Jäsenen piilukirves antama (12.2.2011 klo:20:20) kommentti Kaipaamme asialliseen kysymykseen parempaa vastausta kuin kysy asentajalta? Kysymys on minullekin hyvin ajankohtainen ja näyttää siltä, että vastaukset ovat erilaisia riippuen siitä, keneltä kysyy. Olen saanut vastauksia IP44, IP23, IP21, IP20. Mikä on oikea vastaus? Olen saanut sellaisen vastauksen, että yli 0,6 m etäisyydelle suihkusta saisi kattoon asentaa jopa kuvan tilan valaisimia, esim. tyyppiä IPx0. Saako? Siis mikä IP-luokka vaaditaan kylppärin kattovalolle suihkun kohdalle ja yli 0,6 m etäisyydelle suihkusta, kun kylppärin alaslasketun katon korkeus on enemmän kuin 2,25m? Kylppärissä ei ole ammetta eikä suihkuallasta.
Jäsenen Monta antama (12.2.2011 klo:23:04) kommentti Eiköhän tuosta "Olen saanut vastauksia IP44, IP23, IP21, IP20. Mikä on oikea vastaus?" ole asiallisin vastaus "kysy ammattilaiseslta". Panen puolestani asiallisen vastauksen, IP44 - IP20- Tuosta löytynee oikea vastaus. Vai miten se oli?
Jäsenen Ruopsa antama (13.2.2011 klo:8:32) kommentti Suihkun "yläpuolelle"voisit harkita myös led-valaisinta halogeenin tilalle, se ei kuumene niin paljon. Tuotepakkauksessahan tai viimeistään asennusohjeessa on kaikki tarvittava tuotetieto valaisimesta (tai sitten jätä ostamatta),eihän se myyjä voi sinun asennuspaikkaasi tunteakaan eikä standardeja joita tulee soveltaa juuri sinun tapauksessasi. Kyllä se ohje ammattilaisen käytöstä on ihan paikallaan , tilanteet ovat niin erilaisia että helposti antaa virheellistä ohjetta näin etänä mutta standardiin se perustuu. Oikea vastaus kotelointiluokasta löytyy SFS 6000-7-701. Huomioitavaa on myös vikavirtasuojauksen tarve ja mahdollinen lisäpotentiaalintasaus.
Jäsenen majatalo antama (13.2.2011 klo:9:53) kommentti Katsopas tukesin sivuilta kylpyhuoneen sähköasennukset.Sielläkin ohjeissa sanotaan korkeuteksi 2,25m, mutta ei silti kehoiteta asentamaan tämän korkeuden ylittävälle osallekaan halokeenejä.Mutta sieltä sivuilta varmaan aukeaa paremmin asia teillekin.Kyllä ne kylpyhuoneen sähkölaitteet saisivat olla roiskevesisuojattuja ja mitä isompi ip numero sen parempi suojaus. Kyllä se etäisyys suihkusta täytysi olla vähintään 0,6m.
Jäsenen piilukirves antama (13.2.2011 klo:13:09) kommentti Koska netistä ei löydy noita standardeja, niin voisiko joku, joka tuntee sfs 6000-7-701 standardin, kertoa vastauksen kysymykseen: - saako suihkullisen kylppärin kattoon (h>225cm) asentaa suihkun kohdalle vai mille etäisyydelle siitä kattoon IP23-luokan valaisimen? Ei ammetta eikä suihkuallasta.
Jäsenen Rommeli antama (14.2.2011 klo:10:06) kommentti "- saako suihkullisen kylppärin kattoon (h>225cm) asentaa suihkun kohdalle vai mille etäisyydelle siitä kattoon IP23-luokan valaisimen? Ei ammetta eikä suihkuallasta." Saa asentaa. Jos kylppärin yhteydessä ei ole saunaa, periaatteessa jopa IP20 riittää. Vikavirtasuojauksen tuo kuitenkin vaatii, jollei käytössä ole muuta suojausta (SELV, PELV tai yhtä pistettä syöttävä suojaerotus). Se onko tuollaiseen paikkaan mitään järkeä asentaa IP20 tai IP21, vaikka standardi sen hyväksyisikin, onkin sitten ihan toinen juttu. Mahdollisuuksien mukaan asentaisin tuollaisen valaisimen joka tapauksessa mahdollisimman kauas suihkusta.
Jäsenen piilukirves antama (14.2.2011 klo:10:28) kommentti Kiitos Rommelille selkeästä vastauksesta. Näitä asioita eivät valaisinten myyjät tiedä eivätkä saa kyselemälläkään oikeita vastauksia ostajalle. Netistäkin pitäisi asiaan löytyä helposti oikea vastaus. Näin lisättäisiin sähköturvallisuutta. On todella huono vastaus, että kysykää asentajalta.
Jäsenen Ruopsa antama (14.2.2011 klo:11:15) kommentti "Kysymys on minullekin hyvin ajankohtainen ja näyttää siltä, että vastaukset ovat erilaisia riippuen siitä, keneltä kysyy. Olen saanut vastauksia IP44, IP23, IP21, IP20 ." No, nyt sait yhden pisteen lisää tuohon IP20 vastaukseen. Sitähän sinä taisit hakeakin. Ei se ole tavaratalomyyjän asia selvittää asennusolosuhteita, asentajan se täytyy kuitenkin tietää asentaessaan niitä valaisimia ja ollessaan vastuussa asennuksen oikeellisuudesta.
Lisää kommentti*