Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

painumavara?

Väliseinät ja portaat

Kysytty: 8.10.2006 klo:8:16
Välipohjana on liittolaatta. Alakerran lattia on maanvarainen laatta. Noin 6kk liittolaatan valun jälkeen timpuri teki alakertaan kaksi liittolaatan peltien suuntaista puurunkoista gyproc väliseinää. Huomasin, että seinän ja liittolaatan väliin ei ole jätetty painumavaraa (kuten esim yläkerrassa pitää tehdä kattotuolien painumavaran takia). Pitäisikö painumavara olla myös noissa väliseinissä? Ajattelin, että jos anturat hieman painuu, ja maanvastainen laatta ei painu yhtä paljon, niin silloin nuo kevyet seinät tukee liittolaattaa(?) Voiko liittolaatta vaurioitua, vai antavatko väliseinät periksi, jos anturat painuu? Mitä kannattaisi tehdä?

OmaTalo
Kysymyksiä: 7 kplVirallinen vastaus
Liittolaatan lujuuslaskennan suorittanut rakennesuunnittelija osaa antaa tuohon parhaan vastauksen. Periaatteessa tuohon väliin olisi pitänyt jättää painumavara. Kuitenkin kuormituksen aiheuttama painuma laatassa on varsin vähäinen, ja pitkäaikaishiipuma on pieni. Jos tuossa jotain tapahtuu, ongelma todennäköisesti purkautuu väliseinän pienellä muodonmuutoksella. Maahan asti tuo ei vaikuta.

Arvostele vastaus kysymykseen "Väliseinät ja portaat / painumavara?":

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa