Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Savuhormissa olevan reiän paikkaaminen?

Tulisijat ja hormistot

Kysytty: 21.9.2010 klo:15:35
Jouduimme piikkaamaan savuhormia kaksikerroksisen talon toisesta kerroksesta auki saadaksemme hormiin tippuneet tiilet ulos. Nyt hormeissa on kolme reikää, yhdessä hormissa yksi ja toisessa kaksi. Reiät paikattaneen samanlaisilla savitiilillä ja laastilla, mutta miten saamme hormin sisäpuolen tasaiseksi ja varmistettua, ettei hormiin putoa laastia, tiiliä tms.? Piipulta matkaa reikiin on parisen metriä, joten jotain kättä pidempää tarvittaneen, mutta mitä? Miten paikkaaminen kannattaisi tehdä?Virallinen vastaus
Tee vanerista noin hormin kokoinen pala. Tee sen kulmiin reiät, ja laita niistä ohut köysi. Pistä pieni paino alapuolelle. Sido köydet yhteen vähän ylempää. Sen voit laskea hormiin, ja saat tiilen palat ylös, jos ne eivät saa tippua hormin pohjalle. Muurauksen jälkeen pitkällä veteen kastetulla harjalla harjaat hormin seinämät sileiksi. Paikkaamiseen kannattaa varata aikaa, jotta ei tarvitse tehdä huonoa työtä. Hyvät hermot ovat aloittelijalle paras apu.

Arvostele vastaus kysymykseen "Tulisijat ja hormistot / Savuhormissa olevan reiän paikkaaminen?":
Jäsenen antama (21.9.2010 klo:17:16) kommentti

Hormiin vähän reikää suurempi pahvi, josta narut saumaraosta läpi. Apulainen pitää narut kireällä työn ajan. Lopuksi pahvi vedetään kolmannella narulla piipun päästä ulos.

Jäsenen antama (21.9.2010 klo:17:45) kommentti

jolloin laasti putoaa alas. Kyllä kannattaa! joopa joo!Anna laastin pudota vain alas mitä putoaa ja putsaa lopuksi alhaalta nuohousluukusta hormireiän "lattia". Arvoitus: mistähän se nokisutari putsaa ne nuohousjätteet pois sieltä hormista? Hänellä ei ole pahvin/narun pitäjää yhdellekään narulle ja pahville. Savu kyllä taipuu, vaikka ei olisi formularataakaan. Luulisin!

Jäsenen antama (21.9.2010 klo:19:41) kommentti

Ei putoa alas, kun antaa laastin kovettua. Pari narunpätkää jää muurauslaastin sekaan, mutta se ei haittaa.