Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Tuplakiertoisen kaakelitakan hiilloksen loppuun poltto?

Tulisijat ja hormistot

Kysytty: 19.12.2011 klo:17:45
Minulla on tuollainen 1200kg uudehko kaakelitakka kierto-ominaisuuksilla, eli vasenta poskea alas ja alakautta oikealta ylös ja ulos. Ollaan täällä väitelty miten tuo loppuunpoltto tulisi suorittaa jotta mahdollisimman paljon jäisi lämpöä keraamisen kasan sisäpuolelle. :) Informaatiota löytyy laidasta laitaan, mutta olisiko jotain valaisevaa yleimaailmallista faktaa asian tiimoilta? Eli minulla toiminta tapahtuu näin;

Hormi lähtee päältä ja on suhteellisen pitkä joka aiheuttaa sangen hyvän vedon. Ilmaluukku on ainoastaan tuhkaluukun ovessa eli ei ole takan luukuissa ilman ottoa.

- Sytytän pesällisen ja annan ilmaa tuhkaluukun kautta ja syttymisen jälkeen kiertopelti + tuhkaluukun ilmanotto kiinni.
- Kohennan kun liekit alkavat olla selkeästi matalampia, jos on tarvetta lisätä puita, teen sen tässä vaiheessa.
- Kun puut ovat hiillosvaiheessa tai liekit todella matalia, kohennan niitä ja kokoan laidoilta keskellä tulipesää olevalle arinalle, pienennän hormipeltiä ja avaan tuhkaluukun ilmanoton täysille, jolloin liekit palavat voimakkaasti suht matalina ja osittain sinertävinä.
- Kun liekit vaimenevat uudelleen, kohennan uudestaan ja kokoan lisää laidoilta arinan päälle jolloin siniset liekit nousevat uudestaan.
- Odotan kunnes siniset liekit hiipuvat kokonaan ilmanoton ollessa tehokasta ja suljen tuhkaluukun ilma-aukot.
- Odotan tovin ja suljen hormipellin. Pesään arinan päälle jää vielä hiukan hehkuvia hiiliä mutta vaimenevat nopeasti. Pesällisestä jää todella vähän tuhkaa tulipesään.

Kysymykseni kuuluukin että onko tuo tehokas loppuun poltto sittenkään loppujen lopuksi tehokasta, vai jäähdyttääkö jo takkaa? Ajallisesti siihen kuitenkin kuluu jonkin verran aikaa. Toisella teorialla pitäisi vain kerran kohentaa kun ollaan hiillos vaiheessa ja antaa ilmaa alhaalta ja kun sinistä liekkiä ei enää näy, ilmanotto kiinni. Tällöina arinan laidoille jää vielä reilusti punertavaa hiillosta, jonka nykyisessä käytössä lappaan vähintään kahdesti arinan päälle "tehokäyttöön". Onko tuo takka luukkujen avaaminen ja arinan päällä "sepän tulella" polttaminen sitten kuitenkaan enää hyödyksi?


Raid76 Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 11 kplVirallinen vastaus
On vaikea opastaa uunin lämmityksessä sanallisesti. Jokaista uunia pitää oppia lämmittämään juuri sille kuuluvalla tavalla. Sinä olet oppinut yhden. Kuitenkin muuttaisin sitä vähän. Kun tuli palaa korkealla liekillä, arinan alta pitää antaa paloilmaa hyvin. Voi olla myös oikei...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Tulisijat ja hormistot / Tuplakiertoisen kaakelitakan hiilloksen loppuun poltto?":
Jäsenen antama (20.12.2011 klo:19:18) kommentti

Toisin sanoen voisi kokeilla sitten polttaa se pesällinen kunnon kohinalla. :) Paljon ei tuhkaluukusta tarvitse ilmaa antaa niin vetoa on vaikka muille jakaa. Kokeilen tuota.

Jäsenen antama (20.12.2011 klo:19:59) kommentti

Saatko mitattua piippuun menevän savukaasun lämpötilaa vaikkapa anturilla varustetulla yleismittarilla. Jos saat, mittaile hieman. Monesti käy niin, että annettaessa lisäilmaa avaamalla luukkua, nousee savukaasun lämpö aika reippaasti (virtausnopeus kasvaa liikaa) ja lämmöt menee harakoille. Toki lämpöä pitää olla, mielummin himpun liikaa kuin liian vähän. Mulla menee normipoltossa 130-150 asteisena piipun alapäästä sisään, luukkuja kun käyttää auki kohentaessa, nousee lämmöt hetkessä yli 180:n asteen.

Jäsenen antama (20.12.2011 klo:20:14) kommentti

En oikeastaan saa mitattua, pinnan lämpötila poskissa alhaalla ovat jotain 63-70 astetta 2-3 tuntia peltien sulkemisesta. Luovuttaa kyllä sitten tasaisesti. n. 8-9kg pesällisiä poltan kerran päivässä.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Hiilikuilu

Minulla on leivinuuni, jossa on hiilikuilu. Piipussa ei kuitenkaan ole kahta peltiä, eli palopesä ja hiilikuilu menevät samaan hormiin, jossa on vain yksi...

vanhan takan purku

pystyykö kaakelitakan purkamaan ja myymään eteenpäin?...

Cronspisen takka

Tiedustelen, Cronspisen kaakelitakan jälleenmyyjiä? Takka on Kannustalon vuoden 2000 messutalossa Rauhalassa....

polttoaineen vaikutus

Voiko kuljetuslavojen tukikappaleita (näyttävät puristetulta sahanpurulta) käyttää takan lämmitykseen, vai aiheuttaako poltto vaurioita...

purkasko vanhan

olis tarkoituis purkaa takka ,koska varauskyky on aika pieni.takka lämmittää kyllä hyvin ja on varaava.ohutseinämäisenä ei varaa kunnolla ,vaan päivittäin saa polttaa pu...

Puulämmitys

Näyttää siltä että uusiutuva puulämmitys näyttelee Suomessa johtavaa osaa ja onhyvin varteen otettava Energiamuotona.Kysymys.Luin Turunsanomat 30.01.2011 Koti ja asuminen...