Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Saunan kiukaan teräshormin kuumeneminen yläpohjassa

Tulisijat ja hormistot

Kysytty: 15.11.2010 klo:20:23
Meillä on kertalämmitteinen saunakiuas alakerrassa. Kiukaaseen on liitetty teräshormi, joka on kiuasta lämmitettäessä aikaisemmin kuumentunut yli 100 asteen lämpötilaan yläkerrassa (asuintiloissa), josta matka jatkuu vielä yläpohjan läpi katolle. Voiko hormi kuumentua yläpohjan kohdalta (jossa runsaasti eristettä, n. 500 mm) enemmän kuin yläkerran asuintiloissa. Onko siis palovaaraa yläpohjassa 5 vuotta vanhoilla eristeillä, jossa lämpö ei pääse haihtumaan eristeiden kohdalla, vaan ehkä jopa nouseekin? (Kyseessä ei ole erikoisvalmisteisesta palovillasta). Entä onko palovaaraa välipohjassa joka on ontelolaatta mutta saunan puolella puiset kattopanelit myös hormin ympärillä?

profiilikuva
Jukkas1 Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
Kyse on valmishormista. Kannattaa ottaa yhteyttä suoraan valmistajaan. Vetoa pitää säätää, koska vain niin saa polttoaineesta energian irti. Kun pinta asuintiloissa nousee sataan asteeseen, kyse on henkilöturvallisuudesta. Päälle pitää asentaa lisäsuoja. Läpivientien kohdalla käsittääkseni pitää olla palovilla. Valmistajan ohjeessa on annettu myös etäisyys palavaan kantavaan rakenteeseen. Kattolaudat ja listat voi asentaa piippuun kiinni. Puun lämpötilan pitää nousta lähelle kolmeasataa astetta, jotta se alkaa hiiltyä. Tuohon ei mielestäni ole vaaraa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Tulisijat ja hormistot / Saunan kiukaan teräshormin kuumeneminen yläpohjassa":
Jäsenen antama (15.11.2010 klo:21:49) kommentti

Kattolautoja ja listoja ei enää yleensä saa asentaa hormiin kiinni. Esim. Harvian piipun ympärille pitää jättää 10 cm:n väli kattolautoihin. Eristettä pitää vähentää hormin ympäriltä, ettei se kuumene liikaa.

Jäsenen antama (15.11.2010 klo:22:28) kommentti

"Kattolaudat ja listat voi asentaa piippuun kiinni. Puun lämpötilan pitää nousta lähelle kolmeasataa astetta, jotta se alkaa hiiltyä. Tuohon ei mielestäni ole vaaraa"

Voi helvetin helvetti! Kuinka edesvastuutonta ohjeistusta. Onpahan sattuneet saunan lauteetkin syttyä paljon alhaisemmissa lämpötiloissa palamaan, mutta nehän eivät kylläkkään ole kattopaneleita eikä listoja. Sehän on sitten aivan eri tavaraa ja eri kohde. Että silleen, ken uskoo, niin eipä ole varma näkeeekö seuraavaa päivää.

Jäsenen antama (16.11.2010 klo:8:53) kommentti

Niin jos tuo piippu on asennettu ennen v. 2007 niin on saanut asentaa kattopaneelit ja alle 30 mm paksuiset laudat suoraan (eristettyyn) piippuun kiinni. Nykyiset CE-hyväksytyt teräspiiput ovat muuten samanlaisia paitsi nyt aikaisemman materiaalipaksuuden (teräspinta väh. 1 mm) sijaan hyväksytään ohuemmat yleensä 0,6 mm:n haponkestävästä teräksestä tehdyt ruostumattomat teräspinnat. Nykyään valmistaja määrittää polttokokeiden perusteella nuo suojaetäisyydet kattopaneeliin (20-100 mm). Epätavallisen paksujen yläpohjaeristeiden vaikutusta paloturvallisuuteen ei EU-määräyksissä ole älytty ottaa huomioon. Jos kyseessä on CE-hyväksytty piippu, siitä löytyy valmistuskilpi, jossa on mainittu suojaetäisyydet ja ne koskevat myös kattopaneelia.

Jäsenen antama (17.11.2010 klo:5:35) kommentti

Maanantain 15.11.2010 Helsingin Sanomissa oli juttua valmispiipuista ja niihin liittyvästä palovaarasta. Otsikolla "Teräshormi voi polttaa koko saunan".

Siispä kirjastoon tai digilehden tunnuksia ostelemaan, jos ei tule tilattuna.

Jäsenen antama (17.11.2010 klo:8:46) kommentti

Niinpä olen edelleen sitä mieltä, että määräyksiä ja valmistajien ohjeita ei kannata noudattaa, vaan aivan tavallista tervettä järkeä, sillä se ylittää - se terve järki- aina määräykset ja valmistajien ohjeet ja opastukset.Siis: Ennen kaikkea se kokonaisuus! Eihän noilla määräyksien kirjoittajilla, kuten ei myöskään noilla valmistajilla ole mitään vastuuta siitä kokonaisuudesta. Ei ole!"Kattolautoja ja listoja ei enää yleensä saa asentaa hormiin kiinni".

Höpönlöpön! Ei niitä ole saanut järjen mukaan asentaa ennenkään, mutta halavalla ei ole saanut ennenkään hyvää ja turvallista.

Jäsenen antama (19.11.2010 klo:11:04) kommentti

Tarkoittanet Monta sitä, että suojaetäisyyksissä kannataa olla noudattamatta minimimääräyksiä ja käyttää varmuuskerrointa = tervettä järkeä

Jäsenen antama (19.11.2010 klo:13:26) kommentti

Kyllä tervettä järkeä, sillä se määrittelee myös ne turvaetäisyydet.

Vielä rautalankaa: valmistajien ohjeita on syytä terveen järjen avulla mukauttaa, sillä kaikenlaiset ohjeet ovat usein vain minimijuttuja, jossa mennään rimaa hipoen yli, mutta valitettavasti se rima usein putoaa ja silloinkin sen teettäjän niskaan - valitettavasti. Mikään ei kiellä koskaan tekemästä parempaa kuin ovat kaikenlaiset ohjeet ja määräykset.

Ohjeitten/määräysten tekijät eivät koskaan tiedä/näe sitä ympäristöä mihin se "vempele" tulee, sillä niillä on valitettavasti ikään kuin laput silmiensä sivuilla kuin kilpahevosilla.

Terve järki ei sisällä sitä epämääräistä varmuuskerrointa, vaan aina kulloinkin harkittuna ratkaisemaan ne minimietäisyydetkin. Näissä jutuissa on kaiken a & o se kokemus ja mahdollisesti lisäoppi sieltä kantapäästä.

Jäsenen antama (21.11.2010 klo:8:46) kommentti

RakMk E-sarjasta löytyvät määräykset ja ohjeet niin paloturvallisuudesta kuin myös suojaetäisyyksistä.

Niistä ei tarvitse vääntää rautalankaa eikä käyttää maalaisjärkeä.

Jäsenen antama (21.11.2010 klo:10:30) kommentti

Nehän on niitä minimiaravajuttuja, joita vaan lukeneet pilkuntarkasti noudattavat, kun eivät muuta osaa.
RakMk:t ovat vain pikkukakkoslaisille tarkoitettuja. No nehän ovat vain niitä miniminormeja, joita sitten osaamattomat pilkun tarkasti tavailevat. Parempaa saa ja pitääkin tehdä, jotta kaiken puolin hyvä tulee.

Siitä huolimatta rautalankaa: minimit on ollut pakko säätää, jotta osaamattomat jotenkin, vaikka vajavaisesti, saadaan jollakin siedettävällä tasolla tekemään.

Jäsenen antama (21.11.2010 klo:10:40) kommentti

Niin..., Montalle sopivia.


Jäsenen antama (21.11.2010 klo:11:29) kommentti

Rakentamismääräyksissä puhutaan suojaetäisyyksien kohdalla "rakenneosista". Irtaimiston osalta on määräys vaatehuoneiden ja varastojen kohdalla. Siis voidaanko keittiössä komerot ym. kalusteet sijoittaa suoraan kiinni savupiippuun?

Jäsenen antama (21.11.2010 klo:11:54) kommentti

”Kattolaudat ja listat voi asentaa piippuun kiinni. Puun lämpötilan pitää nousta lähelle kolmeasataa astetta, jotta se alkaa hiiltyä.”Vain täysin hölmö noudattaa noita ohjeita tuntematta tarkemmin rakennetta, mutta jos haluaa aina extremeä tai saada paloauton pihalleen tai peräti suoraan krematorioon, niin siitä vain. Ei vara venettä kaada. Jokainen tapaus on loppujen lopuksi yksilöllinen. Yleisohjeet ovat annetut siten, että juuri sitä rakennetta ei ole ollut käsillä.

