Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Höyrynsulku väliseinässä

Väliseinät ja portaat

Kysytty: 18.7.2009 klo:10:06

Kysymys koskee seinärakennetta puurunkoisen mökkisaunan löyly- ja pesuhuoneen välissä ja toisaalta pesu- ja pukuhuoneen välissä.

Löylyhuoneen puolelle seinää tulee runkoa ja villoja vasten ensin PUR-levy, sitten Al-paperi, ilmarako ja lopuksi paneli. Mikä on rakenne toisella eli pesuhuoneen puolella? Riittääkö, että laittaa rimoilla tuuletusvälin ja pintaan panelin vai tarvitseeko seinävillat suojata jotenkin pesuhuoneen kosteudelta?

Vastaavasti, kuinka pesu- ja pukuhuoneen väliseinä kannattaa tehdä? Pukuhuoneen puolelle puurungon päälle tulee ilmaväli (rimoitus) ja sitten lastulevy ja maali. Pesuhuoneen puolelle tulee edelleenkin ilmarako ja paneli. Höyrynsulkumuovi laitetaan puurunkoa vasten rimoituksen alle, mutta kummalle puolelle kyseistä seinää ja mitä suojaa tulee sille toiselle puolelle vai tuleeko mitään?

Kummatkaan väliseinät eivät puurunkon kohdalta pääse tuulettumaan yläkautta, joten höyrynsulkumuovia ei varmaankaan pidä mennä laittamaan molemmille puolille, vai kuinka?


Typerys
Kysymyksiä: 5 kplVirallinen vastaus
Arvostele vastaus kysymykseen "Väliseinät ja portaat / Höyrynsulku väliseinässä":
Jäsenen antama (9.9.2009 klo:16:37) kommentti

Eikö väliseinän tiivistäminen umpinaiseksi ole täysin järjen vastaista? Olen kuullut puhuttavan, että väliseinän kohdalle yläjuoksun läpi voidaan tehdä sopiva määrä esim. 50 millin reikiä, jolloin saadaan aikaan tuuletus välikaton yläpuolelle (vintille). Näin varmistettaisiin se, että jos ja kun väliseinään joskus pääsee kosteutta, ei se heti aiheuta homekasvustoa. Joihinkin näistä rei'istä (=villojen väliin) voidaan nähdäkseni myös sijoittaa pitkät muoviputket, jolloin tuuletus pääsee vaikuttamaan myös väliseinän alaosiin. Olisiko tämä riittävä keino? Pesuhuoneen puolelle ollaan joka tapauksessa laittamassa muovi, niin että lattian rajasta, paneloinnin takaa ylöspäin nouseva vesihöyry ei pääse suoraan kosketukseen villojen kanssa. Tähän muoviin liitetään aikoinaan myös lattian vesieristys. Meneekö oikein?

Jäsenen antama (10.9.2009 klo:16:55) kommentti

Pesuhuoneen puolelle väliseinään et tarvitse höyrynsulkua, mutta vedeneristeen sen sijaan kylläkin. Katso vastaajan antama rakenneleikkauslinkki (http://www.rakentaja.fi/pdf/rakenneleikkaukset/D8.21.33.41.51.pdf) ja rakentamismääräyskokoelman osasta C2 luku 7. (http://www.finlex.fi/pdf/normit/1918-c2.pdf)Kyllähän noita molemmilta puolilta 'tiivitä' sisäseinärakenteita on tehty paljon ilman minkään sorttista tuuletusta, eivätkä yleensä aiheuta mitään ongelmia kunhan saunan puolen höyrynsulku ja pesuhuoneen puolen vedeneristys on tehty huolella.Jos päätät puhkoa reiät kylmään tilaan, niin huolehdi, että ulkoilmalla tuulettuvan raon molemmin puolin on lämmöneriste - eli rakenteesta muodostuu ikäänkuin kaksi toisiaan vasten olevaa ulkoseinää (tiivis pinta sisätilan puolella ja rakenne 'harvenee' eli vesihöyrynläpäisevyys kasvaa ulkoilmaa kohti). Mitkään muoviputket on ihan turhia, ainut tapa saada tuulettuvuutta on kunnollinen rako (ja senkin tuulettuvuus on kyseenalaista, koska on alaosastaan tukossa).Vaihtoehtoisesti kannattaisi harkita, voiko seinärakenteen saada tuulettumaan kuivien sisätilojen suuntaan...


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa