Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Väliseinä

Väliseinät ja portaat

Kysytty: 7.1.2010 klo:16:00

Hei!

Onko pistekuormaa kantava väliseinä edullisempi tehdä tiilestä vai puutavarasta? Kyseessä on olohuoneen ja pesuhuoneen välinen seinä. Jos tehdään tiilestä, niin ei puhtaaksimuurattuna, vaan jokin pinnoite. Mitä ehdotatte pinnotteeksi olohuoneen puolelle? Käykö gyproc-levylle jokin tasoitepinnoitus?

Kiitos vastauksesta


tietojatarvitsevarake Käyttäjä on nainen
lähihoitaja
Kysymyksiä: 6 kplVirallinen vastaus
Omakotitalon kuormat ovat yleensä niin pieniä, että seinän materiaal...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Väliseinät ja portaat / Väliseinä":
Jäsenen antama (7.1.2010 klo:16:46) kommentti

Pesuhuoneen seinä kannattaa aina tehdä kiviseinänä.

Jäsenen antama (8.1.2010 klo:8:53) kommentti

Näin on!!

Jäsenen antama (8.1.2010 klo:13:06) kommentti

"Täplittäjät",ajatelkaa loogisesti,mikäli mahdollista!

Jäsenen antama (8.1.2010 klo:13:15) kommentti

Levyseinä on yhtähyvä kosteantilan seinänä.

Jäsenen antama (8.1.2010 klo:13:34) kommentti

samaa mieltä, siksi kannattaakin tehdä kiviaineisena.

Jäsenen antama (8.1.2010 klo:13:45) kommentti

Miksi kivirakenteisena. mitä etuja sillä on verrattuna levyrakenteiseen seinään.Kumpi on helpompi korjata jos käy esim. kosteusvahinko.

Jäsenen antama (8.1.2010 klo:13:58) kommentti

Jos työ tehdään oikein ja huolellisesti, niin eipä sen väliä onko seinä kivirakenteinen vai ei. Jos taas tekee miten sattuu, niin kannattaa rakenne pitää mahdollisimman helposti korjattavana.

Jäsenen antama (8.1.2010 klo:15:42) kommentti

"mitä etuja sillä on verrattuna levyrakenteiseen seinään.Kumpi on helpompi korjata jos käy esim. kosteusvahinko."Jos tulee kosteusvahinko niin eikö kiviseinässä riitä laattojen ja vesieristeen poisto ja kuivatus sekä pintojen uudelleen rakennus. levyseinä jos mätänee niin se pitää purkaa kokonaan ja uudelleenrakentaa Eikö?

Jäsenen antama (8.1.2010 klo:16:18) kommentti

"Jos tehdään tiilestä, niin ei
puhtaaksimuurattuna, vaan jokin pinnoite. Mitä ehdotatte pinnotteeksi
olohuoneen puolelle? Käykö gyproc-levylle jokin tasoitepinnoitus?
"
Tee kahitiilestä tai vastaavasta kivestä. Ohut ja kestävä rakenne ja pitää äänetkin mukavasti. Kun emäntä haluaa 10 vuoden päästä uudet laatat, niin ei tarvitse koko seiniä kaataa olohuoneeseen saakka, vaan riittää pinta saneeraus. Suihkujen, pyyhetelineiden, shampoo hyllyjen jne kiinnitys on myös tukevaa ja helppoa mihin kohtaa tahansa.


Olohuoneen puolen voit tasoittaa ohuttasoitteella tai mikä silmää eniten miellyttää ja päälle maalia. Halutessaan tapetti tasoitettuun ja pohjamaalattuun seinään.


Jäsenen antama (8.1.2010 klo:17:35) kommentti

Ai pahus, nyt taidettiin BobCatin kanssa astua erään tälläkin foorumilla usealla nickillä äänestävän joka ketjussa hääräävän nimeltä mainitsemattoman kipsilevyrakentajan varpaille ilman perusteluja samalla minuutilla annettujen miinusten perusteella.. noh, näillä mennään.


Jäsenen antama (9.1.2010 klo:15:18) kommentti

No ja aina kivirakenteisena, jos vain aluslaatta on kantavaa esim. betonilaatta.Kiviseinän olen nähnyt homevaurioisena kun oli käytetty kuivan tilan tasoitetta. Kosteusvaurioisia PH:n levyseiniä olenkin sitten purkanut jo jonkin verran.Kipsilevyn pahvi on mitä parhain homeen kasvualusta kun vesieristys jostain syystä rakoilee.

Jäsenen antama (10.1.2010 klo:21:11) kommentti

Pistetääs lisää vettä myllyyn..Lainaus:

Vaikka RakMK:ssa ei ole erotettu märkätilojen rakentamista puu- ja kiviaineisiin rakennuksiin, niin se tulisi tehdä ensi tilassa, koska nykyisten sertifioitujen vedeneristeiden vesihöyrynläpäisevyysvaatimus on liian alhainen. Ne soveltunevat kiviaineiseen rakentamiseen, mutta eivät puurakentamiseen. Pitkään ja stabiilisti jatkuva vesihöyryn osapaine-ero aiheuttanee orgaanisten materiaalien mikrobivaurioitumista.Lähde:http://www.rakennuslehti.fi/uutiset/lehtiarkisto/9121.html


Jäsenen antama (11.1.2010 klo:0:40) kommentti

Ja kiehautetaan vielä, että ei se aivan noin ole, sillä se kosteus menee myös kiveenkin eli betoniin ja sen tapaiseen. Sehän on tietty ja tiedetään.


SRakMK:t eivät noudata hyvää rakennustapaa, vaan minimiä rakentamista, joka on melko lyhyen ajan sisällä korjattava. Nuohan ovat vain amatöörejä varten, jotka luulevat niitä hyviksi ohjeiksi noudattaen niitä kuin piru raamattua.


Sehän myös tiedetään, että VTT:llä ollaan olevinaan vain töissä ja "valtio" maksavinaan palkkaa suojatyöstä.


Jäsenen antama (11.1.2010 klo:8:39) kommentti

Olen edelleen sitä mieltä,että ei ole mitään perustetta,miksi kosteantilan seinät pitäisi tehdä kivirakenteisina. Niinkaun kuin rakenne toimii, (vesieriste),on aivan sama kumpaa se seinä on, kipsiä vai kiveä. jos vesieriste pettää kosteusvahinko on kummassakin seinässä.

Jäsenen antama (11.1.2010 klo:10:24) kommentti

Olen edelleen sitä mieltä,että on hyvät perusteet tehdä kostean tilan seinät kivirakenteisina.Kun rakenne (vesieristys)ei toimi on kivirakenne huomattavasti parempi!!"Täplittäkää"kuis tykkäätte..

Jäsenen antama (11.1.2010 klo:11:14) kommentti

Meinaako HTT että home ei kasva kiviseinässä vai millä tavalla se on parempi? Järkeviä perusteita noille väitteillesi ei edelleenkään ole esitetty.

Vai onko tämä se kuuluisa mu-tu?

Jäsenen antama (11.1.2010 klo:11:35) kommentti

Tästä päästään kätevästi siihen, että järkevää ei ole tehdä puutalojakaan.

Jäsenen antama (11.1.2010 klo:12:24) kommentti

Teoriamiehet saavat puolestani jatkaa tätä jupas eipäs väittelyä.Asiasta tosissaan kiinnostuneille ehdotan tutustumista käytäntöön,eli kipsiseinien kuntoon n. 5-vuotta teon jälkeen.On sama millä minä perustelen kipsiuskovaiset pysyvät uskossaan.Käytännön tieto auttaa,jos on haluja.Kipsiteollisuus on vahva tekijä näissä ympyröissä.

Kyllä minä enemmän uskon VTT:n tutkimuksiin,kuin jonkun rakennesuunnittelijan heittoihin.Minä kaipaan näyttöjä VTT:n tutkimusten huonoudesta.

Jäsenen antama (11.1.2010 klo:12:37) kommentti

Jaa, että käytännössä niistä suojatyöpaikoista, vai?


Aivan oikein "Kipsiteollisuus on vahva tekijä näissä ympyröissä." !


Sinäpä se "ääneen" sanoit/loihet lausumahan. Pitää paikkansa ja "yli käynyttä ei ole otavan", niin kuin ennen sanottiin. Jatketaan sitten tästä.


Ei ole yksiselitteisesti toista parempaa, kukin tekee/teettää siitä mistä lystää, kunhan tekee oikein.


Jäsenen antama (11.1.2010 klo:13:53) kommentti

Keskustelun pitäisi olla pääasiassa asiallista ja esitettyjen väitteiden tosia. edellinen on PM tekstiä.lainasin sen tuolta ylläpidon ja valvojien tiedotteista.

minä kyllä uskon,että HTT on sitä mieltä,että ne seinät pitää tehdä kivestä,mutta kun,ei ole vielä julistettu rakennusvirheeksi tuota levyseinääkään,joten pyritään elämään rintarinnan näiden mielipiteidemme kanssa.Säännösten mukaan kumpikin on yhtä hyvä niin kauan kunnes jompikumpi julistetaan virallisesti huonoksi jos ei peräti virheeksi.Sitten asia tuotanee varmaan myös määräykiin. Siihen asti,ihan omavalintaisesti.

Jäsenen antama (11.1.2010 klo:14:24) kommentti

Tuo Rakennuslehden lainaus on menneiden talvien jutusta, jossa on asiaa ja paljonkin. Noita asioitahan täällä näillä palstoilla on ajettu/puolustettu, mutta valitettavasti usein kuin käärmettä ajaisi pyssyyn, mutta se on ollut pakko tehdä, koska joillekin aivan terveellä järjellä käsitetyt asiatkaan eivät ole menneet perille.


Minkäs teet, kun et toisaalta kenenkään päässä voi kääntää sitä virheellisesä asennossa olevaa vipua terveellä järjellä ajattelevaan kohtaan kuin se henkilö itse. Aina on mielipiteitä ja -eroja, joista kulloinkin on löydettävä se oikein oleva tieto/tapa, mitä on niillä tiedoilla saatavissa. Rakentamisessahan ei ole vain yhtä ainoaa oikeaa tapaa, kuten ei ole tietoakaan. Jatkuvasti mennään eteenpäin, jolloin tieto/taito lisääntyy teorioiden ja kokemusten kautta.


Aina kaikki tieto/tapa on ja kannatta kyseenalaistaa, myös omakin, mutta terveellä tavalla.


Mielipiteet ovat oikeastaan aina lausuttu "värillisten" lasien seurauksena ja saattamina.


Jäsenen antama (11.1.2010 klo:16:20) kommentti

Kerran vielä:

Mielipiteeni perustuu mm omakohtaisiin kokemuksiin kipsilevyseinistä pesutiloissa,eli lukuisiin tarkastuksiin,lausuntoihin,käräjiin jne..

Kohteita on vuosien kuluessa tullut aivan tarpeeksi etsimättä ja kyselemättä.En suosittele rakentajille kipsilevyn käyttöä kosteissa tiloissa,mutta jos joku käyttää se on taas hänen huolensa,ei minun.

Ei se,että joku asia on sallittu tee siitä hyvää,pitääkö asioiden olla kielletty ennen huonoksi julistamista?!Tehkää kipsistä,korjattavaa riittää varmasti.

Jäsenen antama (11.1.2010 klo:16:54) kommentti

Siis hyvin värillisten lasien läpi katsottua mu-tu-a. Sen ymmärrän silloin ja onko v-t-t se suojatyöpaikka vai muu betonitehdas?


Jäsenen antama (11.1.2010 klo:17:46) kommentti

Kyllä ne on pitänyt korjata nuo kiviseinätkin kosteusvahingon sattuessa. Vähän saa sellaista kuvaa HTT:n metodeista että jos kiviseinä vahingon jälkeen pystyssä vain on niin uutta pintaa päälle. Verrattaessa kivi- ja levyseinien korjauksia, Tulee yleensä kiviseinän korjaus pitempikestoiseksi ja sitä myöten kalliimaksi. Molemmat on kelvollisia seiniä kosteisiin tiloihin, kuka laittaa mitäkin on enemmän maku- ja kustannus kysymys.

