Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Reikä seinässä

Väliseinät ja portaat

Kysytty: 11.3.2012 klo:11:16
Tuli muuttto kuormaa kantaessa kämmenen kokoinen reikä gyproc seinään. Miten voi koti konstein korjata seinän ja mitä tarvikkeita tarvitsen?Virallinen vastaus
Laita hakukoneelle hakusanaksi "kipsilevyn korjaus". Tuloksena saat useita eri vaihtoehtoja. Yksinkertaisin niistä on Yhteishyvän ohje.

Arvostele vastaus kysymykseen "Väliseinät ja portaat / Reikä seinässä":
Jäsenen antama (11.3.2012 klo:12:10) kommentti

http://www.taitaville.fi/verkkokauppa/muovailu/kipsijauhe/

Tuosta se lähtee, tarveaineet alle 10 euroa. Pujotetaan reiän kokoinen pahvi reiästä läpi, pahvissa keskellä kiinni villalankaa, josta kiinni pitäen saa tukipahvin pysymään paikallaan (jokin systeemi niin ettei tarvitse koko aikaa pitää käsin paikallaan). Sitten aukkoon kipsiä ja esim. puutikkuja lisävahvikkeena käyttäen kipsin seassa täytetään aukko. Päällimmäiseksi, kun villalanka on katkaistu, märkään kipsiin tulee ohut kartonki jolle mattopuukolla tehdään neliön muotoinen samankokoinen leikkaus levyn pintakartonkiin. Viimeistely kipsillä paikan kuivuttua, hionta ja maalaus.

On olemassa varta vasten tehty paikkaussarja mutta näille hankinnoille kertyy hintaa reilusti yli sata euroa, astiakoko on 3 ja 10 litraa ja paikkoja myydään 25 kpl laatikoissa.

http://www.gyproc.fi/toteutus/huolto-ja-kunnossapito-/pienten-reikien-paikkaus

Jäsenen antama (11.3.2012 klo:14:49) kommentti

Muotoile reikä noin suorakulmioksi.

Hae naapurista pala kipsilevyä (noin 5 cm kanttiinsa suurempana) ja vähän tasoitetta.

Poista paikkapalasesta taustasta taustapahvi ja kipsi pois siten, että sinne taustaan reiän kokoinen ja muotoine saari taustapahveineen jää.Leikkaa paikan etupahvi noin ympäriinsä 5 cm "saarta" avarammaksiSovita paikka seinään ja mattopuukolla viillät paikan etupahvin reunoja myöten seinän pintapahviin viillot ja revi se pinta pahvi pois.Nyt liimaat sen tasoiteella siitä 5cm:n reunoista kiinni paikaksi.

Anna kuivua ja tasoittele myöhemmin.Ei siinä mitää villalankoja eikä muitakaan halkoja tarvita eikä mitään tehdastekoisia paikkoja. Nehän on tarkoitettu osaamattomille.Hyvää tuppaa tulemaan.


Jäsenen antama (11.3.2012 klo:16:51) kommentti

Laitanpa minäkin oman ehdotukseni seinän parsimiseen. En arvioi edellä esitettyjä vaihtoehtoja, vaan tapani mukaan kerron miten minä tekisin.Noissa gyproc'iin kaapinkulmalla isketyt reiät ovat siitä ikäviä että ne ovat yleensä isompia levyn takapuolelta kuin etupuolelta.

Paikkaus on helpompi tehdä jos reikä on ulkopinnan puolelta isompi (tai reiän ympärys on painunut sisään).

Minä ottaisin puukon, mattoveitsen, tai mikä terä-ase nyt käteen osuukin ja avartaisin tuon reiän ulkopuolelta isommaksi. Niin iso viiste kuin pystyy tekemään.

Sitten kipsitasoitetta purkki kaupasta (jos ei naapurilta löydy) ja jostakin palanen kärpäsverkkoa. Sitten kipsitasoitetta reiän viisteisiin. Samaa tasoitetta tuohon kärpäsverkon palaseen, ja painat sen reiän viistettyihin reunoihin kiinni ja hieman kuopalle.

Nyt huomaat että mitä isompi viiste, sen paremmin verkon saa jäämän kiinni. Sitten annat tasoitteen kuivua päivän (riippuu tasoitteesta) ja samalla tasoitteella tasoittelet kuopan. Kun tuo toisen kerroksen tasoite on kuivunut, voit ryhtyä hiomaan ja mahdollisesti vielä kerran tasoittelemaan. Sitten lopputulos paranee mitä isommalle alueelle teet paikkamaalauksen. Yleensä koko seinä.Levynpalasella paikkaaminen tietenkin on mahdollista, mutta muista että kuoppaa on aina helpompi täyttää tasoitteella, kuin saada liian korkealle jäänyt paikka "naamioitua" ymparistöönä.Edellä mainitulla periaatteella voi korjatta monia materiaaleja, tasoite vaan on valittava kohteen mukaan. Omat kokemukset on gyprocin lisäksi ainakin lasikuiturakenteesta ja MDF -ovista.Ja tuo kärpäsverkkokin on vain esimerkki "tukisiteestä". Neuvoin tuon keinon kerran kaverille, ja hän oli sitten käyttänyt tarkoitukseen vanhoja sukkahousuja (vaimonsa vaiko omiaan, sitä en tiedä) ja hyvä oli tullut.

