Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Hormin perusta

Tulisijat ja hormistot

Kysytty: 2.6.2004 klo:10:32
Olen rakentamassa mökkisaunan piipun/kiukaan ja padan perustaa. 2 horminen(Rondo) piippu painaa n.900kg( 4.5m) kiuas n.150kg ja pata n.130 kg,kivineen ja vesineen.Valan betonista anturan ja nostan harkoilla ylös,täyttö soralla( 0-30mm)Kysyisin harkkokehikon yläpuolisen laatan paksuutta ja kuinka paljon laatta voi ylittää harkkokehikon?Entä mikä olisi laatan lattiapinnan ylittävä osuus(2-3cm)?Ja tarviiko bitumi huopaa ja mihin väliin(antura ja harkko/ harkko ja laatta vai laatta ja piippu). Kiitos Maukka!

maukka Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 5 kplVirallinen vastaus
Rakennesuunnittelija on tässä paras asiantuntija. Vastaajan on vaikea antaa mitään sitovaa tietoa näillä lähtötiedoilla. Myös maaperän kantavuus vaikuttaa tuohon. Anturan päälle harkkojen alle laitetaan bitumihuopa. Jos antura on koko pohjan laajuinen, voi muurauksen nostaa ylös useasta paikasta, ei pelkällä kehikolla, jolloin betonilaatta jää ohuemmaksi. En laatan vahvuutta pysty määrittämään, kuin ylimitoitettuna. Sitä en halua tehdä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Tulisijat ja hormistot / Hormin perusta":