Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Tulisijan pellittäminen:

Tulisijat ja hormistot

Kysytty: 3.12.2008 klo:21:34

Hei!

Pellittäminen on mielestäni siistein ja kestävin pinnoitustapa hella-leivinuunille ja isommillekin leivinuuneille, mutta tehdäänkö tällainen tulisija ensin ja vasta sen jälkeen siihen ympärille pellitys? Vanhoissa tulisijoissa olen nähnyt kuoripellin ulottuvan suu- ja nokiluukkujen reunojen taakse, joten tämä ilmiö puhuu mielestäni tällaisen työjärjestyksen puolesta. Olettaisin myös, että tulisija pitäisi lämmittää 1-2 kertaa ennen pellitystä kosteuden haihtuvuuden parantamiseksi. Miten on?

Miten sitten saadaan kuoripelti luukkujen reunojen taakse siististi? Olen tottunut ajattelemaan, että muurausvaiheessa luukun kehys kiinnitetään tulisijaan pinnakiinnityksellä, mutta pellitettäessä ilmeisesti vasta jälkikäteen. Tehdäänkö tässä niin, että luukkujen kiinnityspinnat jätetään muurauksesta näkyviin, tehdään pellitys ja vasta sen jälkeen pinnoilla asennetaan luukut kehyksineen tiiviisti uuniin kiinni?

Entä miten tuo kuoripelti saadaan pysymään kiinni muurauksessa? Etenkin, jos tulisija pellitetään jälkikäteen? Päällepäin kiinnitystapaa ei voi havaita mitenkään.

Onko kuoripellin laadulle jotain erityisvaatimuksia?

Mikään käsiini saama uuninmuurauskirja, näiden sivujen tiedot eikä edes internet ole tuonut minulle lisävalaistusta tähän pellitysasiaan, itse muuraus- ja uunien korjaustyöhön kylläkin. Pönttöuunien muurausjärjestys on kyllä tullut oppaista selväksi.
Virallinen vastaus
Pellitys tilataan erikseen, ja asennetaan muurauksen yhteydessä. Jälkikäteen pellitys ei ota muuraukseen kiinni kunnolla ja pellistä tulee kopiseva. Muurauksen yhteydessä pellitys on paikallaan ja suuluukut kiinnitetään pellityksen päälle. muurari kiristää pellin muurauksen yhteydessä paikalleen. Pelti on normaalisti sinkittyä peltiä. Kuparia näkee harvoin käytetyn. Muurarimestari Asp on aikanaan tehnyt muurauksen oppikirjoja. Niistä asia on minulle selvinnyt.

Arvostele vastaus kysymykseen "Tulisijat ja hormistot / Tulisijan pellittäminen:":
Jäsenen antama (10.12.2008 klo:23:01) kommentti

En tunne mainitsemaasi muurarimestaria enkä ole paikalliskirjastosta hänen teoksiaan löytänyt, mutta jos kertoisit hänen koko nimensä ja oppikirjojen nimiä, niin saattaisin löytää noita teoksia paremmin. Muuten vastauksesi tuntuu suht järkeenkäyvältä, mutta epäilen (vaikkapa nyt 11-tiilikerroksisen puuhellan tapauksessa) kuoripellin läsnäolon suuresti haittaavan muuraustyötä. Miten voidaan inhimmillisesti muurata alimmat tiilikerrokset, kun korkea kuoripelti on ympärillä? Näin kuitenkin tehdään, koska pelti ulottuu myös tulisijan alaosassa olevien nokiluukkujen taakse. Pitää varmaan olla tosi pitkät kädet... :)

Jäsenen antama (11.12.2008 klo:11:55) kommentti

G. E. Asp Uuninmuuraaja