Jäsenen antama (11.3.2012 klo:18:56) kommentti

Katoppas gyprokin sivuilta, sieltä löytyy pienen ja ison reiän paikaus.

Jäsenen antama (11.3.2012 klo:18:58) kommentti

Kolon levyisen laudan tai levyn (vaneri lastulevy ei kipsilevy.) kappaleen pujottaa seinän väliin. Kipsiruuveilla päistä kiinni levyn läpi. älä silottele reiän reunoja, anna olla karkea, poista pöly. Täyttö kipsilaastilla kerros kerrallaan ja ummessa on.

Jäsenen antama (11.3.2012 klo:19:04) kommentti

"Muotoile reikä noin suorakulmioksi."

Tuossa epäonnistumisen vaara, että pala lumpsahtaa seinän väliin. Tämän voi välttää viistämällä aukon reunat siten että päällipuoli suurempi kuin aukon seinän välin puoli. Sama viiste on tehtävä myös paikkapalaan, eikä paikkapalassa tarvitse olla yhtään ylimääräistä kartonkiakaan..

Ja nyt kun sovitus on tarkka, niin kestää työntää pala kunnolla kiinni kipsiliimalla eikä lumpsahda.
Tästäkin tulee aika hyvä näin mutta ei niin kestävä kuin tikuilla vahvistettu.

Jäsenen antama (11.3.2012 klo:19:44) kommentti

Kyllä tuo naapurista saadulla palalla ellei omissa nurkissa ole, on ammattilaisten käyttämä vanha ja nopein paikkauskonsti. Ei se paikka jää mitenkään koholle, kun älyää lastalla hieman kaapia tuota poistetun paperin kohdalta eli reiän ympärystältä pois kipsiä. Ei siinä siis tarvita mitään erikoisia taitojakaan, joten sen saa samaan tasoon kuin jo olemassa oleva levyn pinta. Huomatkaas vielä, että paksuilla pakkelimäärillä kuivumisaika pitenee ja hankaloituukin.                        

Jäsenen antama (11.3.2012 klo:23:22) kommentti

Jopa on helposta hommasta tehty vaikeaa.
Tuo paikkapala ja vanerisoiro on helpoin ja ainoa järkevä ja kestävä tapa tehdä tuo paikkaus.

Jäsenen antama (11.3.2012 klo:23:33) kommentti

Tuossa vaneripalassa on se haitta, että se paikka valitettavasti aina jää koholle ja se vaneri on toisaalta täysin turhakin. Sitä ei tarvita. Siis miksi tehdään asia vaikeammaksi kuin se todellisuudessa on? Mitään viistouksia ei myöskään tarvita ja mitään "lumpsahduksia" tapahdu."Lumpsahdukset" tapahtuvat vain pätemisen kaipuussa Sehän tiedetään jo entuudestaan.

Jäsenen antama (12.3.2012 klo:0:22) kommentti

Ja mitenköhän vanerin pala aiheuttaa että paikka jää koholleen? Päälle tällätään kipsiä ja vielä hienotasoitetta. Ruuvit otetaan pois, kun kipsi on kuivunut. Pala putoaa tai jää sinne. Sillä ei ole merkitystä. Eihän se koholleen jää, jos et tasoita liialla täytteellä. Vähintäänkin omituinen tulkinta perustuen mihin?

Jäsenen antama (12.3.2012 klo:0:45) kommentti

Älähän jäkätä! Kokeile molemmilla tavoilla, niin silloin toivottavasti on sanoissasi sitä kokemuksen myötä syntynyttä tietoa. Ja vielä kumpi on nopeampi ja yksinkertaisempi tapa? Vaneerilla vai ilman?

Jäsenen antama (12.3.2012 klo:7:41) kommentti

Yhteishyvän ohje on kyllä paras. Kuinka kummassa ei kukaan täällä tuota keksinyt?

