Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Venepaikkarasite

Tontti ja kiinteistö

Kysytty: 11.10.2016 klo:13:08
Jos kiinteistöön kuuluu venepaikkaoikeus ja se on kirjattu "venepaikkarasitteena" toiseen kiinteistöön, niin mitä tämä kaytännössä tarkoittaa? Mitä ovat oikeutetun oikeudet ja velvoitteet?

Käytännössä paikka on sellaista rantavitelikköä, että se ei ole mitenkään käytettävissä ilman raskasta raivaamista ja lisärakentamista. Paikkaa mahdoton käyttää ilman metsurin suorittamaa ravaamista ja sen jälkeen upottavan maaperän vahvistamista jollakin tapaa - lähes 25 m kaislikon raivaamista pois vedestä.

Jos omistaa ko. oikeuden, voinka tilata metsurin paikanpäälle kaatamaan puuston ja rakennusmiehet ajamaan soraa kuitukankaan päälle ja jonkun viherrakentajan niittämään kaislikon pois? Kaadetut puut ilmeisesti kuuluu rasitteen omaavalle kiinteistölle?

Käytännössä mitä saa tehdä ja mitä ei?

 Virallinen vastaus
Käytännössä venepaikkaoikeus tarkoittaa vain sitä, että sinulla on oikeus pitää venettä jonkun toisen omistamalla kiinteistöllä.
Kysymyksesi on hankala, koska en tiedä mitä rasitussopimuksessa, jolla rasite on aikanaan perustettu on sovittu?
Jos mitään ei ole sovittu ollaan taas siinä tilanteessa, ettei yhtei...


Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Tontti ja kiinteistö / Venepaikkarasite":
profiilikuva
MarkusTalvio
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi
Jäsenen antama (12.10.2016 klo:12:01) kommentti

Tällaista rasitetta ei siis vielä ole olemassa vaan tarjottu myytävään kiinteistöön. Kuka kirjaa mahdollisesti sovitut asiat virallisesti ylös? Onko nämä esimerkiksi esitettävä mahdllisessa maanmittauskokouksessa lohkomisen yhteydessä ja onko MML taho joka ne kirjaa "virallisesti" ylös? Oletin, että tieoikeus/rasite kuuluu mahdolliseen venepaikkaan, koska jostainhan sitä rasitteelli pitäisi kulkea (kuivaa maata myöden) ettei mene uimiseksi ;-) Jos on tieoikeus, kuuluuko siihe oikeus rakentaa, huoltaa ja ylläpitää tietä ehtojen mukaisesti (esim. 4 m levyinen rasite)?
Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: