätteet heittää luontoon?Jos ei niin kuinka usein vessan jätteen on vietävä viemäriin?kiitoksin...

Talossa paha haju

Moi! Meillä on talo rakkienetu vuodelta 1946,ostasime sitä kevälä, ei silloin tuntenut mitään pahaa hajua, mutta laitoimme öljy lämmitusta ja nyt välillä tule talossa pa...

Onko se sittenkin hometta?

Ostimme viime kesäkuussa kesämökin, jossa on ilmentynyt ikävä haju haitta. Mökki on rakennettu 1983 ja se on tehty tuulettavalle alapohjalle, maan alkuperäistä pintaa rik...

Ilmanvaihdon maksimointi

Olen saneerannut täydellisesti ja kaikkien oppien mukaisesti 70 -luvun ongelmataloa. Nyt olisi vielä tarkoitus muuttaa poistopuhallin täydelliseksi ilmanvaihtojärjestelmä...