Jäsenen antama (12.3.2012 klo:8:49) kommentti

Jaa, että mitä?Kun tarkkoja ollaan! Toisaalta ihmettelen miten halvallakorjaajan ohje ei olekaan se paras. Mites se nyt noin kävikään. Taivaan kirjat ja meerkit ovat nyt aivan sekaisin, mutta huonona lohtuna on se, että merkit menevät järjestykseen, kirjat kuitenkin pysyvät sekaisina. Auta armias!Kävinpähän uteliaisuuttani katsomassa tuota ”Yhteishyvän ohjetta”. Jos oikein tulkitsin ja paikka, siis linkki, oli oikea, niin siellähän oli juuri se mitä tuolla eräs neuvoja jo aikaisemmin neuvoi lyhyesti kylläkin. Se siitä!Sitten vielä papillinen ohjekin. Kun käytetään täysin turhia puukappaleita tai villalankoja, joita virkkuupiireissä viihtyvät käyttävät, ovat suuria hidasteita ja suorastaan haittoja .Jos sinne taakse pultataan vanerilevy tai laudan pätkä, niin paikkaa asennettaessa paikkapalan ja paikan väliin tuppaa menemään sitä laastia, jolloin se paikka jää väkisin koholle ellei sitä vaneria jätä hieman sisemmäs kipsilevystä.Kun ei käytetä mitään taustavastetta, niin silloin sen paikkapalan voi painaa hieman syvemmällekin, kun siis kaiken lisäksi seinäreiän ympäriltä on kaavittu hieman kipsiä pois. Silloin pattia ei saa millään aikaiseksi.

Kun käytetään jotakin sukkahousua tai muuta vastaavaa harsoa, niin silloin patti syntyy ja varmasti.Ymmärtääköhän nyt myös taivaita hamuavat?


Jäsenen antama (13.3.2012 klo:20:13) kommentti

Se vanerin tai minkä tahansa pala laitetaan reiästä sinne taakse, mikä on niin vaikeaa. Kapppale on kapeampi, mutta pitempi kuin reikä. se ruuvataan parilla ruuvilla läpi levyn. Se estää ja tukee, ettei laasti putoa taakse. Reiällä on siis pohja.  Kun paikka on kuivunut, palan ruuvit voidaan irroittaa halutessa.
 Levystä katoaa jännitys ,, kun se hajoaa, tälläisella kappaleella saadaan levyää suoraksi, jos tarvetta. Kitattu reikä ilmann takatukea on aina heikompi.

 Olkoon kuka vaan ammattilainen, mutta kyllä meillä vedettiin töissä joskus jopa pitkä lauta tuonne taakse.

Jäsenen antama (13.3.2012 klo:20:34) kommentti

Jopa on tuon taivaallista. Pistä vaikka halkoja tai hirttä! Olkoon, mutta meillä ollaan maan pinnalla.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Naapurin kylpyhuone remontista asbestia ilmanvaihtokanavasta meille?

Asumme 70 luvulla rakennetussa kerrostalossa. Alankerran naapuri on tehnyt juuri kylpyhuoneremonttia itsekseen pikkuhiljaa, poistanut kaikki laatat seinista ja lattioista...

savupiippu

SAVUPIIPUSSA ON 2HORMIA JOISTA TOINEN LEIVINUUNIN ON KÄYTÖSSÄ,MUTTA SAUNAN VESIPATA ON POISTETTU LÄMMIN VESIVARAAJAN TAKIA JA NYT ON SIIS REIKÄ SAUNAN SEINÄSSÄ JA EMME T...

Kylpyhuoneen seinät

Teemme vanhaan saunaan väliseinän, jotta saamme suihkun pois saunasta. Suihkun seiniin laitetaan kaakeliluja -levyt. Levyjen alle jää piippu ja pala tiiliseinää. Jätetään...

Peltikanavan liitos vanhaan kivihormiin

Hei, remontoin vanhaa kerrostalohuoneistoa, jossa tilajärjestyksen muuttumisen takia muutetaan huoneiston sisäinen painovoimainen iv-kanavisto. Vanhat kivirakenteiset hor...

Savuhormin eristys

Kiukaan savuhormin,jossa teräsputki,6cm villaa ja ympärillä pelti 6mm,halkaisija on 25cm.Se tulisi läpi hirsiseinästä.Ymmärsin,että palovillaa pitäisi laittaa vielä 10cm...

Läpireiän korjaaminen/paikkaus

Hei, remontoimme asuntoa rapatussa tiilitalossa ja poistaessamme tapettia sen alta paljastui seinässä kohta jossa rappauksessa oli pullistunut murtuma. Sitä hiukan napute...

mahdollinen kosteusvaurio

Asun v.2005 valmistuneessa rivitaloyhtiössä ja kylpyhuone on alkuperäinen. n.6kk sitten vaihdoin kylpyhuoneen silikonisaumat kun silikonit olivat värjäytyneet monesta koh...

60-luvun talon korvausilmaluukut

Olemme remontoimassa alakerrassa olevaa saunaa. Jälkeenpäin puhkaistun ikkunan vieressä on vanhan ajan raitisilmaluukku, josta aiemmin on otettu ilmaa viereiseen muuripat...

