Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Jakotodistus ??

Tontti ja kiinteistö

Kysytty: 13.5.2005 klo:9:28
Olemme ostamassa kiinteistöä, jossa talo on 1800m2 tontilla. Tarkoitus oli, että isä ostaa koko kiinteistön ja kaupan jälkeen myy minulle tontista 850m2 määräalan, joka lohkotaan omaksi tontikseen, johon voin rakentaa. Kauppasumma tästä määräalasta, jonka hän minulle möisi olisi markkinoiden mukainen (n. 50 - 55000€ sijainti Järvenpäässä) Verottajan mielestä näin ei kannata tehdä, koska isä joutuu maksamaan tontista myyntivoittoveroa X€, vaan tehdä joko 2 kauppakirjaa ostovaiheessa, joissa erotellaan heti kiinteistön ja erikseen myytävän määräalan hinnat. Tätä en haluaisi tehdä, koska voi olla riski, että myyjä pysäyttää kaupan ja tekee itse saman eli lohkaisee ko. määräalan ja myy sen erikseen tai yrittää vedättää hintaa korkeammalle. Kolmantena vaihtoehtona olisi se, että isä ostaa koko kiinteistön ja teemme sitten erillisen jakosopimuksen määräalasta ja jakosopimuksen jälkeen suoritetaan lohkominen omaksi tontiksi. Mikä olisi juridisesti ja taloudellisesti oikea ja järkevin ratkaisu tällaisessa tapauksessa ? Voitteko vastata vaikka pikaisesti, koska näyttö ko. kiinteistöllä on jo sunnuntaina 15.5.2005 ?

Hommiin
Kysymyksiä: 3 kplVirallinen vastaus
Esittämälläsi tavalla tuosta menee kaksi kertaa varainsiirtovero, ja vero mahdollisesta myyntivoitosta. Ostakaa kiinteistö yhdessä. Sinä voit ostaa siitä 20 - 30 % ja isäsi loput, samalla kauppakirjalla, tai vain ostatte sen samalla kauppakirjalla mainitsematta jakoa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Tontti ja kiinteistö / Jakotodistus ??":

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: