Jäsenen P59 antama (27.10.2010 klo:17:58) kommentti 30% nousu tuntuu aika suurelta. Mietiskelen keskieuroopan alppiteitä, jossa huimina nousuina tuntuu jo 10 - 15% . Ajokelpoisuus riippuu monesta asiasta, joista tässä muutamia: ajoneuvon speksit nousun suhteen ( jos 30 % hyväksytään useimmille normaaleille ajoneuvoille, asia on siltä osin kunnossa. sitten tien laatu ja pinnoite, kuten myös se voiko mäkeen ottaa vauhtia tai vastaavasti kun tullaan alamäkeen, miten pysäyttäminen onnistuu. Ehdotan tutustumaan muutamien yleisimpien automerkkien tekniseen spesifikaatioon tältä osin.
Jäsenen Mr.ElMaco antama (27.10.2010 klo:19:52) kommentti 30% on jo erittäin jyrkkä mäki. Suomen tiestön jyrkimmät kohdat pikaisen haun tuloksena n. 20% luokkaa ja nekin harvinaisia. 30% alkaa olemaan päätieverkon jyrkkien luiskien luokkaa. Hyvät vauhdit pitää saada tai sitten kannattaa harkita uutta, pidempää linjausta.
Jäsenen Larmatin antama (27.10.2010 klo:20:58) kommentti kerroppa paljonko korkeuseroa on sillä sadanmetrin matkalla? mulla on noin 15metriä 100m pihatiellä ja se tuntuu jo aika pahalta talvella.
Jäsenen Pete antama (27.10.2010 klo:22:49) kommentti Tuo 30% alkaa olla monen ajoneuvon äärirajoilla, jos oletetaan ettei aina ole sulaa asfalttia alla. Minulla on tasaiselle pihamaalle tehtynä autohuoltopukit, korkeus 92 senttiä. Näille ajetaan hiukan reilut 6 metriä pitkiä ramppeja myöten. Kallistus on siis 15%. Tarkoittaa siis juuri 15m sadan metrin matkalla. Enkä uskaltaisi kuvitellakaan rakentavani taloa paikkaan, johon joutuisi nousemaan noin jyrkkää mäkeä pitkin. Kerro nyt kuitenkin, mikä se todellinen korkeusero on. Jos vaikka kyselyssä oli joku merkintävirhe. Meinaan, jos sillä sadalla metrillä mäki nousee keskimäärin 30 metriä, niin ainakin minä puuskutan perille päästyäni kävellenkin.
Jäsenen Monta antama (28.10.2010 klo:18:19) kommentti Kysymyksestä ei selviä todellinen tilanne. Missään määräyksissä laeiesta puhumattakaan ei ole määritelty nousun suuruutta. Tämä on täysin kysyjän itse ratkaistava, koska hän itse tiedostaa asian ja ei välttämättä tarvita mitään nelivetoautoakaan. Nelivetoa ei tarvita ollenkaan, jos ei itse "harrasta" nelivetoliikkumista. Missään määräyksissä ei myöskään ole mainintaa, että autolla on päästävä aina pihalle oven eteen saakka. Sekin on itse ratkaistava. Onhan se tosiasia, kun yhteen suuntaan on ylämäkeä, niin se helpotus on, että vastakkaiseen suuntaan on alamäkeä. Matematiikan opastuskin käy kyllä autohultopukeillakin. Toivottavasti kysyjä on ylläpitänyt kuntoaan sen verran vaikkapa kaivaen maata lapiolla, että ei puuskuta kävellesssään tulevalla kotitiellä, jos rakennuspaikan hankkii.
Jäsenen yksi antama (29.10.2010 klo:8:28) kommentti Joo, helpotushan se alamäki aina on. Esim. kalliokiipeillessä pystysuoran seinän päälle päästyä on aina niin mukava heittäytyä se 30m vapaata pudotusta sinne louhikkoon, virkistävä tunne, palauttaa voimat TÄYSIN. Samoin lapissa samoillessa on mukava aina kieriä vaaran toista laitaa alas :-) Jossain vaiheessa kahden pyörän vedolla (käytännössä yhden, kun otetaan tasauspyörästö huomioon) pito vaan loppuu mäen jyrketessä, eikä matka enää etene. Kun lisätään vetäviä pyöriä (vaikkapa ensin pelkkä neliveto, sitten tasauspyörästön lukot, että saadaan oikeasti neljä vetävää pyörää) niin matka taas etenee, ihan fysiikan lait, joten kyllä sitä nelivetoa joskus tarvitsee. Eri asia on, miten fiksua on rakentaa talo sellaiseen paikkaan, että se rajoittaa auton valintaa. On varmaan helppo myydäkin, esitteessä voisi lukea esim ajo-ohjeissa: jätä auto kartassa merkittyyn paikkaan ja kävele loppumatka, tai saavu maastoautolla. Itse rakentamishommaa saattaisi helpottaa myös, jos kuorkki pääsis tontille, tai edes lähelle. Vaikkapa anturan betonin kärrääminen ylämäkeen/alamäkeen kottareilla on hyvinkin raskasta/hidasta puuhaa. Empä ole kuullut kyllä määräyksistä, että autolla pitäisi päästä oven eteen asti, mutta voisin kuvitella, että jollain tasolla luulis tontille pitävän päästä, esim. pelastustointa, sairaankuljetusta jne varten. Luulisin, että rakennusvalvonnasta kannattaa kysäistä.
Jäsenen Monta antama (29.10.2010 klo:9:59) kommentti No otetaanpa vain pieni esimerkki lainaten/mukaellen erästä sananiekkaa: "Saimaan saaressa torppa...." Eiköhän tuo ole haastavampi kuin pieni nyppylä. "Luulisin, että rakennusvalvonnasta kannattaa kysäistä." Minä luulisin puolestani, että eiköhän sen kysyjän päässä ole riittävästi tietoa ja älyä päätellä mihin rakentaa ja tarviiko oven eteen limusiinilla tai muulla V8:lla päästä. Rakennusvalvonnalta ei itsestään selvyyksiä kannata kysellä
Jäsenen yksi antama (29.10.2010 klo:12:31) kommentti Jos kysyjä kysyy, onko tie ajokelvoton ja että kuka sitä arvioi niin ehkä se sitten saattaisi olla hänelle epäselvää, vai mitä luulet? Rakennusvalvonnasta voi kysyä jos jokin asia askarruttaa, ne sattuvat ne päätöksetkin tekemään mm. rakennusluvan suhteen.
Jäsenen Monta antama (29.10.2010 klo:13:00) kommentti Totta kai kysyä saa ja toisaalta kannattaakin kysyä niin kaun, että saa itselle (huom! itselle) järkeen käypän vastauksen, mutta tässä kysyjän tapauksessa täältä ei saa siihen vastausta ja tuskinpa rakennusvalvonnastakaan. Täällä ei ole saatavissa lähtötietoja, koska kysyjä ei ole niitä oikeastaan antanutkaan. On tai kannattaa tietää miten nousu on oleva sillä 100 m:n matkalla. Ei myöskään tiedetä sitäkään, että haluaako hän aivan "porraspäähän" päästä limusiinillaan vai riittääkö esim. pienen tai pitemmänkin matkan päähän.portaista. Selvyyden vuoksi sanottakoon vielä, että monta (pieni m) taloa on tehty ja tullaan tekemäänkin siten, että aivan portaitten eteen ei voi ajakaan autolla. Tottakai rakennusvalvonnasta voidaan jakaa myös mielipiteitäkin, mutta rakennusvalvonta ei tee raklupapäätöksiään sen perusateella pääseekö aivan porraspäähän vai ei. Parempi on kysyä rakvalvonnasta saako ko. paikalle raklupaa kuin kysyä pääseekö sinne autolla. Mieipiteitten kyselyn jälkeen on sitten kysyjän tehtävänä ratkaista onko tontti/rakpaikka tyydyttävä
Jäsenen yksi antama (29.10.2010 klo:13:31) kommentti Kannattaa varmaan lukea sitten vaikka uudestaan tuo kysymys. Siinä luki "tontille menevä tie". Ainakin mä ymmärrrän tän niin, ettei tässä ole missään vaiheessa ollutkaan puhe portaiden eteen ajamisesta...
Jäsenen Monta antama (29.10.2010 klo:15:28) kommentti Aivan juuri niin!Ei ole ollut kysymys myöskään kuinka lähelle on autolla päästävä. Siinäpä se, että kysymykseen pystyy vastaamaan, on tiedettävä olosuhteet mitä tarkemmin, niin sitä paremmin ja olosuhteethan ovat käsittääkseni kysyjän tiedossa ainakin paremmin kuin niitä täällä on esitetty. Ja vielä kysyjä kysyy: "ja kuka arvioi tien ajokelpoisuuden tontille?" Ja vastaus: siis kysyjä tai hankkikoon asiantuntijan paikan päälle, jos omat rahkeet eivät riitä.
Jäsenen Ra.insvm.-69 antama (30.12.2016 klo:22:07) kommentti Jos suora etäisyys on liian jyrkkä niin laitetaan tie riittävän monelle mutkalle, kuten Alpeilla. Talviikeleillä Suomessa mökkitonteille on 10% (1:10) kokemusperäisesti maksimirajoilla.
Lisää kommentti*