Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Voiko koirista alkaa perimään vesimaksuja?

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 26.12.2018 klo:15:13
Koirat on isoja asoyn rahasyöppöjä & ympäristöterveyden pilaajia: niitä pitää juottaa, pestä, monilla on pestävät vaatteet& tossut. Monet niistä/niiden isännistä aiheuttavat närää kun valkoisena hohtavilla hangilla on kusilaikkuja & paskakokkareita. Jos niillä on sisäkäymälöitä, niiden käymälätilat pitää puhdistaa. Tullessaan ulkoa käytävään ne varistavat turkistaan liat seinille. Iso koira tuottaa jätettä enemmän kuin pieni lapsi. Jos minäkin nakkelisin pihalle esikoisemme plöröt tai kuten nyt teemme käyttäen kertakäyttövaippoja ja öljypyyhkeitä, voinko saada vapautuksen vesimakuista, sillä naapurin boodeli käyttää taatusti enemmän vettä, huohottaa ilmanvaihtoon ja kuseskelee & paskantelee pihamaamme ympäristöön samalla kun isäntä käy nakkelemassa natsojaan luontopoluillemme?
Jäsenen antama (28.1.2019 klo:11:51) kommentti

Kannattaa varmaan yhtiökokouksessa samalla ottaa esiin myös kissojen, lintu- ja jyrsijähäkkien ymv puhdistuksen kulutukset. Ja myös sopia siitä, kuinka osakkaiden asunnoissa käydään tarkistamassa mikä eläin kullakin on vai onko eläintä lainkaan.Jäsenen antama (28.1.2019 klo:11:51) kommentti

Kannattaa varmaan yhtiökokouksessa samalla ottaa esiin myös kissojen, lintu- ja jyrsijähäkkien ymv puhdistuksen kulutukset. Ja myös sopia siitä, kuinka osakkaiden asunnoissa käydään tarkistamassa mikä eläin kullakin on vai onko eläintä lainkaan.


Virallinen vastaus

Mikäli taloyhtiössä peritään erillinen vesimaksu, on vesimaksun maksuperusteesta sovittu yhtiöjärjestyksessä. Perusteena voi olla esimerkiksi veden todellinen tai luotettavasti arvioitavissa oleva kulutus. Vesimaksu voidaan esimerkiksi periä mittarilukeman tai huoneistossa asuvien henkilöiden lukumäärän perusteella.

Jos yhtiöjärjestyksessä on määräys koirasta perittävästä vesimaksusta tai osakkeenomistajat yksimielisesti antavat suostumuksensa tällaiseen yhtiöjärjestysmääräykseen, niin tällöin koirasta voidaan vesimaksu periä. Tätä varten tulee siis tehdä muutos yhtiöjärjestyksee, jotta myös koirista voidaan periä erillinen vesimaksu.Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Voiko koirista alkaa perimään vesimaksuja?":
Jemina Timonen
Jemina Timonen
Helsinki, Suomi
Lakimies
Jäsenen antama (9.1.2019 klo:19:20) kommentti

Suosittelen kysyjälle myös esim. terapiaa. Jäsenen antama (28.1.2019 klo:11:56) kommentti

Kannattaa varmaan yhtiökokouksessa samalla ottaa esiin myös kissojen, lintu- ja jyrsijähäkkien ymv puhdistamisen kulutukset. Ja myös sopia siitä kuinka osakkaiden asunnoissa käydään tarkistamassa mikä eläin kullakin on vai onko eläimiä lainkaan. 
Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

parketin poisto

Onko järkeä poistaa parketti laminaatin alta pois,ja voiko parketti alkaa haisemaan tunkkaiselta???...