Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Korvausvaatimukset

Tontti ja kiinteistö

Kysytty: 4.8.2004 klo:8:01
Urakoitsija on korjannut noin puolet vastaanottotarkastuksessa havaituista rakennusaikaisista virheistä ja puutteista. Olemme neuvotelleet asiasta useaan otteeseen ja laatineet pöytäkirjatkin. Nyt tilanne on siinä vaiheessa, että lopuista virheistä rakennuttaja vaati rahallista korvausta, esim. ylimääräisistä kuluista; vuokrat, puhelin- ja matkakulut, talon valmistumisen myöhästymisestä johtuen ylimääräiset asumiskulut (vuokra), haitta, oma selvitystyö (haitta), postituskulut jne… urakoitsija vaatii nähtäväkseen tositteita osista vaatimuksia. Olenko velvollinen ne näyttämään ja jos niin miltä osin?
Virallinen vastaus
Vastaanottotarkastuksessa rakennus todetaan samalla käyttökelpoiseksi, kun tehdään vastaanottopäätös ja todetaan virhe- ja puuteluettelon mukaiset tekemättömät työt. Urakoitsija hyväksyy samalla työt tehtäväkseen, eikä rakennuttaja normaalisti esitä korvausvaatimusta asumishaitasta. Töiden suorittamiselle sovitaan määräaika, ja uusi tarkastusajankohta. Jos kaikkia töitä ei ole sovitussa ajassa tehty, katselmuksessa todetaan tekemättömät työt ja uusi määräaika. Jos rakennus on otettu vastaan asumiskelvottomana, siitä voi syyttää itseään. Urakoitsija ei ole korvausvelvollinen. Jos asumiskelvottomuus on seurausta tekemättömistä töistä, asia on silloin toinen. Jos rakennuttaja on joutunut muuttamaan pois, urakoitsijalle muodostuu silloin korvausvelvollisuus. Asumishaitasta tuskin saa korvausta. Jos rakennuttaja joutuu käyttämään ylimääräisesti asiantuntijaa, siitä voi esittää laskun. Jos urakoitsijalle esitetään ylimääräisiä korvausvaateita, niistä pitää pystyä näyttämään kuitit tai pitävä selvitys.

Arvostele vastaus kysymykseen "Tontti ja kiinteistö / Korvausvaatimukset":

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: