Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Yhtiöjärjestyksen vastikeperusteen tulkinta tilintarkastajan palkkion osalta

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 14.2.2013 klo:11:57

Kumman osakkaan tulkinta on oikea siitä miten vastiketta peritään?

Lähtötilanne:
Osakas A on ehdottanut yhtiökokouksessa tilintarkastajan valintaa ja Osakas B on vastustanut tilintarkastajan valintaa.
Myöhemmin tämän yhtiökokouksen perusteella Aluehallintovirasto määräsi taloyhtiölle tilintarkastajan.

Aluehallintaviraston määräys perustui
Asunto-osakeyhtiölain 9 luvun 5§ Velvollisuus valita tilintarkastaja
Momenttiin kolme
”3) osakkeenomistajat, joilla on vähintään yksi kymmenesosa kaikista osakkeista tai yksi kolmasosa kokouksessa edustetuista osakkeista, vaativat sitä varsinaisessa yhtiökokouksessa tai yhtiökokouksessa, jossa asiaa kokouskutsun mukaan on käsiteltävä.”

Osakkaan A tulkinta:
Vastikepykälässä on listattu tyhjentävästi kaikki yleisestä vastikeperusteesta poikkeavat maksuperusteet.
Vastikeperustetta 46/54 käytetään kaikissa muissa tilanteissa.
Tällöin tilintarkastajan palkkion maksamista varten vastike maksetaan 46/54 riippumatta siitä miten tilintarkastaja on valittu.

Osakkaan B tulkinta:
Osakas A on aiheuttanut sen että taloyhtiöllä on tiintarkastaja.
Yhtiöjärjestyksen yleinen vastikeperuste sisältää niin sanotusti aiheuttamisperiaatteen.
Tästä seuraa että Osakas A maksaa 100% vastikkeesta tilintarkastajan palkkion maksamista varten.

Tulkintaeron vaikutus:
Osakas B alkoi oman tulkintansa pohjalta kyseenalaistaa aluehallintoviraston määräämän tilintarkastajan puolueettomuutta.
Tilintarkastaja irtisanoi itsensä ennen kuin sai työnsä tehtyä valmiiksi.

-
Yhtiöjärjestyksen yhtiövastikepykälä, joka on tehty vanhan asunto-osakeyhtiölain aikaan:
Yhtiövastike
Yhtiökokous määrää osakkeenomistajien hallitsemistaan huoneistoista yhtiölle suoritettavan vastikkeen suuruuden. Siltä osin kuin yhtiön kuluja ei voida kohdistaa mihinkään osakashallinnassa olevaan huoneistoon/tilaan, niistä suoritetaan vastiketta jaon 46/54 mukaisesti. talo A 46/100 ja talo B 54/100.

Osakkaat ottavat rakennuksille tarvittavat vakuutukset ja muut mahdolliset vakuutukset suoraan omiin nimiinsä. Tarvittaessa voi rakennusaikaisen ja kiinteistön vakuutuksen ottaa as oy:n nimissä. Vakuutus pitää yksilöidä talolle A tai B. Kukin osakas hoitaa ja vastaa itse omalla kustannuksellaan postilaatikostaan ja jätehuollostaan. Tarvittaessa jätehuoltosopimuksen voi tehdä as oy:n nimissä.

Yhteisen sähkökeskuksen kunnossapidosta kumpikin osakeryhmä vastaa vastikeindeksiluvulla 50/100

Osakkaat vastaavat itsenäisesti kaikista hallintaansa kuuluvan huoneiston ja hallinta-alueen (mukaanlukien piha-alueella olevat puutarhat, muut maa-alueet ja raja-aidat) rakentamiseen, korjaamiseen ja kunnossapitoon liittyvistä kuluista itse. Muista kuluista kuten lämmityksestä, kulutetusta vedestä ja jätevedestä sekä veden lämmittämisestä aiheutuneista kustannuksista omistajat vastaavat itse. Kuhunkin huoneistoon on asennettava omalla kustannuksellaan tarvittavat mittauslaitteet.

Yhtiöjärjestyksen liitekartan mukaisen ajoväylän huoltamisesta, kuten lumenluonnista, hiekoituksesta ja yleisestä siisteydestä, vastaavat osakkaat yhdessä. Tarvittaessa voidaan tehdä tehdä huoltosopimus as oy:n nimissä.

Yhtiöllä ei ole rakentamiseen otettua lainaa.

Vastikkeen maksuajan ja -tavan määrää hallitus.
--

Maistraatin tiivistetyt kommentit yhtiöjärjestysluonnokseen, josta puuttui yleinen vastikeperuste:

Maksuperusteen kohdalla ei voi olla vaihtoehtoja siten, että eri kulloinkin käytettävän maksuperusteen valitseminen jää yhtiön toimielinten tehtäväksi.

Yhtiövastikkeena katettavien menojen luetteloa asunto-osakeyhtiölain 5.3 §:ssä on pidettävä tyhjentävänä. Sitä ei voi laajentaa eikä supistaa.

Yhtiöjärjestyksessä on kuitenkin oltava kokoava määräys, että kaikki muut kulut on voitava periä vastikkeena, jonka perusteet, suuruus ja maksutapa ilmenevät yhtiöjärjestyksestä. Siltä osin kuin yhtiön kuluja ei voida kohdistaa mihinkään osakashallinnassa olevaan huoneistoon/tilaan, niistä suoritetaan vastiketta.
 


Kysyjä
Kysymyksiä: 3 kplVirallinen vastaus
Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Yhtiöjärjestyksen vastikeperusteen tulkinta tilintarkastajan palkkion osalta":

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Isännöitsijän vastuu

Rakennusliike käyttää isännöitsijäyritysta perustaessaan uutta asunto-osakeyhtiötä yhtiöjärjestyksen tekoon ja hallinnon hoitoon. Rakennusliike ja isännöitsijätoimisto so...

Seinän suoruus

Hei.Kuinka paljon uuden rakennuksen siseinä saa olla vinossa.Eli onko 1.5 o/oo 2m matkalla oikea tulkinta jos ei niin mikä ?Pikaista vastausta toivoen Timo...

Seinien hyväksyttävä vinous ?

Hei.Kuinka paljon uuden rakennuksen siseinä saa olla vinossa.Eli onko 1.5 o/oo 2m matkalla oikea tulkinta jos ei niin mikä ?Pikaista vastausta toivoen Timo...

Toiminnantarkastus

Onko toiminnantarkastuskertomus määrämuotoinen asiakirja? Tilintarkastaja ei tutki hallintoa, yhtiössä asuva toiminnantarkastaja tarkastaa hallin...

Tilintarkastaja/Toiminnantarkastaja

Asunto-osakeyhtiömme/rivitalo, jossa on 5 osakasta. Aina ollut yksi tilintarkastaja HTM-Tilintarkastaja/yhteisö. Kevään yhtiökokouksessa 2015 oli...