Sähkösaunan tuloilmaventtiili ja paneelit jäätyy

Asun nyt toista vuotta rivitalossa, jonka saunassa on käytössä sähkökiuas. Ongelmana on talvisin se, että saunassa oleva raikasilmaventtiili jäätyy tosi pahasti samalla j...

Reikiä kahitiiliseinässä

Muurari sai juuri valmiiksi saunan ja kylpyhuoneen kahitiiliseinät. Ihmettelemme kovasti, miksi tiiliä ei ole aina laitettu limittäin eikä edes kiinni toisiinsa. Seinässä...

Kärpäsiä sisätiloissa

Millä estää kärpästen tulo sisään? Meillä on 70-luvun omakotitalo ja nyt ilmojen kylmettyä sisällä pörrää jatkuvasti kärpäsiä ja varsinkin aurinkoisina päivinä. Ovi on va...

Iso remonttiko edessä !

Ostimpas (sinisilmäisenä ensiasunnon ostajana) tuossa vajaa 5 v. sitten asunto-osakkeen. Asuntoon oli tehty -99 kylppäriremontti, siten että amme oli viety pois, mutta am...

Vesijohtoputken läpivienti

Hei, Asuntoomme asennettiin osuuskunnan vesijohtoputki (Muovi, 50x3.2mm) ja se tuotiin kellariin betoniseinän läpi. Kellariin sijoitettiin myös sulut ja paineenalennus...

Lattiakaivon reikä

Mikä olisi paras konsti korjata lattiakaivon hajulukossa oleva ylimääräinen reikä?Pystyykö kaksipuoleisella nauhalla kiinnitetty muovisuikale estämään viemärinhajun?Tällä...

Hormin reikä ontelolaattaan

Olen laittamassa -99 rakennettuun kaksikerroksiseen rivitaloon takkaa alakertaan. Alakerran lattia on jo vahvistettu rakennusvaiheessa, mutta välipohjassa olevaan ontelol...

PIIPUN RAPPAUKSET

vaihdan tulisijaa mökillä ja samalla kunnostan halkeilleen muurin.Olen nyt hakannut irti kaiken irtiollen rappauksen.Millä ja miten tuo kannattaa tasoittaa,entä millä maa...

Saunan ilmanvaihdon muutos

Asun -88 rakennetussa puurunkoisessa tiilitalossa.Menossa on saunan ja pesuhuoneen täydellinen remontti.Ihmetyttää saunan alkuperäinen ilmanvaihto.Talossa on koneellinen...

Kerrostalon äänet

Ongelmana vuonna 1978 rakennetussa kerrostalohuoneistossa yläkerrasta kuuluvat vc-äänet. Pissanlorinat kuuluvat tosi pahasti kautta huoneiston. En tiedä, mikä tässä olisi...

Miten korjata reikä parketissa?

Hei,Parkettilattiaan tuli läpimitaltaan noin 1cm x 2cm reikä painavan kattolampun pudotessa kulma edellä alas. Reikä on syvä, mahdollisesti jopa parkettipalasta läpi saak...

Asbestieristys viemäriputkessa?

Hei,muutin juuri 1920-luvulla rakennettuun kerrostaloon ja kysymykseni koskee kylpyhuoneessa sijaitsevaa viemäriputkea. Putki sijaitsee pystysuuntaisesti kylppärin nurkas...

Ilmalämpöpumpun läpivienti

Muutimme taloon, jossa on ilmalämpöpumppu. Ulkoseinän läpivientiä puurunkoisen seinän läpi tarkastellessani huomasin, että reiän ympärille ei ollut laitettu muoviputkea t...

Reikä katossa

Saaressa oli kiva yllätys,myrskyn kaatama puu katolla ja oksan tekemä reikä palahuopakatossa.Mikä olisi paras tapa korjata? Väliaikaisesti aion laittaa kosanilla lämmittä...

UUSI TAKKA

teen mökilleni seinä- ja lattia remontin eli kaikki menee uusiksi.samalla vaihdan vanhan porin matin uuteen kiertoilmatakkaan.kaipaisin neuvoa ,kuinka uusi takka kannatta...

Reikä ulkoseinään

Pitäisi porata reikä talon ulkosenään lähiverkkokaapelia varten. Emme halua porata vesi- tai sähköjohtoon. Talo on rakennettu vuonna 1989, mutta emme ole löytäneet tarkko...

vesivahinko

Tiedän,että taloyhtiön tulee pitää vesieristeet kunnossa.Mutta mikä on asukkaan vastuu vesivahingoissa?meneekö kuivatuskin taloyhtiön piikkiin,vaikka muovimatossa tai kai...