Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

piipun purkaminen

Tulisijat ja hormistot

Kysytty: 22.5.2019 klo:22:25
Rintamamiestaloni savupiipun katonpäällinen osa pitäisi purkaa. Se olisi muuten todennäköisesti  helppoa, koska vanha laasti on muuttunut hiekaksi jo useasta kohtaa, mutta erehdyin korjaamaan piipun neljä vuotta sitten paikallisen nuohoojan rohkaisemana siten että sulloin uutta laastia paikoin jopa 3-4 cm syviksi kaivamiini saumarakoihin. (Tai vanhaa laastia ei tarvinnut oikeastaan edes kaivaa pois, vaan se varisi alas, kun sitä vain  hipaisi.)

Toivoin korjausajankohtana, että saumojen huolellinen paikkasaumaus sekä ulko- että sisäpuolelta olisi pelastanut piipun, jolle ei nuohoojan  mukaan olisi tarvinnut tehdä yhtään mitään(!), vaikka siis huomautin  hänelle, että laasti varisee alas, kun sitä koskee.. (Tämä koski ennen kaikkea yhtä viidestä hormista, jota oli käytetty aktiivisesti talon lämmitykseen ja jota pitkin ilmeisesti myös kellarin kostea ilma kulkee katolle.)

Nyt neljän vuoden päästä korjauksesta osa paikoistani on jo varissut alas, vaikka tein työn erittäin huolellisesti. Ylimmät tiilet ovat lisäksi jo aivan irti sekä myös eniten rapautuneimman hormin välitiili. Pahinta on se, että hormien välitiilet ovat pystyasentoon käännettyjä tiiliskiviä, eikä niitä ole limitetty mihinkään. Piipun purkamisen pitäisi siis olla sen verran hellävaraista, etteivät välitiilet tipu hormiin. Millä työkalulla tai koneella piippua pitäisi lähestyä?

Jos osoittautuu, että piippu on muuten vankasti kasassa lukuun ottamatta laitimmaista yhdistettyä lämmitys- ja kellarihormian niin olisiko mitenkään mahdollista purkaa piipusta vain se reunimmainen hormi ja ennallistaa piippu sitten palapelin tavoin? HUOM: piipussa ei ole nyt hattua eikä edes kaulusta.Virallinen vastaus

Savupiippu

Nyt olisi mielestäni järkevintä asentaa eniten rapautuneeseen/käytettävään hormiin metallinen sisäpiippu tiivistyksineen.

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Tulisijat ja hormistot / piipun purkaminen":
AM
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Jatko kysymys

Kysytty: 23.5.2019 klo:19:02
Piipun ylin 65 cm on muurattu punaisista tiilistä ja näyttää sltä, että kyseinen piipunosa on uusittu jo ainakin  kerran aiemmin (hattua ei ole ollut koskaan, mikä selittänee rapautumisen). Nyt olisi tarkoitus hatuttaa piippu  ja varmaan myös pellittää se ainakin siinä tapauksessa, että piippuun on pakko jattää joukkoon vähemmän priimaa rakennetta.
Punaisen osan alla on piipun levike, joka on muurattu valkeista kahi-tiillistä, jotka on maalattu samalla maalilla kuin katto. Se levikeosa on ainakin ulkopuolelta tarkastaeltuna selvästi paremmassa kunnossa kuin punaisista tiilistä muurattu osa, lieneekö sitten juuri sen maalin ansiota, vaikka maalattu tiili on sinänsä outo ratkaisu. Asuinpaikassani vallitsee onneksi äärimmäisen kuiva pienilmasto eli sateilla on tapana jostain syystä kiertää taloni, mitä ilman piipun levike olisi varmaan todella huonossa kunnossa, koska sen muodostaman "portaan" päällä ei ole edes laastista muotoiluta viistotusta pellityksestä nyt puhumattakaan. . 
Levike on ulkomitoiltaan noin 14 cm leveämpi kuin muu piippu. Osa levikkeestä sijaitsee katon yläpuolella siten, että levikkeestä näkyy 23 cm harjan kohdalla ja n. 60 cm piipun reunojen kohdalla. (Katto on todella jyrkkä.) Piipun putkittaminen arveluttaa hiukan mm. sen vuoksi, että se pienentää savuhormia eli heikentää vetoa. (Kyseessä on iso leivinuuni, jonka hormin pitäisi olla käsittääkseni vähintään kokoa 16 x 17 cm.)
Kerron tässä vielä senkin, että talossa on jyrkkä katto, ja vintin korkeus harjan kohdalla arviolta 4-5 metriä. Piippu on rapattu koko siltä osuudeltaan, joka sijaitsee katon alla, ja rappaus vaikuttaa mielestäni yllättävän hyväkuntoiselta, vaikka en olekaan tutkinut kovin tarkasti vinttihuoneen yläpuolista kahden metrin korkuista osaa. Saattaa myös olla, että sitä on joskus paikkarapattu. Vinttihuoneessa oleva piipunosa on ainakin täysin priima ja vailla halkeamia.
Virallinen vastaus jatkokysymykseen

Piipun korjaus

Nythän on hyvä, että on tuo levike ja sen kohdalta/alapuolelta ehjä.
kaikki irtonaiset voisi poistaa, rapautuneet kohdat paikata ja sitten eristää+pellittää piippu.
Sillä saisi kymmeniä vuosia lisää ikää piipulle.
Se ei sulje pois yhden hormin " teräsputkisukitusta", ellei hormin sisäpintää pystyisi pitkän harjan kanssa slammaamaan kuntoon.
Noissa paikoissa ja korkeuksissa on varmasti hyvä veto niin savu kuin ilmahormeissakin, kunhan ovat puhtaat ja kunnossa.
Vanha kunnostettu voi usein olla käyttöarvoltaan parempi kuin pussillinen uusia.smiley
AM
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi