Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Osakehuoneistojen välisen kulkuaukon palauttaminen aikaisemmaksi

Väliseinät ja portaat

Kysytty: 6.3.2012 klo:2:19

Neuvoja ongelmaan kerrrostalon osakkeiden välisessä väliseinäasiassa.


Asuimme kymmenkunta vuotta asunnossa Mechelinkatu 17 A 3 (00100 Helsinki). Saimme sitten hankittua naapuriosakkeen A4, ja avasimme huoneistojen välissä olevaan, ei kantavaan ja ns. ’kananpaskaseinään’,
160 x 210 kulkuaukon ja siihen yksinkertaiset raamit. Väliseinän koko on 560 x 300.
Tämä tapahtui noin 1977 silloisen talon isännöitsijän (Nordberg) antamalla luvalla, eikä väliseinä ole kantava, eikä siinä myöskään ole mitään sähkö-, vesi- tai muita liitäntöjä (ainakaan tekemämme aukon kohdalla.

Aikomuksemme on nyt myydä po. osakkeet ja Kiinteistömaailma ilmoitti, että ’pankaa väliseinä takaisin entiselleen ja saatte helpommin myytävät osakkeet.

? Miten toimimme? Tarvitsemmeko joitain erityisiä lupia/anomuksia/ilmoituksia huoneistojen erottamiseksi alkuperäisen mukaiseksii, vai riittääkö, että oviaukko rakennetaan jonkin ammagttirakentajan toimesta puu- tai tiiliseinäksi?

Neuvoa ja opastusta toivoen

Helsinki 5.3.2012

Sinikka ja Erkki Koskimo

erkki.koskimo@elisanet.fi


Netistä löytyy virallisia kommentteja, kuten oheinen:

Lupaa tai ilmoitusta ei tarvita

  • Huoneiden kevyiden väliseinien vähäiseen rakentamiseen ja purkamiseen
  • Pienehkön jäteaitauksen rakentamiseen
  • Kevytrakenteisen leikkimökin tai vastaavan rakentamiseen
  • Pituudeltaan alle 15 m suuruisen laiturin rakentamiseen.Virallinen vastaus
Ensimmäiseksi pitää isännöitsijältä selvittää, onko osakehuoneistot aikanaan korjattu yhdeksi asunnoksi. Jos ne on yhdistetty, pitää yhtiöjärjestys muuttaa taka...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Väliseinät ja portaat / Osakehuoneistojen välisen kulkuaukon palauttaminen aikaisemmaksi ":
Jäsenen antama (6.3.2012 klo:9:17) kommentti

Kysykää asiaa Helsingin rakennusvalvonnalta. Miten ne huoneistot on kirjattu yhtiöjärjestykseen, kahtena vai yhtenä huoneistona?

Jäsenen antama (6.3.2012 klo:9:54) kommentti

"Tarvitsemmeko joitain erityisiä lupia/anomuksia/ilmoituksia huoneistojen erottamiseksi alkuperäisen mukaiseksii, vai riittääkö, että oviaukko rakennetaan jonkin ammagttirakentajan toimesta puu- tai tiiliseinäksi?"Jos aukon tekemisestä ei ole mitään dokumenttia, esim. yhtiökokouskäsittelystä, rakennuslupaa tms. niin ei tarvita mitään lupaa aukon tukkimiseen. Mutta jatkossa mahdollisesti eteen tulevien ongelmien välttämiseksi, kannattaa tehdä aukon tukkimisesta kirjallinen ilmoitus isännöitsijälle, jossa toteatte että palautatte asunnot yhtiöjärjestyksen mukaiseen tilaan tukkimalla aukon. Samalla pitää ilmoittaa, miten tuon aukon tukitte, eli teette isännöitsijälle normaalin tapaan ilmoituksen kunnossapitotyöstä. Koska omistatte molemmat asunnot, on nyt mahdollista tehdä äänieristykseltään alkuperäistä parempi väliseinä.Näitä em. ongelmia voivat olla esim. sähkönsiirtomaksun maksaminen, sähköliittymä muutenkin, vesimaksut jne.

Jäsenen antama (8.3.2012 klo:9:02) kommentti

Mä luulen, että soitto isännöitsijälle ennen tämän keskustelun aloittamista olisi säästänyt meidät tältä ihmeelliseltä juupas-eipästelyltä.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vesikaton aluskatteiden korjaus

                                                                    Hei! Rivitaloyhtössämme on 2kpl kuuden osakehuoneistojen käsittävää rakennusta. Valm.vuosi 1984. Harja...

Betoniseinässä olevan kulkuaukon korjaaminen

Minulla on kantavassa seinässä ilmennyt aukko, joka on laitettu huonosti kiinni. Äänet naapurin ja minun asunnon välillä on viimekertaisen korjauksenjälkeen 51dB.  Rakenn...

Erikoissarana

Miksi kutsutaan sellaista saranaa, joka heittää ovilevyn karmin viereen, kun ovi aukeaa 90 astetta. Kyseessä on siis sarana, jolla 9-oven kulkuaukon vapaa leveys on >800m...

Kulkuaukkojen vapaa leveys

Suomen rakentamismääräyskokoelmassa kohdassa 3.3 ovet ja kulkuaukot sanotaan seuraavaa: "välttämättömiin tiloihin johtavien ovien ja kulkuaukkojen vapaan leveyden tulee o...