Jäsenen antama (11.1.2010 klo:18:27) kommentti

Tottakai kivi-,betoniseinätkin korjataan jos niihin vikaa tulee.Pointti onkin siinä,että niissä on vikoja paljon vähemmän kuin kipsiseinissä.Kuinka molemmat voivat olla kelvollisia,jos vain toisessa on vikoja??Kuka laittaa mitäkin on tosiaan nimenomaan kustannuskysymys,jos ei halua rahojaan hukata seinään kannattaa se tehdä kerralla kunnolla.Korjausmetodeistani et temmi tiedä yhtään mitään.Montalle,en ole kipsiteollisuuden palveluksessa.Nyt loppu jankkaaminen.

Jäsenen antama (11.1.2010 klo:19:01) kommentti

Tämän ketjun ekalla sivulla jo tuli monia kiviseinän etuja esille. Kipsilevyssä ei tainnut olla kiviseinään nähden muuta etua kuin että rakentajan ranteet ei väsy tiiliä kantaessa ja hitusen halvempi toteuttaa ja halvempi purkaa kokonaan, kun pelkää tekevänsä sutta. Molemmat täyttää lainpuitteet. Ihmetyttää vain tämä kipsilevystä tehneiden asenne kiviseinää kohtaa. Onneksi monet asiantuntijat ja vastaavat mestarit osaavat rakentajalle kertoa, että mistä materiaalista kannattaa mikäkin rakenne toteuttaa, eikä vain ole tälläisten suomi24 kopio sivustojen varassa, jossa porukka jankkaa aatettaan ilman perusteluja.


Jäsenen antama (12.1.2010 klo:12:54) kommentti

Eihän tässä asenteesta ole kyse,vaan minun puolestani kyse on siitä,että kumpikin seinärakenne on tällähetkellä hyväksyttyjä rakenteita,eivät ole virheellisiä.Niinkauan kun jompaakumpaa ei julisteta rakennusvirheeksi, niitä voi käyttää.

Jäsenen antama (12.1.2010 klo:14:15) kommentti

Kai se kaikille oli selvää,että molempia saa käyttää.Kyse oli siitä kumpaa kannattaisi käyttää.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Väliseinän rakentaminen

Meillä on rintamamiestaloomme 80-l valittu lämmitysmuodoksi sähkö/kattolämmitys. Samalla on purettu alakerrasta huoneiden välinen väliseinä, jonka nyt haluaisimme takais...

Väliseinä saksiristikkoon

Miten väliseínä tehdään saksiristikkoon ? Voiko väliseinän runkotolpat laittaa suoraan kiinni ristikkoon ? Meillä on tiilikatto ja painumisvaraa ei tarvita. Miten rakenne...

Miten vesieristetään?

Kuinka vesieristetään kesämökin puukiukaan tausta, kun kiukaan takana on osa piipun kylkeä ja osa saunan ja pesuhuoneen väliseinää? Väliseinä on tarkoitus tehdä tiilestä....

Pesuhuoneen väliseinän materiaali

Miten suositeltavaa tehdä pesuhuoneen väliseinä? Vaihtoehtoina mietitty tavallista puurunkoseinää, johon kaakeliluja vedeneristys-levy tarvittavine vedeneristysnauhoineen...

Kaksinkertainen kipsilevytys

Rakenne on autokatoksen ja talon välinen seinä. Siis omakotitalo, jonka jatkeena on autokatos (samaa kompleksia).Tuo väliseinä vaatii tuplalevytyksen kipsilevyllä (palolu...

Väliseinään liikkumavaraa

Hei!Ylimmän kerroksen v. 2006 rakennettuun kerrostaloasuntoomme olemme tekemässä keittiöremonttia. Keittiöremontissa teemme kalusteista niemekkeen, jonka päähän tehdään k...

palomuurin pintakäsittely

Hei,Tulisijan takana oleva väliseinä / palomuuri on tehty väliseinä harkoista.Voiko sen käsitellä samoilla tasoite ja maali tuotteilla kuin normaali kuivan tilan harkkovä...

VÄLISEINÄN PURKU

MITEN EDETÄÄN,JOS HALUTAAN PURKAA VÄLISEINÄ TALOYHTIÖN HUONEISTOSSA.ILMOITUS ISÄNNÖITSIJÄLLE?...

Millainen alapohjarakenne

Terve,Minua mietityttää, että minkälainen on talon alapohjarakenne. Rakennettu 1981, yksikerroksinen, tiiliverhoilu. Ulkoseinät ja kantava väliseinä on rakennettu ennen l...

lattian oikaisu

miten oikaista ponttilauta lattia? lattiassa on noin 10mm heitto toisessa laidassa keittiön ja olohuoneen liittymässä siinä ollut ennen väliseinä.aukon koko n.2m....

kantamaton väliseinä

miten tehdään väliseinä, joka ei saa kantaa? Pitää kuulemma jättää kattotuoleille 2-3 sentin painumavara...

Yläkerran väliseinät

Saako kipsilevystä tehty väliseinä rajoittua savupiippuun jos itse väliseinätolppa ei ole piipussa kiinni?Onko levyn laadulla väliä?...

parketti ja väliseinän purkaminen

Jos väliseinä puretaan, mitä tehdään alta paljastuvalle lattiapinnalle, jos lattia muualla on mosaiikkiparkettia? Voiko tyhjän tilan peittää jotenkin huomaamattomasti?...

Väliseinän liittäminen piipuun.

Teen laajennusta omakotitalon yläkertaan ja makuuhuoneiden  väliseinä tulee päättymään piipuun.Täytyykö laittaa 10 cm palovilla väliseinän ja piipun väliin....

Kevyt väliseinä laminaatin päälle?

Hei!Miten rakentaa kevyt väliseinä laminaattilattian päälle? Voiko asentaa suoraan laminaatin päälle ja kiinnittää seinään ja kattoon?...

Väliseinän rakenne saunassa

Mitä on paras ja edullisin tapa rakentaa väliseinä saunan kiuashuoneen ja olohuoneen väliin. Inkoon kunta vaatii tiliseinää...

kahitiili eristäminen

miten kahitiili eristetään kun ensimmäinen ponttikerros on rossipohjan kylmässä tilassa pilariharkon päällä ja toinen kerros kulkee lämpöeristetyn alapohjan läpi. kyseess...

Vinttihuoneen katon höyrynsulku

Minulla on vuonna 2007 valmistunut talo, jossa on osittain rakennettu vintti. Loppuosa on kylmänä ullakkona. Olen nyt rakentamassa uutta huonetta kylmälle puolelle.Ongelm...

Kylpyhuoneen ja saunan remontti kerrastalo-osakkeessa

Tila on purettu kokonaan betoniin asti. Saunan ja suihkutilan väliseinä muurattu harkoista ja tulee toiselta puolelta puoliksi lasista. Saunan kiuasnurkkaan tulee "kivi"...

Sauna ulkoseinä ja väliseinät

Talossa vm- 82 saunanseinän rakenne on runkosta sisään päin muovi+tuulensuojalevy+alumiinipaperi+koolaus/ilmarako+paneeli. Runko lähtee muoveineen ja tuulensuojalevyineen...

Miten tehnään hirsimökkiin/huvilaan kevyt väliseinä?

Hei! Miten tehdään hirsirakennukseen kevyt väliseinä, ottaen huomioon hirsirakennuksen painuma? Rakennuksessa johon kevyet väliseinät tulee on jo lattialaudat ja kattopa...

Varastotilasta työhuoneeksi

Hei! Meidän olisi tarkoitus muuttaa makuuhuoneen takana olevasta varastosta puolet työhuonekäyttöön (n. 9 m2) ja tehdä lämpimään varastoon siis väliseinä sekä puhkaist...

Uuden höylähirsimökin märkätilojen kosteuseristys

Miten kosteuseristys ja laatoitus tehdään sauna-ja pesuhuonetiloissa.Kolmella ulkoseinällä on höylähirsi, väliseinä tuvan puolelle sekä saunan ja pesuhuoneen väliseinä o...

kantava väliseinä.

tilanteeni tämä.talopaketin toimittajan lähettämissä perustamis kuvissa on eräälle paikalle piirretty kantava väliseinä.ja nyt kun talopakettia on pystytelty on ilmennyt...

Lattialämmityskaapelin laitto jälkikäteen

Meille rakennettavassa talossa on laitettu yksi sähkölämmityskaapeli kahden huoneen lämmittämiseksi. Lattialämmitys on varaava ja huoneiden väliseinä on kevytrakenteinen....