Tuon vajavaisuudenhan paljastaa myös tuo Pm:n hyvin aiheellinen kysymyskin:

”Siis voidaanko keittiössä komerot ym. kalusteet sijoittaa suoraan kiinni savupiippuun?”

Vastausta: Vain täysin törppö asentaa kiinni, sillä tuonhan lupaa myös luettuna toisin ”Katto laudat…”. En viitsi toistaa kokonaan noin törppöä ”ohjetta”. Vastauksen antaja on lukenut noita jostakin (ei ainakaan akuankasta, tutkisi edes sitä) ja sitten jakelee niitä täällä täytenä viisautena (ei ensimmäistä kertaa).


Jäsenen antama (21.11.2010 klo:13:26) kommentti

Monta voisi nyt rauhoittua. Ei savupiippu ole mikään Tsernobyyli.

Jäsenen antama (21.11.2010 klo:13:36) kommentti

Olet täysin oikeassa! Tosiaan "Ei savupiippu ole mikään Tsernobyyli.", vaan pahempi, muta älä Pm kerro sitä salaisuutta kenellekään, vaan pidä se omana tietonasi. Siitähän se sitten meteli nousee.

Jäsenen antama (22.11.2010 klo:19:44) kommentti

Kyllä se 150-200 astetta riittää pölyn ja paskan sytyttämiseen aivan kivasti.

Jäsenen antama (16.12.2010 klo:5:29) kommentti

Päivän Savon Sanomissa juttua teräshormeista. http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/kolme-klapiakin-on-jo-liikaa/628143

CE-merkintä ja ohjeiden mukainen asennus ei tarkoita samaa kuin turvallinen.

Jäsenen antama (16.12.2010 klo:12:45) kommentti

Tässä on mittoja jotka paloviran on määrännyt kiukaan ja muidenkin paloturva suojaetäisyyksistä, Oulun seudulla.

Jäsenen antama (16.12.2010 klo:12:51) kommentti


http://www.lapinpelastuslaitos.fi/ohjeita/PALOTURVALLISUUSOHJE%20PIENRAKENTAJALLE.pdf

Tämä jäi edellisestä pois, anteeksi.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kiukaan hormin etäisyydet

Talo suunnitelessamme ajattelimme laittaa kiukaalle teräshormin, jolloin tilaa ei mene kovin paljon. Ongelmaksi on muodostumassa varoetäisyydet. Saunaan tultaessa kiuas o...

Kylpyhuoneen ja saunan katon rakenne

Tervehdys.Talomme on v.78 rakennettu yksikerroksinen omakotitalo. Yläpohjassa eristeenä on lasivillaa n. 30cm. Kylpyhuoneessa ja saunassa on alaslaskettu katto n. 30cm....

Tiilivuoratun ja rapatun saunan seinän käsittely ja hormiliitos piippuun.

Kyseessä on 80-luvulla rakennetun omakotitalon saunan remontti.Saunan seinärakenne on sellainen, että reilun puolet seinistä on paneeloitu ja loput (kiukaan nurkka ja läh...

Kivijäljitelmäseinä saunaan

Millainen seinän rakenteen tulisi olla kph:n ja saunan välissä kun tälle seinälle tulee kiuas ja kiukaan taakse kivijäljitelmäseinä? Muut saunan seinät paneloidaan normaa...

petoeläimen aiheuttama höyrynsulun repiminen yläphjassa

Nyt keväällä taloni yläpohjaan tunkeutui talon ollessa tyhjillään viikon ajan jokin petoeläin (ilm kärppä tai hilleri) raapien /purren itselleen meno-paluureitin mm seini...

Läpivienti

Hei. Kuinka toteutan teräshormin läpiviennin aluskatteen läpi? Ohjeissa sanotaan, että olisi jätettävä 100mm. hormin ympärille tyhjää tilaa. Talossani oleva aluskate on s...

Palovillaa

   Sanovat, että netistä löytää kaikkea. En löydä mistään valmiiksi pyöreäksi muotoiltua (lieriötä)palovillaa teräshormin ympärille. Tiedän, että sitä on olemassa. Miksi...

Hormin täyttäminen

Talossamme on piippu, jossa on 5-hormia.Keskimmäinen on vain saunan kiukaan lämmityskäytössä.Reunimmainen on ollut öljypolttimella.Tämäkin on nyt pois käytöstä ja yläpääs...

Leca-hormin laatoitus

Saunan kiukaan takana Leca-hormi on aikanaan laatoitettu ja laatat kiinnitetty saneerauslaastilla. Nyt laatat ovat osittain irti alustasta. Onko sallittua laittaa hormin...

takaaladattava kiuas

Olen suunnitellut saunaa, jossa kiukaan lämmitys tapahtuisi "ulkoapäin", tässä tapauksessa kodinhoitohuoneen puolelta. Eli reikä saunan kiviseinään, luukku koloon jne. Mu...

Leca hormi

Jos leca hormista muurataan kesämökin saunan pukuhuoneen puolelle hormi ja saunan kiukaan savuputki pitää tuoda seinän läpi siihen, niin kuinka sen liittymän saa pysymään...

Suihkutilan halogeenit

Rakennamme suihkutilaa. Ylhäältä alas katsottuna kerrokset ontelolaatta, koolaus ( otelolaatan ja koolauksen väli 20cm) johon kiinnitetty alumiinipaperi, 22mm koolaus täm...

Takkasydän avotakassa

Hankimme avotakkaamme takkasydämen. Takan reunuksessa kiertää kuusipuinen taso, jossa joitain koriste-esineitä (kestää kuumuuden).  Takkasydän työntää yläreunastaan kuuma...

palomuurin kaakelointi

voiko saunan  kiukaan takana olevan palomuurin kaakeloida, kestääkö kaakeli kuumuutta ja jos niin minkälaiset kaakelit?...

puu lämmitteisen kiuasnurkkauksen panelointi ja suojaus

Saneeraamme lautapaneloidun vanhan saunan, jossa kiukaan takana on ollut tähän asti ilmarako ja mineriittilevyt seinillä ja katossa suojaamassa kiukaan aiheuttamaa lämpöv...

Saunan katon alumiinikalvo

Olen rakentamassa saunaa uuteen omakotitalooni ja katon rakenne mietityttää. Yläpohjassa on normaali villa, sen alla muovista höyrysulku ja sen alla laudat 300mm jaolla....

Tuplahöyrynsulku saunassa

Terve!Saunan katossa yläpohjassa höyrynsulkumuovi jonka päällä puhallusvilla. Saunassa tulee ongelma kun alakattoa pudotetaan 300 mm:ä ja alakattoon asennetaan alumiinipa...

Saunan ilmanvaihto

Hei! Ostimme vuonna -78 rakennetun pyöröhirsitalon ja nyt remontoimme sen pesuhuoneen ja saunan. Meitä askarruttaa saunan ilmastointi, ettei happi lopu kesken ja sauna tu...

saunan ilmanvaihto

kun saunaan tuodaan tuloilma koneellisesti kiukaan yläpuolelle ja ilma poistetaan oven alta pesuhuoneeseen jossa on koneellinen poisto, niin onko vaaraa että saunassa ole...

kiukaan taustaseinä

Millä saa saunan kiukaan taustaseinälle ( tiiliseinä) asennetut luonnonkivilaatat pysymään kiinni. Ainakaan remonttilaastilla ei ole pysynyt?...

Sähkökiukaan vaihto puukiukaaseen

Haluaisin vaihtaa sähkökiukaan puukiukaaseen. Sauna on kellarikerroksessa ja saunan tuloilma tulee ulkoseinän läpi saunan yläosaan. Poisto on pai...

suihku/sauna

MOI    Olisi kysymys saunan ja suihkun välisestä seinä  rakentteesta rivitalo söhkö kiuas saunassa. onko oikein saunasta pesutiaan päin seinän rakenne ja saunan kiukaan t...

suihku/sauna

MOI    Olisi kysymys saunan ja suihkun välisestä seinä  rakentteesta rivitalo söhkö kiuas saunassa. onko oikein saunasta pesutiaan päin seinän rakenne ja saunan kiukaan t...

KIUKAAN PAIKKA SIIRTYY/ILMANVAIHTO UUSIKSI

MEILLE TULOSSA ISO REMONTTI PUTKIVUODON TAKIA JA HALUAISIN SAMALLA MUUTTAA SAUNAN "JÄRJESTYSTÄ". ELI HALUAISIN SIIRTÄÄ KIUKAAN VASTAKKAISEEN NURKKAAN JA LAUTEET KAPEALTA...

kiukaan koko

Minulla on sauna 180 X 180 x 230 lasiovi ja pikku ikkuna. Nyt olisi kiukaan vaihto kun tuo 6KW kiuas ei anna löylyä kuin nimeksi. Asunnossa on koneellinen ilmanvaihto ja...