Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Asuntoyhtiöön lisäasunto

Tontti ja kiinteistö

Kysytty: 22.9.2021 klo:12:26
HeiParitaloyhtiössämme on käyttämätöntä rakennusoikeutta ja olemme alustavasti saaneet rakennusvalvontavirastolta hyväksyvän kommentin lisärakennuksen rakentamiseksi. Tarkoituksemme on teettää tontillemme kolmas asunto ja myydä se sekä jakaa siitä saadut varat kahden osakkaan kesken. Nyt haluaisin tietää mitä kaikkia lupia, toimenpiteitä, hyväksyntöjä, ym. tarvitsemme toimenpiteen suorittamiseksi?

 
Virallinen vastaus
Tämä kysymys pitäisi esittää lakipuolen vastattavaksi, mutta alustavasti voin kertoa, että teidän pitää tehdä keskinäinen sopimus          (yhtiökokous) hankkeestanne. Hallinnanjakosopimus teidän pientaloyhtiönne ja tulevan kiinteistön kesken, jos se on tarpeellista, liittymissopimukset paikallisen vesi- ja viemärilaitoksen kanssa, miten ja mitä kautta vesi- ja viemärijohdot on ajateltu liittää kunnan verkostoon, sähkösopimuksen teko paikallisen energiayhtiön kanssa, mitä kautta kaapelin vienti rakennukseen yms. Palkatkaa pääsuunnittelija, joka hoitaa pääpiirustukset, rakennepiirustukset, LVI-suunnitelmat, sähkösuunnitelmat sekä hoitaa rakennusluvan hakemisen yms. rakennusvalvonnan vaatimat aineistot ja toimenpiteet. Kun lupa-asiat on kunnossa, niin sitten vastaavan työnjohtajan palkkaus, urakka-asiakirjojen laadinta, tarjouspyynnöt ainakin kolmelta hyvämaineiselta urakoitsijalta, urakkatarjouksen hyväksyntä, urakkasopimuksen teko, valvojan palkkaus rakennustyötä varten jne. Jos uusi asunto tulee osakkaaksi nykyiseen pientaloyhtiöönne, niin silloin suosittelen kääntymistä lakimiehen puoleen, joka osaa hoitaa nuo asiat, sillä minulla ei ole lakimiehen koulutusta.

Arvostele vastaus kysymykseen "Tontti ja kiinteistö / Asuntoyhtiöön lisäasunto":
profiilikuva
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Jatko kysymys
Kysytty: 9.10.2021 klo:10:09
Lähetin kysymykseni alunperin lakiosastolle, mutta kun sieltä ei kuulunut moneen viikkoon vastausta, niin käännyin teidän puoleenne ja kiitos pikaisesta ja informatiivisesta vastauksesta.
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
Apu on joskus lähempänä kuin voisi kuvitella. Lakimiehet ovat nykyisin hyvin työllistettyjä henkilöitä.
profiilikuva
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: